Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese Loempia's

Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: China
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de velletjes:

Voor de vulling:

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom, voeg het losgeklopte ei en 15 ml water toe en klop stevig met een houten lepel.
  • Kneed verder met de handen tot het deeg soepel en elastisch is.
  • Pak het in plastic in en laat het minstens 4 uur in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 5 mm dikte op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Snijd 12 gelijke vierkantjes van 15 x 15 cm uit.
  • Bak de stukjes vlees in een wok in hete olie kort aan, voeg de overige ingrediënten toe, behalve het losgeklopte ei, om de pakjes af te sluiten.
  • Bak alles al omscheppend tot het door en door heet is en haal de pan van het vuur.
  • Bestrijk de randen van 4 deegplakjes met ei.
  • Leg een lepel vulling op elk plakje, vouw het over de vulling en sla beide zijkanten eroverheen.
  • Rol het nu stevig op en zorg dat de inhoud goed verzegeld zit.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 190°C en bak 2 loempia's tegelijk goudbruin en knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet met een pittige saus naar keuze.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sneeuweieren met crème caffee anglaise en karamel

Recept categorieën: Nagerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Crème anglaise:

Instructies

Maak de sneeuweieren:

  • Klop de eiwitten stijf en klop er vervolgens beetje voor beetje de suiker door.
  • Breng in een pan de melk tegen de kook aan en pocheer hierin de sneeuweieren.
  • Schep 1 lepel eiwit uit de kom en pocheer deze 2 minuten aan elke kant en laat uitlekken.
  • Gebruik een warme lepel.
  • Zeef de melk en gebruik voor de crème.
  • Doe alle melk voor de crème anglaise met een opengesneden vanillestokje in een pan met dikke bodem, en breng langzaam aan de kook.
  • Laat de melk 10 minuten zachtjes trekken.
  • Klop intussen de eierdooiers met de suiker in een kom totdat de suiker opgelost is en het mengsel wit van kleur.
  • Eventueel nu maïzena toevoegen.
  • Neem de melk van het vuur en verwijder het vanillestokje.
  • Schenk de warme melk al kloppend langzaam bij het eidooier mengsel.
  • Voeg de sterke koffie toe.
  • Blijf rustig roeren en schenk het mengsel terug in de pan.
  • Laat de saus al roerende zacht binden op laag vuur tot de saus zo dik is dat hij op de bolle kant van een lepel blijft liggen.
  • Neem de pan van het vuur en blijf nog even doorroeren om hem langzaam te laten afkoelen.
  • Dan de saus in schaaltjes schenken.
  • Afdekken met plasticfolie en wegzetten.
  • Maak chocolaatjes voor de garnering op bakpapier met het cornetje gevuld met chocolade.
  • Maak de karamelsaus, als de nagerechten zover klaar zijn, door de ingrediënten in een pan te doen.
  • Verwarm de pan zonder te roeren en wanneer er een heldere siroop ontstaat, de pit hoger
  • zetten zodat de suiker kan karameliseren.
  • Neem het goudbruine karamel van het vuur en schenk deze over het nagerecht.
  • Wacht met serveren totdat de karamel stevig is geworden.
  • Steek er enkele chocolaatjes bij.

Pink Daiquiri
Recept afdrukken
No ratings yet

Pink Daiquiri

Voor deze easy mocktail heb je maar 4 ingrediënten en 10 minuten nodig. Dus kom maar door met die frozen strawberry daiquiri mocktail!
Recept categorieën: Koude Dranken, Mocktail

Equipment

Instructies

  • Pers de limoen uit.
  • Doe het sap met het water, de siroop en 200 g bevroren aardbeien (per 2 personen) in de blender en pureer glad.
  • Verdeel over de glazen en rasp de laatste bevroren aardbei erboven.
  • Serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broccolikaastaart

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Maak een piedeeg van de bloem, de boter, het zout en het water.
  • Beboter de vorm, bekleed deze met het uitgerolde deeg en prik er een paar gaatjes in.
  • Maak de broccoli schoon, verdeel ze in roosjes en kook die 2 minuten voor.
  • Laat ze heel goed uitlekken en schik ze over de taartbodem.
  • Klop de eieren los met de crème fraîche of koksroom, het grootste gedeelte van de kaas en iets zout en peper.
  • Giet het eimengsel over de broccoli en bestrooi het met de rest van de kaas.
  • Bak de taart in het midden van de oven op 200°C in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveer als lunch-, voor- of hoofdgerecht met een frisse salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde pannenkoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Voeg het kokende water toe en roer alles goed door elkaar.
  • Laat het bloemmengsel 5 minuten staan.
  • Voeg het koude water toe en kneed het tot een soepel deeg.
  • Vorm van het deeg een rol met een diameter van ongeveer 5 cm.
  • Snijd de deegrol in plakjes met een lengte van ongeveer 3 cm.
  • Rol de deegplakjes op een met bloem bestoven werkblad uit tot 'flensjes'.
  • Stoom de flensjes 20 minuten boven kokend water in een stoompan.

Notities

Deze gestoomde pannenkoekjes zijn perfect als bijgerecht en kunnen geserveerd worden met diverse sauzen of dips. Probeer ze eens met hoisin-saus voor een authentieke Chinese smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Buffet-Chicken-Mold

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: America
Porties: 10 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Dit is een Amerikaans recept, 1 cup is 4 lepels, ongeveer 60 gram.

