Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise Sperziebonensalade

Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de gebroken sperziebonen 3 minuten in iets gezouten water.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Rooster in een droge pan de sjalotten en de knoflook en maak hiervan een boemboe met de
  • fijngestampte chilipeper, citroensap, suiker en vissaus.
  • Roer deze boemboe door de boontjes en schep ook de gehakte pinda's en de santen erdoor.
  • Bestrooi met gefruite uitjes en serveer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pad Thai met garnalen van Christine Brekelmans

Recept categorieën: Noedels, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook d noedels, maar niet te zacht, moeten nog wokken.
  • Verwarm nu een wok op hoog vuren voeg Chili, knoflook,gember, deel lente-ui toe en roerbak deze1à2 min.
  • Voeg dan de garnalen en de vis toe en wok deze in 5 min.
  • tot de garnalen roze kleuren.
  • Nu de tagé, trassi, palmsuiker en tamarinde paste toe.
  • Voeg nu de noedels toe en goed mengen.
  • Schuif nu alles aan de kant en roerbak het losgeklopte ei en dan wanneer deze gaar zijn, door de noedels mengen.
  • Breng op smaak met limoensap en een beetje vissaus.
  • Strooi nu de uiringetjes en pinda’s over de schotel.
  • Meteen uit serveren in een kom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dagin Sapi Moeda dan Peteh Tjina

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg de koteletten op een bord en wrijf ze in met de sereh en koenjit, en laat dit 2 uur intrekken (liever een dag)
  • Bestrooi het vlees vlak voor het bakken met zout.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Verhit de olie in een kleine braadpan of oven schotel en schroei de koteletten snel aan beide kanten 1 minuut.
  • Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat het vlees 15 tot 18 minuten braden.
  • Bedruip het vlees geregeld om uitdroging tegen te gaan.
  • Neem de koteletten uit de pan.

Voor de saus/gerecht:

  • Verhit 1 eetlepel olie in een pan met dikke bodem en roerbak de zoete aardappel
  • en de goela djawa 3 tot 4 minuten op matig vuur tot de suiker helemaal is opgelost en de aardappel hiermee is bedekt.
  • Bestrooi met een snufje zout en neem de pan van het vuur.
  • Verhit in een andere pan de rest van de olie en roerbak de petehbonen en sjalotten 2 minuten.
  • Neem daarna de pan van het vuur.
  • Giet op ieder bord enkele lepels warme saus
  • Leg de koteletten op de saus.
  • Garneer met de gebakken zoete aardappel en de petehbonen.
  • Strooi ten slotte de pethepitten in de saus.
  • Garneren en serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Opor Ayam

kip gestoofd in kruidige kokosmelk
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Kruidenpasta:

Bereidingswijze

  • Voor de kruidenpasta de koriander, komijn en de venkel in een droge pan op een laag vuur 2 min. roosteren tot de geur loskomt.
  • Af laten koelen en dan in de kruidenmolen fijnmalen.
  • De kemirienoten, sjalotjes, knoflook, gember en de peper ook in de kruidmolen doen er een romige pasta van pureren.
  • Om te voorkomen dat het mes blokkeert, kunt u wat kokosmelk toevoegen.
  • De kruidenpasta in een grote pan doen.
  • Beetje bij beetje de kokosmelk toevoegen en goed vermengen.
  • Op een middelhoog vuur langzaam opwarmen.
  • Citroengras, laos, salamblaadjes en limoenblaadjes toevoegen, evenals de suiker en het zout.
  • Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder het deksel op de pan 2 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De stukken kip in de pan leggen en zonder het deksel op de pan, terwijl u regelmatig roert, 30 min. zachtjes koken tot de kip zacht en gaar is.
  • Voor het serveren de kip op smaak brengen met limoensap.
  • In een schaal doen en garneren met de knapperige sjalotjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Siap Mepanggang

pikante gegrilde kip van Bali
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De noten en de laos in een kruidenmolen fijnhakken en in een schaal doen.
  • De sjalotjes, knoflook, chilipeper en de suiker tot een pasta pureren.
  • Zo nodig wat olie toevoegen.
  • De sjalottenpasta en de kurkuma door het notenmengsel roeren.
  • De olie in de wok of braadpan verhitten.
  • Het kruidenmengsel op laag tot middelhoog vuur 5 min. aanbakken.
  • De fond en de kokosmelk toevoegen, het citroengras, de salamblaadjes en het zout erbij doen.
  • Al roerende aan de kook brengen, vuur laag draaien en 5 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De kip toevoegen.
  • Zonder deksel op de pan ongeveer 20 min. zachtjes laten doorkoken tot het vlees net gaar is.
  • Regelmatig keren.
  • De kip uit de wok nemen en op een rooster 30 min. laten drogen.
  • Rooster invetten met olie en de grill sterk verhitten.
  • Kip in 4-5 min. aan een kant goudbruin laten worden.
  • Keren en andere kant op dezelfde manier grillen.
  • Met partjes limoen en pindasaus serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam Goreng, Mbok Berek

Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
  • Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
  • Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
  • De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
  • De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
  • Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
  • De wok 30 sec. verhitten.
  • Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
  • Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
  • De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • De olie in de wok verhitten.
  • Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
  • Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.

