Recept afdrukken
No ratings yet

Sukadelappen in bier

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vlees bestrijken met mosterd en bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, halveren, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Stukken vlees (in gedeelten) in ca. 5 minuten bruin bakken, halverwege keren.
  • Ui en appel ca. 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Bier en 1 dl water langs rand van pan erbij schenken.
  • Bouillonpoeder, laurierblaadjes en kruidnagels toevoegen.
  • Vlees afgedekt in ca. 2 1/2 uur zachtjes gaarstoven.
  • Helft van vlees in diepvriesdoos scheppen, laten afkoelen en invriezen (ca. 2 maanden houdbaar na invriezen).
  • Rest serveren met spruitjes en gekookte aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runderbouillon van Allerhande

Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Prik de uien aan een vork en houd ze in een gasvlam tot de buitenkant zwart ziet.
  • Laat even afkoelen.
  • Steek de kruidnagels in de uien.
  • Doe het soepvlees met de uien, knoflook, winterpeen, prei, bleekselderij, laurier en sojasaus in een soeppan.
  • Schenk er koud water (1½ l) bij tot alle ingrediënten onder water staan.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Breng het water onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Stop met roeren zodra de bouillon begint te koken.
  • Leg de deksel schuin op de pan, draai het vuur laag en laat de bouillon ongeveer 2 uur trekken terwijl hij zachtjes doorkookt.
  • Langer mag ook: hoe langer de bouillon trekt, hoe voller de smaak is.
  • Leg een schone theedoek in een vergiet en zet dat boven een grote pan.
  • Zeef de bouillon door hem voorzichtig in het vergiet te schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip paprika perzikspiesen

Recept categorieën: Fruit, Kip
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng het sinaasappelsap met de honing aan de kook en roer tot de honing is opgelost.
  • Verwarm de grill voor.
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm en doe deze in een stevige plastic (diepvries)zak (met ritssluiting).
  • Meng het komijnpoeder met het kaneelpoeder, het zout, het knoflookpoeder, de cayennepeper en de kruidnagels en voeg dit mengsel aan de kip toe.
  • Sluit de zak en schud tot de kip met de kruiden is omhuld.
  • Neem 8 satéprikkers (liefst metalen, leg houten minstens een uur in ruim water om verbranden te voorkomen).
  • Schil de perziken en snijd ze in kwarten.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
  • Rijg afwisselend een stukje kip, perzik en paprika aan de prikkers.
  • Grilleer de spiesen 10-15 minuten op middelhoog tot de kip gaar is, keer ze tussentijds en bestrijk ze de laatste 5 minuten van het grilleren met de sinaasappelhoning.

Tips / Opmerkingen

Serveer met (zilvervlies- of noten)rijst.

Info:

Kip kan zich qua smaak gedragen als een kameleon. Elke keer anders en dat is in de keuken een prettige eigenschap. In dit geval wordt onder andere komijn gebruikt. De kleine, lichtbruine, gedroogde komijnzaden lijken op die van de karwij. De eenjarige plant groeide oorspronkelijk ten oosten van de Middellandse Zee en in Egypte.
Nu vinden we deze plant vooral in Turkije, Iran, India, Noord-Afrika en China. In de graven van de farao's vond men al komijnzaad. De Grieken vloekten bij het zaaien van komijn om boze geesten te verjagen. In Rome rookten studenten komijn om er moe en overwerkt uit te zien. De zaden worden heel of in poedervorm verwerkt. Lekker om couscous mee te kruiden, chili con carne of curry's.
Past goed bij vis, lam en kip en veel groenten. Komijn heeft een typische geur en smaakt van kruidig tot licht bitter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ossestaartsoep

Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verpak de mergpijpen in een aluminiumpapier en zet gedurende 20 minuten in een warme oven.
  • Plooi het papier open, neem de mergpijpen eruit.
  • Houd bij.
  • Plaats de mergpijpen in een pot, met de ossestaart (in stukken gesneden, de in 4 verdeelde uien). laat goudgeel bakken in 40 g boter.
  • Giet er 2,5 lit.water bij en breng aan de kook.
  • Afschuimen.
  • Voeg er de schoongemaakte groenten, het kruidentuiltje, een neteldoekje waarin knoflook, de kruidnagels en de gedroogde groente, aan toe.
  • Bestrooi met peper en zout, boat gedurende ten minste 3 uur op een zacht vuur staan.
  • Verwijder de mergpijp, de plakjes ossestaart en de groenten.
  • Zeef de bouillon, breng aan de kook en bind met de arrowroot (opgelost in sherry).
  • Meng en laat koken gedurende 2 minuten.
  • Breng op smaak.
  • Snijd het vlees in stukjes, ter grootte van de groenten.
  • Leg ze in de bouillon en giet alles in een soepterrine.
  • Serveer met geroosterd brood (in driehoekjes gesneden en beboterd) met het goed op smaak gebrachte merg.

Tips / Opmerkingen

Als u het merg wil gebruiken, geniet de aangeduide werkzijze bij voorkeur. Als de mergpijp in water wordt klaargemaakt, gaat het merg vaak verloren. Bovendien komen uit de mergpijp, zonder merg, die in bouillon werd bereid, alle sappen vrij. Het kleuren van de beenderen (wat in de oven kan gebeuren) bruint de bouillon meer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekool met pruimen

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool.
  • Snijd de kool in vier parten.
  • Snijd de harde kern schuin uit de parten.
  • Snijd de parten in dunne reepjes, was ze en laat ze uitlekken.
  • Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes 3 minuten.
  • Schep de rodekool erdoor en bak de groente heel even mee.
  • Steek de kruidnagels in het laurierblad en leg het blad in de pan.
  • Voeg de pruimen, het sap en naar smaak zout toe.
  • Breng alles aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan en kook de rodekool in50min op een heel zacht vuur gaar. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
  • Lekker bij hachee, gestoofd rundvlees of schouderkarbonades.

Tips / Opmerkingen

In plaats van appelsap kunt u ook rode wijn gebruiken.
De rodekool past dan extra goed bij wild of eendenborst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runderbouillon van Allerhande

Aller Hande 1-2007
Recept categorieën: Bouillon, Rundvlees, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Prik de uien aan een vork en houd ze in een gasvlam tot de buitenkant zwart ziet.
  • Laat even afkoelen.
  • Steek de kruidnagels in de uien.
  • Doe het soepvlees met de uien, knoflook, winterpeen, prei, bleekselderij, laurier en sojasaus in een soeppan.
  • Schenk er koud water (1½ l) bij tot alle ingrediënten onder water staan.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Breng het water onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Stop met roeren zodra de bouuillon begint te koken.
  • Leg de deksel schuin op de pan, draai het vuur laag en laat de bouillon ongeveer 2 uur trekken terwijl hij zachtjes doorkookt.
  • Langer mag ook: hoe langer de bouillon trekt, hoe voller de smaak is.
  • Leg een schone theedoek in een vergiet en zet dat boven een grote pan.
  • Zeef de bouillondoor hem voorzichtig in het vergiet te schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi koening met tjotjo ajam

Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Calorieën: 780kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Serehstengels schoonmaken en halveren.
  • In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken.
  • Op bord scheppen.
  • In bakvet sambal met 1 serehstengel ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Suiker erdoor roeren en laten smelten.
  • 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot mooie saus ontstaat.
  • Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen.
  • Kip onafgedekt in ca. 40 minuten zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden. In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water, koenjit, andere serehstengel, laurierblaadjes, kruidnagels en zout aan de kook brengen, goed roeren.
  • Rijst erdoor roeren en in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Afgedekt nog ca. 10 minuten laten staan.
  • Rijst op vier borden scheppen.
  • Tjotjo ajam ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met seroendeng, komkommer en omeletreepjes.
Dit gerecht is lekker pittig.
Gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
 

Nutrition

Calorieën: 780kcal | koolhydraten: 83g | Eiwit: 47g | Vet: 27g

Recept afdrukken
No ratings yet

Konijnenpastei

Recept categorieën: Voorgerechten, Wild
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de marinade

