Recept afdrukken
No ratings yet

Dhal

Indiase Linzen
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de linzen grondig af en kook ze met knoflook, zout, gember en kurkuma in 2 kopjes
  • water op laag vuur tot de linzen gaar en zacht zijn.
  • Verhit de geklaarde boter in een pan, voeg de verkruimelde pepers en komijn toe, en bak deze tot ze knapperig zijn.
  • Voeg dan de ui plakjes toe en blijf roeren tot ze beginnen te bruinen.
  • Voeg de tomaten toe en bak ze enkele minuten mee.
  • Voeg tot slot de gekookte linzen toe en laat ze nog 5 minuten sudderen.
  • Meng er korianderblad doorheen.
  • Garneer met een snufje garam masala.
  • Serveer dit gerecht met witte rijst, groenten of roti canai.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met lamsvlees en gemengde groenten

Recept categorieën: Lamsvlees, Pasta
Land van herkomst: Algerijë
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de kikkererwten af en laat ze 1 nacht weken in ruim koud water in de koelkast.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes.
  • Was en snijd alle groenten in stukjes.
  • Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
  • Pel de ui en snipper ze niet te fijn.
  • Verhit de olijfolie en zonnebloemolie in een grote pan en bak hierin het lamsvlees en eventueel de kipdelen rondom bruin.
  • Matig het vuur, voeg de gesnipperde ui toe en pers er de teentjes knoflook boven uit en bak even mee.
  • Voeg 1 liter warm water toe en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg de gemberpoeder, zwarte peper, paprikapoeder, kurkuma, kaneel, de fijngesneden
  • Spaanse pepertjes en de bouillonblokjes toe.
  • Roer goed door en laat 5 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.
  • Voeg nu de in stukken gesneden worteltjes, koolrabi en sperziebonen toe.
  • Bind de koriander, peterselie en selderij bijeen met een touwtje tot een bosje en voeg dit aan de pan toe.
  • Laat alles 20 minuten zachtjes garen.
  • Voeg dan de pompoen, courgette, aubergine, tomaten en rozijnen toe en laat alles nog eens ongeveer 20 minuten gaar worden.
  • Zorg ervoor dat alles onder water staat; voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Breng op smaak met zout en eventueel wat extra zwarte peper.
  • Terwijl de groenten en het vlees sudderen, kun je de couscous bereiden.
  • Doe dat volgens de instructies op de verpakking.
  • Schep de couscous op een groot plat bord en schep de groenten, het vlees en de bouillon eroverheen.

Tips / Opmerkingen

Variatietip: Je kunt experimenteren met verschillende groenten, afhankelijk van wat je lekker
vindt of wat er beschikbaar is in het seizoen.
Het is gebruikelijk om 7 groenten te gebruiken, maar je kunt variëren met groenten zoals pompoen, bloemkool, of andere favorieten.
Geniet van dit heerlijke Algerijnse gerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Muchli kari

visballetjescurry
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Mie, Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg de filets in een ovenvaste schaal en bedruppel ze met citroensap.
  • Dek af met folie, zet de schaal in een braadslee en giet er tot ½rwege de schaal water bij.
  • Pocheer 15 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven tot de vis gaar is.
  • Neem de schaal uit de braadslee en laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Zeef het erwtenmeel en voeg al kloppende toe tot een glad en soepel beslag.
  • (Het meel vormt in dit stadium gemakkelijk harde klonten; wrijf ze met de rug van een lepel door de zeef).
  • Pluk de vis uiteen, verwijder vel en graatjes en voeg de vis aan de kom toe met chilipepers, ui en broodkruim.
  • Meng tot een stijve pasta en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de balletjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Schep ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd de visballetjes warm in een warme oven.
  • Saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook in 4-5 minuten goudgeel op een matig vuur.
  • Voeg kaneel, laurier, komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, draai het vuur hoger en breng al roerende aan de kook; voeg
  • langzaam kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er 1 theelepel zout en de kokos over en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemoms fenegriekzaden in een vijzel.
  • Roer ze door de saus, temper het vuur en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Doe alles over in een schaal, garneer met toefjes koriander en dien op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Muchli kari

