Recept afdrukken
No ratings yet

Saffraanvissoep met wortel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Provençaalse kruiden met garen als bosje vastbinden.
  • Eventuele grotere worteltjes halveren.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In grote braadpan olie verhitten en ui ca. 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • 1 Liter water toevoegen ,en aan de kook brengen met kruidenbosje, saffraan en worteltjes.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en oplossen.
  • Op laag vuur soep afgedekt ca. 5 minuten koken. Intussen aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Aardappelblokjes aan soep toevoegen en ca. 10 minuten meekoken.
  • Intussen kabeljauwfilet in blokjes snijden.
  • Mosselen en kabeljauwfilet aan soep toevoegen en ca. 3 minuten laten meekoken. Room door soep roeren en soep weer aan de kook brengen.
  • Soep pikant op smaak brengen met cayennepeper.
  • Kruidenbosje uit soep nemen.
  • Soep in vier soepkommen scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood en boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen uit de wok van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de uien en de bleekselderij in grove stukken.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de ui en de bleekselderij met de gember.
  • Spoel de mosselen grondig in koud water en doe ze in de wok.
  • Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en doe er de munt, de koriander en het fijngesneden citroengras bij.
  • Blus de mosselen met een flinke scheut witte wijn en laat ze, vanaf dat het kookpunt is bereikt, 2-2½ minuut goed doorkoken, of tot alle schelpen open staan.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte rijst en een glas Elzasser Gewurztraminer.

Info:

Slechts 10 procent van de Nederlandse huishoudens koopt wel eens mosselen en doen dat voornamelijk als de 'r' in de maand is. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Mosselventers verkochten mosselen als het kouder was en dat was in de maanden met de 'r'. Het eten van mosselen is zeer gezond, omdat zij evenveel eiwit als biefstuk bevatten, veel minder vet zijn en daardoor slechts 25 procent van de calorische waarde hebben. Bovendien zijn mosselen veel rijker aan mineralen, kalk, fosfor en ijzer. Mosselen zijn verder rijk aan seleen en vitaminen en hebben een hoog jodiumgehalte.
Per 100 g bevat een mossel onder andere 10 g eiwit, 1 g vet, 2 g koolhydraten, 250 milligr fosfor, 6 milligr ijzer, 300 milligr natrium, 2 g vitamine C en 85 g water.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen met chorizo

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Varkensvlees, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de chorizo in stukjes.
  • Verhit een grote braadpan of de mosselpan en bak de chorizo zachtjes 3 minuten. Voeg de ui toe en fruit hem 3 min. mee.
  • Voeg de tomaten, laurierblad, wijn en naar smaak chilipeper toe.
  • Breng alles aan de kook en laat het mengsel zachtjes koken tot het grootste deel van het vocht verdampt is.
  • Spoel de mosselen in een zeef onder koud water.
  • Verwijder de exemplaren die na een tik op het aanrecht nog niet willen sluiten.
  • Schud de mosselen in de pan met tomaat.
  • Leg het deksel op de pan en breng alles aan de kook.
  • Kook de mosselen in ca. 8 min. gaar.
  • Schud de pan tussendoor een paar keer.
  • Schep de mosselen in een grote schaal.
  • Dip de chorizo en het kookvocht van de mosselen op met stukken stokbrood.

Tips / Opmerkingen

In september zijn mosselen op hun best.
Deze Spaanse gekruide versie is een eenvoudige manier om eens iets anders op tafel te zetten dan het klassieke mosselrecept.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselsoep met knolselderij

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel in een zeef de mosselen af met koud water.
  • Verwijder exemplaren die openstaan.
  • Verwarm 2 el olie in een grote pan en fruit de helft van de sjalotten zachtjes 1 minuut.
  • Voeg de mosselen toe en schep ze samen met de sjalotten om.
  • Voeg de wijn toe en leg de deksel op de pan.
  • Stoom de mosselen op hoog vuur in ca. 6 min. tot ze gaar zijn en openstaan.
  • Schud de mosselen in de pan (met de deksel erop) tussendoor een of twee keer. Giet het vocht uit de pan en vang het op in een kom.
  • Maak van dit vocht straks de soep.
  • Laat de mosselen afkoelen en haal driekwart van de mosselen uit de schelp. Verwijder mosselen die niet open zijn.
  • Snijd de knolselderij in kleine blokjes.
  • Verhit de rest van de olie in een grote pan, fruit de rest van de sjalotten zachtjes 2 minuten.
  • Voeg de knolselderij toe. Giet het mosselvocht in een maatbeker en vul het af met water tot een liter.
  • Voeg het vocht toe aan de knolselderij, breng de soep aan de kook.
  • Draai het vuur laag en kook de soep zachtjes 10 minuten.
  • Voeg room en naar smaak zout en peper toe.
  • Kook de soep nog 5 min. en pureer alles met de staafmixer tot een gladde romige soep.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de mosselen en reepjes vis toe, zet het vuur laag en kook de vis in ca. 5 min. zachtjes gaar.
  • Verdeel de soep over kommen of borden, strooi de peterselie erover en serveer direct.
  • Lekker met warm geroosterd brood dat met een doorgesneden knoflookteentje is ingewreven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Noordzeekabeljauw met mosselen

