Recept afdrukken
No ratings yet

Pad Thai met garnalen van Christine Brekelmans

Recept categorieën: Noedels, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook d noedels, maar niet te zacht, moeten nog wokken.
  • Verwarm nu een wok op hoog vuren voeg Chili, knoflook,gember, deel lente-ui toe en roerbak deze1à2 min.
  • Voeg dan de garnalen en de vis toe en wok deze in 5 min.
  • tot de garnalen roze kleuren.
  • Nu de tagé, trassi, palmsuiker en tamarinde paste toe.
  • Voeg nu de noedels toe en goed mengen.
  • Schuif nu alles aan de kant en roerbak het losgeklopte ei en dan wanneer deze gaar zijn, door de noedels mengen.
  • Breng op smaak met limoensap en een beetje vissaus.
  • Strooi nu de uiringetjes en pinda’s over de schotel.
  • Meteen uit serveren in een kom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelen met zalmroomsaus gefrituurd

Recept categorieën: Groenten, Vis, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Boen de aardappelen schoon en wikkel ze in aluminiumfolie.
  • Pof ze in de oven in ca.1 uur gaar.
  • Roer de zure room los en meng de zalm erdoor.
  • Roer de dille, lente-ui, kappertjes, zout en peper door het roommengsel.
  • Halveer de gepofte aardappelen in de lengte en serveer de helften met een flinke schep roomsaus.

Tips / Opmerkingen

Geef de rest van de saus er apart bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Meloen met kip en asperges

Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kip, Lunch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de dressing

voor de salade

Bereidingswijze

  • Halveer de meloentjes en haal het vruchtvlees eruit met een bolletjesboor of snijd het in blokjes.
  • Maak voor de dressing de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Klop een dressing van de ingrediënten.
  • Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten in 3-4 minuten aan.
  • Bestrooi ze met zout en peper en schenk de grappa, vermout of witte wijn erbij.
  • Laat de kip, afgedekt, in ± 8 minuten gaar smoren.
  • Neem de kip uit de pan en schenk het bakvocht bij de dressing.
  • Snijd de afgekoelde kip in blokjes.
  • Schil zo nodig het houtige onderstukje van de asperges, was de groente en stoom de asperges, afhankelijk van de dikte en ouderdom, afgedekt, in 5-8 minuten beetgaar.
  • Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de asperges in diagonale stukjes van 4-5 cm lengte.
  • Halveer dikkere exemplaren in de lengte.
  • Meng de asperges met de kip en de dressing en vul de meloenhelften hiermee.
  • Bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Neem gerookte kipfilet in plaats van zelf het kipfilet te bakken.
Of vervang de kipfilet door rauwe (Ganda)ham.
Garneer in dit geval met fijngeknipte salie in plaats van sesamzaad.

Info:

Een feestelijk lunchgerecht dat ook heel goed als hoofdgerecht kan worden geserveerd. Maak in het laatste geval een dubbele hoeveelheid vulling.
Meloenen zijn er in soorten en maten. Van heel groot tot klein, van friszuur tot honingzoet. Kies voor dit gerecht liefst de kleine Cavaillon meloenen, zodat een halve per persoon kan worden gevuld. Natuurlijk kan ook gewoon het vruchtvlees van bijvoorbeeld een ogenmeloen in stukjes door de salade worden gemengd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lasagna van courgette

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Al staat er op de verpakking voorgekookte lasagnevellen, ik kook ze zelf altijd nog 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout en 1 eetlepel olijfolie, zodat ze makkelijker in de ovenschaal zijn te plooien.
  • Kook ze met 3 vellen tegelijk, neem ze uit de pan en leg ze op een schone doek.
  • Laat 1 eetlepel olijfolie heet worden in een braadpan.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Bak het amandelschaafsel mee.
  • Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze met het groen in ringen en voeg ze toe.
  • Pel de knoflook, hak ze fijn, voeg ze toe en bak ze 1-2 minuten mee.
  • Doe er de koksroom, het citroensap, de geraspte Parmezaanse kaas, het verse fijngeknipte basilicum en naar smaak zout en peper bij.
  • Breng alles even aan de kook, meng goed en zet het vuur uit.
  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in plakken.
  • Bestrijk de ovenschaal licht met olijfolie en verdeel de helft van de plakken courgette over de bodem van de schaal.
  • Leg er een laagje lasagnevellen op, vervolgens de helft van het gehaktmengsel, een laagje lasagnevellen, gehaktmengsel en dek af met plakken courgette.
  • Bestrijk de bovenste courgetteplakken met olijfolie en strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over.
  • Bak de lasagne ± 30 minuten in de onderste helft van een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Garneer met vers basilicum.

