Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde sinaasappel met yoghurtijs

Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Hand Sinaasappels dik schillen, om witte vlies te verwijderen.
  • Vruchtvlees in dunne plakken snijden.
  • Andere sinaasappel uitpersen.
  • In steelpan sinaasappelsap met suiker zachtjes aan de kook brengen.
  • Mengsel op laag vuur 5 minuten laten inkoken tot siroop ontstaat.
  • Pan van vuur nemen en siroop iets laten afkoelen.
  • Kardemom Poeder erdoor roeren.
  • Plakken sinaasappel in lage schaal leggen en siroop erover schenken.
  • Zo minstens 30 minuten laten staan, zodat smaken kunnen intrekken.
  • Af en toe voorzichtig omscheppen.
  • Plakken sinaasappel over vier borden verdelen.
  • Met natgemaakte ijsbolletjestang of ijsschep 4 mooie bollen uit ijs scheppen en naast sinaasappel leggen.
  • Garneren met reepjes munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmmousse

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ontbijt, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

VoorBereiden:

    In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken:

    • Schaal bekleden met plasticfolie.
    • Op bodem enkele toefjes dille leggen.
    • Schaal bekleden met helft van plakjes zalm.
    • Sinaasappel uitpersen en sap in steelpan zachtjes verwarmen.
    • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in hete sap oplossen.
    • Steelpan in bak met koud water zetten en mengsel in ca. 2 minuten laten afkoelen tot lauwwarm. Rest van zalm in kleine stukjes snijden.
    • 3 Takjes dille fijnknippen.
    • In kom roomkaas en gelatinemengsel tot glad mengsel roeren.
    • Stukjes zalm, fijngeknipte dille, chilipoeder en peperbessen erdoor roeren.
    • Slagroom stijfkloppen en luchtig door zalmmengsel scheppen.
    • Zalmmengsel in schaal scheppen en bovenkant gladstrijken.
    • In koelkast mousse afgedekt in ca. 3 uur laten opstijven.

    Bereiden:

    • Platte schaal op ronde schaal zetten.
    • Samen keren, schudden en mousse op schaal laten glijden.
    • Folie voorzichtig verwijderen.
    • Garneren met rest van dille.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Vissoep

    Aller Hande 1996
    Recept categorieën: Soep, Vis
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    VoorBereiden:

    • Kabeljauw en garnalen in ca. 2 uur laten ontdooien.
    • In zeef mosselen onder koud stromend
    • water afspoelen en goed laten uitlekken.
    • In kopje 1/2 dl heet water met saffraan ca. 5 minuten laten weken.
    • Olie in kom schenken.
    • 2 Teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen.
    • Helft van saffraan oplossing erdoor roeren.
    • Kabeljauw in grove stukken snijden en samen met garnalen en mosselen door marinade scheppen.
    • Vismengsel afgedekt ca. 1 uur in koelkast laten marineren, af en toe omscheppen.
    • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
    • Ui pellen en snipperen.
    • Prei, bleekselderij en venkel schoonmaken, in kleine stukjes snijden en wassen.
    • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, onder koud stromend water afspoelen en ontvellen.
    • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden.
    • Sinaasappel uitpersen.
    • 3 Eetlepels van marinade in grote (soep)pan scheppen en verhitten.
    • 1 Teentje knoflook pellen en erboven uitpersen.
    • Alle groenten toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes bakken.
    • Erdoor roeren: sinaasappelsap, laurierblaadjes, Provençaalse kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree, fond en rest van saffraanoplossing.
    • Aan de kook brengen en ca. 30 minuten zachtjes laten koken.
    • Intussen rest van knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
    • Mayonaise, rest van tomatenpuree en sambal erdoor roeren.
    • Rouille pittig op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat sambal.
    • Stokbroden in 12 plakjes snijden en op grillrooster leggen.
    • In kopje peterselie fijnknippen.

    Bereiden:

    • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
    • Laurierblaadjes uit bouillon verwijderen.
    • Bouillon opnieuw aan de kook brengen.
    • Vis met marinade toevoegen.
    • Op hoog vuur in ca. 5 á 7 minuten gaar koken (door hoge verhitting gaat olie een emulsie aan met bouillon en wordt de soep enigszins gebonden).
    • Intussen sneetjes stokbrood onder grill in ca. 2 minuten roosteren.
    • Bouillabaisse op smaak brengen met zout, peper en likeur.
    • Sneetjes stokbrood besmeren met rouille.
    • Bouillabaisse over vier soepborden verdelen.
    • Sneetjes stokbrood erover verdelen.
    • Peterselie erover strooien.
    • Rest van bouillabaisse overdoen in soepterrine en op tafel zetten.
    • Rest van stokbrood met rouille erbij geven.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Varkenshaas met notenpaté

    Aller Hande 1996
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voor Bereiden:

    • Varkenshaasjes in lengte tot ca. 1/2 cm van zijkant opensnijden.
    • Varkenshaasjes vullen met paté.
    • Dichtklappen en vaststeken met cocktailprikkers.
    • Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en schil raspen.
    • Sinaasappel uitpersen.
    • Geraspte schil door sap roeren.
    • Amandelschaafsel in droge koekenpan in ca. 2 minuten goudbruin roosteren.
    • Op bord laten afkoelen.