visballetjescurry
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg de filets in een ovenvaste schaal en bedruppel ze met citroensap.
  • Dek af met folie, zet de schaal in een braadslee en giet er tot ½rwege de schaal water bij.
  • Pocheer 15 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven tot de vis gaar is.
  • Neem de schaal uit de braadslee en laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Zeef het erwtenmeel en voeg al kloppende toe tot een glad en soepel beslag.
  • (Het meel vormt in dit stadium gemakkelijk harde klonten; wrijf ze met de rug van een lepel door de zeef).
  • Pluk de vis uiteen, verwijder vel en graatjes en voeg de vis aan de kom toe met chilipepers, ui en broodkruim.
  • Meng tot een stijve pasta en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de balletjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Schep ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd de visballetjes warm in een warme oven.
  • Saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook in 4-5 minuten goudgeel op een matig vuur.
  • Voeg kaneel, laurier, komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, draai het vuur hoger en breng al roerende aan de kook; voeg
  • langzaam kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er 1 theelepel zout en de kokos over en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemoms fenegriekzaden in een vijzel.
  • Roer ze door de saus, temper het vuur en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Doe alles over in een schaal, garneer met toefjes koriander en dien op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Alom Gobi

bloemkool uit India, Heerlijk gegeten bij mijn zus.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en bak komijnzaad een paar minuten aan.
  • Voeg knoflook en gember toen roer de aardappelen erbij.
  • Nu de kurkuma toevoegen met de tomaatstukjes en de ketoembaar met de chilipoeder.
  • Voeg nu de bloemkool toe en verhit heel even op hoog vuur samen met een scheut water
  • Nu het geheel laten sudderen voor 10 minuten.
  • Voeg een paar minuten voor tijd de graag massala toe
  • De curry hoort niet nat te zijn.

Tips / Opmerkingen

Serveer dit samen met rijst en een chutney.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cha ca thang long

En toen: we zouden op vakantie gaan naar Viëtnam, maar mooi niet. 2 dagen voor vertrek brak ik mijn rug. Weg mooie reis. Maar wel een heerlijk recept gevonden.
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Vietnam

Equipment

ingrediënten

Voor de marinade:

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade en leg daar de brokken vis, na eerst goed afgedept te hebben, in.
  • Schaal afdekken en 2 uur laten staan.
  • Weer de vis droog deppen en in een braadpan voorzichtig bakken, niet langer dan 5 min.
  • Voeg de gefruite ui en de peper toe en bestrooi met dille en pinda’s.
  • Maak er een komkommer salade bij en opdienen met witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kumarasoep met vis

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet de bouillon op en doe de blokjes aardappel erbij.
  • Gaar laten koken en pureren.
  • Doe nu zeekraal en de stukjes visbij de gepureerde soep, samen met de kruiden.
  • Even gaar laten worden en dan de garnalen en mosselen erbij.
  • In 2 min op temperatuur brengen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Berbere

Ethiopische specerijenmix

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Nu alles goed door elkaar mengen en in een potje wegzetten

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballen, half vega

Het lukte niet om met vega gehakt een bal te maken en toen heb ik echt gehakt erdoorheen gedaan en dat werkte prima!
Recept categorieën: Rundvlees

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pak een grote kom en doe alles erin.
  • Doe evt.
  • met je handen, alles doorelkaar tot het een beetje stevig voelt
  • Draai er nu 4 gehaktballen van en braad deze met een flinke klont boter.
  • Maak de jus compleet met 1 in blokjes gesneden tomaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelen met kaas pepersaus

Recept categorieën: Groenten, Kaas
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen in de schil in een pan water in ca 20 minuten gaar.
  • Giet ze af, pel ze en snijd ze in plakken.
  • Leg de plakken aardappel op een schaal en houd ze warm.
  • Pureer de kaas met de slagroom, de stukken groene peper, de kurkuma en wat zout in een foodprocessor of andere keukenmachine.
  • Verhit de olie in een pan.
  • Voeg de kaaspuree toe en roer van het geheel bij matige hitte een gladde, romige saus.
  • Schenk de warme saus over de warm gehouden plakken aardappel en garneer het gerecht met de ringen ui en de olijven.