Zoete en hartige oliebolletjes
Allerhande 2002
porties: 4 personen
ingrediënten
zoete vulling:
- ½ citroen
- 75 g dadels
- 75 g gedroogde vijgen
- 75 g pistachenoten
- 1 pak mix voor oliebollen 500 g
- 1 tl koenjit of kurkuma
- 4 el poedersuiker
- 1 el koekkruiden
hartige vulling:
- 60 g zwarte olijven zonder pit
- 8 gedroogde tomaatjes potje
- 1 teentje knoflook
- 1 zakje gebakken spekjes 30 g
- 1 el gedroogde oregano
- 1 dl droge witte wijn
- 100 g Parmezaan geraspte zakje
- olie om te frituren
Bereidingswijze
Voorbereiden zoete bolletjes:
- Citroen schoonboenen, schil raspen.
- Dadels ontpitten.
- Dadels en vijgen klein snijden.
- Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
- In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
- In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
- deeghaken tot deeg kneden.
- Vulling erdoor mengen.
- Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
Voorbereiden hartige bolletjes:
- Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
- Knoflook pellen en fijn hakken.
- In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
- In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
- Vulling erdoor mengen.
- Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
- In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
- Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
- Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
- Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
- Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
- Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.
Tips / Opmerkingen
Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.