Tips / Opmerkingen

De traditionele lasagne is een heerlijk, maar calorierijk gerecht. Met name door de bechamelsaus van boter, bloem en melk, om de volvette kaas maar niet te vergeten. Deze lasagne wordt slechts met twee lagen lasagnevellen (in plaats van drie of vijf) en zonder rijke saus gemaakt, maar met veel groente.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde zalm met citroen en sojasaus

Recept categorieën: Vis, Zalm
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Neem een stevige diepvrieszak, liefst met ritssluiting en schenk de wijn, het citroensap en de sojasaus erin.
  • Voeg het zout, de 1½ theelepel olijfolie en de geperste knoflook toe en schud goed tot alle ingrediënten zijn gemengd.
  • Voeg de zalmfilets toe, sluit de zak en leg deze ± 40 minuten in de koelkast.
  • Keer tussentijds eenmaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Neem de vis uit de zak en bewaar de marinade.
  • Kwast het grillrooster in met olijfolie en leg de zalm op het rooster met de velkant naar beneden.
  • Grilleer de zalm ± 5 minuten.
  • Bestrijk de vis vervolgens met de achtergehouden marinade en bestrijk ook heel dun met olijfolie.
  • Keer de zalm voorzichtig en grilleer nog 2-3 minuten tot de vis lichtroze van kleur is.
  • Was de lente-uitjes, snijd ze in diagonale stukjes en garneer de zalm hiermee.

Tips / Opmerkingen

Vis en visproducten leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor eiwit van hoge kwaliteit, dat wordt gebruikt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, ons zenuwstelsel en het bloed. Vis bevat gemiddeld weinig vet (minder dan vlees). Voor zover vis vet bevat (zoals zalm), is het rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze hebben een gunstig effect op het voorkomen van hart- en vaatproblemen. Ook blijken ze een positief effect te hebben op het immuunsysteem, waardoor chronische aandoeningen zoals dementie, suikerziekte, hersenbloedingen en reumatische klachten op afstand gehouden kunnen worden.
Vis levert niet alleen B-vitamines, met name B12, maar ook vitamine A en D. De laatste twee komen alleen in vettere vissoorten voor.
Vis is leverancier van ijzer (voorkomt bloedarmoede) en kalk (nodig voor de botopbouw) en vooral een belangrijke bron van jodium en selenium.
De laatste twee komen weinig voor in andere voedingsmiddelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges en shii-takes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en roerbak hierin de asperges, behalve de punten, 3-4 minuten.
  • Was de courgettes, snijd ze in blokjes en voeg die toe.
  • Borstel de shii-takes schoon, snijd ze in plakjes en bak die in de wok mee.
  • Voeg de sojasaus en de gemberwortel of het gemberpoeder toe, breng aan de kook en laat de asperges beetgaar worden.
  • Lange linten zijn in 1-2 minuten gaar, stukjes in 2-3 minuten.
  • Snijd de lente-uitjes in ringen en strooi deze op het laatst over het gerecht.
  • Serveer met gekookte mie.

Tips / Opmerkingen

Tip 1:

Dit gerecht smaakt zowel met witte als met groene asperges uitstekend. Ook kunt u de courgettes vervangen door peultjes of sugar snaps en de shii-takes door reepjes paprika en/of wortel.

Tip 2:

U kunt met de shii-takes 175 g Quorn-stukjes naturel meebakken voor extra voedingswaarde.

