Recept afdrukken
No ratings yet

Peren met mascarpone

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Allerhande 1997

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sinaasappel schoonboenen en schil er dun afraspen.
  • Halve sinaasappel uitpersen.
  • In koekenpan boter smelten.
  • Suiker erdoor roeren en op halfhoog vuur al roerend mooi goudbruin laten worden. 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil en wijn erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot suikermengsel is opgelost.
  • Ca. 5 minuten laten inkoken tot dikke saus ontstaat. Iets laten afkoelen.
  • Intussen peren schillen, klokhuizen verwijderen en peren elk in acht partjes snijden. Besprenkelen met 2 eetlepels sinaasappelsap. In kom mascarpone losroeren met vanillesuiker.
  • Op vier borden partjes peer mooi neerleggen.
  • Karamelsaus erover schenken.
  • Mascarpone ernaast scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peren met mascarpone

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bereiden: Sinaasappel schoonboenen en schil er dun afraspen.
  • Halve sinaasappel uitpersen.
  • In koekenpan boter smelten.
  • Suiker erdoor roeren en op halfhoog vuur al roerend mooi goudbruin laten worden. 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil en wijn erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot suikermengsel is opgelost.
  • 5 minuten laten inkoken tot dikke saus ontstaat.
  • Iets laten afkoelen. Intussen peren schillen, klokhuizen verwijderen en peren elk in
  • acht partjes snijden.
  • Besprenkelen met 2 eetlepels sinaasappelsap.
  • In kom mascarpone losroeren met vanillesuiker.
  • Op vier borden partjes peer mooi neerleggen.
  • Karamelsaus erover schenken.
  • Mascarpone ernaast scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige peren in een weckpot

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 135kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vanillestokje en sereh in lengte halveren.
  • Kruidnagels in serehstukken steken.
  • Kaneelstokje doormidden breken.
  • In pannetje wijn met honing, boter en specerijen aan de kook brengen.
  • Vuur laag zetten en wijn ca. 10 minuten laten sudderen.
  • Intussen oven voorverwarmen op 160 ºC.
  • Peren schillen, steeltje laten zitten.
  • Peren elk (rechtop) in weckpotje zetten.
  • Wijn door (punt)zeef in maatbeker schenken.
  • Met puntje van mes merg uit vanillestokje schrapen, door wijn roeren.
  • Wijn over peren verdelen.
  • Weckpotten sluiten en in met bodem water gevulde braadslede of grote ovenschaal zetten.
  • Weckpotten op rooster in midden van oven schuiven en peren au bain-marie in ca. 30 minuten zacht laten worden.
  • Potten pas aan tafel openen, anders gaat het aroma verloren.
  • Serveren met crème fraîche waar zakje vanillesuiker doorheen geklopt is.

Nutrition

Calorieën: 135kcal | koolhydraten: 20g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verloren peren

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het gerecht:

Voor de vanilleroom:

Bereidingswijze

  • Schil de peren, snijd ze in fijne schijfjes en kook ze in suikerwater gaar.
  • Laat de krieken uitlekken en bind het vocht al kokend met opgelost maszetmeel.
  • Breng voor de vanilleroom ¾ liter melk aan de kook.
  • Los de vanillebloem met de vanillesuiker suiker in ¼ liter melk op.
  • Voeg dit bij de kokende melk, roer goed en laat doorkoken.
  • Roer regelmatig met een houten lepel.
  • Leg de vanilleroom, de uitgelekte peren en de uitgelekte krieken in lagen in een vuurvaste schotel; eindig met een laagje vanilleroom en bestrooi met poedersuiker.
  • Laat de peren onder de grill eventjes korsten en vervolgens afkoelen.
  • Bestrooi voor het opdienen nogmaals met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peren in de oven met vanilleroom

