Recept afdrukken
No ratings yet

Hamkroketten

Deze kroketten zijn geschikt als voorgerecht (met sla) maar kunnen ook dienst doen als aperitief. Maak er dan bolletjes van ter grote van een noot. na ze te hebben gefruit, prik ieder bolletje op een houten staafje.
Recept categorieën: Snack, Varkensvlees, Warme hapjes
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

Bereidingswijze

  • Hak in de molen de Ham, het varkensvlees en het broodkruim.
  • Voeg het hele ei bij en de eierdooier, geklopt met de mosterd, de worcestershire, en de peterselie.
  • Breng op smaak.
  • rol van deze mengeling kleine kroketten in de vorm van dikke kurken.
  • Paneer ze in de bloem, het met olie geklopte ei en het paneermeel, laat ze goed opstijven voor ze in frituurvet dat zeer warm is, te fruiten.
  • laat de kroketten uitdruipen en bestrooi ze met paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Goulash van Ch. Brehant

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Het vlees in stukken verdelen.
  • Pel en hak de uien.
  • Vlees en uien stoven in een beetje olie,
  • Wanneer de uien beginnen te kleuren, voeg er dan het meel aan toe, de paprika, peper en zout.
  • Goed vermengen en enige ogenblikken stil laten braden.
  • De inhoud van het blik tomaten er bij doen, een takje tijm, het laurierblad, dan er kokend water op gieten, zonder nochtans het vlees onder te zetten.
  • Afdekken en gedurende minstens 2 uren op een lage vlam laten koken.
  • Vooraleer op te dienen, de kruiden eventueel aanpassen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met geboterde rijst of gekookte aardappelen.
Uw slager zal u gaarne helpen bij de keuze van het vlees, rekening houdend met uw eigen smaak en die van uw gezin. Tegelijk met de tomaten kan u in schijfjes gesneden wortelen toevoegen, en een half uur voor het einde van de kooktijd, de aardappelen. Dit gerecht zal even lekker zijn, indien niet beter, wanneer het opgewarmd wordt.

Aanbevolen wijn

een rode wijn, een beaujolais of een saintemillion.

 

Deegraster met Paprika
Recept afdrukken
No ratings yet

Deegraster met Paprika

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven op 210 ° C voorverwarmen.
  • Bladerdeeg 10 min. voor het verwerken uit de koelkast nemen.
  • De voorbereide paprika en ui in olie fruiten.
  • Tijm toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
  • Tomatenpuree en water toevoegen en kort laten inkoken.
  • De vulling laten afkoelen.
  • Het verse deeg in 2 gelijke vierkanten snijden.
  • Leg het bladerdeeg met het bakpapier op het bakblik.
  • De vulling op de deegbodem verdelen, houd een rand van 2 cm vrij en bestrijk dit met een geklutst ei (of water).
  • Vouw het andere deegvierkant dubbel en snij met een mes ca. 1,4 cm brede stroken.
  • De stroken kunnen van de kant waar het deeg gevouwen is lopen tot ca. 2 cm van de open zijde.
  • Het deeg weer uitvouwen en dit als een deksel op de belegde bodem leggen.
  • De randen van het raster op de randen van de bodem aandrukken.
  • Het raster met ei bestrijken (of water) en het gevulde bladerdeeg op 190° C in ca. 25 – 30 Min. goudbruin bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst-salade

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Groenten, Rijst, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: G. M. A. Boumeester-Vincent

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De rijst met wat zout goed droog koken.
  • Laat deze helemaal koud worden.
  • Meng de selderij, de worteltjes, ui en paprika goed door de rijst.
  • De azijn en de mosterd door de mayonaise doen en dit mengsel goed door de rijst en groenten roeren.
  • Het geheel moet echt smeuig zijn, vooral genoeg mayonaise gebruiken.
  • Zout naar smaak.
  • Arrangeer op een schotel met slablaadjes erom heen.

