Ossestaart op Brusselse wijze

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg ossestaart
  • 3 uien
  • 1 kruidentuiltje tijm, laurier, peterselie
  • 150 gr gerookt spek
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 liter blond bier
  • 1 dl bouillon
  • 150 gr boter
  • 250 gedroogde pruimen eventueel in bier geweekt
  • peper
  • zout
  • wat geraspte nootmuskaat

Instructies

  • Smelt 100 gr boter in een pan en voeg er de in stukken gesneden ossestaart aan toe.
  • Laat het vlees onder voortdurend keren met een houten lepel lichtbruin worden ,dit is zeer belangrijk, omdat dat de smaak aan het gerecht geeft.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Doe het in blokjes gesneden spek en de schoongemaakte, in ringen gesneden uien in de pan, laat alles lichtbruin worden en blijf roeren.
  • Voeg het vlees weer toe en doe er de bouillon, peper, zout, wat geraspte nootmuskaat en het kruidentuiltje bij.
  • Zet het deksel op de pan en laat alles op laag vuur ± 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet dan het bier erbij en laat alles 2 uur pruttelen.
  • Voeg 1 uur voor het einde van de bereidingstijd de gedroogde pruimen toe.
  • Verwijder voor het serveren met een schuimspaan het vlees en de pruimen.
  • Zet het vuur hoger en roer de vloeistof goed door elkaar.
  • Voeg beurre manié toe ,50 gr boter, goed vermengd met bloem en roer tot u een gladde saus krijgt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer het gerecht bij voorkeur met aardappelpuree.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees / Vlees
Land van herkomst België