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Lunch, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Calorieën: 310kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Sjalotjes, ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Prei schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Stelen van selderij en peterselie breken (bewaren) en blaadjes fijnhakken.
  • Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Mosselen onder stromend water schoonboenen.
  • Mosselen die niet dichtgaan na tik op aanrecht en kapotte mosselen verwijderen.
  • In koekenpan olijfolie verhitten.
  • Sjalotjes zachtjes glazig fruiten.
  • Kabeljauw bestrooien met zout en peper en tussen sjalot leggen.
  • Kabeljauw op hoog vuur in ca. 3 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Stukken kabeljauw in ovenschaal leggen, sjalot erop scheppen en in oven vis in 10-15 minuten gaar laten worden.
  • Intussen in grote pan boter verhitten en ui en prei zachtjes glazig fruiten.
  • Mosselen erop leggen en knoflook, peperkorrels en selderij- en peterseliestelen ertussen verdelen.
  • Wijn erover schenken.
  • Mosselen afgedekt in 6-8 minuten koken tot alle mosselen openstaan.
  • Mosselen uit schelp nemen.
  • Theedoek vochtig maken en in zeef leggen.
  • Mosselvocht opvangen in andere pan.
  • Toevoegen: saffraan, fijngehakte selderij en peterselie en blokjes tomaat.
  • Mosselen erdoor scheppen en verwarmen.
  • Op smaak brengen met pernod.
  • Mosselen met mosselvocht op vier borden scheppen.
  • Kabeljauw met sjalotjes in midden erop leggen.

Nutrition

Calorieën: 310kcal | koolhydraten: 16g | Eiwit: 5g | Vet: 33g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselpotje met verse kruiden

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
porties: 2 personen
Calorieën: 445kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Mosselen grondig wassen onder koud stromend water.
  • Kapotte schelpen en open mosselen die na een ferme tik niet sluiten verwijderen.
  • Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Bieslook in stukjes van 1 cm knippen.
  • Steeltjes van peterselie snijden, blad grof hakken.
  • Kervelblaadjes van steeltjes plukken.
  • In mosselpan boter verhitten, ui en knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken. Bouillontablet boven pan verkruimelen.
  • Wijn en crème fraîche erdoor roeren en 1 minuut meewarmen.
  • Mosselen en kruiden in pan doen, deksel op pan leggen.
  • Op hoog vuur mosselen in 5 à 8 minuten koken tot alle schelpen open zijn.
  • Pan af en toe goed omschudden.
  • Ongeopende schelpen verwijderen.

Tips / Opmerkingen

Mosselen in pan serveren, met knapperig stokbrood.
 

Nutrition

Calorieën: 445kcal | koolhydraten: 10g | Eiwit: 23g | Vet: 35g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen in saffraanroomsaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
porties: 4 personen
Calorieën: 155kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Mosselen onder stromend water afspoelen.
  • Mosselen die na een ferme tik niet dichtgaan en kapotte exemplaren verwijderen. Mosselen in grote pan leggen en afgedekt op hoog vuur in ca. 5-7 minuten verwarmen tot alle mosselen openstaan.
  • Intussen saffraandraadjes ca. 5 minuten weken in bakje met 1/2 dl heet water. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Mosselen met schuimspaan in kom scheppen en onder aluminiumfolie of in oven warm houden.
  • Mosselvocht bewaren.
  • In hapjespan boter smelten.
  • Bosui en knoflook ca. 3-4 minuten heel zachtjes fruiten.
  • Kerriepoeder even meefruiten.
  • Chilipoeder, wijn en saffraan met vocht erdoor roeren.
  • Mosselvocht toevoegen en alles op hoog vuur 2-3 minuten inkoken.
  • Room erdoor roeren en saus nog ca. 1 minuut verwarmen.
  • Mosselen over vier warme schaaltjes of diepe borden verdelen, saus erover schenken.

