Recept afdrukken
No ratings yet

Franse Kruidenbouillon

Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het water in een soeppan met het rundvlees bouillonblokje en breng het aan de kook.
  • Snijd de worteltjes in dunne plakjes.
  • Meng de tijm, rozemarijn, bonenkruid en de kruidnagels in een thee-ei, maar houd de
  • peterselie apart voor de garnering.
  • Meng het gehakt met zout en paneermeel en vorm kleine balletjes.
  • Laat de bouillon 1 uur trekken en voeg 10 minuten voor het serveren de gehaktballetjes en
  • vermicelli toe.
  • Garneer de bouillon met verse peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rendang Padang

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de sjalotjes, de knoflook de rawits en de lombok schoon en snijd ze heel fijn.
  • Pel de djahé, de koenjit en de laos en snijd ze ook heel fijn.
  • Wrijf voor de kruidenpasta de ketumbar, de djinten en kruidnagels in een vijzel fijn.
  • Voeg de fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, lombok, djahé, koenjit en laos toe en wrijf alles fijn in de tjobek.
  • Snijd het vlees in plakjes van ongeveer 4 bij 4 cm (geen blokjes maar dunne schijfjes)!).
  • Eventjes licht aanbraden met weinig plantaardige olie.
  • Knip het bovenste deel van de serehstengel, kneus hem met de stamper van de tjobek/vijzel en leg er een knoop in.
  • Vermeng de kruidenpasta met de santen en voeg de sereh, de djeruk purut en het kaneelstokje toe bij het vlees.
  • Laat dit koken, natuurlijk met wat water, tot de olie uit de santen komt bovendrijven.
  • Verwijder het kaneelstokje en roer het vlees, de asem en zout naar smaak goed door.
  • Laat dit op een laag vuur ongeveer 3 uur sudderen.
  • Vergeet niet, het regelmatig om te scheppen.
  • Doe er, zonodig, af en toe wat water bij (aangebrand is niet zo lekker).

Tips / Opmerkingen

Een dag na de bereiding eten.... is lekkerder.
De smaak is er dan volledig ingetrokken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofpotje op grootmoeders wijze

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Doe het kalfsvlees in een pan zonder deksel.
  • Giet er water over zodat het vlees net onder staat.
  • Prik de kruidnagel in de ui en voeg de ui, de knoflook, de selderij, de peterselie en het bouillonblokje toe.
  • Zet op middelmatig vuur.
  • Maak intussen de prei schoon en houd enkel de witte delen over.
  • Snijd de kool in grove stukken.
  • Schil de knolletjes en de wortelen en doe alles bij het vlees.
  • Sluit de pan en laat ca 1 uurtje sudderen.
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
  • Verdeel alles over de borden en dien warm op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofperen met citroen en azijn

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Doe het water en de azijn in een ketel, voeg de peertjes toe en breng aan de kook.
  • Voeg de citroen toe, de laurierblaadjes, de kruidnagels en het kaneelstokje toe.
  • Deksel op de ketel, vuur laag zetten en in ca. 1 uur gaar koken.
  • Bind het vocht met een beetje aardappelmeel en breng alles op smaak met de suiker.
  • Kan koud of warm gegeten worden bij het hoofdgerecht of het dessert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sop selam krokot

Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Oostenrijk
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Stoof het rundvlees in de bouillon met gember en kruidnagel.
  • Snijd het rundvlees in stukjes wanneer het gaar is
  • Maak de soep af met ui, prei, postelein en ketjap.
  • Snijd deze in stukken.
  • Serveer met gehakte selderie en een scheutje citroensap.

Tips / Opmerkingen

 

Variatietip:

in plaats van gewone- kunt u ook winterpostelein nemen

Recept afdrukken
No ratings yet

Brownie met Kruidenmousse en Karamelsaus

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Nagerecht

ingrediënten

Brandy Snaps:

Brownie:

Kruidenmousse:

Karamelsaus:

Bereidingswijze

Brownies:

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Klop de eieren en suiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met het eiermengsel.
  • Spatel de bloem erdoor.
  • Hak de hazelnoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in siliconen vormen en bak in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende 20 minuten.
  • Laat afkoelen en haal uit de vorm.

Brandy Snaps:

  • Smelt suiker, glucose en boter in een pan en roer goed door.
  • Voeg bloem toe en meng goed.
  • Rol het deeg tot een worst, vries het in en snijd in dunne plakjes.
  • Bak de plakjes in een oven op 180 graden Celsius tot ze goudbruin zijn.
  • Vorm ze direct na het bakken en laat afkoelen.

Kruidenmousse:

  • Verhit melk met kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, speculaaskruiden, en steranijs zonder te roeren.
  • Voeg suiker toe en laat 20 minuten trekken onder een deksel.
  • Zeef de melk en los de gelatine erin op, laat het afkoelen.
  • Klop de room stijf en spatel het door het melkmengsel.
  • Klop eiwit stijf met suiker en spatel het voorzichtig door het melk-roommengsel.
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast.

Karamelsaus:

  • Smelt suiker zonder te roeren tot het karamelliseert.
  • Blus af met melk en laat suiker oplossen.
  • Voeg room toe en breng aan de kook.
  • Roer boter erdoor en laat afkoelen.

Serveren:

  • Plaats de brownies op borden.
  • Schep een quenelle kruidenmousse naast de brownie.
  • Leg twee brandy snaps naast de mousse.
  • Druppel de karamelsaus eromheen.
  • Bestuif met poedersuiker voor het serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Smoor djawa van Auteur onbekend

Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vlees inwrijven met zout, peper en nootmuskaat, bakken in wat olie en dan ketjap plus een kopje water toevoegen.
  • Deksel op de pan doen en het vlees laten smoren totdat het vocht tot de helft is ingekookt.
  • Ui, knoflook, kruidnagel en aardappel fruiten en bij het vlees voegen.
  • Doe er het assemwater bij, sudder totdat het vocht is ingekookt en het vlees gaar is

Tips / Opmerkingen

Serveer bij witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vietnamese Pho

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Vietnam

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de groentebouillon samen met de kruiden en groenten, maar zonder de taugé.
  • Even een 1/2 Uurtje laten garen.
  • Kruidnagel en steranijs eruit en noodles erin.
  • Flink opwarmen.
  • De laatste 2 min de garnalen erbij.
  • Pak diepe borden en leg daarin handje taugé, beetje koriander en 2 zontomaatje.
  • Doe nu de soep erbij.

Tips / Opmerkingen

Samen met stokbrood een lekkere en gezonde maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Jachtschotel

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat gesnipperde ui in boter lichtgeel fruiten.
  • Voeg er 4 deciliter bouillon aan toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
  • Laurierblaadje en kruidnagels toevoegen.
  • Laat het samen met de in blokjes gesneden vlees of vleesresten warm worden en verwijder daarna de kruiden.
  • Leg in een vuurvaste schaal laag om laag plakjes gesneden aardappelen, vlees, uienmengsel en
  • schijfjes gesneden appel Bestrooi schotel met paneermeel en leg hier en daar een klontje boter.
  • Laat schotel in een warme oven door en door warm worden en een bruin korstje krijgen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sherrysaus met vijgen

AllerHande 2006
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp er 1 theelepel schil af.
  • Breng de sherry met de sinaasappelschil, kaneel en de kruidnagels aan de kook.
  • Laat het geheel 30 minuten op laag vuur inkoken (tot circa 300 ml).
  • Zeef de saus door een theezeefje.
  • Breng de saus met de gedroogde vijgen opnieuw aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij vanille-ijs, cheesecake of vanillekwark.