Thai beef salad
Recept afdrukken
No ratings yet

Thai beef salad

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Thailand
porties: 4
Auteur: Miele.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de ingrediënten voor de marinade en doe in een vacumeerzak met het vlees.
  • Trek de zak vacuüm, een alternatief hiervoor is het vlees in de marinade afgedekt in de koelkast te zetten.
  • Laat het vlees enkele uren marineren.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing.
  • Bewaar deze tot later.
  • Verhit de grillplaat op stand 7, haal het vlees uit de marinade.
  • Grill het vlees aan beide kanten dicht tot de gewenste garing.
  • Voor medium-rare grill je het vlees 2-3 minuten per kant.
  • Meng de wortel, bokchoy, groene mango en komkommer met elkaar en voeg hier de dressing aan toe.
  • Dresseer de salade op een grote schaal.
  • Trancheer de entrecote in plakken en leg naast het vlees.
  • Maak de salade af met geroosterde pinda’s, munt en koriander.
  • Giet de resterende dressing over het vlees.
  • Serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pomelosalade

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees, Vis, Vlees, Zeevruchten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de pomelo en breek het vruchtvlees in stukjes.
  • Pel de garnalen.
  • Maal de helft van de garnalen en hak het varkensvlees fijn.
  • Doe het limesap, de vissaus, de chilijam en de suiker in en kom en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg dan de gemalen garnalen, het varkensvlees, de geroosterde kokos en de kokoscrème toe en ga door met roeren tot alles goed is vermengd.
  • Doe het fruit erbij en roer dat goed door het mengsel zodat de stukjes fruit overal bedekt zijn.
  • Leg het fruit op een schaal, leg de overgebleven garnalen er omheen en garneer alles met de basilicumbladeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Goji bessen koek van Amandelmeel met Rozijnen, Banaan, 3 Korenvlokken, Honing

Vandaag de dag is de term 'Superfood' een veel gehoorde kreet. Ik geef toe, ik doe er ook aan mee. Gezond is beter, ongezond mag ook wel af en toe. Om alles een beetje in balans te houden maak ik dus ook wel eens wat gezonde dingen. Neem nou deze Goji bessen koek. Geïnspireerd op de Power Snacks met veel vezels en superfoods. Dit exemplaar bevat Goji bessen, Rozijnen, 3 Korenvlokken, Honing en Banaan en ik heb amandelmeel gebruikt in plaats van gewone bloem. Maar er zijn uiteraard vele variaties mogelijk. Als je bijvoorbeeld de 3 korenvlokken door noten of glutenvrije graanvlokken (zoals rijstvlokken, boekweitvlokken, gierstvlokken, quinoavlokken, amaranthvlokken, maïsvlokken) vervangt heb je een glutenvrije snack.
Ik eet het als ontbijt in combinatie met een bakje Griekse Yoghurt met banaan. Als tussendoortje is het ook heel lekker.
Recept categorieën: Koek, Ontbijt, Superfood, Tussendoortje

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Klop het eiwit met een snufje zout tot zachte pieken.
  • Prak of klop de banaan met de zachte boter tot een puree en meng de amandelmeel en honing hier doorheen.
  • Roer dit mengsel rustig met een ijzeren lepel (de scherpe rand van de lepel zorgt ervoor dat je niet teveel lucht eruit roert) door het geklopte eiwit.
  • Meng al je droge ingrediënten er rustig doorheen.
  • Verdeel het mengsel in een bakvorm, springvorm of op bakpapier op je bakplaat.
  • Maak een laag van een ruime CM dik.
  • Bak het in de oven op 170 graden voor 15 minuten.
  • Na de baktijd zet je de grill aan, sprenkel een laagje Palmsuiker op de bovenkant van je koek en zet dit even onder de grill tot de suiker verkleurt.
  • Laat afkoelen, snijd in plakjes en geniet van deze gezonde hap!

