Recept afdrukken
No ratings yet

Groentesoep van Allerhande

AllerHande 1996
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Winterpeen, prei, bleekselderij en paprika schoonmaken en wassen.
  • Helft van groenten in grove stukken snijden en overdoen in (soep)pan.
  • Fond, laurier, tijm, foelie en 1/2 liter water toevoegen en geheel aan de kook brengen. Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Bouillon afgedekt ca. 30 minuten zachtjes laten trekken.
  • Intussen rest van groenten stukken van ca. 4 cm snijden.
  • Stukken in lengte in luciferdunne reepjes snijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.
  • Boven andere pan bouillon zeven.

Bereiden:

  • Groentereepjes aan bouillon toevoegen.
  • Geheel aan de kook brengen en groente afgedekt in ca. 5 minuten zachtjes beetgaar koken. Sherry en citroensap erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier borden scheppen.
  • Bestrooien met peterselie.
  • Serveren met kaasstengels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groenterolletje met citroensaus

AllerHande 1996
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Fillodeeg volgens gebruiksaanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien.)
  • Winterpeen schrappen, wassen en in stukken van ca. 6 cm snijden.
  • Stukken in lengte in luciferdunne reepjes snijden.
  • Haricots verts schoonmaken en wassen.
  • In pan met ruim -water en zout peen en haricots verts ca. 3 minuten koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
  • Intussen stoneleeks schoonmaken en in stukken van ca. 6 cm snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • In steelpan 25 g boter smelten.
  • Op aanrecht 4 plakjes fillodeeg uitspreiden.
  • Met kwastje plakjes dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Hierop weer 4 plakjes deeg leggen.
  • Peen, haricots verts en stoneleeks in 4 porties verdelen en op ca. 1 cm van onderste rand op plakjes deeg leggen.
  • Tacokruiden en 1/2 theelepel tijmblaadjes erover strooien.
  • Zijkanten van deeg over groenten vouwen.
  • Deegplakjes voorzichtig oprollen, aan onderkant beginnen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
  • Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen en halveren.
  • Eén helft uitpersen. In steelpan 1 dl water aan de kook brengen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en laten oplossen.
  • Citroensap,honing, chilipoeder en kaneel aan bouillon toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
  • In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel koud water gladroeren.
  • Al roerend aan bouillon toevoegen.
  • Blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Van andere helft van citroen 4 dunne plakjes snijden (rest wordt niet gebruikt).

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In steelpan rest van boter smelten.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Groentepakketjes met naad naar beneden op bakplaat leggen en bestrijken met boter.
  • In midden van oven groenterolletjes in ca. 15 á 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen saus in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
  • Rest van tijmblaadjes erdoor roeren.
  • Op schaal 1/4 deel van saus schenken.
  • Groenterolletjes erover verdelen.
  • Garneren met plakjes citroen en toefjes peterselie.
  • Rest van saus apart erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Uiensoep met tijm

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan olie verhitten. Uiensoepgroenten ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • 3/4 Liter water en azijn toevoegen en geheel aan de kook brengen.
  • Bouillontablet boven soep verkruimelen en oplossen.
  • Boven pan tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Soep -ca. 7 minuten afgedekt op laag vuur koken.
  • Intussen kaas in kleine blokjes snijden.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier soepkommen scheppen.
  • Blokjes kaas erover verdelen.
  • Serveren met geroosterd brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met pompoen en geitenkaas

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 645kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van risotto maak je een echt herfstgerecht met pompoen.
  • Maak de pompoen schoon, schil en snijd hem in blokjes.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Ris de tijm van het takje.
  • Hak de rest van de kruiden fijn (rozemarijn wordt niet gebruikt).
  • Rooster in een droge wok de pijnboompitten.
  • Laat op bord afkoelen.
  • Verhit in een wok de olie en roerbak de pompoen ca. 3 min.
  • Schep op een bord.
  • Schep de rest van de olie toe aan het bakvet en fruit zachtjes de ui en knoflook ca. 2 min.
  • Schep de rijst erdoor en blijf roeren totdat de korrels glazig zijn.
  • Roer de sherry en driekwart van de kruiden erdoor.
  • Verkruimel de bouillontablet boven de rijst en voor het water toe als alle sherry is opgenomen.
  • Laat de rijst in ca. 15 min. op zacht vuur gaar worden.
  • Schep de pompoen erdoor en laat ca. 5 min. mee warmen.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Schep de boter,
  • Parmezaanse kaas, helft van de geitenkaas en pijnboompitten door de risotto.
  • Neem de wok van het vuur en laat nog ca. 5 min. afgedekt nagaren.
  • Schep de risotto op borden en verdeel de rest van de geitenkaas, pijnboompitten en kruiden erover.

