Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten voor het cakeje:
- 150 gram boter
- 150 gram Suiker
- 1 Mespuntje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren op kamertemperatuur
- 190 gram Bloem
- ½ tl Bakpoeder
- ¼ tl Natrium bicarbonaat
- 40 ml slagroom ongeklopte
Ingrediënten voor de peren:
- 2 peren
- 1 klontje boter
- snuif kaneel
- 1 el bruine suiker of honing naar smaak
Ingrediënten voor de gedroogde perenschijfjes:
- 200 ml water
- 235 gram suiker
- 1 peer in hele dunne schijfjes gesneden.
Ingrediënten voor de topping:
- 400 ml slagroom 40% vetgehalte
- 125 gram mascarpone
- 50 gram poedersuiker
- Snuif kaneel
Eventueel:
- 50 ml perensap als je dit hebt, het hoeft niet persé !
Instructies
- Zet het water met de suiker op en breng dit aan de kook.
- Laat het even verder inkoken en was de peer.
- Snijd de peer in heel dunne schijfjes en voeg deze toe een het suikerwater.
- Laat de peertjes een minuutje of 5 koken in het suikerwater.
- Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
- Haal de schijfjes peer uit het suikerwater en leg ze mooi los van elkaar op de bakplaat.
- Zet deze in een voorverwarmde oven van 120°C en laat de peertjes drogen.
- Dit duurt ca 1.5 uur.
- Draai de schijfjes nog even om en laat de andere kant ook nog een half uurtje na drogen.
- Neem een pan en doe hierin een klontje echte boter.
- Schil de peer en verwijder het klokhuis.
- Snijd de peer in partjes en blokjes en doe ze in de pan.
- Bak de peertjes een aantal minuutjes en voeg dan een snuif kaneel en de eetlepel bruine suiker of honing toe.
- Laat nog even sudderen en daarna afkoelen.
- Als de perenschijfjes klaar zijn verhoog je de temperatuur naar 175°C en ga je verder met het maken van het cupcake beslag.
- Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
- Klop verder. Voeg als laatste 40 ml slagroom toe en klop kort verder.
- Neem de blokjes peer er bij en voeg deze toe.
- Spatel de peertjes onder het beslag.
- Neem een ijslepel en vul de cupcake papiertjes met een lepel beslag.
- Bakken op 175°C ca 20 à 25 minuutjes.
- Doe altijd de prikkertest !
- Laat de cupcakes na het bakken volledig afkoelen op een taartrooster.
- Klop 400 ml slagroom samen met 125 gr mascarpone, een snuif kaneel en 50 gr poedersuiker tot een stijve massa.
- Ik had nog wat perensap over van de dag er voor en heb hiervan ook nog 50 ml bij de slagroom gedaan.
- Dit hoef je niet te doen als je dit niet in huis hebt.
- Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak.
- Spuit een mooie dot slagroom op de cupcake en steek er een gedroogd schijfje peer in.