Recept afdrukken
No ratings yet

Driekoningenbrood

Dit Driekoningenbrood is een Nederlands gerecht en wordt vaak geassocieerd met het Driekoningenfeest.
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
  • Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
  • Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
  • Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
  • Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
  • Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
  • Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 225 ºC gedurende 45 minuten of tot het goudbruin en gaar is.
  • Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
  • Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten afgekoelde boter.
  • Bestrooi het Driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
  • Traditioneel werd dit brood gegeten tijdens het Driekoningenfeest, waarbij degene die de amandel in zijn stuk brood vond, koning of koningin werd.

Tips / Opmerkingen

Feestdagen etc: Drie Koningen

Recept afdrukken
No ratings yet

Donuts

: Deze heerlijke donuts zijn een traktatie om van te genieten.
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Decoraties voor de donuts zoals:

Bereidingswijze

  • In een kom, meng de suiker en vanillesuiker met de boter en eieren grondig.
  • Voeg de melk, vanillearoma, snufje zout en nootmuskaat toe.
  • Meng opnieuw.
  • Voeg geleidelijk de bloem en het bakpoeder, gezeefd, toe aan het mengsel.
  • Kneed goed totdat je een deeg hebt.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en druk het plat tot ongeveer 1 cm dik.
  • Gebruik een donutvorm om donuts uit het deeg te snijden.
  • Verhit een diepe koekenpan met zonnebloemolie om te frituren.
  • Zorg ervoor dat de olie heet is.
  • Bak de donuts een paar tegelijk tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Je kunt de donuts decoreren met gesmolten chocolade, poedersuiker of andere decoraties
  • terwijl ze nog warm zijn.
  • Geniet van je zelfgemaakte donuts!

Recept afdrukken
No ratings yet

Deeg Sterretjes

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eieren met suiker en vanillesuiker tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg de melk toe en klop door.
  • Zeef de bloem in een andere kom en giet het ei melk mengsel erbij.
  • Klop tot een glad beslag.
  • Verhit de frituurolie tot 190°C.
  • Verwarm een ster figuurtje in de hete olie.
  • Doop het figuurtje in het beslag en laat overtollig beslag afdruipen.
  • Frituur het figuurtje tot het lichtbruin is.
  • Laat de sterretjes uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitbacchanaal

Verfrissende Fruitcocktail
Recept categorieën: Fruit, Koude Dranken
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de rode bessen af in een zeef onder de kraan en verwijder de steeltjes.
  • Strooi poedersuiker over de rode bessen.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Spoel de frambozen af en voeg ze toe aan de schaa lmet rode bessen en aardbeien.
  • Snijd de galiameloen doormidden, verwijder de pitjes en gebruik een bolletjeslepel om meloenbolletjes te maken.
  • Voeg de ze toe aan de schaal met het andere fruit.
  • Schenk de cassis en het bruisende mineraalwater over het fruit.
  • Dek de schaal af en zet deze een halfuur in de koelkast alvorens te serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Collettes

porties: 20 stuks
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Verdeel de gesmolten witte chocolade over 20 papieren bonbonvormpjes, en bestrijk ook de zijkanten met chocolade.
  • Leg de bonbons ondersteboven op de bakplaat en laat ze stollen.
  • Verwijder voorzichtig de papieren vormpjes.
  • Smelt de chocolade met sinaasappelsmaak.
  • Klop de slagroom en poedersuiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en suiker en zet dit in de koelkast tot het stevig genoeg is om te spuiten.
  • Vul een spuitzak met een stervormige spuitmond met het mengsel en spuit wat in elk chocoladebakje.
  • Bewaar de collettes in de koelkast tot gebruik.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete abrikozenbloempjes

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Land van herkomst: België
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

Voor het glazuur:

Bereidingswijze

  • Roer de boter met de suiker, citroenrasp en het ei glad.
  • Zeef de bloem boven het mengsel en kneed alles tot een deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bedek twee bakplaten met bakpapier.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak dun uit.
  • Steek bloemvormige koekjes uit van ongeveer 5 cm en leg ze op de bakplaten.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 12 minuten.
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaten.
  • Maak het glazuur door de gezeefde poedersuiker te mengen met citroensap en kleurstof.
  • Versier de helft van de koekjes met glazuur en laat dit uitharden.
  • Bestrijk de overige koekjes met abrikozenconfituur en plaats een geglazuurd koekje bovenop elk koekje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaasparfait

