Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise kokossoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snipper de knoflook, sjalotten en laos fijn.
  • Verwarm een scheut olie in een soeppan en voeg hieraan de knoflook, sjalotten, laos, het citroengras en limoenblad toe.
  • Bak het geheel 5 minuten en blus het af met de groentebouillon.
  • Laat de soep 15 minuten op laag vuur pruttelen zodat alle smaken goed kunnen mengen.
  • Verwijder daarna het citroengras en de limoenbladeren.
  • Snij ondertussen de Chinese kool in stukjes van 1 cm.
  • Voeg de kool, taugé, tofu en kokosmelk toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met sojasaus, chilisaus en limoensap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelen stamppot met kip filet

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De wortelen, uien en prei in stukjes snijden en bovenop de geschilde aardappelen
  • leggen in een pan met water zodat alles net onder water staat.
  • Dit 25 tot 30 min. laten koken.
  • Intussen de kip in stukjes snijden en kruiden met zout, peper, laos, ketoembar en djahe naar smaak.
  • Uitjes fruiten en samen met de knoflook in de zonnebloemolie bakken.
  • Nu de kip erbij, even aanbakken en dan een scheutje sojasaus erbij en 10 min.
  • Laten sudderen in de pan.
  • De aardappels en groenten door elkaar stampen, nog iets peper toevoegen en daarna de kip erbij doen, meng het geheel goed door elkaar.
  • Dit gerecht kan ook met raapstelen.
  • Alleen dan moet u de raapstelen na 5 a 10 min. pas op de aardappelen leggen,
  • omdat deze sneller gaar zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gado Gado

Tahoe uit Indonesie
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tahoe in blokjes snijden en frituren.
  • Groenten snijden en koken met of zonder zout, eerst de harde groenten en zo vervolgens de andere in het zelfde water, uitlekken, daarna gesorteerd op een platte schaal, daaroverheen hard gekookt ei, schijfjes tomaat en blokjes tahoe, daaroverheen weer kroepoek en emping.
  • Uien, knoflook, lombok, kentjoer, laos, djahe fijnmaken en mengen met pindakaas, zout en suiker toevoegen en verdunnen met heet water.
  • Dan de tamarinde en eventueel wat santenblok en als laatste een schijfje citroen erbij doen.
  • Voor het gemak kan men ook boemboe petjel kant en klaar sausje mengen met heet water eventueel met toevoeging van wat ingredienten naar eigen smaak.
  • Voor kankoeng, katjang padjang kan men ook nemen andijvie, sperciebonen en spitskool.
  • Komkommmer in schijfjes snijden.

Tips / Opmerkingen

Het is lekkerder om de saus pas er over heen te doen bij het opdienen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sperziebonen met sambal goreng

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de bonen en breek ze in drie of vier stukjes.
  • Maak van de uien, knoflook, sambal, laos en suiker een brij staafmixer.
  • Fruit dit mengsel in de olie goudgeel.
  • Voeg nu de kool toe en laat dit 2 minuten mee fruiten.
  • Voeg het stuk santen, sereh, de salam en een dl water toe.
  • Laat dit alles een minuut of 5 a 6 stoven tot er olie uit de santen komt.
  • De bonen mogen niet te gaar worden.

Variatie:

  • dit gerecht is ook met kool witte,groene,savooie-,spits-,of bloem-kool,spruitjes,prei, peultjes of tomaat te bereiden.
  • Als u tomaat gebruikt, moet u 1 theelepel suiker meer toevoegen

Recept afdrukken
No ratings yet

Smoor djawa

Runder riblappen uit Indonesie
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui in halve ringen ,vlees braden met de uien ,dan de overige ingredienten.
  • 3 uur zachtjes stoven.
  • ½uur voor eindtijd de gefrituurde aardappelen erbij doen en de gepelde en gesneden tomaten erbij doen.
  • Aanmaken met maizena.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok Daging Pedis

