Oliebollen tompouce
Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen tompouce

Oliebol + tompouce = oliebol tompouce! Heb jij deze trend al voorbij zien komen? Heerlijk gevuld met banketbakkersroom en een laagje glazuur.
Voorbereidingstijd1 Uur 15 minuten
baktijd5 minuten
porties: 20 stuks
Auteur: Koopmans

ingrediënten

Voor extra romige banketbakkersroom:

Voor het glazuur:

Bereidingswijze

Oliebollenbeslag bereiden

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het water toe.
  • Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad beslag.
  • Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 45 min. rijzen bij kamertemperatuur.
  • Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door.

Oliebollen bakken

  • Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C).
  • Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder.
  • Bak de oliebollen in circa 3-4 min. rondom goudbruin.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.

Extra romige banketbakkersroom bereiden

  • Doe 400 ml koude halfvolle melk, 250 ml slagroom en de het zakje mix voor banketbakkersroom in een kom en meng het geheel met een garde of mixer op de middelste stand.
  • Klop het geheel één minuut op de hoogste stand tot een glad mengsel.
  • Doe de banketbakkersroom alvast in de spuitzak en laat minimaal 5 minuten opstijven in de koelkast.

Tompouce oliebol maken

  • Leg het zakje roze glazuur in een pannetje of kom met ruime hoeveelheid heet (niet kokend) water gedurende 5 minuten.
  • Zorg ervoor dat het zakje onder water blijft.
  • Haal het zakje uit het water en kneed het zakje glazuur goed door.
  • Knip de bovenhoek van het zakje af (zie kniprand) en giet het vloeibare glazuur over de afgekoelde oliebollen.
  • Het is handig om in een cirkel de glazuur aan te brengen.
  • Strijk zo nodig met een vlak mes het glazuur glad.
  • Laat het glazuur ca. 30 minuten afkoelen.
  • Snijd de oliebollen open.
  • Spuit de banketbakkersroom me tbehulp van de spuitzak in de oliebollen.
  • Nu heb je zelf tompouce oliebollen gemaakt!

Fijne jaarwisseling!

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Bosbessenvlaai

    Recept categorieën: Gebak

    ingrediënten

    Voor het deeg:

    Voor de vulling:

    Bereidingswijze

    Deeg:

    • Meng de bloem met het zout in een kom en snijd de boter hierin met 2 messen tot kruimels.
    • Giet er het water bij, roer met een mes tot de bloem al het vocht heeft opgenomen en kneed er dan met koele handen snel een soepel deeg van.
    • Laat dit op een koele plaats minstens een half uur rusten.
    • Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om er de vorm mee te bekleden.
    • Reserveer daarbij voldoende deeg voor het vlechtwerk.
    • Bestrijk een vlaai- of boterkoekvorm met boter, leg de deeglap erin, druk deze licht aan en snijd overhangende delen weg.
    • Leg deze op elkaar en rol ze, met het achtergehouden deeg, tot een lange lap uit.
    • Rader er met een deegwieltje of met een mes smalle reepjes van.
    • Verwarm de oven voor op 200°C.

    Vulling:

    • Zeef de suiker en de bloem in een kom, schep er de bosbessen en het citroensap door en vul hier de vorm mee.
    • Leg er de uitgeraderde deegreepjes als een vlechtwerk over, maak de uiteinden van de reepjes nat en druk ze op de deegrand.
    • Bestrijk het vlechtwerk met koffiemelk.
    • Bak de vlaai 30-40 minuten op een rooster in het midden van de oven.
    • Dek de vlaai, als de bovenkant te donker dreigt te worden, met beboterd aluminiumfolie af.
    • Dit gebak kan zowel warm als koud worden gegeten.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Speculaasbrokken van Allerhande

    Basisrecept voor ca 600 gram
    Speculaasplanken met die mooie, oude figuurtjes erin zijn echte verzamelobjectengeworden. Maar bijna niemand gebruikt ze nog om speculaasjes of speculaaspoppenmee te maken. Als je het niet gewend bent, zijn ze ook lastig om mee te werken. Eerstmoetje ze bestrooien met rijstebloem, dan het deeg in de vormpjes drukken en debovenkant glad maken. En dan komt het moeilijkste: je moet de plank heel voorzichtigboven een bakplaat keren, precies zo dat de speculaasjes of de speculaaspop niet inbrokken op de bakplaat uit elkaar vallen. Nee, dan kun je beter maar meteen speculaasbrokken maken. Dat is een stuk makkelijker. En voor de sm aak maakt ‘t niets uit.
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd35 minuten
    Rusten3 Dagen
    Recept categorieën: Koek, Snoepgoed
    Feestdagen etc: Sinterklaas
    Calorieën: 490kcal

