Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

zoete vulling:

hartige vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Tips / Opmerkingen

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen met krenten of rozijnen

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wel (=in heet water een minuut of tien) de krenten of rozijnen en dep ze droog.
  • Doe de mix in een beslagkom en voeg het water toe.
  • Roer het geheel met een klopper of een mixer tot een glad beslag.
  • Roer de krenten en of rozijnen door het beslag.
  • Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, rijzen bij kamertemperatuur.
  • Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door. 
  • Laat in een diepe pan olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 ºC).
  • Vorm met twee lepels of een oliebollentang/ijslepels bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder.
  • Bak de oliebollen in 3-4 minuten rondom goudbruin.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.
  • Doe de bollen in een vergiet en laat ze uitlekken.
  • Poedersuiker erover en smullen maar!