Recept afdrukken
No ratings yet

Spruitjes en lamsvlees in rode wijn

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en de boter en fruit hierin de sjalotten en knoflook glazig.
  • Voeg het vlees toe en bak dit bruin.
  • Schenk via de zijkant de wijn er langzaam bij (het vlees mag niet 'schrikken' van de wijn) en laat het vlees 1-2 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper, versgemalen .
  • Schep het vlees uit de pan en bewaar het onder aluminiumfolie.
  • Voeg de spruitjes en de kaas toe aand e wijnsaus.
  • Laat de kaas in de saus smelten en kook de spruitjes in 5-10 minuten al omscheppend beetgaar terwijl de saus indikt.
  • Neem de beetgare spruitjes uit de wok en stoof in het laatste wijnvocht de oesterzwammen bruin.
  • Voeg eventueel nog wat boter toe en roer de spruitjes en het vlees erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstgerecht met roerbakgroenten

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
  • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
  • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
  • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
  • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
  • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
  • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
  • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

Notities

Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

Info:

Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroerbakte Pittig Gekruide Sojastroken met Aziatische Groenten en Boekweitnoedels

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Instructies

  • Snijd de broccoli in stukken en blancheer ze gedurende 3 minuten in kokend water met een snufje zout.
  • Laat ze schrikken in ijskoud water om de kleur en bite te behouden.
  • Leg vervolgens de broccoli op keukenpapier.
  • Maak een saus voor de broccoli van sojasaus, droge sherry, suiker en sesamolie.
  • Verwarm de olie in een wok tot middelmatige hitte en voeg dan de gesnipperde knoflook, gember en Spaanse peper toe.
  • Roerbak dit gedurende 30 seconden en voeg dan de broccoli, oesterzwammen en Alpro® soya reepjes toe.
  • Bak dit 4 minuten en blus af met de saus.
  • Voeg naar smaak zout of citroensap toe.

Noodlesalade:

  • Kook de boekweitnoedels volgens de instructies (meestal 4 minuten in kokend, gezouten water).
  • Giet de noedels af en voeg de gesnipperde lente-ui, zoete chilisaus en een beetje citroensap toe naar smaak.
  • Serveer de geroerbakte Chinese groenten samen met de noodlesalade voor een heerlijke lunch of een licht diner.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peking pannenkoekjes

Recept categorieën: Pannenkoeken, Voorgerechten, Wraps
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
calorieën: 290kcal
Auteur: Alprosoya.nl

Instructies

  • Stoom de Chinese pannenkoekjes gedurende 20 minuten in een stoompan.
  • Meng de bloem (of fijne polenta) met het 5-spice kruidenpoeder en voeg dit toe aan de licht gekruide Alpro® Soya reepjes en oesterzwammen.
  • Snijd de komkommer en lente-uitjes in fijne reepjes (julienne).
  • Verhit een ruime scheut olijfolie in een voorverwarmde koekenpan en bak de reepjes en oesterzwammen gedurende 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrijk de gestoomde pannenkoekjes met een beetje pruimen chutney en leg de komkommer, lente-uitjes, reepjes en oesterzwammen op de rand van de pannenkoek.
  • Rol de pannenkoek vervolgens op.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 11g | Vet: 12g | Zout: 0.7mg | Sugar: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Paddestoelen met Westmalle Dubbel

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de paddestoelen zo snel mogelijk om en om.
  • Doe er de ui, de knoflook, het takje tijm en de fijngesneden ham bij en laat dit een paar minuten stoven.
  • Schenk er vervolgens de helft van het flesje bier bij, verwarm het en laat het wat inkoken.
  • Roer de crème fraîche door de saus, verwijder het takje tijm en garneer met fijngehakte bieslook.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.