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden:

    • In een kom zelfrijzend bakmeel met bruine suiker, een halve theelepel zout en speculaaskruiden door elkaar mengen.
    • Boter toevoegen en alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg mengen.
    • Het geheel snel met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg kneden.
    • Het deeg tot een bal vormen, verpakken in huishoudfolie en in de koelkast minstens 1 uur, maar liever 2 -3 dagen, laten rusten. (door het deeg enkele dagen te laten rusten kan de speculaassmaak zich goed ontwikkelen.)

    Bereiden:

    • Oven voorverwarmen op 175 °C. De bakplaat bekleden met bakpapier.
    • Het werkvlak en de deegroller bestuiven met wat bloem.
    • Het speculaasdeeg op het werkvlak leggen en met de deegroller uitrollen tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
    • De deeglap op de bakplaat leggen en amandelen erin drukken.
    • De bakplaat in het midden van de oven schuiven en de speculaas in 25-30 minuten bruin en gaar bakken.
    • De speculaas op een rooster laten afkoelen en dan in een trommel bewaren.
    • Voor het serveren de speculaas in stukken breken.

    Nutrition

    Serving: 100gram | Calorieën: 490kcal | koolhydraten: 50g | Eiwit: 6g | Vet: 30g

    Appelstroopkoekjes
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Appelstroopkoekjes

    Bereidingstijd1 Uur
    Recept categorieën: Koek
    porties: 36 stuks

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Snijd de boter in stukjes en kneed het met het meel en de appelstroop tot een samenhangend deeg
    • Vorm deegstaven en zet deze minimaal 30 minuten in de koelkast
    • Verwarm de oven voorop 175 ºC en bekleed de bakplaat met bakpapier
    • Snijd plakjes van de deegstaaf en verdeel deze over de bakplaat
    • Bak de koekjes in 15 minuten bruin
    • Let op : koekjes moeten niet té bruin worden!

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Zweedse gahaktballetjes in roomsaus

    Recept categorieën: Vlees
    Land van herkomst: Zweden
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Roomsaus:

    Bereidingswijze

    • Roer de bezinksels in de pan los en maak een jus met een paar dl kokend water of vleesbouillon.
    • Zeef de jus en voeg de room toe.
    • Bind de saus desgewenst met tarwebloem.
    • Breng de saus goed op smaak en geef hem bij de gehaktballetjes met gekookte aardappelen, met suiker gladgeroerde vossenbessen, sla en zoute of zure augurkjes.
    • Fruit de uisnippers goudgeel in een paar eetlepels boter, prak de aardappelen fijn en week het paneermeel in een beetje water.
    • Roer alle ingrediënten tot een kneedbare fijne massa en breng deze goed op smaak met zout, witte peper en desgewenst wat fijngestoten piment.
    • Vorm ronde balletjes van het gehakt (met behulp van een paar in water gespoelde lepelen leg ze op een met bloem bepoederde snijplank.
    • Bak de gehaktballetjes daarna vrij langzaam bruin in een royale hoeveelheid boter.

    IJscappucino
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    IJscappucino

    Een geweldige klassieker die uw smaakpapillen verrast. De smaak van cacao, kaneel of nootmuskaat zal het ijs doen smelten.
    Voorbereidingstijd5 minuten
    Recept categorieën: Koude Dranken
    porties: 2
    Auteur: Nespresso

    ingrediënten

    • 3 Ristretto 40 ml van de koffie, ook lekker met Roma, Arpeggio of Ristretto Decaffeinato
    • 250 ml koude volle melk
    • suiker
    • snufje kaneel nootmuskaat of cacao

    Bereidingswijze

    • Zet de 3 espresso's (40 ml) in de kan en voeg 200 ml koude, volle melk toe. Voeg eventueel wat suiker toe naar smaak en roer goed
    • Plaats de kan gedurende 10 minuten in de koelkast.
    • Bereid het melkschuim van de resterende 50 ml melk met behulp van uw Aeroccino melkopschuimer of het stoompijpje van uw Nespresso machine.
    • Haal de kan uit de koelkast en verdeel de koffie over de 2 receptenglazen.
    • Voeg voorzichtig 3-4 eetlepels melkschuim toe aan ieder glas.
    • Bestrooi de glazen als laatste met een snufje kaneel, nootmuskaat of cacao.
    • Serveer direct.