Laksa Lemak

Laksa Lemak

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Laksa Pasta: De specerijenpasta om Laksa Lemak te kunnen maken:

  • 6 sjalotjes grof gesnipperd
  • 4 rode chilipepers van zaad ontdaan en klein gesneden
  • 1 stengel citroengras buitenste blad verwijderd en de rest klein gesneden
  • 2 theelepel geelwortelpoeder
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 1 theelepel gemberpoeder of laospoeder
  • Wat trassi gedroogde garnalenpasta, geroosterd in een droge koekepan of in een hete oven of 1 theelepel ansjovispasta met een scheutje Thaise vissaus
  • 6 macadamianoten of 12 amandelen
  • 1 kaffir limoenblaadje
  • 2 eetlepels vissaus

Laksa Lemak:

  • 2 eetlepels arachideolie
  • Laksa Pasta
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 stengel citroengras in de lengte gehalveerd
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 2 lange takjes citroenmelisse
  • 4 dunne plakjes verse gember
  • 2 theelepel lichte sojasaus
  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • 500 gram garnalen rauwe gepelde / zonder zwarte draad
  • 125 gram tauge
  • Bruine basterd suiker of palm suiker naar smaak
  • Zeezout naar smaak
  • Bosje verse koriander fijn gehakt

Erbij:

  • 250 gram chinese brede eiernoedels gekookt en uitgelekt
  • Stukje komkommer van 10 cm van zaad ontdaan en in lucifer dunne reepjes gesneden
  • Enkele blaadjes citroenmelisse
  • Chinese koolbladeren in repen gesneden

Instructies

  • Laksa Pasta:
  • Maal de ingrediënten in een blender of wrijf ze in een vijzel met de stamper tot een stevige pasta.
  • Voegbij het gebruik van een blender wat water toe terwijl de machine draait.
  • Laksa Lemak:
  • Verhit de olie en bak hierin de laksapasta in 8 minuten
  • Voeg de kippenbouillon, het citroengras, de limoenblaadjes, citroenmelisse, de gember en de sojasaus toe
  • Breng alles aan de kook en voeg de kokosmelk toe om schiften te voorkomen
  • Temper het vuur en kook alles 15 minuten zachtjes door
  • Voeg de garnalen, de suiker, het zout toe en verwarm alles tot de garnalen roze zijn
  • Verwijder de citroenmelisse en voeg de fijngehakte koriander toe
  • Doe vlak voor het serveren de noedels, komkommer, chinese kool, tauge en citroenmelisse in 4 grote of 6 kleine kommen en schep de soep erin

Notities / Tips / Wijnadvies

NB De soep is het lekkerst wanneer de bouillon, zonder de garnalen, een uurtje weggezet wordt zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Voeg de garnalen vlak voor het opdoen toe. Gebr geen gekookte garnalen, hun taaie structuur zal de laksa bederven. Er kan ook bij het opdienen een partje van een hard gekookt ei toegevoegd worden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip / Pasta / Soep
Land van herkomst Indonesië