Opor Ayam
kip gestoofd in kruidige kokosmelk
porties: 4 personen
ingrediënten
- 750 ml. kokosmelk
- 1 stengel citroengras de onderste 10 cm., geplet
- 1 plakje verse laos 5 mm. dikgekneusd
- 2 salamblaadjes
- 2 limoenblaadjes randen ingescheurd
- 2 tl. palmsuiker zeer fijn gehakte
- 1½ tl. zout
- 1 kip hele en verse ongeveer 1½ kg., in 14 stukken
- 3 tl. limoensap of citroensap, naar smaak
- 1 el. sjalotjes knapperig gefrituurde ter garnering
Kruidenpasta:
- 6 tl. korianderzaadjes
- 1½ tl. komijn
- ½ tl. venkelzaadjes
- 4 kemirienoten
- 6 sjalotjes gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 stukje gemberwortel van 1 cm. fijngehakt
- 1 tl. witte peper gemalen
Bereidingswijze
- Voor de kruidenpasta de koriander, komijn en de venkel in een droge pan op een laag vuur 2 min. roosteren tot de geur loskomt.
- Af laten koelen en dan in de kruidenmolen fijnmalen.
- De kemirienoten, sjalotjes, knoflook, gember en de peper ook in de kruidmolen doen er een romige pasta van pureren.
- Om te voorkomen dat het mes blokkeert, kunt u wat kokosmelk toevoegen.
- De kruidenpasta in een grote pan doen.
- Beetje bij beetje de kokosmelk toevoegen en goed vermengen.
- Op een middelhoog vuur langzaam opwarmen.
- Citroengras, laos, salamblaadjes en limoenblaadjes toevoegen, evenals de suiker en het zout.
- Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder het deksel op de pan 2 min. zachtjes laten doorkoken.
- De stukken kip in de pan leggen en zonder het deksel op de pan, terwijl u regelmatig roert, 30 min. zachtjes koken tot de kip zacht en gaar is.
- Voor het serveren de kip op smaak brengen met limoensap.
- In een schaal doen en garneren met de knapperige sjalotjes.