Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse mascarpone fruittaartjes van Frans Huits

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Land van herkomst: Italië
porties: 8 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schep de aardbeien (in plakjes), de bessen (gerist) en de frambozen met de likeur om.
  • Laat de drank 1 uur intrekken, schep het fruit af en toe om en laat het uitlekken.
  • Klop de mascarpone met de vanillesuiker los.
  • Snijd de beschuitbollen overlangs doormidden, bestrijk de onderste helften dik met jam en breng daarop 4 laagjes mascarpone en fruit aan (houd wat van de mascarpone achter voor de garnering).
  • Dek af met de bovenhelften van de beschuitbollen, verdeel er de rest van de mascarpone over,
  • bestrooi met de gehakte pistachenoten en lepel er de dessertsaus over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene salade met pistachedressing

Allerhande 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Brood ontkorsten en in keukenmachine tot fijn kruim malen.
  • In koekenpan 2 el olie verhitten.
  • Broodkruim op laag vuur in 4 minuten knapperig en goudbruin bakken, af en toe roeren.
  • Pistachenoten pellen.
  • Onder koud stromend water stugge velletjes en zout van nootjes wrijven.
  • In slakom dressing kloppen van rest van olie, sjalot, knoflook, limoensap, mosterd en tijm.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Frisée, rucola, tuinkers en pistachenoten door dressing mengen.
  • Geroosterde broodkruim erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

zoete vulling:

hartige vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Tips / Opmerkingen

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensfricandeau met een korst van tomatentapenade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Nootjes pellen.
  • Korst van brood snijden.
  • Brood en nootjes fijn malen.
  • Tapenade erdoor mengen.
  • Varkensfricandeau droogdeppen met keukenpapier.
  • Vlees inwrijven met zout en peper.
  • Vlees aan bovenzijde in lengte twee keer diep insnijden.
  • Inkepingen vullen met tapenademengsel, rest bewaren voor later.
  • Vlees in plasticfolie wikkelen, tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Fricandeau ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Vlees bestrijken met olie, op bovenzijde dikke laag tapenademengsel smeren.
  • Vlees in braadslede leggen en in midden van koude oven schuiven.
  • Oven inschakelen op 175 °C.
  • Vlees in ca. 45 minuten gaar braden.
  • Vlees uit oven nemen en losjes in aluminiumfolie verpakt nog ca. 5 minuten laten rusten. Braadslede op laag vuur zetten.
  • Fond en wijn bij bakvet schenken en aanbaksels losroeren.
  • Jus ca. 2 minuten laten inkoken.
  • Boter in klontjes snijden en met garde door jus kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Fricandeau op buffet voorzichtig in 8 plakken snijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete focaccia

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Bereiding foccacia:
  • Neem een ruime mengkom en doe er de bloem in.
  • Maak een kuiltje, strooi op de rand van de bloem het zout.
  • Los in het lauw water de gist op en voeg de honing toe.
  • Roer tot alles is opgelost en giet dit mengsel in het bloemkuiltje.
  • Meng van binnen naar buiten de bloem langzaam bij de vloeistof tot je een deegbal krijgt.
  • Kneed het deeg 6 minuten met de hand of in een keukenrobot
  • Laat het deeg 5 minuutjes rusten onder een handdoek of plastic folie.
  • Sla de lucht er uit.
  • Rol het deeg uit met een dikte van een halve cm, of ter grootte van de bakplaat.
  • Dek af met handdoek of plastic folie.
  • Schraap intussen het merg van een vanillestok en doe bij de olijfolie en voeg er wat gedroogde rozemarijn bij.
  • Meng alles onder elkaar.
  • Smeer met borsteltje de deegstukken in met de olijfolie.
  • Laat 20 minuten rijzen onder plasticfolie.
  • Duw met de vingertoppen putjes in het deeg tot tegen de bakplaat.
  • Kwast de foccacia opnieuw in met de olijfolie.
  • Duw de ongezouten pistachenoten, fleur de sel, blokjes marsepein en de mix van gekonfijte vruchten in het deeg.
  • Laat nog een kwartiertje rijzen onder folie.
  • Verwarm de oven en bak de foccacia in 10 à 15 minuten goudbruin 220°C.
  • Strooi na bet bakken witte- en pure chocoladedruppels op de warme foccacia zodat de chocolade er op smelt.

Tips / Opmerkingen

Uiteraard kan je met dit recept ook hartige foccacia’s maken. Duw voor het bakken stukjes ui, paprika, provencaalse kruiden of/en zongedroogde tomaatjes in het deeg.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pilav met aubergine en druiven

AH 12 maanden Lekker Eten / De warme smaak van de exotische specerijen past precies bij een zwoele nazomeravond.
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bestrooi de plakken aubergine met zout.
  • Laat ze 20 min. staan.
  • Breng in een pan de bouillon met 1 tl kaneel en de citroen aan de kook.
  • Leg de kipfilet erin en laat de kip in 15 min. op heel zacht vuur zonder dat het water kookt, gaar worden.
  • Neem de kip en citroen uit de bouillon.
  • Los de saffraan op in de warme bouillon.
  • Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig.
  • Schep de piment, rest van de kaneel en rijst door de ui.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en kook de rijst in ca. 20 min. zachtjes gaar.
  • Roer regelmatig.
  • Verhit in een koekenpan 1 el van de olijfolie en bak de pijnboompitten en pistachenootjes goudbruin.
  • Schep ze op een bordje.
  • Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bak ze in dezelfde koekenpan in de resterende 3 el olijfolie goudbruin.
  • Vet een kom in.
  • Trek de kipfilets met 2 vorken in stukjes en leg ze op de bodem van de ingevette kom.
  • Schep de helft van de rijst erop en druk dit aan.
  • Leg de plakjes aubergine erop en strooi er wat zout over.
  • Verdeel de rest van de rijst erover, druk dit goed aan en keer de kom op een platte schaal.
  • Bestuif de pilav met wat kaneel en strooi de nootjes en druiven erover.