Tip 3:

Wilt u wat extra saus voor bij de mie, voeg dan tegelijk met de sojasaus 1-2 dl groentebouillon toe. Bind het extra vocht vervolgens met 1 eetlepel aardappelmeel.
 Dit roerbakgerecht kan zowel met witte als met groene asperges worden bereid, maar de witte hebben zeker qua kleur wel de voorkeur.
Kleine courgettes hebben meer smaak dan de grote exemplaren, de smaak is over het algemeen tamelijk neutraal. Door het toevoegen van verschillende kruiden kan elke keer een ander smaakeffect worden verkregen.
2 eetlepels (zonnebloem- of maïs)olie

Recept afdrukken
No ratings yet

Sannie’s Thaise Currysoep

Recept categorieën: Kip, Soep
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de rode pepers klein (1 uit het bami pakket en 1 extra, de zaadlijsten verwijderen).
  • Meng het kipgehakt met 1 rode peper, de limoenrasp, wat peper en zout en draai er kleine soepballetjes van.
  • Fruit de ui, de knoflook en de Thaise gele curry even kort in de zonnebloemolie.
  • Doe het bamipakket erbij en roerbak een paar minuutjes.
  • Voeg 1 liter kokend water, de kokosmelk, het citroengras, de gedroogde limoenblaadjes en de verkruimelde bouillonblokjes toe en breng weer aan de kook.
  • Doe de balletjes, de mienestjes, de Thaise vissaus en de gembersiroop erbij.
  • Laat een minuut of 10 op laag staan..
  • Haal de laatste 4 minuten het citroengras eruit en doe de sugarsnaps erbij, laat de laatste 4 minuten meekoken.
  • Draai het vuur uit, doe het limoensap bij de soep en roer door elkaar.
  • Schep de soep met wat mie in een soepkom en maak af met wat lente-uiringen.

Tips / Opmerkingen

Je kunt nog wat limoenblaadjes vinden met eten, haal die eruit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amerikaanse runderschotel

Dit gerecht kunt u het beste met een slow cooker bereiden. Het rundvlees zal met een vork gemakkelijk uiteen vallen, waardoor het makkelijk in kleine stukjes te maken is. U kunt het vlees vers of bevroren in de slow cooker doen. Serveren met een lekker bolletje of tortilla's en een groene of koolsalade.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: America

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Plaats het vlees in de slow cooker.
  • Overgieten met wijn, passata en tabasco.
  • Kruiden met knoflook, zout en peper naar smaak.
  • Afdekken en gedurende 8-9 uur op lage stand koken.
  • Als het vlees gaar is, zal het met een vork uiteen te halen zijn.
  • Vermeng het draadjesvlees goed met de sappen, en voeg lente-uitjes en koriander toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peking pannenkoekjes

Recept categorieën: Pannenkoeken, Voorgerechten, Wraps
Land van herkomst: China
porties: 4 personen
Auteur: Alprosoya.nl

ingrediënten

Chinese pannenkoekjes (kant-en-klaar, of zelfgemaakt, ZIE:

Bereidingswijze

  • Stoom de Chinese pannenkoeken 20 minuten in een stoompan.
  • Maak een mengsel van de bloem en de 5 spice kruiden en meng dit met de licht gekruide Alpro® soya reepjes en de oesterzwammen.
  • Snijd de komkommer en de lente uitjes in fijne reepjes (julienne).
  • Doe een ruime scheut olie in een voorverwarmde koekenpan en bak de reepjes en de oesterzwammen 5 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Smeer de gestoomde pannenkoekjes in met een beetje pruimen chutney en leg de komkommer, lente-uitjes, de reepjes en de oesterzwammen op de rand van de pannenkoek en rol deze vervolgens op.

Tips / Opmerkingen

De pruimen chutney en de pannenkoekjes zelf maken? Zie recept.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse saucijzenragoût

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de plakjes deeg iets dunner uit en bekleed er de vormpjes mee.
  • Dek het deeg met bakpapier af en vul het met de steunvulling.
  • Bak de bakjes ± 15 minuten in de oven.
  • Verwijder de vulling en het papier en bak de bakjes nog ± 5 minuten.
  • Laat ze iets afkoelen en neem de bakjes voorzichtig uit vormpjes.
  • Maak het gehakt aan met de kruidenmelange en vorm het tot kleine dunne worstjes.
  • Bak de worstjes in de olie rondom aan, temper het vuur en bak de worstjes in nog ± 3 minuten.
  • Maak met het sauspoeder en 5 dl koud water een saus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Voeg de worstjes en de lente-ui aan de saus toe en warm de ragoût goed door. Breng op smaak met zout en peper.