    Bereiden:

    • Varkenshaasjes bestrooien met zout en peper.
    • In braadpan boter verhitten.
    • Varkenshaasjes op hoog vuur in ca. 2 minuten bruin bakken, halverwege keren.
    • Met deksel schuin op pan varkenshaasjes in ca. 12 minuten bruin en van binnen rosé bakken.
    • Uit pan nemen, inpakken in aluminiumfolie en ca. 5 minuten laten rusten.
    • Intussen schaal voorverwarmen.
    • Sinaasappelsap aan bakvet toevoegen.
    • Aan de kook brengen, aanbaksels losroeren en op hoog vuur onafgedekt in ca. 1 minuut iets laten inkoken boven steelpannetje saus door zeef schenken.
    • Cranberries door saus roeren.
    • Saus al roerend zachtjes verwarmen, op smaak brengen met zout en peper.
    • Saus op schaal schenken.
    • Cocktailprikkers uit varkenshaasjes verwijderen.
    • Varkenshaasjes in plakjes snijden en dakpansgewijs op schaal in saus leggen.
    • Amandelschaafsel erover strooien.

    Tips / Opmerkingen

    Serveren met witlof en aardappelkroketjes.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Zalmmousse

    Aller Hande 1996
    Recept categorieën: Ontbijt, Vis, Zalm
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden:

    • In kom met ruim koud water gelatine 5 minuten laten weken:
    • Schaal bekleden met plasticfolie.
    • Op bodem enkele toefjes dille leggen.
    • Schaal bekleden met helft van plakjes zalm.
    • Sinaasappel uitpersen en sap in steelpan zachtjes verwarmen.
    • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in hete sap oplossen.
    • Steelpan in bak met koud water zetten en mengsel in 2 minuten laten afkoelen tot lauwwarm.
    • Rest van zalm in kleine stukjes snijden. 3 Takjes dille fijnknippen.
    • In kom roomkaas en gelatinemengsel tot glad mengsel roeren.
    • Stukjes zalm, fijngeknipte dille, chilipoeder en peperbessen erdoor roeren.
    • Slagroom stijfkloppen en luchtig door zalmmengsel scheppen.
    • Zalmmengsel in schaal scheppen en bovenkant gladstrijken.
    • In koelkast mousse afgedekt in 3 uur laten opstijven.

    Bereiden:

    • Platte schaal op ronde schaal zetten.
    • Samen keren, schudden en mousse op schaal laten glijden.
    • Folie voorzichtig verwijderen.
    • Garneren met rest van dille.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Chocolademousse met sinaasappelcompote

    Allerhande 2002
    Bereidingstijd40 minuten
    Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Fruit, Nagerecht
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 6 personen
    Calorieën: 240kcal

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Handsinaasappels dik schillen, partjes tussen de vliezen uit snijden.
    • Perssinaasappel schoonboenen, schil fijn raspen.
    • Sinaasappel uitpersen.
    • In pannetje partjes samen met sinaasappelsap,suiker en eventueel sinaasappellikeur zachtjes aan de kook brengen.
    • Vuur lager zetten en ca. 10 minuten laten sudderen tot mengsel stroperig is. Regelmatig doorroeren.
    • Sinaasappelcompote laten afkoelen.
    • Chocolademousse over zes schaaltjes of coupes verdelen, beetje compote erop scheppen en opdienen.

    Tips / Opmerkingen

    Kumquats zijn niet altijd verkrijgbaar, maar maken dit dessert wel extra decoratief. Gebruik in plaats van sinaasappel 100 gram in dunne plakjes gesneden kumquats en het sap van 1 perssinaasappel.
     

    Nutrition

    Calorieën: 240kcal | koolhydraten: 33g | Eiwit: 5g | Vet: 10g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Chocolademousse met sinaasappelcompote

    AllerHande oktober 2002
    Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Nagerecht
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Handsinaasappels dik schillen, partjes tussen de vliezen uit snijden.
    • Perssinaasappel schoonboenen, schil fijn raspen.
    • Sinaasappel uitpersen.
    • In pannetje partjes samen met sinaasappelsap, suiker en eventueel sinaasappellikeur zachtjes aan de kook brengen.
    • Vuur lager zetten en ca. 10 minuten laten sudderen tot mengsel stroperig is.
    • Regelmatig doorroeren.
    • Sinaasappelcompote laten afkoelen.
    • Chocolademousse over zes schaaltjes of coupes verdelen, beetje compote erop scheppen en opdienen.

    Tips / Opmerkingen

    Kumquats zijn niet altijd verkrijgbaar, maar maken dit dessert wel extra decoratief.

    Variatietip:

    Gebruik in plaats van sinaasappel 100 gram in dunne plakjes gesneden kumquats en het sap van 1 perssinaasappel.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Spinaziesalade met gerookte kipfilet en pistachenoten

    Totale tijd20 minuten
    Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Noten, Salade
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Was en droog 300 gr verse spinazie en verdeel de groente over 4 borden.
    • Snijd 200 gr gerookte kipfilet in dunne plakjes en leg die op de spinazie.
    • Boen 1 kleine perssinaasappel goed schoon en rasp er 1 theelepel sinaasappelrasp af.
    • Pers de sinaasappel uit en meng het sap met de sinaasappelrasp.
    • Voeg 6 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels grove mosterd, zout en peper toe en roer tot een vinaigrette.
    • Schenk de vinaigrette over de spinaziesalade en bestrooi met 40 gr gepelde en grofgehakte pistachenoten.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Varkenshaas gevuld met notenpâté

    Recept categorieën: Varkensvlees
    porties: 4

    ingrediënten

    Vanilleshake Met Banaan
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Vanilleshake Met Banaan

    Recept categorieën: Fruit, Koude Dranken
    porties: 2
    Auteur: Onbekende Auteur

    Equipment

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Doe alle ingrediënten in een blender of hoge kom.
    • Pureer alles op hoge snelheid in de blender of met een staafmixer tot een schuimig mengsel.
    • Schenk de shake in glazen en serveer direct.