Recept afdrukken
No ratings yet

Hamsalade met peultjes

AllerHande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Peultjes wassen en schoonmaken.
  • In pan weinig water en zout aan de kook brengen.
  • Peultjes in ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • Peultjes in zeef onder koud water afspoelen en laten uitlekken.
  • Intussen flageolets laten uitlekken.
  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • Van kaas korstjes afsnijden en in kleine blokjes snijden.
  • In kom olie, citroensap en mosterd tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout, peper en suiker.
  • Peultjes, sjalotje, flageolets, ham en kaas door elkaar scheppen.
  • Dressing erdoor scheppen.
  • Op platte schaal sla verdelen.
  • Salade op midden scheppen.
  • Serveren met bruine pistolets.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene bonensalade

AllerHande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Haricots verts, peultjes en snijbonen schoonmaken en wassen.
  • Snijbonen schuin in stukjes van ca. 3 cm snijden.
  • Stoneleeks schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.
  • Knoflook pellen en met platte kant van mes platdrukken.

Bereiden:

  • In pan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Haricots verts en snijbonen toevoegen en ca. 5 minuten koken.
  • Peultjes toevoegen en alle bonen in nog ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • Intussen in steelpan olie, azijn, mosterd en knoflook zachtjes ca. 2 minuten verwarmen.
  • Van vuur af knoflook verwijderen en oliemengsel met garde tot sausje kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bonen afgieten en overdoen in schaal.
  • Sausje erdoor scheppen.
  • Stoneleeks en peterselie erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tuinboontjes met peultjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan met weinig water en zout tuinboontjes en peultjes afgedekt ca. 10 minuten zachtjes
  • verwarmen.
  • Intussen sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • Peper wassen, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Sjalot en peper ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Groenten afgieten.
  • Sjalotmengsel en citroensap erdoor scheppen.
  • Overdoen in schaal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saltimbocca alla Romana

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Peultjes, broccoli en kool schoonmaken en wassen.
  • Broccoliroosjes van stronk snijden.
  • Kool in vieren snijden en harde stronk wegsnijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.
  • Plakjes ham halveren.
  • Schnitzels met deegroller iets uitrollen en elk in 3 gelijke stukken snijden.
  • Inwrijven met zout en peper.
  • Salie erover strooien.
  • Op elk stukje vlees 1 plakje ham leggen.
  • Vaststeken met cocktailprikker.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • De borden voorverwarmen.
  • In (stoom)pan 1/2 liter water aan de kook brengen.
  • Groenten in stoommandje of roestvrijstalen vergiet leggen.
  • Mandje boven kokend water hangen en groenten afgedekt in ca. 15 minuten beetgaar stomen.
  • Bloem op plat bord strooien.
  • Vlees één voor één door bloem wentelen.
  • In wijde koekenpan boter en 1 eetlepel olie verhitten.
  • Vlees op half hoog vuur in ca. 3 minuten bruin en net aan gaar 'bakken.
  • Vlees op borden leggen.
  • Fond en wijn door bakvet roeren en ca. 1 minuut zachtjes laten inkoken.
  • Jus over vlees scheppen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Groenten ernaast leggen en besprenkelen met rest van olie en citroensap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saladetaart met Danish Blue

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Vorm invetten en bodem en wanden bekleden met pizzadeeg.
  • Met vork gaatjes in bodem prikken.
  • In midden van oven bodem in ca. 15 minuten gaar bakken.
  • Laten afkoelen.
  • Peultjes schoonmaken en wassen.
  • In pan met weinig water en zout peultjes ca. 3 minuten koken.
  • Afgieten.
  • Bleekselderij schoonmaken, wassen en in stukjes snijden.
  • Kerstomaatjes wassen en halveren.
  • Maïs afgieten.
  • In kom peultjes, tomaat, bleekselderij en maïs voorzichtig door elkaar scheppen.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In steelpan melk aan de kook brengen.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in hete melk oplossen.
  • Iets laten afkoelen.
  • Zure room erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Mengsel over taartbodem uitstrijken.
  • Salade erop scheppen.
  • Taart in koelkast in ca. 1 uur laten opstijven.
  • Hazelnoten grof hakken.
  • Kaas in stukjes verdelen.
  • In kommetje sausje kloppen van olie, azijn, mosterd, zout, peper en suiker.