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Was de peren zorgvuldig, schil ze, boor ze uit en schik ze in een vuurvaste schotel.
  • Vul de holten op met bruine suiker, leg daar een klontje boter op, strooi de kaneel en de overige bruine suiker over de peren en leg op iedere peer nog een beetje boter.
  • Laat de peren in de voorverwarmde oven gaar stoven.
  • Laat ze even afkoelen, giet de vanilleroom over de peren en dien op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bladerdeegslof met blauwaderkaas en peer

Bereidingstijd15 minuten
wachten20 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 8 personen
Calorieën: 175kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Plakjes bladerdeeg naast elkaar leggen, elkaar ca. 1 cm overlappend.
  • Deegranden goed vastdrukken, zodat één rechthoekige deeglap van 13 x 38 cm ontstaat.
  • Peren droogdeppen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Plakjes peer dakpansgewijs op deeg rangschikken, ca. 1 cm van rand vrijlaten.
  • Roquefort, rozemarijn en peper over peren verdelen. In midden van oven bladerdeegslof in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Op rechthoekige platte schaal schuiven.

Nutrition

Calorieën: 175kcal | koolhydraten: 17g | Eiwit: 5g | Vet: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerd varkenshaasje

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Marineer de varkenshaasjes 14 uren in een mengsel van de fijn versneden ui, wortel en selder, de tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbes, de rode wijn, het water en de olie.
  • Haal de varkenshaasjes uit de marinade,droog ze af en bak ze in een braadpan kort af.
  • Leg ze in een ovenpan en laat ze 15 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven roze bakken.
  • Pocheer intussen de peertjes in een kookvocht bestaande uit 1 liter water, 80 gr suiker en 1 citroen ,het sap er van.
  • Kook de veenbessen in een weinig perenstroop gaar.
  • Vul de gepocheerde peertjes met de veenbessenmoes op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse perentaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: België

Bereidingswijze

  • Van 100 gr boter, 100 gr suiker, 1 ei, 200 gr bloem, zout en rasp soepel deeg kneden.
  • Afgedekt ± 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Vorm invetten.
  • Deeg uitrollen en vorm bekleden. ± 30 minuten in koelkast zetten.
  • Oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Rest van bloem, 30 gr suiker en gemalen amandelen mengen.
  • Mengsel, losgeklopt ei en 25 gr boter tot crème roeren.
  • Op deegbodem strijken.
  • Peren erop schikken.
  • Door slagroom rest van suiker, 1 ei en snufje vanille roeren.
  • Over peren schenken.
  • In midden van oven ± 30 minuten bakken.
  • Op rooster laten afkoelen.
  • Met abrikozengelei bestrijken. geroosterde geschaafde amandelen erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Variatiemogelijkheden
*1 Of gebruik verse peren ± 15 minuten in water met suiker gepocheerd.
*2 Te koop in reformwinkels of gebruik vanille-essence.
*3 Of verwarm 1 eetlepel abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef dit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Antwerpse peren in hun frakje

In de zomer smaken deze peren heerlijk met roomijs.
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de peren zorgvuldig.
  • Zet ze samen met de suiker en het kaneelpijpje op in water, let het deksel op de kookpot en laat de peren langzaam stoven tot ze zacht zijn.
  • Schik de gestoofde peren op een bord.
  • Laat de saus eventjes tot de gewenste dikte inkoken en giet haar over de peren.

Tips / Opmerkingen

In de zomer smaken deze peren heerlijk met roomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Perencake

Recept categorieën: Cake, Fruit
Auteur: Janneke

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer boter, suiker, citroenrasp en eieren tot een schuimige massa.
  • Vermeng bloem met maïzena en bakpoeder en doe dit afwisselend met de melk bij de schuimige boter.
  • Klop tot een mooi glad deeg verkregen is.
  • Vet een bakblik of ovenplaat in en strijk het beslag erop.
  • Schil de peren, verwijder stelen en klokhuizen en snij ze in grote stukken.
  • Verdeel de stukken gelijkmatig over het beslag.
  • Strooi er suiker, kaneel en gehakte amandelen over. Bak de cake 30-40 minuten.
  • Als de taart klaar is met gesmolten boter bestrijken