Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaaien op de wijze van het Waasland

Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook ½ liter melk met de suiker.
  • Meng intussen de bloem, de bruine suiker, de eidooiers, het gekonfijte fruit, de sukade, de oranjesnippers, de geplette makarons, de geplette peperkoek, de stroop en ½ liter melk goed door elkaar.
  • Giet deze brij al roerend in de kokende melk.
  • Meng nu de foelie, de kaneel en het zout erbij en laat goed doorkoken.
  • Vul kleine vuurvaste kommen of een grote vuurvaste schotel met dit mengsel.
  • Bak de vlaai,en 1 uur in een op 175°C voorverwarmde oven.

Tips / Opmerkingen

Laat afkoelen en dien lauw of koud op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaai op z'n Oost Vlaams

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verkruimel de beschuiten.
  • Breng 1 liter melk met de beschuiten en 250 gr suiker aan de kook.
  • Maak 1 dl water warm en week de peperkoek hierin.
  • Plet de peperkoek fijn.
  • Maak 25 gr bloem met 1 dl melk aan, voeg dit bij de kokende melk en laat doorkoken.
  • Neem de pan van het vuur, voeg de peperkoek, de kaneel, de foelie en de vanillesuiker toe en meng alles goed door elkaar.
  • Klop de eieren los.
  • Voeg ze toe, samen met 25 gr bloem, de oranjesnippers, de sukade, het gekonfijte fruit, het zout en de stroop.
  • Roer alles goed onder elkaar.
  • Breng het mengsel over in een vuurvaste kom en laat het 1 uur in een op 175 °C voorverwarmde oven bakken.
  • Dien de vlaai op in de kom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappelkoek

Recept categorieën: Fruit, Koek
Auteur: Janneke

ingrediënten

sinaasappelglazuur:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Roer de zachte boter met suiker, eieren, vanillesuiker en geraspte sinaasappelschil tot een schuimige massa.
  • Meng bloem en bakpoeder en voeg het al kloppend bij de schuimige boter.
  • Vet een springvorm in, bestrooi hem met paneermeel en doe het beslag erin.
  • Bak de koek 60 minuten.
  • Verwijder direct na het bakken de rand van de vorm en prik gaatjes in de koek. Sprenkel er het sap van 1 sinaasappel over.
  • Als het sap ingetrokken is met sinaasappelglazuur bestrijken en garneren met oranjesnippers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lebkuchen

Kerststerren
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Janneke

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • De honing aan de kook brengen daarna erdoor roeren: 1 à 1,2 dl water, de suiker, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en de "gepureerde" oranjesnippers.
  • Dit kokende mengsel in een grote kom met de gezeefde bloem doen en snel tot een deeg roeren en kneden.
  • 30 Minuten laten rusten en tot een lap van 1 cm dikte uitrollen.

Bereiding:

  • Uit het deeg sterren of kransjes steken.
  • Het deeg op een beboterd en een met bloem bestoven bakblik leggen en met melk bestrijken.
  • De sterren 20 minuten middenin de oven op 200°C (heteluchtoven 180°C) bakken.
  • Roer voor het glazuur de gezeefde poedersuiker met citroensap en eiwit 2 minuten roeren.
  • In een papieren puntzakje doen, puntje eraf knippen en de sterren en kransjes ermee bespuiten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Engelse cake

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Engeland
Auteur: Janneke

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Was de krenten en (gele) rozijnen, droog ze af en druppel er de rum over.
  • Laat de rum goed intrekken (liefst een nacht laten staan).

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter schuimig en voeg afwisselend suiker, citroenrasp en eierdooiers toe.
  • Vermeng bloem en bakpoeder en doe het bij de boter.
  • Klop tot een mooi glad deeg en meng amandelen, krenten, rozijnen, sukade en snippers erdoor.
  • Sla de eiwitten stijf, schep ze voorzichtig door het beslag en giet het in een ingevette cakevorm.
  • Bak de cake 70-80 minuten.
  • Nadat de cake goed is afgekoeld, inpakken in folie en een nacht laten rusten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocoladetaartjes

Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Taart
porties: 45 Stuks
Auteur: Janneke

