Recept afdrukken
No ratings yet

Kaasfondue met de kleinkinderen

Onze kleinkinderen zijn dol op kaas. Afgelopen weekend kwamen ze logeren en heb ik hen kaasfondue voorgezet. Ze hebben gesmuld van de kaas, brood en bijgerechten.
Recept categorieën: Fondue, Kaas

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet de pot op het vuur en doe de wijn erin.
  • Goed op temperatuur laten komen en nu de geraspte kaas erin.
  • Laat het geheel een beetje smeuïg worden en doe de aangemaakte maizena erin.
  • Voorzichtig en goed roeren.
  • Nu de kirsch toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Goed warm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Goulash ala Cucina Christina

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Hongarije
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak de runderblokjes aan samen met de ui en knoflook.
  • Doe nu de paprika erbij en even aanbraden met evt.
  • de champignons.
  • Voegnuook het water toe
  • Voeg nu de tomatenpuree toe met paprikapoeder en oregano, evt.
  • andere kruiden.
  • Zet alles op een klein pitje en laat 5 uur garen met af en toe roeren.

Tips / Opmerkingen

Opdienen met puree of rijst met groente naar keuze

Recept afdrukken
No ratings yet

Goulash van Cucina Christina

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Hongarije

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de uien, knoflook en vlees in de pan en goed aanbraden.
  • nu de paprika en tomaten erbij.
  • goed warm maken en dan 6 uur laten sudderen op een plaatje.
  • vlak voor het eten de rijst koken.

Tips / Opmerkingen

opdienen met een frisse tomatensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelen gestoofd

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze enkele malen door.
  • Fruit de uien in olie.
  • Bak de aardappelen en de paprika mee.
  • Voeg de tomatenpuree, basilicum, paprikapoeder en bouillon toe en stoof de aardappelen gaar.
  • Bind het vocht met de aangemengde bloem en strooi er wat peterselie over.

Tips / Opmerkingen

Lekker met (verse) bladgroente.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hamkroketten

Deze kroketten zijn geschikt als voorgerecht (met sla) maar kunnen ook dienst doen als aperitief. Maak er dan bolletjes van ter grote van een noot. na ze te hebben gefruit, prik ieder bolletje op een houten staafje.
Recept categorieën: Snack, Varkensvlees, Warme hapjes
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

Bereidingswijze

  • Hak in de molen de Ham, het varkensvlees en het broodkruim.
  • Voeg het hele ei bij en de eierdooier, geklopt met de mosterd, de worcestershire, en de peterselie.
  • Breng op smaak.
  • rol van deze mengeling kleine kroketten in de vorm van dikke kurken.
  • Paneer ze in de bloem, het met olie geklopte ei en het paneermeel, laat ze goed opstijven voor ze in frituurvet dat zeer warm is, te fruiten.
  • laat de kroketten uitdruipen en bestrooi ze met paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Goulash van Ch. Brehant

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Het vlees in stukken verdelen.
  • Pel en hak de uien.
  • Vlees en uien stoven in een beetje olie,
  • Wanneer de uien beginnen te kleuren, voeg er dan het meel aan toe, de paprika, peper en zout.
  • Goed vermengen en enige ogenblikken stil laten braden.
  • De inhoud van het blik tomaten er bij doen, een takje tijm, het laurierblad, dan er kokend water op gieten, zonder nochtans het vlees onder te zetten.
  • Afdekken en gedurende minstens 2 uren op een lage vlam laten koken.
  • Vooraleer op te dienen, de kruiden eventueel aanpassen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met geboterde rijst of gekookte aardappelen.
Uw slager zal u gaarne helpen bij de keuze van het vlees, rekening houdend met uw eigen smaak en die van uw gezin. Tegelijk met de tomaten kan u in schijfjes gesneden wortelen toevoegen, en een half uur voor het einde van de kooktijd, de aardappelen. Dit gerecht zal even lekker zijn, indien niet beter, wanneer het opgewarmd wordt.

Aanbevolen wijn

een rode wijn, een beaujolais of een saintemillion.

 

Deegraster met Paprika
Recept afdrukken
No ratings yet

Deegraster met Paprika

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven op 210 ° C voorverwarmen.
  • Bladerdeeg 10 min. voor het verwerken uit de koelkast nemen.
  • De voorbereide paprika en ui in olie fruiten.
  • Tijm toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
  • Tomatenpuree en water toevoegen en kort laten inkoken.
  • De vulling laten afkoelen.
  • Het verse deeg in 2 gelijke vierkanten snijden.
  • Leg het bladerdeeg met het bakpapier op het bakblik.
  • De vulling op de deegbodem verdelen, houd een rand van 2 cm vrij en bestrijk dit met een geklutst ei (of water).
  • Vouw het andere deegvierkant dubbel en snij met een mes ca. 1,4 cm brede stroken.
  • De stroken kunnen van de kant waar het deeg gevouwen is lopen tot ca. 2 cm van de open zijde.
  • Het deeg weer uitvouwen en dit als een deksel op de belegde bodem leggen.
  • De randen van het raster op de randen van de bodem aandrukken.
  • Het raster met ei bestrijken (of water) en het gevulde bladerdeeg op 190° C in ca. 25 – 30 Min. goudbruin bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst-salade

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Groenten, Rijst, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: G. M. A. Boumeester-Vincent

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De rijst met wat zout goed droog koken.
  • Laat deze helemaal koud worden.
  • Meng de selderij, de worteltjes, ui en paprika goed door de rijst.
  • De azijn en de mosterd door de mayonaise doen en dit mengsel goed door de rijst en groenten roeren.
  • Het geheel moet echt smeuig zijn, vooral genoeg mayonaise gebruiken.
  • Zout naar smaak.
  • Arrangeer op een schotel met slablaadjes erom heen.

Tips / Opmerkingen

Dit geserveerd met kip en een droge witte wijn maakt een heerlijke koude lunch.
Warme broodjes en boter erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koolschoteltje met Gehakt

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: M. J. Engelberts-Staab

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de bladeren van de kool en laat ze 4 minuten in gezouten kokend water liggen en dan uitlekken op een vergiet. Maak gehakt aan met de 2 eieren, 1 grof gehakte ui, zout en paprika.
  • Onder in een vuurvaste schotel (ingesmeerd met deel van de margarine) in dobbelsteentjes gesneden wortels en de tweede ui gehakt.
  • Hierop om en om laag koolbladeren en gehakt. Bovenop kool, waarop de glazen witte wijn en dan paneermeel en klontjes margarine van het restant.
  • Nu 24 uur sudderen, liefst in oven.
  • Mocht de bovenkant te donker worden, dan beboterd papier erover, of eerst deksel erop en het laatste half uur ongedekt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koude Mousse van eieren

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Ei
Land van herkomst: Engeland
porties: 8 personen
Auteur: Peter Potter

Bereidingswijze

  • Kook de eieren, maak 1 liter sterke bouillon en voeg er de opgeloste gelatine bij.
  • Wrijf de eierdooiers door een zeef en hak het wit fijn.
  • Doe bij de eierdooiers de gekruide sausen, peper, zout en eventueel wat paprika.
  • Voeg de aspic, als deze begint af te koelen, bij de dooiers.
  • Als deze massa begint stijf te worden, doe er de luchtig-geslagen room bij en tenslotte het wit van de eieren.
  • Versier deze schotel met b.v. garnalen, komkommer enz.