Tips / Opmerkingen

Lekker met Griekse yoghurt en een groene salade met muntblaadjes.
 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuten
porties: 4 personen
Calorieën: 855kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rozijnen ca. 15 minuten in likeur wellen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Pistachenoten pellen en grof hakken.
  • Helft van rozemarijn achterhouden voor garnering.
  • Naaldjes van rest van rozemarijntakjes rissen en fijn hakken.
  • In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Spekreepjes en ui ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Appelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Pan van vuur nemen en pistachenoten, fijngehakte rozemarijn en rozijnen met weekvocht erdoor mengen.
  • Vulling op smaak brengen met zout en peper.
  • Sinaasappels goed schoonboenen. 1 sinaasappel uitpersen, andere sinaasappel in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rond nek van kalkoen met vingers vel loshalen.
  • Ruimte tussen vel en vlees vullen met plakjes sinaasappel.
  • Binnenkant van kalkoen schoonvegen met keukenpapier.
  • Vulling in buikholte stoppen,vel rond gat dichtvouwen en met cocktailprikkers vaststeken.
  • Poten en vleugels van kalkoen met keukentouw opbinden.
  • Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Kalkoen in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Braadslede met boter invetten en kalkoen erin leggen.
  • In steelpan rest van boter smelten, sinaasappelsap erdoor mengen.
  • Kalkoen royaal met sinaasappelboter bestrijken en bestrooien met zout en peper. Braadslede losjes afdekken met aluminiumfolie.
  • Kalkoen in ca. 2 uur in midden van oven gaar en goudbruin braden.
  • Tussentijds regelmatig bedruipen met bakvet en sinaasappelboter.
  • Halverwege baktijd folie verwijderen, zodat kalkoen bruin kan worden.
  • Gaarheid controleren door met satépen in dikste deel (dij) te prikken: het vleessap moet helder zijn.
  • Kalkoen uit oven nemen en op warme serveerschaal leggen.
  • Geheel inpakken met aluminiumfolie en vlees nog ca. 15 minuten laten rusten.
  • Folie van kalkoen verwijderen, schaal garneren met achtergehouden rozemarijn. Kalkoen aan tafel aansnijden.
  • Karkas eventueel met wildschaar openknippen, zodat vulling er gemakkelijk kan worden uitgeschept.

Tips / Opmerkingen

Lekker met sinaasappel-rozemarijnjus en gepofte aardappels.
Een kalkoen is gauw te veel Porties:
Maak van de restjes de volgende dag lekkere sandwiches (met mosterd
mayonaise,komkommer en tuinkers bijvoorbeeld) of een smeuïge ragout.
 

Nutrition

Calorieën: 855kcal | koolhydraten: 18g | Eiwit: 70g | Vet: 54g

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade lebkuchen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Auteur: Janneke

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Roer de eieren met suiker schuimig, doe er gehakte sukade, gesneden oranjesnippers, amandelen, pistachenoten, kruiden en citroensap door.
  • Vermeng bloem en cacao en klop het door het beslag.
  • Leg op elk ouwel rondje een lepel beslag en bak de koekjes 25-30 minuten.
  • Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk ze met au-bain-marie gesmolten chocolade of couverture.

Recept afdrukken
No ratings yet

Havermoutrepen van Nana

een recept van Nana - 50plusser.nl
Recept categorieën: Fruit, Noten, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
porties: 8 personen
Auteur: 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter en stroop in een pannetje op laag vuur.
  • Meng in een kom de havermout, noten en gedroogde abrikozen.
  • Als de boter en stroop helemaal gesmolten zijn, deze goed roeren en dan van het vuur afhalen.
  • Het havermoutmengsel in het pannetje overdoen en goed mengen met het botermengsel.
  • Leg onderop een cakevorm een strook bakpapier dat over de zijranden heen valt en giet het mengsel erin.
  • Het mengsel moet een hoogte hebben van ongeveer anderhalve c.m., dit met de bolle kant van een lepel aandrukken en gladstrijken.
  • In een oven van 170-180 graden Celsius bakken gedurende 20 minuten, tot de havermoutplak een middenbruine kleur heeft.
  • Haal cakevorm uit de oven en trek bakpapier er voorzichtig uit, samen met de havermoutplak.
  • Leg op een rooster en laat 2 uur afkoelen.
  • Snij in repen. Bewaar in een goed afgesloten plastic bak.

Couscous met kip en dadels
Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met kip en dadels

Snel te maken.
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Pasta, Rijst
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en snipperen.
  • Courgettes schoonmaken en in dunne plakjes snijden.
  • Couscous bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • In braadpan 3 eetlepels olie verhitten.
  • Ui ca. 2 minuten bakken.
  • Kipblokjes toevoegen en in ca. 5 minuten gaar bakken.
  • Dadels in reepjes snijden.
  • Nootjes pellen en grof hakken.
  • In andere koekenpan rest van olie verhitten.
  • Courgette ca. 5 minuten bakken en op smaak brengen met zout en peper.
  • Dadels door kipmengsel scheppen en ca. 2 minuten verwarmen.
  • Mengsel op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Kipblokjes door couscous mengen en
  • bestrooien met noten.

Tips / Opmerkingen

Serveren met courgette.