Recept afdrukken
No ratings yet

Opor Ayam

kip gestoofd in kruidige kokosmelk
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Kruidenpasta:

Bereidingswijze

  • Voor de kruidenpasta de koriander, komijn en de venkel in een droge pan op een laag vuur 2 min. roosteren tot de geur loskomt.
  • Af laten koelen en dan in de kruidenmolen fijnmalen.
  • De kemirienoten, sjalotjes, knoflook, gember en de peper ook in de kruidmolen doen er een romige pasta van pureren.
  • Om te voorkomen dat het mes blokkeert, kunt u wat kokosmelk toevoegen.
  • De kruidenpasta in een grote pan doen.
  • Beetje bij beetje de kokosmelk toevoegen en goed vermengen.
  • Op een middelhoog vuur langzaam opwarmen.
  • Citroengras, laos, salamblaadjes en limoenblaadjes toevoegen, evenals de suiker en het zout.
  • Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder het deksel op de pan 2 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De stukken kip in de pan leggen en zonder het deksel op de pan, terwijl u regelmatig roert, 30 min. zachtjes koken tot de kip zacht en gaar is.
  • Voor het serveren de kip op smaak brengen met limoensap.
  • In een schaal doen en garneren met de knapperige sjalotjes.

Lamscurry
Recept afdrukken
No ratings yet

Lamscurry

Verras je vrienden en familie met deze heerlijke Curry. Je hebt er wel even wat tijd voor nodig maar het is zeer zeker de moeite waard. Ga naar je lokale Turks/Marokkaanse slager voor een mooi stukje Lamsbout of schouder. Laat het de slager in blokjes snijden maar neem vooral ook het snijafval en bot mee om een andere keer een zalige bouillon van te trekken. Wanneer je daar toch bent haal er wat verse Groene Pepertjes en Limoenbladeren bij. De mijne heeft ze in de vriezer. Dat is geen enkel probleem, fijn zelfs! Een paar blaadjes eruit pakken en de rest weer de vriezer in. Als hij het heeft neem ook wat Saffraan mee, Saffraan is vrij duur maar je gebruikt er maar een paar draadjes per gerecht van en het is zó lekker. In principe is elke curry gebaseerd op een currypasta. Deze puree van ui, knoflook, pepertjes, gember en kruiden maakt de smaak van de curry. Je kunt dit een paar uur vantevoren maken om zo de smaken van de currypasta goed door elkaar te laten trekken maar ik maak het eigenlijk meestal vlak ervoor.
Recept categorieën: Curry's, Lamsvlees, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

OPTIONEEL:

  • Ietsiepietsie Saffraan - een paar draadjes

Voor de currypasta:

Bereidingswijze

  • Meng al de ingrediënten voor de currypasta met de staafmixer tot een pasta.
  • Verhit een heel klein scheutje olie in de braadpan of Tajine en bak de pasta een paar minuutjes aan.
  • Doe het vlees erbij en braad alles aan tot het vlees een kleurtje heeft gekregen.
  • Doe de bouillon, yoghurt, limoenblaadjes, citroenrasp erbij.
  • Roer alles goed door.
  • Snij de vleestomaten grof en pureer deze met de staafmixer met velletjes en al!
  • Doe dit ook in de pan.
  • Deksel erop en onder af en toe roeren in zo'n 2 à 2½ uur gaar stoven.
  • Gewoon tot het vlees op je tong smelt.
  • Voeg het laatste kwartiertje de fijn gesneden Koriander toe.

Tips / Opmerkingen

Serveer met Basmati of Pandan rijst welke je gekookt hebt met een stuk of 3 kardemompeultjes. En met Chapatis met een Raita van Yoghurt, Koriander en Zeezout.