Runder gehakt met lombok en rawits in witte kool bladeren
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Blancheer de koolbladeren ongeveer 3 minuten.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de rode en de groene lombok
  • en de rawits en snijd lomboks en rawits ragfijn.
  • Schil de laos en de kencur.
  • Wrijf de laos, de kencur, de ketumbar, de jinten, de trasi, de tamarinde, het limosap, de zoetstof en het zout in een cobek fijn tot een pasta.
  • Verhit de olie in een wajan.
  • Smoor de sjalotjes, de knoflook, de lomboks en de rawits in een wajan glazig.
  • Voeg de kruidenpasta toe en roerbak deze ongeveer 5 minuten.
  • Laat dit mengsel afkoelen.
  • Klop het ei los, meng dit met het kruidenmengsel en het rundergehakt.
  • Leg vier koolbladeren op elkaar, verdeel het gehaktmengsel erop,vouw de bladeren dicht en steek deze vast met een cocktailprikker.
  • Stoom de gevulde kool in een stoompan in ongeveer 30 minuten gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met tahoe, prei, uien, bananen en satesaus

Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst op laag vuur gaar en droog.
  • Snij ondertussen de tahoe in blokjes van een centimeter op een bord en marineer ze met gemberpoeder, knoflookpoeder en flink wat ketjap (zoet of zout).
  • Af en toe goed omscheppen.
  • Fruit de ui met knoflook en de prei en breng dit op smaak met santen (liefst van een blok,anders een zakje),laos, koriander,komijn en kurkuma en een mespunt sambal.
  • Wees met de kruiden niet zuinig.
  • Goed doorscheppen.
  • Als de tahoe een uur gemarineerd is deze toevoegen aan de groente / kruidenmengsel en zachtjes meebakken.
  • Vervolgens de droge gare rijst erdoor scheppen en voorzichtig meebakken.
  • Op smaak brengen met ketjap en sambal.
  • Maak van de satesaus en wat melk een dikke romige saus.
  • Doe de nasi op de borden, bestrooi deze met seroendeng en vervolgens met de satesaus en geef er gesneden banaan en atjar tjampoer bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boemboe bali ikan

Meerval filet met prei en gember
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van de gember, knoflook, sambal, laos, citroensap, een kruidenpuree maken.
  • De vis in stukken snijden en bakken.
  • De ui en de prei bakken.
  • Kruidenpuree erdoor.
  • Vis er weer bij.
  • Ketjap, suiker en zout toevoegen en nog even stoven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde kip spies uit Indonesie

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maal (of liever nog: wrijf) de laos, het citroengras, de knoflook, de gember, de sjalotten, de suiker en het zout tot een fijne pasta.
  • Snijd het vlees in hele kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter en droog het vlees.
  • Marineer het met de pasta en alle andere ingredienten (behalve het olie a cocos melk mengsel en de citroengras kwast) en laat ongeveer 2 a 3 uur staan.
  • Steek 6 a 7 stukjes vlees aan een stokje.
  • Maak een heel heet houtskoolvuur.
  • Leg de stokjes op het rooster en grill ze boven de hete houtskool.
  • Nadat men ze omgedraaid heeft, besprenkelt men ze me het olie kokos melk mengsel met een gekneusde stengel citroengras.
  • Grill tot het vlees gaar, geurig en zacht is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Piendang telor

Eieren met ketjap uit Indonesie
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de eieren en snijd ze in de lengte richting doormidden.
  • En leg die even apart.
  • Snijd de ui klein, maak de knoflook schoon en pers die uit.
  • Vermeng de ui, de knoflook, de laos en de sambal.
  • Wrijf alles fijn.
  • Verhit wat olie en fruit hierin het kruidenpapje ca. 2 minuten.voeg water,azijn, ketjap en suiker toe.
  • Laat alles aan de kook komen.
  • Draai het vuur laag en laat de saus circa 3 minuten zachtjes sudderen.
  • De saus op smaak maken met wat zout.
  • Leg de eieren op een schaaltje en schenk de warme saus eroverheen.