Recept afdrukken
No ratings yet

Paksoisalade

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Was de paksoi, snijd van de onderkant van de stelen iets af en snijd de groente in ragdunne reepjes.
  • Snijd de paprika in blokjes en de ontvelde (tros)tomaten in stukjes.
  • Meng de groenten.
  • Klop de dressing van de ingrediënten.
  • Meng dit door de groenten en zet de salade afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pitten of noten.

Tips / Opmerkingen

Info:

Paksoi is een Aziatische bladkoolsoort die begin jaren tachtig in Nederland is geïntroduceerd. Er bestond destijds een grote vraag naar de groente bij de Indonesische, Surinaamse en Aziatische bevolkingsgroepen in Nederland.
Paksoi is van oorsprong afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid.
In Nederland wordt paksoi op kleine schaal verbouwd. De teelt vertoont veel overeenkomsten met die van Chinese kool. Paksoi groeit echter veel sneller: drie weken na het uitplanten van de jonge plantjes kan de groente al worden geoogst.
Paksoi is een hele losse bladkool met vaak niet meer dan 8 of 10 bladeren. De donkergroene bladeren hebben stevige witte stelen en een duidelijke nerf. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De plant kan kort en buikig zijn of halflang tot lang van vorm. De bladstelen kunnen zowel plat als rond zijn en de kleur varieert van grijs-groen tot glanzend donkergroen. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.
Let bij aankoop op frisgroen blad met een stevige, gave stengel. Verwijder de wortelvoet (waar de bladeren aan elkaar zitten) en was de stelen en bladeren. Snijd de groente grof (voor koken of roerbakken) of fijn (voor een salade).
Paksoi blijft in de groentelade van de koelkast een week goed. De enigszins zachte en zoete smaak doet aan die van Chinese kool denken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tijgergarnalen met chili's

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ideaal als hapje tijdens een receptie, als aperitief, denk er dan aan dat de gasten nadien nog smaak van de volgende gerechten moeten hebben, of bij een gewone pint tijdens een goede film.
  • Ook bij dit makkelijke gerechtje is het van cruciaal belang dat de wok zeer heet is als je begint te roerbakken.
  • Zo niet, dan gaan je tijgergarnalen onmiddellijk en onherroepelijk aanzetten.
  • Laat de tijgergarnalen in koud water ontdooien.
  • Pel ze en verwijder de donkere darmstreng.
  • Was ze nogmaals in ijskoud water met wat zout en dep ze droog.
  • Snijd de chili's in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en snijd de vrucht fijn.
  • Pel de look, verwijder de kiem en snijd fijn.
  • Schil de gember en snijd hem in luciferdunne reepjes.
  • Meng de chili's, de look en de gember met 1 theelepel suiker.
  • Meng de rest van de suiker met de sojasaus en de Shaoxing rijstwijn.
  • Verwarm de wok tot hij begint te walmen.
  • Giet de helft van de olie erin en bak, als de olie begint te walmen, de garnalen tot ze rood kleuren.
  • Schep ze uit de wok en laat ze uitlekken.
  • Giet de resterende olie in de wok.
  • Bak, als de olie walmt, het mengsel van chili, look en gember tot de look licht kleurt.
  • Voeg het sausmengsel toe en kook even door.
  • Voeg de uitgelekte garnalen toe en roerbak alles gaar.
  • Schep uit de wok in voorverwarmde kommetjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken kippenvleugeltjes met paprika

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de marinade:

Voor de saus:

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Spoel de kippenvleugeltjes onder koud stromend water af en dep ze droog.
  • Bedek ze met de marinade, dek ze af en zet ze in de koeling.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus, dek af en zet in de koeling.
  • Versnijd de paprika's in reepjes van ½ cm dik en snijd ze zo lang mogelijk.
  • Hak de look en de gember fijn.
  • Snijd de bosui in stukjes van ± 2 cm, inclusief zoveel mogelijk van het groen.
  • Giet de gemarineerde vleugeltjes door een zeef en laat ze uitlekken.
  • Giet de marinade weg.
  • Zet alle ingrediënten klaar en binnen handbereik.
  • Verhit de wok op hoog vuur tot hij begint te roken.
  • Giet een paar lepels arachideolie in de wok.
  • Als de olie walmt, doet u de kippenvleugeltjes in de wok.
  • Roerbak 2-3 minuten vol energie.
  • Neem de wok van het vuur en schep de vleugeltjes over in een bord met keukenpapier.
  • Giet de meeste olie uit de wok en verwarm opnieuw.
  • Voeg de gember en de look toe en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de reepjes paprika toe en roerbak 1 minuut.
  • Blus af met de rijstwijn.
  • Schep om en voeg de bosui toe.
  • Warm goed door en voeg opnieuw de kippenvleugeltjes toe.
  • Meng alles goed, voeg de saus toe en warm opnieuw al roerbakkend door.
  • Schakel het vuur uit.
  • Het gaarproces stopt haast onmiddellijk.

Tips / Opmerkingen

Schep alles op een voorverwarmde schotel of direct op voorverwarmde borden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken rijst met spekjes, scampi, lente-ui en koriander

Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Dit is een wat moeilijker gerecht dat enige wok-ervaring vergt.
  • Maak dat de wok zeer heet is voor je begint te roerbakken.
  • Als de wok niet warm genoeg is, zullen niet alleen de spekjes te veel aanzetten, ook de rijst zal makkelijk aan de wok gaan kleven.
  • Wanneer je het eimengsel in de wok giet, moet je echt doorwerken.
  • Als het ei eenmaal min of meer onder de rijst zit, mag het vissausmengsel erover.
  • Deze saus zorgt tegelijk voor de smeuïgheid van het geheel.
  • Hak de ui en de looktenen fijn.
  • Snijd de chili's in de lengte door, verwijder de zaadjes en snipper ze fijn.
  • Pel de scampi en verwijder het darmkanaal - snijd grote exemplaren doormidden.
  • Kluts de eieren en meng ze met de sojasaus.
  • Meng de vissaus met het citroensap en de suiker.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en haal de bladeren van de koriander.
  • Verhit de wok tot deze zeer heet is.
  • Giet enkele lepels arachideolie in de wok.
  • Als de olie walmt, worden de ui, de look en de chili's kort aangebakken.
  • Voeg dan de spekjes toe en laat ook de scampi kort meewarmen.
  • Schep er de voorgekookte rijst door en roerbak tot alles warm is.
  • Zet het vuur lager.
  • Schuif het rijstmengsel naar de kant, zodat de bodem van de wok vrijkomt.
  • Giet het eimengsel in de wok en werk met de wokschep op tot roereiconsistentie.
  • Schep nu geleidelijk het rijstmengsel door het ei en begiet met het vissausmengsel.
  • Warm, onder voortdurend roerbakken door.
  • Neem de wok van het vuur,schep de koriander door de rijst en versier met de lente-ui.
  • Verdeel het gerecht over warme kommetjes en dien onmiddellijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vijfkruiden karbonades

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd40 min
wachten2 u
Totale tijd2 u 45 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: China
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • In schaal hoisinsaus, vijfkruidenpoeder, sojasaus, sherry en suiker mengen.
  • Karbonades inwrijven met marinade en erin leggen.
  • Minimaal 2 uur laten marineren; af en toe keren.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 C.
  • Karbonades op rooster in midden van oven leggen.
  • Lekbak gevuld met laagje water eronder schuiven.
  • Vlees in 30-40 min. gaar oosteren, ondertussen karbonades tweemaal keren en regelmatig bestrijken met marinade.