Bereidingswijze

  • Het konijn 2 dagen laten marineren met de wijn, de in rondjes gesneden uien, het gepelde knoflook, de specerijen en de takjes peterselie.
  • Leg het konijn nu in een kastrol, samen met het kalfs- en varkensvlees en met het spek.
  • Voeg er 1 dl witte wijn aan toe, met de marinade en laat gedurende 3 uren sudderen.
  • Bij halve kooktijd, er de cognac bijdoen, de porto en de dragon.
  • Het konijn ontbenen.
  • Dit gaat vrij gemakkelijk.
  • Indien niet, laat dan nog een weinig koken.
  • Al het vlees ruwweg hakken en goed vermengen.
  • Ferm samen kneden.
  • Deze bereiding opeen tassen in een terrein en overgieten met het kooknat.
  • Op gedurende 1 uur afgedekt in een middelmatig warme oven plaatsen.
  • Draai het deksel van het terrein om (de bolle kant naar beneden) en leg daarop een of ander gewicht.
  • Twee dagen in de koelkast bewaren alvorens op to dienen met augurken en uitjes.
  • Gameren met tuiltjes peterselie.

Tips / Opmerkingen

Deze pastei laat zich minstens 14 dagen bewaren in de koelkast.

Bijpassende wijn een lichte wijn, beaujolais, corbiéres

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige peren in een weckpot

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 135kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vanillestokje en sereh in lengte halveren.
  • Kruidnagels in serehstukken steken.
  • Kaneelstokje doormidden breken.
  • In pannetje wijn met honing, boter en specerijen aan de kook brengen.
  • Vuur laag zetten en wijn ca. 10 minuten laten sudderen.
  • Intussen oven voorverwarmen op 160 ºC.
  • Peren schillen, steeltje laten zitten.
  • Peren elk (rechtop) in weckpotje zetten.
  • Wijn door (punt)zeef in maatbeker schenken.
  • Met puntje van mes merg uit vanillestokje schrapen, door wijn roeren.
  • Wijn over peren verdelen.
  • Weckpotten sluiten en in met bodem water gevulde braadslede of grote ovenschaal zetten.
  • Weckpotten op rooster in midden van oven schuiven en peren au bain-marie in ca. 30 minuten zacht laten worden.
  • Potten pas aan tafel openen, anders gaat het aroma verloren.
  • Serveren met crème fraîche waar zakje vanillesuiker doorheen geklopt is.

Nutrition

Calorieën: 135kcal | koolhydraten: 20g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Jachtschotel van hete bliksem

Allerhande 2002
Bereidingstijd4 u 30 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Calorieën: 850kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en grof snipperen.
  • Vlees in blokjes snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan 25 g boter verhitten en vlees in ca. 5 minuten rondom bruinbakken.
  • Ui ca. 2 minuten meebakken. Kruidnagels en laurierblaadjes toevoegen. Bouillonblokje erboven verkruimelen.
  • Langs rand van pan ca. 2 dl water toevoegen.
  • Vlees afgedekt in ca. 3 uur zachtjes (op vlamverdeler) gaar stoven.
  • Aardappels schillen, in stukken snijden en in pan met weinig water en zout in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Appels schillen en in blokjes snijden.
  • Aardappels afgieten en fijnstampen.
  • Melk en 50 g boter erdoor roeren tot smeuÏge puree ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
  • Appelblokjes door puree scheppen.
  • Ovenschaal invetten. ⅓ deel van puree met appel in schaal scheppen.
  • Hierover helft van vlees met ui verdelen.
  • Nog een keer herhalen en afdekken met rest van aardappelpuree.
  • Paneermeel en rest boter in vlokjes erover verdelen.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Jachtschotel in midden van oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar laten worden.

Tips / Opmerkingen

Heeft u een restje hete bliksem over, bewaar het dan voor de volgende dag.
Want dan smaakt het bijna nog lekkerder.
 

Nutrition

Calorieën: 850kcal | koolhydraten: 102g | Eiwit: 33g | Vet: 36g