Instructies

  • Week de gelatine in koud water, los ze dan op in de hete bouillon.
  • Af laten koelen tot ze een beetje stijf begint te worden.
  • Roer er de rest van de ingrediënten door, het laatst de mayonaise en de stijf geklopte room.
  • Doe dit mengsel in een met koud water omgespoelde vorm, en zet het op een koude plaats [ijskast] tot het geheel stijf is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajo Blanco

Gazpacho: koude soep uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Spanje
Porties: 6 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Deze soep is het gemakkelijkste te maken als men een mixer heeft.
  • Doe de amandelen met het zout, peper, knoflook en genoeg water [zodat de mixer goed kan draaien] in de mixer.
  • Als het mengsel heel fijn en bijna vloeibaar is doet ge er langzamerhand de olie bij en de azijn.
  • Dit alles terwijl de mixer blijft lopen.
  • De azijn geeft aan de ajo de witte kleur [blanco].
  • Proef en kruid meer indien nodig en voeg de rest van het water op het laatst toe en geeft er gebakken dobbelsteentjes brood bij

Notities

Dien zeer koud op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gazpacho van C. M. van Lanschot

koude tomatensoep / Uit het boekje van Tesselschade - Arbeid Adelt uit 1958
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Laat de sneetjes brood in de olie weken.
  • Ondertussen hakt U de ui, komkommer, knoflook en paprika fijn en doet alles in de mixer met wat zout en een deel van het water.
  • Wanneer het een dikke brij is geworden doet u de in stukken gesneden tomaten en het brood erbij en laat de mixer weer draaien tot alles een gladde massa is geworden.
  • Voeg op het laatst de azijn en de rest van het water erbij en roer alles met een lepel door elkaar.
  • Zet in de ijskast en doe ook nog enkele ijsblokjes in de soep.
  • Dien de soep heel koud op, natuurlijk zonder ijsblokjes erin en geef er apart bij: fijngemaakt hard ei, blokjes komkommer, dobbelsteentjes gebakken brood, waarvan iedereen zich zelf kan bedienen.

Notities

Dit is een Spaans recept en een heerlijke soep voor een warme zomerdag.

Kip Ketjap Honing
Recept afdrukken
No ratings yet

Kip Ketjap en Honing

Heerlijke zoete kip met ketjap, honing en gember. Een paar pepertjes voor een pittig tintje maar de zoete smaak voert de boventoon in dit gerecht. Dit recept kan ook gewoon in een braadpan met dikke bodem op het fornuis. Maar dan hoeft het natuurlijk niet 7 uur op te staan. Een uurtje op een zacht pitje is dan meer dan genoeg. Mijn voorkeur gaat uit naar de slow cooker omdat de smaken door het langzame garen veel intenser in het vlees trekken en je hebt er geen omkijken naar. Een pan moet je altijd in de gaten houden, een slow cooker kan je gewoon aanzetten en ondertussen naar je werk gaan of andere dingen doen.
Recept categorieën: Slowcooker
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Kip Ketjap en Honing

Voor de saus:

Om de saus af te maken:

Instructies

  • Uien snijden, knoflook, gember en rawit fijn snijden.
  • Pan even op het fornuis zetten.
  • Uien fruiten in wat kokosolie,
  • Steranijs even meebakken.
  • Na een minuutje Steranijs verwijderen en in een theebolletje of kruidenzakje doen. (optioneel, je kunt ze er ook in laten zitten maar dan moet je ze eruit vissen later).
  • Gember, rawit en knoflook even mee fruiten.
  • Kip in blokjes gesneden erbij doen en even mee bakken.
  • De ingrediënten voor de saus mengen.
  • Saus erover gieten, doorroeren en in de slow cooker op LOW zo’n 6 a 7 uur koken.
  • Na een uurtje of 7 het vlees uit de pot scheppen met een schuimspaan in een grote kom.
  • Om de saus af te maken zet je de pot even op het fornuis.
  • Breng lichtjes aan de kook en doe de extra ketjap, honing en BB sauce erbij.
  • Meng het koude water met het aardappelzetmeel en giet dit erin.
  • Onder roeren en pruttelen dikt de saus wat in.
  • Giet over het vlees.

Roomboter Croissants
Recept afdrukken
No ratings yet

Roomboter Croissants

Recept categorieën: Broodjes
Porties: 18 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Los de gist op in het water.
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
  • Laat een vijftal minuutjes draaien en voeg dan het zout toe.
  • Meng nog een vijftal minuten en neem het deeg uit de kom en leg het op je werkvlak.
  • Kneed nog even na met de hand tot een soepel deeg.
  • Stuif wat bloem op het werkvlak en rol het deeg uit tot 1 cm.
  • Dek af met plasticfolie en zet het 40 minuten in de diepvries.
  • Haal het deeg uit de diepvries en bestuif met bloem.
  • Wrijf de boter met de hand uit over 2/3 van de oppervlakte van het deeg.
  • Houd de randen vrij.
  • Plooi het deeg in 3 delen, start hierbij met het niet-beboterde deel.
  • Rol opnieuw uit tot 2,5 cm en plooi nogmaals in 3 delen.
  • Draai het deeg in bakpapier en zet 40 minuten in de koelkast.
  • Stuif wat bloem op het werkvlak en rol het deeg opnieuw uit tot 2,5 cm.
  • Plooi een laatste maal in 3 delen, draai in bakpapier en zet terug 40 minuten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot 1,5 cm dik.
  • Snijd er driehoekjes uit en rol op tot een croissant.
  • Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een theedoek en laat 90 minuten rijzen.

Bak af:

  • Verwarm de oven voor op 230°C en zet de croissants 20-25 minuten in de oven.

Notities

Volgende keer eens met melk proberen ipv water, droge ipv verse gist en het deeg dunner uitrollen wanneer de croissants gevormd moeten worden.