Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van feta en paprika

Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de paprika's en leg ze op een bakplaat of in een gietijzeren schaal onder de hete grill.
  • Laat ze, onder regelmatig keren, aan alle kanten blakeren.
  • Het kan ook door de paprika's aan metalen satéprikkers in een gasvlam te houden.
  • Keer ze ook dan regelmatig.
  • (Het verbranden bij groenten kan geen kwaad; er is geen reactie met eiwitten dn bovendien wordt de verbrande schil later verwijderd).
  • Doe de verbrande paprika's in een plastic zak, sluit deze en laat de paprika's 15 minuten rusten.
  • Schil de knoflook en hak hem fijn.
  • Halveer de cherrytomaatjes.
  • Was, droog en verpulver de citroentijm.
  • Blus de hete bakplaat van de paprika's met de azijn en voeg de olie, de citroentijm, de knoflook, de cherrytomaatjes en naar smaak zout en peper toe.
  • Roer goed over de bodem, zodat alle smaakstoffen vrijkomen.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Doe het paprikapoeder, de kurkuma en de Provençaalse kruiden elk in een apart schaaltje of diep bord.
  • Rol de blokjes feta eerst door het paprikapoeder, vervolgens door de kurkuma en als laatste door de gedroogde kruiden.
  • Neem de paprika's uit de plastic zak, halveer ze boven een slabak, zodat de sappen worden opgevangen en snijd ze vervolgens in lange repen.
  • Leg de repen paprika met het vrijgekomen sap op de bakplaat of in de schaal en meng ze met de overige ingrediënten.
  • Laat de salade een halfuurtje rusten.
  • Serveer de salade met de blokjes feta en geroosterd brood.

Tips / Opmerkingen

Bestaat er een groente die zich in zoveel kleuren manifesteert? Twintig jaar geleden nog vrijwel onbekend, nu is deze supergezonde (viamine C) smaakmaker niet meer weg te denken uit onze keuken. De groente bevat niet alleen meer vitamine C dan citrusvruchten, maar isoleerde ook het paprikavitamine P, dat storingen in de bloedsomloop voorkomt. Er zijn tientallen soorten parika's, die verschillen in grootte, vorm, kleur en smaak. Allemaal passen ze in mediterrane gerechten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase Korma met rijst en komkommer raïta

Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

• Rijst:

Raïta:

Bereidingswijze

Curry:

  • Snipper de uien, knoflook en gember fijn.
  • Verwarm de kaneel, kardemom, en kruidnagels 1 minuut in een koekenpan met 2 eetlepels Bakken & Braden en voeg dan de uien, knoflook en gember toe.
  • Voeg na 8 minuten de rest van de specerijen toe en laat ze 1 minuut mee koken.
  • Voeg vervolgens het blik tomaten en de 250 ml water toe en kook het 15 minuten op een laag vuur.
  • Verwijder het kaneelstokje, de kardemompeulen en de kruidnagels.
  • Bewaar de curry in potjes voor toekomstig gebruik in de koelkast of vriezer.

Korma met rijst en raïta:

  • Halveer de champignons en bak ze 5 minuten in een koekenpan en voeg daarna de Pittige Reepjes en de Cuisine toe.
  • Voeg daarna, naar smaak, de currysaus toe, met wat zout en peper.
  • Laat het geheel 10 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Doe voor de rijst alle benodigde ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook.
  • Bedek de pan vervolgens met een deksel en laat de rijst op laag vuur 15 minuten pruttelen.
  • Maak de rijstkorrels voorzichtig los met een vork.

Voor de raïta:

  • Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snipper hem fijn.
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten van de raïta toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Piggyspiezen

Varkens haas spies met ketjap, koriande, kurkuma en worchestersaus
Recept categorieën: Barbecue, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in blokjes en maak een marinade van de overige ingrediënten.
  • Leg het vlees zeker 6 uur afgedekt in de koeling om te marineren.
  • Dep het vlees droog en rijg het vlees aan spiezen.
  • Bak het vlees ongeveer 7 minuten op de barbecue.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met tahoe, prei, uien, bananen en satesaus

Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst op laag vuur gaar en droog.
  • Snij ondertussen de tahoe in blokjes van een centimeter op een bord en marineer ze met gemberpoeder, knoflookpoeder en flink wat ketjap (zoet of zout).
  • Af en toe goed omscheppen.
  • Fruit de ui met knoflook en de prei en breng dit op smaak met santen (liefst van een blok,anders een zakje),laos, koriander,komijn en kurkuma en een mespunt sambal.
  • Wees met de kruiden niet zuinig.
  • Goed doorscheppen.
  • Als de tahoe een uur gemarineerd is deze toevoegen aan de groente / kruidenmengsel en zachtjes meebakken.
  • Vervolgens de droge gare rijst erdoor scheppen en voorzichtig meebakken.
  • Op smaak brengen met ketjap en sambal.
  • Maak van de satesaus en wat melk een dikke romige saus.
  • Doe de nasi op de borden, bestrooi deze met seroendeng en vervolgens met de satesaus en geef er gesneden banaan en atjar tjampoer bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Muchli kari

visballetjescurry
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg de filets in een ovenvaste schaal en bedruppel ze met citroensap.
  • Dek af met folie, zet de schaal in een braadslee en giet er tot ½rwege de schaal water bij.
  • Pocheer 15 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven tot de vis gaar is.
  • Neem de schaal uit de braadslee en laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Zeef het erwtenmeel en voeg al kloppende toe tot een glad en soepel beslag.
  • (Het meel vormt in dit stadium gemakkelijk harde klonten; wrijf ze met de rug van een lepel door de zeef).
  • Pluk de vis uiteen, verwijder vel en graatjes en voeg de vis aan de kom toe met chilipepers, ui en broodkruim.
  • Meng tot een stijve pasta en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de balletjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Schep ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd de visballetjes warm in een warme oven.
  • Saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook in 4-5 minuten goudgeel op een matig vuur.
  • Voeg kaneel, laurier, komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, draai het vuur hoger en breng al roerende aan de kook; voeg langzaam kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er 1 theelepel zout en de kokos over en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemomen fenegriekzaden in een vijzel.
  • Roer ze door de saus, temper het vuur en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Doe alles over in een schaal, garneer met toefjes koriander en dien op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Satay Babi

varkensvleessate met ananas pindasaus
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Het citroengras in de kruidenmolen fijnmalen, dan de gesnipperde sjalotjes toevoegen.
  • Fijnmalen tot er een zachte pasta ontstaat.
  • De pasta in een middelgrote schaal overdoen en goed vermengen met 1 el. olie, de koriander, suiker, het zout en de kurkuma.
  • Het varkensvlees erdoor scheppen.
  • De schaal afdekken en het vlees 2 uur marineren.
  • Voor het grillen van de sate de pindasaus en de ananas in een schaaltje door elkaar roeren.
  • Met een vork lijnen trekken over de schil van de komkommer, deze met zout bestrooien en dat in de schil wrijven.
  • De komkommer vervolgens in kleine stukjes snijden.
  • Het gemarineerde vlees op de satestokjes steken en met een deel van de resterende olie invetten.
  • De grill invetten met de rest van de olie en verhitten.
  • De stokjes op een hoog vuur 4-5 min. grillen tot het vlees gaar is.
  • Keer de stokjes regelmatig tijdens het grillen.
  • De sate in een decoratieve presenteerschaal leggen, garneren met komkommer en ui.
  • Warm serveren met de ananas-pindasaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Siap Mepanggang

pikante gegrilde kip van Bali
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De noten en de laos in een kruidenmolen fijnhakken en in een schaal doen.
  • De sjalotjes, knoflook, chilipeper en de suiker tot een pasta pureren.
  • Zo nodig wat olie toevoegen.
  • De sjalottenpasta en de kurkuma door het notenmengsel roeren.
  • De olie in de wok of braadpan verhitten.
  • Het kruidenmengsel op laag tot middelhoog vuur 5 min. aanbakken.
  • De fond en de kokosmelk toevoegen, het citroengras, de salamblaadjes en het zout erbij doen.
  • Al roerende aan de kook brengen, vuur laag draaien en 5 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De kip toevoegen.
  • Zonder deksel op de pan ongeveer 20 min. zachtjes laten doorkoken tot het vlees net gaar is.
  • Regelmatig keren.
  • De kip uit de wok nemen en op een rooster 30 min. laten drogen.
  • Rooster invetten met olie en de grill sterk verhitten.
  • Kip in 4-5 min. aan een kant goudbruin laten worden.
  • Keren en andere kant op dezelfde manier grillen.
  • Met partjes limoen en pindasaus serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Shoarma met noten en kokoscrème