Bereidingswijze

  • Vet de muffinvormen in.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Meng met de vingertoppen de brokjes boter door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt.
  • Roer de suiker erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de eierdooiers en maximaal 2 eetlepels water toe.
  • Roer het deeg met een mes tot een korrelig deeg.
  • Rol een bal van het deeg en leg het afgedekt 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en steek er rondjes van 5 cm uit. Leg ze in de vormen.
  • Bak de rondjes in 10 minuten lichtbruin.
  • Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen.
  • Doe de gerapte chocolade in een vuurvaste kom.
  • Breng de room in een pan aan de kook.
  • Giet de room over de chocolade.
  • Roeren tot de chocolade is gesmolten.
  • Roer de likeur erdoor.
  • Laat de chocolade onder af en toe roeren dik worden.
  • Schep het chocolademengsel in een spuitzak en vul de taartjes met het mengsel. Bestrooi de taartjes met cacaopoeder en versier ze met de oranjesnippers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gekruide bananentaart

Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart, Zuidvruchten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng de bloem, de 4 theelepels bakpoeder en het zout.
  • Roer de boter (bijv. met de mixer) tot room en vermeng dit, goed roerende met de theelepel bakpoeder, de kaneel, de gemberpoeder, de nootmuskaat, de suiker en een voor een de eieren.
  • Daarna wordt hieraan het bloem-mengsel toegevoegd.
  • Wrijf nu de bananen tot puree en roer dit goed door het deeg.
  • Tot slot roert u er de gehakte walnoten, de oranjesnippers en de rozijnen door.
  • Bekleed nu een cakevorm met vetvrij, beboterd papier en giet er het deeg in.
  • Bak de cake ca. 3 uur in een voorverwarmde, matig hete oven.
  • Zet een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken.
  • Garneer de taart eventueel met slagroom en walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (franse vruchtjes).

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen 7

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
porties: 40

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de krenten en rozijnen, laat ze goed uitlekken en dep ze met een schone theedoek droog.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Los de gist op in een paar eetlepels van de lauwwarme melk.
  • Vermeng in een ruime kom de bloem met het zout en maak in het midden een kuiltje.
  • Giet in het kuiltje de opgeloste gist en voeg het ei toe.
  • Roer van het midden uit een glad beslag door de bloem geleidelijk met de lauwwarme melk te vermengen (het is mogelijk, dat niet alle melk nodig is).
  • Voeg de krenten en rozijnen, de in stukjes gesneden sukade en oranjesnippers en de geschilde en in stukjes gesneden appel toe.
  • Bedek de kom met een vochtige doek en laat het beslag op een lauwwarme plaats ± 1 uur rijzen.
  • Maak de olie dampend heet (180-190°C).
  • Laat met behulp van 2 lepels kleine hoeveelheden van het beslag in het hete vet glijden en bak de oliebollen gaar en goudbruin.
  • Neem ze met een frituurlepel of schuimspaan uit de pan en laat ze op poreus papier uitdruipen.

Tips / Opmerkingen

Presenteer de oliebollen bestrooid met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen 5

Recept categorieën: Gebak, Noten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
porties: 30

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Naar smaak kunt u gebruik maken van in rum gewelde gele en bruine rozijnen
  • In plaats van oranjesnippers kunt u verse in reepjes gesneden sinaasappelschil gebruiken.
  • En verder: walnoot of geroosterde hazelnoten meer dan de aangegeven hoeveelheid appels, geconfijte vruchtenstukjes
  • Maak de gist met een beetje melk of honing zacht en laat dit even staan.
  • Meng dan alle ingrediënten goed door elkaar en klop het geheel een tijdje flink tot een luchtig beslag ontstaat.
  • Laat dit afgedekt op een warme plaats ± 30 minuten rusten.
  • Verhit de olie en bak daarin de oliebollen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak een gistbeslag van de bloem, de met de lauwe melk aangemaakte gist, het zout en het ei.
  • Meng er de krenten en de rozijnen, de oranjesnippers en de sukade door en laat het beslag op een warme plaats ± 1 uur rijzen.
  • Maak de olie heet, schep er met 2 eetlepels bolletjes beslag in en bak de bollen bruin en gaar.
  • Laat ze uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Geef ze koud of warm.