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje Bapao

Een klassieker uit de Indonesische keuken. Wie houdt er nou niet van? Een lekkere snelle snack zo uit de vriezer in de magnetron. Het deeg wordt vaak van speciaal Bapao meel gemaakt wat in de Toko verkrijgbaar is. Het kan ook met bloem, zelfrijzend bakmeel of zelfs witbroodmix maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Dit recept is mijn favoriet en ik blijf erbij 😉 De vulling bestaat vaak uit Kip of Rundergehakt, lekker stevig gekruid. Je hebt er wel een grote stoompan voor nodig, dat kan helaas niet anders. Ook kan je ze wel in de kleinere bamboe stoommandjes klaar maken maar dan kan je maar een paar per keer doen.
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 20 stuks

ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vulling:

…………………………………………………..

Bereidingswijze

Het deeg maken:

  • Voor je begint zet je de oven op een graad of 50 om voor te warmen, als je klaar bent met het deeg zet je de oven uit en kan je het deeg in de oven laten rijzen.
  • Je kunt het deeg ook
  • Klop de eiwitten in een grote kom tot zachte pieken.
  • In een andere grote kom het meel, de gist, het suiker, het zout even met een vork goed mengen.
  • Doe de melk en het water bij elkaar, doe de boter in een steelpannetje samen met de helft van het melk/water.
  • Op een zacht vuurtje langzaam verwarmen tot de boter gesmolten is.
  • De rest van het melk/water erbij zodat het handwarm is.
  • Dan in de kom een kuiltje maken en daar de boter en het melk/water in doen en goed roeren. Breng de massa over op je aanrecht.
  • Begin rustig de eiwitten toe te voegen en kneed het tot een soepel deeg.
  • Het is essentieel dat je goed en lang kneed tot een zachte bol deeg.
  • Zeker 10 minuten kneden!
  • Maak een grote kom een beetje glad met wat olie en doe de bol deeg hierin.
  • Laat het op een warme plaats minimaal 30 minuten rijzen tot het verdubbelt in formaat.

De vulling:

  • Het beste kun je deze de dag ervoor maken zodat deze kan afkoelen en vetten kunnen stollen.
  • Alle ingrediënten tot aan de stippellijn tot een puree vijzelen of met de staafmixer.
  • Meng de andere ingrediënten behalve de palmsuiker door de puree.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit de puree zachtjes aan.
  • Doe het gehakt erbij en bak dit rul.
  • Doe de suiker erbij.
  • Proef, en maak desgewenst op smaak met suiker/ketjap/zout/bouillonblokje.
  • Proef goed, de smaak mag vrij sterk zijn want het wordt nog weer afgezwakt door het deeg van het broodje.
  • Zet een vergiet in een kom en doe daar je gehakt in, dan lekt overtollig vet er wat uit.
  • Laat niet alle vet eruit lekken, het moet niet te droog worden.
  • Als het deeg gerezen is en de vulling klaar ga je de broodjes maken:
  • Weeg bollen deeg af van ongeveer 75 gram, draai daar een platte bol van en bedek deze met wat huishoudfolie.
  • Leg voor je neer met genoeg werkruimte ervoor om de bapao uit te rollen.
  • Pak een plak deeg kneed en rol die tot een ronde plak van ongeveer 12 cm doorsnee.
  • Leg deze op je platte hand en vorm een soort kommetje.
  • Voeg een flinke eetlepel vulling in het midden.
  • Vouw de randen naar elkaar toe en kneed deze dicht.
  • Nu heb je een soort pasteitje model.
  • Om een mooie bol te krijgen beweeg je de bal een beetje rond in je hand en sluit het deeg goed. Leg hem daarna met de naad naar beneden op je werkvlak en met je handen gevormd als 2 kommetjes beweeg je de bol in een ronddraaiende beweging (plat op het aanrecht) tot een mooi bolletje.
  • Check of de naad goed gesloten is aan de onderkant.
  • Leg hem in je stoom mand die bekleed is met een laagje bakpapier.
  • Dek af! Anders droogt het uit terwijl je de andere Bapao’s maakt.
  • Laat er genoeg ruimte tussen zitten de Bapao’s groeien nog in de pan.
  • Laat het nog een 10 minuten rijzen wanneer je het laatste broodje erin hebt gedaan.
  • Stoom 10 minuten met een theedoek om het deksel tegen het vocht.
  • Verpak ze per stuk in een boterham-of diepvries zakje (laat afkoelen met het zakje open) en doe ze in de vriezer,
  • Diepgevroren verwarm je ze in de magnetron ongeveer 90 seconden.
  • Klaar.