Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurkoolstamppotje

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Licht, luchtig, romig, dit stamppotje met crème fraîche en wijnzuurkool.
  • Schil de aardappels en snijd in blokjes.
  • Kook in ca. 15 min. gaar.
  • Giet af, stamp fijn en roer met de olie en de crème fraîche tot een smeuïge puree.
  • Meng de puree met de zuurkool en warm het stamppotje goed door.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerstamppotje met veldsla en romaatjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen en in pan met bodem water en zout in ca. 20 à 25 minuten gaarkoken.
  • Tomaatjes wassen en halveren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Worteltjes van veldsla verwijderen.
  • Aardappels afgieten en met crème fraîche, peper en mespunt nootmuskaat tot stevige puree
  • stampen.
  • Veldsla, tomaatjes, bieslook en spekreepjes door puree scheppen.

Tips / Opmerkingen

Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spinazie geitenkaasquiche met amandelen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Noten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Deze quiche met amandelen heeft bite en is een traktatie voor Popeye en vegetariërs.
  • Snel klaar, dankzij kant-en-klaar bladerdeeg.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. Spinazie in zeef laten ontdooien.
  • Bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 10 min. laten ontdooien.
  • Vorm invetten.
  • Aanrecht bestuiven met bloem.
  • Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van ca. 30 cm doorsnede.
  • Vorm bekleden met bladerdeeg.
  • In kom eieren loskloppen met mespunt nootmuskaat, zout, peper en slagroom.
  • Kaas erboven verkruimelen en erdoor kloppen.
  • Met lepel vocht uit spinazie drukken.
  • Spinazie door eimengsel roeren.
  • Spinazie-eimengsel in taart scheppen.
  • Taart in midden van oven ca. 20 min. bakken.
  • Haal de taart uit de oven en verdeel de grofgehakte amandelen erover.
  • Taart in oven in nog ca. 15 min. goudbruin en gaar bakken.

Tips / Opmerkingen

Lekker erbij tomatensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Tips / Opmerkingen

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige kippensoep met oesterzwammen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In soeppan helft van boter smelten en bloem erdoor roeren.
  • Ca. 2 min. zachtjes laten bakken.
  • Helft van bouillon toevoegen en al roerend aan de kook brengen tot gebonden soep ontstaat. Scheutje voor scheutje rest van bouillon toevoegen.
  • Soep aan de kook brengen en ca. 5 min. laten sudderen.
  • Intussen oesterzwammen schoonvegen en in stukken snijden.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en oesterzwammen op hoog vuur ca. 3 min. roerbakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Oesterzwammen uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden.
  • Kipfilet in dunne plakken en hierna in reepjes snijden.
  • In kom eierdooier met koksroom loskloppen.
  • Enkele lepels hete soep erdoor roeren en al roerend aan soep toevoegen.
  • Blijven roeren tot soep fluweelachtig gebonden is, niet meer laten koken!
  • Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en citroensap.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Kippensoep in vier kommen scheppen.
  • In midden van soep bergje maken van gebakken oesterzwammen, reepjes kipfilet en reepjes basilicum.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boeren paté

AllerHande 1996
Recept categorieën: Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vorm invetten.
  • Bodem en zijkanten van vorm bekleden met spek.
  • Spek aan alle kanten ca. 4 cm laten overhangen.
  • Sjalotje en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • In fluitketel of pan ruim water aan de kook brengen.
  • Lever in stukken snijden en in keukenmachine in ca. 3 minuten tot fijn mengsel pureren. Overdoen in kom.
  • Gehakt, sjalot, knoflook, cognac, wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vleesmengsel in vorm scheppen.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Overhangende plakjes terugvouwen en mengsel hiermee afdekken.
  • Vorm afdekken met aluminiumfolie.
  • In braadslede zetten.
  • Braadslede vullen met kokend water, zodat vorm voor 2/3 deel in water staat.
  • In midden van oven paté in ca. 2 uur gaar laten worden.
  • Uit oven nemen, aluminiumfolie verwijderen en laten afkoelen.
  • Vorm afdekken met plasticfolie en ca. 24 uur in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Mes (zonder kartelrand) onder warm water houden.
  • Met warm mes voorzichtig randen van paté lossnijden.
  • Plat bord op vorm leggen, samen keren en paté uit vorm laten komen.
  • Mes nogmaals onder warm water houden.
  • Met warm mes paté in 12 plakken snijden. Serveren met gemengde sla en toast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tuinbonen met puree en vissticks

Recept categorieën: Gourmet, Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 min gaar.
  • Bak in een braadpan de spekblokjes uit in hun eigen vet tot ze bruin en krokant zijn.
  • Schep de bevroren tuinbonen en de tijm bij de spekblokjes en laat het geheel met de deksel op de pan in 10 minuten op laag vuur stoven.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de vissticks in 10 minuten op een middelhoog vuur
  • aan weerszijden krokant en bruin.
  • Stamp de aardappels grof met een pureestamper en er de melk, nootmuskaat en boter door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveer de puree met de tuinbonen en de vissticks.

Recept afdrukken
No ratings yet

Syllabub

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Citroen onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker smalle reepjes schil van citroen trekken (of citroen met scherp mesje dun schillen en schil in smalle reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Citroen uitpersen. In (steel)pan citroensap, sherry, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, piment en nootmuskaat al roerend zachtjes verwarmen, blijven roeren tot suiker is opgelost.
  • Pan van vuur nemen en sherrymengsel ca. 1 uur laten staan.
  • Intussen in kom slagroom half stijf kloppen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Kaneelstokje en kruidnagel uit sherrymengsel nemen.
  • Sherrymengsel in dun straaltje door slagroom kloppen tot luchtig mengsel (= syllabub) ontstaat.
  • Syllabub in glazen scheppen.
  • Garneren met citroenreepjes. In elk glas 1 kaneelbiscuit steken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofvlees met frites

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Appels schillen, in vieren snijden en klokhuizen verwijderen.
  • Parten in lengte in plakjes snijden.
  • Bieflapjes in reepjes van ca. 1 cm dik snijden en bestrooien met gemberpoeder en peper.
  • Ovenfrites op bakplaat uitspreiden en in midden van oven in ca. 20 minuten goudbruin bakken.
  • Appel toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Ketjap, nootmuskaat en 2 eetlepels water toevoegen.
  • Mengsel afgedekt in ca. 10 minuten op laag vuur gaar stoven.
  • Vlees toevoegen en ca. 2 minuten meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Frites over vier borden verdelen.
  • 'Stoofvlees' ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met rode kool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spruitjes stew

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stoofpot
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sjalotjes pellen en in vieren snijden.
  • Spruitjes schoonmaken, wassen en grote spruitjes halveren.
  • Aardappels schillen, wassen en in plakjes snijden.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Sjalotjes met chilipoeder ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Spruitjes en aardappel erdoor scheppen en ca. 2 minuten al omscheppend meebakken.
  • 1 1/2 dl water, bouillonpoeder en tijm aan spruitjes toevoegen.
  • Met deksel schuin op pan spruitjes-stew in ca. 10 à 15 minuten zachtjes gaarstoven. Op smaak brengen met nootmuskaat en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met varkensfiletlapjes.