Recept afdrukken
No ratings yet

Clafoutis Limousin

kersengebak
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 6

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 190 °C.
  • Taartvorm invetten met boter.
  • Kersen over bodem van taartvorm verdelen (kersen uit pot eerst goed laten uitlekken).
  • In kom melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over kersen schenken en schaal in midden van oven schuiven.
  • Clafoutis in 40 à 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vorm uit oven halen en clafoutis bestrooien met poedersuiker.
  • Warm serveren.

Tips / Opmerkingen

U kunt de clafoutis met verschillende soorten fruit maken, bijvoorbeeld met abrikozen, perziken uit blik of met verse frambozen of bramen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zandwafels

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter met een gedeelte van de suiker tot room.
  • Voeg er de bloem aan toe en maak er een glad deeg van.
  • Klop de eieren met de resterende suiker tot een witte massa op.
  • Roer ze met een houten lepel langzaam onder het gladde deeg.
  • Verdun het deeg, als het te dik is, met melk.
  • Bak het deeg 5 tot 7 minuten, afhankelijk van de calorische waarde van het wafelijzer.
  • Bestrooi de wafels vervolgens met poedersuiker en/of overgiet ze met gesmolten boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waverse kaastaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Voor het gistdeeg:

Voor de vulling:

Bereidingswijze

Het gistdeeg:

  • Verwarm de melk lichtjes en los de gist hierin op.
  • Doe de bloem in een diepe kom, maak een kuiltje in het midden en giet daarin de melk met de gist.
  • Voeg de suiker, het ei en de boter toe.
  • Strooi het zout op de rand van de bloem en meng alles tot een zacht deeg.
  • Smeer een diepe taartvorm met een diameter van 23 cm met boter in.
  • Rol het deeg uit op een dikte van ± 3 mm en bekleed daarmee de taartvorm.
  • Strijk de abrikozencompote over de taarbodem uit.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.

De vulling:

  • Splits de eieren.
  • Vermeng de roomkaas met de dooiers, de rum en de melk.
  • Vermeng het amandelpoeder met 75 gr suiker en het maïszetmeel en roer dit mengsel onder de kaasbereiding.
  • Klop de eiwitten tot ze wit zijn, voeg de rest van de griessuiker toe en klop verder op tot schuim.
  • Schep het onder het kaasmengsel.
  • Vul de taartbodem tot aan de rand met de vulling.
  • Zet de taart in de oven en laat 25 tot 30 minuten bakken.
  • Ontvorm de taart en laat ze afkoelen.
  • Werk af met wat poedersuiker en schijfjes banaan.

Tips / Opmerkingen

Om te voorkomen dat de taart barst,moet de dampuit de oven kunnen ontsnappen.
Als dit bij uw ovenniet het geval is, kunt u de deur lichtjes openlaten staan door er bijvoorbeeld een vork tussente steken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse wafels

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Giet de melk in een kom en los de gist erin op.
  • Voeg de eidooiers, de suiker, de vanille, de cognac en een snufje zout toe en klop alles met een mixer goed door elkaar.
  • Voeg al kloppend om en om steeds een deel van de bloem en een paar lepels gesmolten boter toe en blijf kloppen tot het beslag glad is.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel het schuim door het beslag.
  • Laat het beslag - afgedekt met een doek - minstens 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Bak daarna de wafels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse rijsttaart

Recept categorieën: Gebak, Rijst, Taart
Land van herkomst: België
porties: 16 personen

ingrediënten

Voor de banketbakkersroom:

Voor de taart:

Bereidingswijze

  • Kook de rijst met de melk en de opengesneden vanillestok in de oven op 150-180°C 1-1½ uur.
  • Verwijder als de rijst gaar is, de vanillestok en roer de nog warme rijst onder de suiker.
  • Laat dit afkoelen.

Maak banketbakkersroom:

  • Breng de melk met de suiker aan de kook.
  • Klop het maïszetmeel los met 2 eidooiers, voeg een klein beetje kokende melk bij de eidooiers en voeg dit mengsel dan al roerend bij de melk.
  • Laat even doorkoken.
  • Laat bij voorkeur afkoelen in een koudwaterbad en roer af en toe.
  • Verdeel intussen het bladerdeeg in 2 delen en rol het dun uit.
  • Bestrijk 2 taartvormen ,22 cm diameter met boter en bekleed ze met het deeg.
  • Roer de afgekoelde gele room met 1 eidooier glad en meng hem onder de rijst. Schep het mengsel in de vormen en bak 25 minuten af in een voorverwarmde oven van 220°C.