Notities

Serveer met warme toast of stokbrood en drink er een goed gekoeld glas Westmalle Dubbel bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mechelse koekoek met Roquefort en oesterzwammen

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kaas, Kip
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Kruid de koekoek met peper en zout, schik hem in een ovenschotel en leg er een klontje boter op.
  • Bak de koekoek in ± 30 minuten in een op 225°C voorverwarmde oven gaar, zie tip.
  • Pel de sjalotjes en hak ze fijn.
  • Was de oesterzwammen, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in schijfjes van 1 cm breed.
  • Neem de koekoek uit de schotel en houd hem warm.
  • Giet het braadvocht weg en doe de braadresten in een pan.
  • Voeg er een klontje boter bij en stoof de sjalotjes.
  • Blus met de witte wijn.
  • Laat even inkoken en voeg er de room aan toe.
  • Breng opnieuw aan de kook tot u een gladde saus bekomt en meng er de oesterzwammen bij.
  • Laat ± 3 minuten sudderen.
  • Snijd de Roquefort in stukjes en smelt deze in de saus.
  • Giet de saus over de koekoek.

Notities

serveer met frietjes.
Tip: Als het vocht dat uit de koekoek loopt helder van kleur is, is de koekoek gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koperen kalfsfricandeau

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

Ingrediënten

Instructies

  • Braad de reepjes kalfsfricandeau om en om in de olie snel lichtbruin en bestrooi ze licht met peper en zout.
  • Temper het vuur, voeg het wit van de prei, de bleekselderij en de helft van het jubileumbier toe en laat dit 45 minuten zachtjes stoven.
  • Neem de groenten en het vlees uit de pan en houd ze in een aparte schaal warm.
  • Doe de rest van het bier, de champignons, de oesterzwammen en de grove mosterd in de pan en laat 10 minuten goed doorwarmen.
  • Laat het stoofvocht wat inkoken, doe er tenslotte de crème fraîche bij en roer die er goed, maar voorzichtig door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de fricandeau met de groenten op voorverwarmde borden.
  • Dresseer het champignonmengsel en de saus erover en garneer met een lepel zeer fijngesneden lente-uitjes.

Notities

Serveer er aardappelkroketjes of fijne pommes Parisiennes, gebakken appelschijfjes en in boter gestoofde dunne sperzieboontjes bij.
Drink er een gekoeld glas Koperen ABT roggebier bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poffertjes met oesterzwammen

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 325kcal

Ingrediënten

Instructies

  • Oesterzwammen schoonvegen met (keukenpapier en in piepkleine blokjes snijden.
  • In kleine koekenpan boter verhitten en oesterzwammen ca. 4 minuten al omscheppend bakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Poffertjespan invetten met olie.
  • Beslag in poffertjespan scheppen en op elk poffertje ca. 1 theelepel oesterzwammen scheppen.
  • Vulling met theelepel licht aandrukken.
  • Poffertjes aan beide kanten goudbruin bakken.

Notities

Lekker bij roergebakken spinazie met ui en knoflook.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 11g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Roerbakschotel van peultjes en tofu

Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de tofu in blokjes van 2 cm.
  • Haal de peultjes af.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
  • Snijd de peper zonder zaadjes in stukjes.
  • Rasp de geschilde gemberwortel.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in reepjes.
  • Verhit de helft van de olie in een wok of hapjespan.
  • Bak hierin de tofublokjes rondom lichtbruin.
  • Schep ze uit de pan.
  • Voeg de rest van de olie toe, fruit hierin de knoflook, peper en gemberwortel 1 minuut.
  • Schep de oesterzwammen en peultjes en 1 eetlepel water erbij en roerbak 3 minuten.
  • Voeg de tofu en de sojasaus toe en verwarm al omscheppend 2 minuten.
  • De peultjes moeten beetgaar blijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tarly met kip en oesterzwammen

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Noten, Pasta
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Tarly koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier en in reepjes snijden.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in blokjes snijden.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Currypasta toevoegen en ca. 1 minuut verhitten.
  • Kipfilet toevoegen en ca. 3 minuten bakken.
  • Paprika's en oesterzwammen toevoegen en ca. 5 minuten meebakken.
  • Intussen cashewnoten grof hakken.
  • Tarly, crème fraîche en cashewnoten aan kip-groentemengsel toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Notities

Lekker met wortelsalade met kruidendressing.