Salade van gebakken brood met tonijn
AH 12 maanden Lekker Eten
porties: 4 personen
Equipment
ingrediënten
- 1 pain de campagne ongesneden (400 g), zonder korst
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 sjalotten in dunne plakjes
- 1 el witte wijnazijn
- 4 trostomaten
- 1 teen knoflook
- 200 g tonijn vers (dikke stukken)
- 4 el zwarte olijven
- 2 el kappertjes
Bereidingswijze
Voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 175°c
- Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
- Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
- Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
- Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
- Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
- Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.
Bereiden
- Verhit een koekenpan.
- Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
- Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
- Snijd de tonijn in dunne plakken.
- Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
- Verdeel de salade over 4 borden.
Tips / Opmerkingen
Tomaten ontvellen:
kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.
Weet:
hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.