Tips / Opmerkingen

Direct serveren.

Nutrition

Calorieën: 155kcal | koolhydraten: 3g | Eiwit: 5g | Vet: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen in Marokkaanse tomatensaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen
Calorieën: 255kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Mosselen grondig wassen.
  • Kapotte exemplaren en mosselen die wijd openstaan, en na een ferme tik niet sluiten, verwijderen.
  • Uien en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Olie verhitten en ui en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Chilipepertje erboven verkruimelen en gemalen komijn, koriander, geelwortel en piment toevoegen.
  • Specerijen al roerend 1 minuut meebakken.
  • Wijn en tomatenblokjes toevoegen, doorroeren en saus ca. 2 minuten laten sudderen.
  • Mosselen in saus scheppen, deksel op pan leggen.
  • Op hoog vuur mosselen 5-8 minuten koken, tot ze allemaal open zijn.
  • Pan zo nu en dan flink omschudden.
  • Intussen blaadjes van takjes koriander plukken.
  • Mosselen met schuimspaan op grote serveerschaal scheppen, ongeopende exemplaren weggooien.
  • Tomatensaus over mosselen schenken en bestrooien met koriander.

Tips / Opmerkingen

Geen grote pan?
Verdeel de saus dan over twee pannen en bereid de mosselen in twee gedeeltes.
Serveer er pide bij (plat Turks brood) of geroosterde shoarmabroodjes.
 

Nutrition

Calorieën: 255kcal | koolhydraten: 11g | Eiwit: 22g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen met uiensaus

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zorgvuldig de mosselen afschrappen en de vezelachtige delen van de schelpen aftrekken.
  • Was ze snel, twee-driemaal, zonder ze te laten weken.
  • Hak de uien fijn en de selderij (de takjes in blokjes). (een deel der bladeren mag heel gelaten worden).
  • Smelt de boter in een grote kookpot.
  • Laat de goederen hierin smoren op zacht vuur, zodanig dat ze niet kleuren.
  • Werp de mosselen daarbij.
  • Kruiden met peper en zout en het citroensap.
  • Aan de kook brengen op hevig vuur.
  • Nu en dan opschudden.
  • Wanneer de mosselen volledig geopend zijn, er gehakte peterselie op strooien en opdienen, met gebakken aardappelen.

Tips / Opmerkingen

Nog beter
De gebakte uien en selderie de dag ervoor samen in boter laten smoren. De smaak zal sterker zijn wanneer men ze terug doet opwarmen. Frieten of wit en grijs brood kunnen de gebakken aardappelen vervangen.

Bijpassende wijn

muscadet of gros-plant.

Recept afdrukken
No ratings yet

Toro

pikante vissoep
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Knoflook pellen en fijn snijden.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en met mesje ontvellen. Tomaten in kleine blokjes snijden.
  • Peper wassen, in de lengte halveren en zaadjes verwijderen.
  • Peper in kleine stukjes snijden.
  • Mosselen grondig wassen in bak met koud water.
  • Kapotte schelpen en schelpen die na tik op aanrecht niet sluiten, weggooien.

Bereiden

  • In grote pan olie verhitten.
  • Ui 3 minuten zachtjes bakken.
  • Knoflook en peperstukjes even meebakken.
  • Tomaat en paprikapoeder erdoor roeren.
  • Fond,bouillonblokje,1 dl water,wijn en tijm toevoegen en geheel aan de kook brengen.
  • Mosselen toevoegen en 5 minuten koken tot schelpen open zijn.
  • Intussen kabeljauw in stukjes snijden en aan soep toevoegen.
  • Soep 5 minuten tegen de kook aanhouden en kabeljauw laten garen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper en tijm verwijderen.
  • Peterselie fijn knippen en over soep strooien.
  • Direct serveren met geroosterd (stok)brood en eventueel een frisse salade.

Tips / Opmerkingen

Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
Milde, zachte roséwijnen
15 voorbereiden, 25 bereiden
Bevat per eenpersoonsportie
energie 370 kCal - eiwit 45 g
vet 12 g - koolhydraten 13 g