Bereiden:

  • Sausje over salade schenken. Kaas en noten erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvleescurry

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paprika schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 2 cm snijden.
  • Peultjes schoonmaken, wassen en halveren.
  • Maïskolfjes halveren. Vlees in reepjes van ca. 2 cm breed snijden.
  • In wok olie verhitten.
  • Currypasta ca. 1 minuut fruiten.
  • Vlees toevoegen en al omscheppend ca. 1 minuut meebakken.
  • Paprika, peultjes en maïskolfjes toevoegen en al omscheppend ca. 1 minuut meebakken.
  • Kokospoeder mengen met 3 dl lauwwarm water en door groenten-vleesmengsel roeren.
  • Afgedekt in ca. 10 minuten zachtjes gaar sudderen.
  • Serveren met pandanrijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde groenten van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Halveer de cashewnoten en rooster ze in een droge koekenpan langzaam goudbruin.
  • Maak de broccoli, de peultjes en de courgette schoon.
  • Verdeel de broccoli in roosjes, laat de peultjes heel en snijd de courgette in de lengte in vieren en vervolgens in repen van 5-6 cm.
  • Snijd de gewassen bosuitjes in schuine stukjes.
  • Doe de groenten, behalve de bosuitjes in een stoommand, breng een grote pan water aan de kook en stoom de groenten in ± 7 minuten beetgaar.
  • Verwarm tegen het eind van de stoomtijd de honing, de mirin of sherry en de sojasaus in een steelpannetje.
  • Roer de bosui en de gare groenten erdoor en breng op smaak met vijfkruidenpoeder.
  • Strooi de cashewnoten erover en serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Lekker met roergebakken dunne reepjes biefstuk en noedels of rijst.

Info:

Stomen is lekker en gezond, de pure smaak van de ingrediënten blijft tijdens het stomen behouden. Het koken gaat snel en gemakkelijk, zonder toevoeging van enig vet, maar met behoud van alle vitaminen en mineralen. De groente wordt gaar in de damp van het kokend water, bouillon of wijn, in plaats van in de vloeistof zelf.
Omdat de groente niet met de kokende vloeistof in contact komt, kan het niet kapot koken en blijven de geur, de kleur en de smaak veel beter bewaard dan bij koken. Er gaan namelijk geen smaakstoffen verloren in het kookwater.
De gaartijd is bij stomen wel iets langer.
Er zijn echte (elektrische) stoompannen te koop. Deze bestaan uit drie delen: een pan waarin de vloeistof aan de kook wordt gebracht, een stoomdeel met gaatjes en een deksel dat de pan goed afsluit.
Maar stomen kan ook heel goed in een 'stoombloem' (een uitklapbaar metalen stoommandje) of in een bamboe stoommandje dat op of in een pan met kokende vloeistof wordt gezet of in een hittebestendige zeef of vergiet boven een gewone pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peultjes met paprika

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Reepjes halveren.
  • Sjalotje pellen en snipperen. In pan boter smelten.
  • Sjalotje ca. 1 minuut zachtjes fruiten.
  • Peultjes, majoraan en 3 eetlepels water erdoor scheppen.
  • Afgedekt in ca. 4 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Paprikareepjes erdoor scheppen en ca. 4 minuten meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met tartaartje en krielaardappeltjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvleescurry

Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Rundvlees

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paprika schoonmaken, wassen en in stukjes van 2 cm snijden.
  • Peultjesschoonmaken, wassen en halveren.
  • Maïskolfjes halveren.
  • Vlees in reepjes van 2 cm breed snijden.
  • In wok olie verhitten.
  • Currypasta 1 minuut fruiten.
  • Vlees toevoegen en al omscheppend 1 minuut meebakken.
  • Paprika,peultjes en maïskolfjes toevoegen en al omscheppend 1minuut meebakken.
  • Kokospoeder mengen met 3 dl lauwwarm water en door groenten-vleesmengsel roeren.
  • Afgedekt in 10 minuten zachtjes gaar sudderen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met pandanrijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peultjessalade met geitenkaas

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Basilicumblaadjes van takjes nemen en blaadjes in grove reepjes snijden.
  • In schaal olie, azijn, mosterd, zout en peper tot dressing roeren.
  • Basilicum erdoor roeren.
  • Bevroren peultjes erdoor scheppen en in 3 uur laten ontdooien.
  • Af en toe omscheppen.
  • Intussen korstjes van kaas snijden en kaas verkruimelen.

BEREIDEN:

  • Peultjessalade nogmaals omscheppen.
  • Geitenkaas en peperbessen erover strooien.
  • Serveren bij gegrilde entrecote en risotto.