Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen pepervis met quinoa

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de quinoa in een kom en schenk er zoveel koud water op dat de quinoa net onder staat.
  • Meng voorzichtig met een vork of wrijf tussen uw vinger.
  • Doe het graan vervolgens in een zeef en spoel heel goed onder koud stromend water.
  • Anders blijft u de bittere zeepstof 'saponiem' proeven.
  • Laat de quinoa uitlekken.
  • Breng in een grote pan de bouillon met het water aan de kook.
  • Maak intussen de wortels en de ui schoon en snijd ze in plakjes (ringen).
  • Voeg de wortel en de ui aan het kokende water toe en breng dit al roerend opnieuw aan de kook.
  • Voeg de quinoa toe en laat alles, afgedekt, zachtjes koken tot de quinoa gaar is en het vocht is opgenomen; 10 minuten afgedekt en vervolgens 5 minuten zonder deksel, zodat het vocht kan verdampen.
  • Verwarm een grill voor en leg de vis met de velkant boven op een ingevet stuk bakpapier of aluminiumfolie onder de hete grill.
  • Besprenkel elke visfilet met 1 theelepel citroensap en bestrooi naar smaak met peper.
  • Schuif de bakplaat ± 10 cm onder de hete grill en grilleer de vis net gaar.
  • Reken op 8-10 minuten per 2½ cm dikte van de vis.
  • Visfilet is meestal zo'n 1½ cm dik.
  • Test de vis op gaarheid door met een scherp mes in het midden een kleine inkeping te maken.
  • Het visvlees moet gemakkelijk openvallen en ondoorschijnend wit van kleur zijn.
  • Serveer de vis op een bed van quinoa met groenten en bestrooi met fijngeknipte peterselie.
  • Garneer met partjes citroen.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:
Vervang de quinoa door couscous, tarly of ebly.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm met een mosterdkorst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
porties: 2 personen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 gr. stand grill
  • Meng in een kom de mosterd, crème fraîche, paneermeel, zout en een mespuntje piment d’espelette.
  • Schil het stukje en rasp dit boven de kom.
  • Meng alls goed door elkaar.
  • Zet een koekenpan op hoog vuur en doe daar een el. olie en klont boter in.
  • Smeer het mosterdmengsel op de vleeskant van de zalm.
  • Druk goed aan.
  • Leg de zalm moten op de velkant in de pan.
  • Bak 5 minuten en zet dan het vuur wat lager zodat het vel niet verbrand.
  • Leg de zalmmoten in een ovenschaal.
  • Verwarm nog 40 gram boter in de koekenpan.
  • Zet de ovenschaal in de oven.
  • Bedruip met de gesmolten boter.
  • Zodra de korst mooi gegratineerd is haal dan de schaal uit de oven.
  • Verdeel de moten over de borden en leg er partje citroen bij.
  • Serveer er een gekookt aardappeltje bij met bv. worteltjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pasteibakjes met oesterzwammenragoût

Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Auteur: Onbekende Auteur

Bereidingswijze

  • Oesterzwammen schoon wrijven en in reepjes snijden.
  • In de boter licht fruiten met de uiensnippers.
  • Als het vocht verdampt is de sherry, créme fraîche, champignons of ham en fijngehakte peterselie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper en zo nodig licht binden met de maïzena.
  • Ragoûtbakjes in de oven voorverwarmen.
  • Bakjes vullen en op bordjes of groot bord plaatsen.
  • Een teveel aan ragoût ernaast scheppen en garneren metd e blaadjes sla en partjes citroen.

Tips / Opmerkingen

Recepten verzameld door Aart Klos, Dronten uit dagblad Trouw.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spinaziecannelloni met gyros

Gyros is een pittig gekruid, gemarineerd vleesmengsel, bestaande uit in reepjes gesneden lams-, varkens- en kalkoenvlees.
Recept categorieën: Pasta
Land van herkomst: Italië
porties: 4

Bereidingswijze

  • Kook de cannelloni 10 minuten in 11/2 liter water met 1/2 koffielepel zout en 2 eetlepels olijfolie.
  • Dompel ze daarna voorzichtig in een koudwaterbad en laat ze uitlekken op een doek.
  • Ontdooi de spinazie in een pannetje zonder deksel.
  • Smelt een eetlepel boter en maak er met dezelfde hoeveelheid bloem een deegje van.
  • Roer deze roux als binding door de spinazie en kruid met een mespunt foelie,
  • peper en zout.
  • Klop de eidooier glad met een scheutje room en werk er de hete spinazie mee af.
  • Laat daarna even afkoelen.
  • Spoel, pluk en hak intussen de peterselie.
  • Gebruik de spuitzak om de cannelloni met spinazie te vullen.
  • Wrijf de borden licht in met olijfolie, schik er enkele pastarolletjes op en zet de borden ± 10 minuten in de oven, op de hoogste stand.
  • Bak intussen de gyros in boter knapperig (bijkruiden is niet nodig.
  • Leg wat vlees op de pastarolletjes, strooi er wat peterselie over en dien op met de partjes citroen.