Tips / Opmerkingen

Bak de taart niet te droog.
Laat afkoelen op een rooster en suiker daarna af.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verloren peren

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het gerecht:

Voor de vanilleroom:

Bereidingswijze

  • Schil de peren, snijd ze in fijne schijfjes en kook ze in suikerwater gaar.
  • Laat de krieken uitlekken en bind het vocht al kokend met opgelost maszetmeel.
  • Breng voor de vanilleroom ¾ liter melk aan de kook.
  • Los de vanillebloem met de vanillesuiker suiker in ¼ liter melk op.
  • Voeg dit bij de kokende melk, roer goed en laat doorkoken.
  • Roer regelmatig met een houten lepel.
  • Leg de vanilleroom, de uitgelekte peren en de uitgelekte krieken in lagen in een vuurvaste schotel; eindig met een laagje vanilleroom en bestrooi met poedersuiker.
  • Laat de peren onder de grill eventjes korsten en vervolgens afkoelen.
  • Bestrooi voor het opdienen nogmaals met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkenskoteletten met sinaasappel

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de sinaasappels met een scherp mes en snijd ze daarna in reepjes.
  • Vang het daarbij vrijkomende sap op.
  • Verwarm de olijfolie in een braadpan.
  • Braad de koteletten hierin op gematigd vuur aan beide kanten 4-5 minuten en bestrooi ze dan met zout en peper.
  • Smelt de boter in een andere braadpan en bak de reepjes sinaasappel 3-4 minuten, zodat ze beginnen te karameliseren.
  • Leg de koteletten op 4 borden.
  • Blus de boter in de braadpan met het opgevangen sinaasappelsap en de wijnazijn.
  • Doe er de suiker bij en laat de saus korte tijd koken.
  • Dompel de koteletten voor het serveren in de saus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pâte Sucrée

sweet shortcrust pastry / zoet zandgebak
Recept categorieën: Dessert, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 1 grote taart
Auteur: paperblog.fr

ingrediënten

Bereidingswijze

Voor een grote taart of 12 tartelettes.

  • Meng in een mixerkom de suiker en de boter tot een homogene massa.
  • Voeg het ei toe en mix opnieuw.
  • Voeg de bloem en het zout toe en mix tot een homogeen deeg.
  • Verdeel het deeg over de taartbodem of de tartelettes (invetten hoeft niet bij anti aanbaklaag).
  • Prik met een vork een paar maal in de bodem en bedek die met bakpapier.
  • Blindbak het deeg 10 min. op 200 °C in een oven.
  • Het deeg is nu voorgebakken.

Vulling:

  • Voor een vulling die gebakken moet worden, zolang bakken als voor de vulling nodig is.
  • Voor een koude vulling (b.v. chocolade ganache, banketbakkersroom), bak het deeg nog 10 min. op 180 °C zonder blindbakvulling.

Recept afdrukken
No ratings yet

Uienconfituur

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Snijd de uien in ringen, stoof in wat boter en kruid ze met peper en zout.
  • Voeg er de suiker en de rozijnen bij en bevochtig met rode wijn tot de uien net onder staan.
  • Sluit de pan en laat ± 30 minuten zacht koken.
  • Schenk er een flinke scheut azijn bij en laat nogmaals ± 30 minuten zacht koken, maar nu zonder deksel.
  • Laat de confituur afkoelen en doe hem in jampotten.

Tips / Opmerkingen

In de koelkast kunt u deze confituur lang bewaren. lekker bij pâté, koud wit vlees, kip, kalkoen en bij een royale snede ham.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tarte Flamande

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
porties: 16 personen

ingrediënten

Voor het vetdeeg:

Voor de frangipane:

Voor de vulling:

Bereidingswijze

  • Wrijf de boter en de suiker op de tafel door elkaar.
  • Kneed de eieren één voor één door de suikermassa ,roer met gespreide vingers, dat gaat makkelijker.
  • Kruimel er de bloem door, zoals u brood zou verkruimelen.
  • Vorm er een bol van, wikkel die in plasticfolie en laat hem in de koelkast opstijven.

De frangipane:

  • Roer de boter romig en klop verder op met het amandel-suikermengsel.
  • Klop er één voor één de eieren door en spatel er de gezeefde bloem door.
  • Verdeel het vetdeeg in 2 delen, rol die uit op 3 mm dikte en bedek hiermee 2 hoge, breedgebekte vormen van ± 21 cm diameter.
  • Smeer op de bodem een laagje frangipane en leg hierop de uitgelekte krieken, zonder sap.
  • Klop voor de vulling de eidooiers en de suiker tot een lint.
  • Spatel er de gesmolten, maar niet warme boter door.
  • Klop de eiwitten op, voeg er de fijne suiker bij en klop alles verder stijf.
  • Spatel ⅓ van het eiwit, de gezeefde bloem en het zetmeel door het beslag.
  • Spatel er daarna de rest van het eiwit door en schep het beslag op de krieken.
  • Bak de taart 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven af.
  • Leg na het bakken en afkoelen een sjabloon op de taart en bestrooi hem met poedersuiker, zodat u een mooie tekening krijgt.

Tips / Opmerkingen

Als u dit deeg in plasticfolie verpakt, kunt u het enkele dagen in de koelkast bewaren.