Recept categorieën: Noten, Rijst, Vleesvervangers
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Auteur: goodbite.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking met 1 groentebouillonblokje.
  • Maak eerst het groentebouillonblokje fijn.
  • Laat de rijst koud worden.
  • Goed laten afkoelen.
  • Bak de GoodBite Shoarma volgens de aanwijzig op de verpakking in een wokpan of koekenpan.
  • Zet daarna even apart.
  • Bak twee uitjes en knoflook in een flinke scheut maisolie op middelmatig vuur totdat de uitjes glazig zijn.
  • Voeg de GoodBite Shoarma toe.
  • Voeg de kurkuma toe.
  • Even mengen.
  • Voeg de koude rijst toe.
  • Goed roerbakken.
  • Voeg de Coconut Cream toe.
  • Roerbak en meng totdat de geconcentreerde kokoscreme goed is opgenomen.
  • Het mengsel moet goed warm zijn.
  • Voeg desgewenst wat zout toe.
  • Zout met kruiden mag ook.
  • Voeg de rozijnen, walnoten en cashewnoten op het laatste moment toe.
  • Goed mengen.
  • Haal de pan van het vuur of warmtebron.
  • Bedek de shoarmaschotel met aluminiumfolie.
  • Folie direct op de rijst leggen.
  • Eventueel verzwaren met bord of handdoek.
  • Laat ongeveer 5 minuten staan.
  • Hierdoor heeft de kokoscreme de gelegenheid zijn smaak af te geven.
  • Garneer met wat walnoten en cashewnoten en dien de shoarmaschotel direct op.

Indiase bloemkoolragout
Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase bloemkoolragout

De Indiase keuken kent ook ontelbare overheerlijke recepten, waarvan vele vegetarische. Dit is er zo één......
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: India
porties: 4 personen
Auteur: Amber 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maal de ui en de knoflook zeer fijn tot een soort pasta.
  • Verhit de olie in een pan en fruit daarin al omscheppend het ui/knoflookmengsel op laag vuur.
  • Voeg er de specerijen aan toe (gemberpoeder, kaneelpoeder, kurkumapoeder, komijnpoeder, rode peper, de gekneusde kardamompeulen en het laurierblaadje) en het zout naar smaak en roer alles rustig door elkaar zodat de specerijen hun aroma afgeven.
  • Pel de tomaten en maal die samen met de cashewnoten fijn in een foodprocessor of hakmolen.
  • Doe dit alles bij het mengsel in de pan.
  • Schep alles door elkaar en laat 20 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pan.
  • Verdeel ondertussen de schoongemaakte en gewassen bloemkool in roosjes.
  • Kook of stoom ze in 10 minuten gaar (ze moeten nog wel stevig blijven).
  • Doe de bloemkoolroosjes bij de saus in de pan samen met 20 cl. extra water, schep door elkaar en laat alles samen nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Roer er op het laatst de 2 eetlepels room doorheen.
  • Schep de ragout op of in een mooie schaal en bestrooi met de fijngehakte koriander en wat hele, in een droge koekenpan geroosterde cashewnoten.

Tips / Opmerkingen

Dien op met basmatirijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktbrood uit de "Medina"

Gehaktbrood is lekker gehaktbrood met de geuren en kleuren van de Marokkoe Medina (=oude stad) is iets bijzonders....
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Marokko
porties: 4 personen
Auteur: Amber 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Kook 3 eieren hard in 10 minuten en laat ze "schrikken".
  • Houd apart.
  • Doe het gehakt in een keukenmachine samen met de gehakte ui, de geperste teen knoflook, de fijngehakte platte peterselie.
  • Voeg er het korianderpoeder, de "ras el hanout", de kurkuma, het gemberpoeder, het komijnpoeder en peper en zout naar smaak aan toe.
  • Breek 1 ei boven dat alles.
  • Laat de keuekenmachine 2 keer kort draaien om alle ingredienten goed met elkaar te vermengen.
  • Vet een bakplaat goed in en vorm een "brood" van het verkregen gehaktmengsel.
  • Maak een groef bovenin het gehaktbrood en leg daar achter elkaar de eieren in.
  • Maak de bovenkant van het gehaktbrood weer zodanig dicht dat de eieren geheel bedekt zijn.
  • Strijk alles mooi glad, desnoods met een beetje water.
  • Maak wat inkepingen met een mes in de bovenkant van het gehaktbrood.
  • Bestrijk het "brood" met het losgeklopte overgebleven ei en zet in de oven.
  • Bak het gehaktbrood in ongeveer 40 gaar en goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Serveer met daarbij b.v. tomatensalade en/of gebakken aardappelen.