Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde aardappels met kwark

Bereidingstijd1 u 20 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 475kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Spek in reepjes snijden.
  • Ui pellen, halveren en in dunne halve ringen snijden.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Spek en ui 4 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen.
  • Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden.
  • In kom aardappels mengen met spek, ui en knoflook.
  • Zout, peper en nootmuskaat erdoor scheppen.
  • Ovenschaal invetten met helft van boter.
  • Aardappelmengsel in ovenschaal scheppen en gladstrijken.
  • Eierdooier loskloppen met kwark, slagroom, zout en peper.
  • Over aardappels schenken.
  • Rest van boter in vlokjes erover verdelen.
  • Aardappelschotel 1 uur in oven licht goudbruin en gaar bakken.

Nutrition

Calorieën: 475kcal | koolhydraten: 32g | Eiwit: 14g | Vet: 32g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm met witbiersaus

Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak het witloof schoon, was het en snijd het klein.
  • Breng in een pan het witloof met de suiker, nootmuskaat, zout, peper en 2 eetlepels water aan de kook.
  • Verhit het al roerend tot het witloof licht begint te bruinen en kook het afgedekt op laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Laat de fond intussen in een pan onafgedekt op hoog vuur tot ± 2 dl inkoken.
  • Roer de crème fraîche erdoor en laat nog ± 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Meng 1 eetlepel boter met 1 eetlepel bloem.
  • Bestrooi de zalm met de rest van het bloem.
  • Verhit in een koekenpan de olie en de rest van de boter en bak de zalm in ± 8 minuten gaar; keer de vis halverwege.
  • Hak de Amandelen fijn.
  • Meng het boter-bloemmengsel al roerend door de saus en roer er het bier en de amandelen door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het witloof over 4 borden, leg de zalmfilet erop en schep er op elk bord 3 eetlepels saus omheen.
  • Geef de rest van de saus er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte saus of melksaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Naar keuze:

Bereidingswijze

  • Smelt de boter.
  • Neem de pan van het vuur en voeg al roerend de maïzena toe.
  • Zet de pan terug op het vuur en giet er al roerend de melk bij.
  • Laat goed doorkoken.
  • Breng op smaak met de kruiden.
  • Neem de pan weer van het vuur en voeg eventueel de mosterd en/of de eidooier toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oom Philip

Oom Philip was een liefhebber van een goed glas wijn, van vele goede glazen wijn eigenlijk Tot ergenis van de gastvrouw vaak, die haar kostbare wijnvoorraad schielijk zag slinken als oom Philip op bezoek kwam. Ze kwam op het idee een cocktail te mixen van witte wijn, bier en eieren. Deze cocktail anno 1890 bleek een stevig drankje, want oom Philip sliep er vlugger op dan op zijn geliefde wijn!
porties: 1

ingrediënten

Bereidingswijze

  • 1 fles witte wijn en 2 kruiken of flessen goed bier laat men tezamen koken.
  • Klop vervolgens 8 eieren los en voeg die erbij met wat nootmuskaat en suiker naar smaak!

Recept afdrukken
No ratings yet

Witloofsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
porties: 2 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Voor de bouillon:

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels, de prei en het stukje foelie 20 minuten in het water.
  • Zeef dit en houd de aardappels apart.
  • Snijd het lof in repen van 1 cm.
  • Smelt de boter,voeg het lof,de sjalot en het laurierblad toe en laat het met gesloten deksel op zacht vuur 15 minuten smoren.
  • Voeg het bier, de bouillon, zout en peper toe en laat het ½ uur zachtjes pruttelen.
  • Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
  • Voeg de room en eventueel wat fijngewreven aardappel toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme zure saus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng het kookvocht of de bouillon aan de kook.
  • Maak het aardappelmeel aan met de azijn en voeg dit al roerend bij de kokende bouillon.
  • Laat doorkoken.
  • Breng op smaak met de kruiden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi met kip en asperges

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in julienne.
  • Smelt 100 gr boter en fruit de gesneden groeten hierin.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe, leg de kip bij de groenten en voeg water toe tot de kip onder staat.
  • Laat het geheel 1 uur koken.
  • Haal de kip uit de bouillon, verwijder de beenderen en het vel en snijd de kip in stukken.
  • Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in stukken.
  • Voeg de kip en de champignons bij de bouillon en houd de waterzooi warm,zonder te laten koken.
  • Schil en was de asperges.
  • Breng het water met 5 gr zout aan de kook en kook de asperges hierin gaar.
  • Haal de asperges uit het kookwater en laat ze uitlekken.
  • Stapel de asperges op een schotel met de punten naar dezelfde kant.
  • Klop in een soepterrine de eidooiers met de room los en voeg er al roerend de waterzooi bij.
  • Smelt de boter.
  • Leg in voorverwarmde borden per persoon 1 beschuit en schep de waterzooi hierover.

Tips / Opmerkingen

Dien de slierasperges en de gesmolten boter afzonderlijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse osselapjes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak het vlees en de in dunne ringen gesneden uien in de hete boter lichtbruin.
  • Strooi de bloem erover en voeg al roerend het bier en de overige ingrediënten toe.
  • Doe het vleesmengsel over in een natgemaakte Römertopf,
  • Leg de deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 200°C en stoof het gerecht in ± 2 uur gaar en mals.

Tips / Opmerkingen

Dien op met gekookte aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse hemel en aarde

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en kook ze met weinig water in ± 15-20 minuten gaar.
  • Schil de Appels,snijd ze in schijfjes en kook ze ±10 minuten in ½dl water met de citroenschil.
  • Snijd het ontbijtspek in stukjes en bak die in een droge koekenpan in ± minuten uit.
  • Voeg de ui toe en bak die ± 10 minuten zachtjes mee.
  • Bak de bloedworst in de boter in 5-10 minuten knapperig.
  • Kook intussen de melk.
  • Pureer de aardappelen en roer de melk erdoor.
  • Verdeel de appels in kleine stukjes en meng die door de puree.
  • Breng op smaak met weinig zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de aardappel-appelpuree over de borden en leg de worst ernaast.
  • Schep het spek en de ui op de puree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse eierkroketjes

Recept categorieën: Ei, Hapjes, Koude Hapjes, Snack, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 16 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Vulling:

  • Kook 5 eieren in ± 7 minuten hard, pel ze en hak ze fijn.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat die al roerend 2 minuten garen.
  • Voeg al roerend de melk in delen toe tot een dikke gladde saus is ontstaan.
  • Roer er het gehakte ei, de ham, zout, peper en nootmuskaat door.
  • Spreid het mengsel op een platte schaal uit en laat het afgedekt in de koelkast ± 3 uur opstijven.

Kroketjes:

  • Snijd de vulling in 12-16 delen en vorm er met natte handen kroketjes van.
  • Klop 2 eieren los.
  • Wentel de kroketjes door het paneermeel, haal ze door het ei en wentel ze weer door paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C en bak in de olie steeds 4 kroketjes tegelijk goudbruin.
  • Laat de kroketjes op keukenpapier uitlekken en serveer ze met een takje peterselie.

Tips / Opmerkingen

Lekker met mosterdsaus.