Tips / Opmerkingen

Dit geserveerd met kip en een droge witte wijn maakt een heerlijke koude lunch.
Warme broodjes en boter erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koolschoteltje met Gehakt

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: M. J. Engelberts-Staab

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de bladeren van de kool en laat ze 4 minuten in gezouten kokend water liggen en dan uitlekken op een vergiet. Maak gehakt aan met de 2 eieren, 1 grof gehakte ui, zout en paprika.
  • Onder in een vuurvaste schotel (ingesmeerd met deel van de margarine) in dobbelsteentjes gesneden wortels en de tweede ui gehakt.
  • Hierop om en om laag koolbladeren en gehakt. Bovenop kool, waarop de glazen witte wijn en dan paneermeel en klontjes margarine van het restant.
  • Nu 24 uur sudderen, liefst in oven.
  • Mocht de bovenkant te donker worden, dan beboterd papier erover, of eerst deksel erop en het laatste half uur ongedekt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koude Mousse van eieren

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Ei
Land van herkomst: Engeland
porties: 8 personen
Auteur: Peter Potter

Bereidingswijze

  • Kook de eieren, maak 1 liter sterke bouillon en voeg er de opgeloste gelatine bij.
  • Wrijf de eierdooiers door een zeef en hak het wit fijn.
  • Doe bij de eierdooiers de gekruide sausen, peper, zout en eventueel wat paprika.
  • Voeg de aspic, als deze begint af te koelen, bij de dooiers.
  • Als deze massa begint stijf te worden, doe er de luchtig-geslagen room bij en tenslotte het wit van de eieren.
  • Versier deze schotel met b.v. garnalen, komkommer enz.

Recept afdrukken
No ratings yet

Paprika’s met kaas

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Kaas, Lunch
Auteur: A. C. Römer-Pauw

Bereidingswijze

  • Halve uitgeholde paprika’s in water laten gaar sudderen.
  • Ze laten uitlekken en in een vuurvaste schotel doen.
  • Daarna vullen met blokjes kaas en geklopt ei erover gieten.
  • Even in de oven totdat de inhoud gesmolten is.
  • Men kan er dan nog wat paprikapoeder overheen strooien ter garnering.

Recept afdrukken
No ratings yet

Voor de borrel

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes
Auteur: V. Blaisse-Van Der Leeuw

Bereidingswijze

  • Rauwe bleekselderie wassen en in 5 cm lange stukjes snijden.
  • Vul deze ‘schuitjes’ met een mengsel van fijngemaakt hard ei, mayonaise, paprika en fijngehakte peterselie

Recept afdrukken
No ratings yet

Khorovadz ishkhanatsoug

Armeense forel
Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: Armenië
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de forellen af, dep ze droog en geef met een heel scherp mes een paar sneden in de zijkanten.
  • Bestrijk ze met een mengsel van olie, sap, dragon, zout, en paprika en marineer ze minstens 1 uur.
  • Schep de marinade vooral in de inkepingen en het binnenste en draai de vissen telkens om.
  • Maak een houtskoolvuurtje in barbecue.
  • Rijg de vissen in de lengte aan lange spitten of klem ze in een dubbel (vis)rooster en rooster ze boven de hete as.
  • Bestrijk ze daarbij telkens met de bewaarde marinade en draai ze rond (12-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis).
  • Serveer de vissen op een bed van dragonblad, parten citroen en granaatappelpitten en geef er Armeens brood lavash (Turkse winkel) of pita bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Courgettes à la Jeanne Renard

courgettes van Han Vos
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

Bereidingswijze

  • Schil de courgettes en verwijder de pitten.
  • Rasp de courgettes grof.
  • Schil de ui en hak fijn.
  • Maak de paprika schoon en snij in kleine stukjes.
  • Ontvel de tomaten.
  • Fruit de gesnipperde ui in de boter totdat ze kleur krijgen.
  • Voeg er dan het gehakt bij en bak het los en bruin.
  • Breng het met peper en zout op smaak.
  • Schil het teentje knoflook en snij het fijn.
  • Snij de tomaten in stukken.
  • Voeg deze samen met de knoflook, paprika en geraspte courgettes bij het vlees.
  • Zet het deksel op de pan en laat het mengsel 10 minuten sudderen.
  • Geef er paprikapoeder bij en de geraspte kaas.
  • Laat nog 5 minuten sudderen.
  • Klop dan het ei flink los met wat zout.
  • Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.
  • Roer dan het ei door de massa.
  • Leg de compositie in een ingevette ovenschotel.
  • Beleg de bovenkant met plakken kaas en laat het even onder grill of in de oven van 220ºC gratineren.