Tips / Opmerkingen

Voor het serveren bestrooien met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken tofu met paprika en broccoli

Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan met ruim kokend water broccoliroosjes 2-3 min. koken.
  • In vergiet onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Peper halveren en zaadjes eruit schrapen.
  • In wok olie verhitten tot hij walmt.
  • Tofu met peper mooi bruinbakken.
  • Tofu uit wok op keukenpapier scheppen en laten uitlekken.
  • Peper weggooien.
  • Olie in hittebestendige kom schenken (wordt niet meer gebruikt).
  • In wok knoflook, paprika en broccoli 3-4 min. roerbakken.
  • Sherry, sojasaus, bouillon en sesamolie erdoor roeren en aan de kook brengen.
  • Maizena losroeren met 1 el water en al roerend aan gerecht toevoegen.
  • Nog even verwarmen tot saus gaat binden.
  • Tofu erdoor scheppen en verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Garneren met bieslook.

Tips / Opmerkingen

Lekker met mie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken mihoen met tofu en prei

Bereidingstijd20 min
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Mihoen in stukken breken en in kom doen.
  • Overgieten met kokend water en 15 seconden laten wellen.
  • In vergiet afspoelen onder koud stromend water en laten uitlekken.
  • In wok olie verhitten en tofu ca. 5 minuten roerbakken.
  • Knoflook, gember en shii-takes toevoegen en 2 minuten meebakken.
  • Mihoen, prei, tauge, sojasaus en sherry erdoor scheppen en alles al omscheppend nog 5 minuten bakken.
  • Koriander erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Overdoen in een schaal en besprenkelen met sesamolie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pekingsoep

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
wachten20 min
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: China
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • In kom 2 el sojasaus mengen met sherry, ½ el sesamolie en suiker.
  • Varkensreepjes erdoor mengen en minimaal 20 min. laten marineren.

Bereiden

  • In pan bouillon met shii-takes aan de kook brengen en 4-5 min. zachtjes laten doorkoken.
  • Vlees met marinade en tahoe toevoegen en soep nog ca. 3 min. zachtjes koken.
  • Pan van vuur nemen en losgeklopt ei in dun straaltje in hete soep schenken.
  • Soep langzaam doorroeren, zodat ei in vlokjes stolt.
  • Azijn, rest van sojasaus en sesamolie door soep roeren.
  • Op smaak brengen met zout en flink veel witte peper.
  • Garneren met bieslook.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken rijst met gehakt en groenten

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd40 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: China
porties: 4 personen
Calorieën: 500kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing op verpakking en laten afkoelen.

Bereiden

  • In wok olie verhitten en knoflook en gember 30 sec. bakken.
  • Gehakt toevoegen en in 2 min. rul bakken.
  • Sojasaus, wortel en champignons door gehakt scheppen en alles nog 3 min. roerbakken.
  • Rijst in gedeelten erdoor scheppen en geheel al omscheppend in 3-4 min. doorwarmen.
  • Sesamolie erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met sojasaus, zout en peper.
  • Bosuitjes erover strooien.

Nutrition

Calorieën: 500kcal | koolhydraten: 64g | Eiwit: 18g | Vet: 19g

Recept afdrukken
No ratings yet

Forel met varkensvlees

Bereidingstijd55 min
Recept categorieën: Varkensvlees, Vis, Vlees
Land van herkomst: China
porties: 4 personen
Calorieën: 340kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 C.
  • Vissen afspoelen onder koud stromend water en droogdeppen met keukenpapier.
  • Vissen met een scherp mes aan beide zijden elke 2 cm kruislings inkerven.
  • In keukenmachine spekblokjes fijnhakken.
  • Gehakt toevoegen en machine kort laten draaien.
  • In kommetje oestersaus, sojasaus, olie, sherry en peper naar smaak mengen en 3 eetlepels door gehaktmengsel scheppen. Buikholten van forellen vullen met gehakt en forellen in ovenschaal leggen.
  • Bosui en gember in luciferdunne reepjes snijden en over vis strooien.
  • Rest van sausje erover schenken.
  • In midden van oven forel in 25-30 minuten gaar laten worden.
  • Als bovenkant te donker wordt, afdekken met aluminiumfolie.

Tips / Opmerkingen

Serveren met roergebakken mihoen en roergebakken Chinese kool.

Nutrition

Calorieën: 340kcal | koolhydraten: 7g | Eiwit: 27g | Vet: 21g