Nutrition

Calorieën: 645kcal | koolhydraten: 61g | Eiwit: 21g | Vet: 31g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hamlapjes in De Koninck

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in stukken en de ham in kleine blokjes.
  • Snipper de ui.
  • Verhit de boter en bak het vlees, de ham en de ui in ± 5 minuten goudbruin.
  • Pers de knoflook erboven uit en roer er de mosterd, het bouillontablet en het bier door.
  • Breng aan de kook en laat het een klein uur zachtjes stoven.
  • Maak intussen de champignons en de worteltjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Voeg ze na een uur toe en laat ze een kwartiertje meekoken.
  • Breng alles op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Geef er warm stokbrood en een groene salade bij.
De Koninck is een amberkleurig bier uit Antwerpen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzen (rood) soep met ketoembar, uien, chilipoeder en koriander

Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de ui zachtjes goudgeel.
  • Pers het teentje knoflook erboven uit.
  • Fruit de kruiden ca. 1 minuut zachtjes mee.
  • Voeg de linzen, het bouillon tablet en ½ liter water toe.
  • Kook de linzen in 10-15 minuten gaar.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep de soep in 2 borden.
  • Schep de zure room in het midden en strooi de koriander erover.

Tips / Opmerkingen

Lekker met geroosterde pitabroodjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tofu met paddestoelen

Bereidingstijd30 min
Land van herkomst: China
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tofu in plakjes snijden en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In wok olie verhitten en plakjes tofu (in gedeelten) in 5-7 minuten knapperig bruinbakken, halverwege keren.
  • Plakjes tofu op bord leggen.
  • Wok verwarmen en gember en bosuitjes roerbakken tot ze gaan geuren.
  • Wortel, peultjes en shii-takes toevoegen en 2 minuten roerbakken.
  • Tofu erdoor scheppen en bouillon, sherry en sojasaus erbij schenken.
  • Gerecht nog 2-3 minuten zachtjes laten pruttelen.
  • Maizena losroeren met 1 el water en al roerend aan tofu toevoegen.
  • Blijven roeren tot vocht licht gebonden is.
  • Op smaak brengen met peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met rijst of Chinese eiermie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane risotto

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • In braadpan 5 eetlepels olie verhitten.
  • Ui ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Risottorijst toevoegen en bereiden volgens gebruiksaanwijzing met wijn en kruidenbouillontablet.
  • Intussen in andere pan groentemix roerbakken in rest van olie volgens gebruiksaanwijzing.
  • Groentemix samen met helft van parmezaanse kaas door risotto scheppen.
  • Garneren met rest van kaas en blaadjes basilicum.

Recept afdrukken
No ratings yet

Paprikaroomsoep

Snel te maken.
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in stukjes snijden.
  • In soeppan olie verhitten.
  • Ui en paprika ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Paprikapoeder, 3 dl water, smeerkaas en bouillonblokje toevoegen.
  • Afgedekt ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Soep in keukenmachine pureren en op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep door zeef wrijven en nog ca. 1 minuut verwarmen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met croutons.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met groene groenten

AllerHande maart 2000
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en in lengte halveren.
  • Bosuirepen in stukjes van 3 cm snijden.
  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • Asperges wassen en ca. 1½ cm van onderkant afsnijden en asperges schuin in stukjes van 2 cm snijden.
  • Kopjes apart houden.
  • Haricots verts wassen, schoonmaken en halveren.
  • Sugar snaps wassen en schoonmaken.
  • In pan 25 g boter verhitten.
  • Bosui ca. 3 minuten al omscheppend fruiten en uit pan scheppen.
  • Sjalot en asperges aan bakvet toevoegen en ca. 3 minuten fruiten.
  • Rijst toevoegen en ca. 2 minuten al omscheppend bakken tot korrels glanzen.
  • Wijn toevoegen, laten verdampen en vervolgens beetje bij beetje 1 liter water toevoegen.
  • Kruidenbouillontablet erboven verkruimelen en rijst onafgedekt zachtjes ca. 20 minuten koken.
  • Intussen in andere pan water met snufje zout aan de kook brengen.
  • Sugar snaps, haricots verts en aspergekopppen 6 à 8 minuten koken.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Sugar snaps, haricots verts, aspergekoppen en bosui door rijst scheppen en nog ca. 5 minuten al omscheppend meewarmen.
  • Rest van boter door rijst scheppen. (Eventueel extra water toevoegen.)
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Serveren met (versgemalen) parmezaanse kaas.