Recept categorieën: Nagerecht
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 1 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Bekleed een natgemaakte plaat met huishoudfolie en zet er 10 ringen op.
  • Smelt de chocolade au bain marie en smeer 10 strips half in met chocola en zet de strips in de ringen(chocoladekant onder), zet deze koud weg.
  • Rol de speculaas fijn.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Vermeng de dooiers met het ei en de suiker.
  • Klop het geheel au bain marie op tot er stand inkomt (niet warmer dan 75 º C.).
  • Klop dit mengsel koud.
  • Spatel de slagroom en speculaas erdoor.
  • Proportioneer het mengsel in de ringen (ringen half vullen) en zet in de diepvries.
  • Snijd 6 stukken schil van de sinaasappels en snijd deze (zonder het wit) in zeer dunne reepjes (zestes).
  • Breng 0,7 dl water met suiker aan de kook en voeg de zestes toe, kook ze goed door.
  • Snijd segmenten uit de sinaasappels.
  • Snijd het vruchtvlees van de mango's.
  • Blender dit vruchtvlees met de poedersuiker tot een coulis (eventueel verdunnen met wat water).
  • Klop de slagroom stijf.
  • Zet de parfait op een koud bord.
  • Schep er coulis op.
  • Spuit een toef slagroom op het bord.
  • Leg de sinaasappelsegmenten erbij.
  • Garneer met mint.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tarte à l'Orange et Glace au Grand Marnier

Recept categorieën: Nagerecht

ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de meringue:

Voor het ijs:

Bereidingswijze

Voor het deeg:

  • Meng boter, suiker, vanillesuiker, zout en eieren tot een homogeen deeg.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Bekleed taartvormpjes met het deeg en bak ze blind.
  • Haal de vulling eruit en bak nog even zonder vulling.

Voor de vulling:

  • Meng eieren, eidooier, suiker, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, crème fraîche en gesmolten boter.
  • Giet in de afgekoelde taartjes en bak.

Voor de meringue:

  • Kook suiker met water tot 121 graden Celsius.
  • Klop eiwitten met suiker tot stijve pieken en voeg de hete suikersiroop toe.
  • Klop tot afgekoeld.

Voor het ijs:

  • Verhit melk met suiker tot 80 graden Celsius.
  • Meng met eidooiers, voeg Grand Marnier en room toe, en draai in een ijsmachine.

Afwerking:

  • Spuit de meringue op de taartjes en brand deze lichtjes af.
  • Maak spinsuiker en plaats deze op het ijs.
  • Garneer met mintblaadjes en oranjesnippers.
  • Strooi wat poedersuiker over het geheel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tartaar van Tonijn met Ansjovis tapenade en Mousseline

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten

Bereidingswijze

  • Bestrijk de plakjes stokbrood met eidooier en bak ze goudbruin.
  • Bak de ontbijtspek krokant en laat afkoelen.
  • Snijd de wilde zalm in plakjes en meng met olijfolie.
  • Bak de kwarteleitjes en was de sla.
  • Gebruik een ring om het gerecht op te maken: begin met ontbijtspek, dan zalm, sla, en kwarteleitje erbovenop.
  • Garneer met mosterdmayonaise.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brownie met Kruidenmousse en Karamelsaus

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Nagerecht

ingrediënten

Brandy Snaps:

Brownie:

Kruidenmousse:

Karamelsaus:

Bereidingswijze

Brownies:

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Klop de eieren en suiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met het eiermengsel.
  • Spatel de bloem erdoor.
  • Hak de hazelnoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in siliconen vormen en bak in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende 20 minuten.
  • Laat afkoelen en haal uit de vorm.

Brandy Snaps:

  • Smelt suiker, glucose en boter in een pan en roer goed door.
  • Voeg bloem toe en meng goed.
  • Rol het deeg tot een worst, vries het in en snijd in dunne plakjes.
  • Bak de plakjes in een oven op 180 graden Celsius tot ze goudbruin zijn.
  • Vorm ze direct na het bakken en laat afkoelen.

Kruidenmousse:

  • Verhit melk met kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, speculaaskruiden, en steranijs zonder te roeren.
  • Voeg suiker toe en laat 20 minuten trekken onder een deksel.
  • Zeef de melk en los de gelatine erin op, laat het afkoelen.
  • Klop de room stijf en spatel het door het melkmengsel.
  • Klop eiwit stijf met suiker en spatel het voorzichtig door het melk-roommengsel.
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast.

Karamelsaus:

  • Smelt suiker zonder te roeren tot het karamelliseert.
  • Blus af met melk en laat suiker oplossen.
  • Voeg room toe en breng aan de kook.
  • Roer boter erdoor en laat afkoelen.

Serveren:

  • Plaats de brownies op borden.
  • Schep een quenelle kruidenmousse naast de brownie.
  • Leg twee brandy snaps naast de mousse.
  • Druppel de karamelsaus eromheen.
  • Bestuif met poedersuiker voor het serveren.