Recept afdrukken
No ratings yet

Gelei en sorbet van roodfruit met honingmousse

AllerHande 2005
Recept categorieën: Dessert, IJs
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rood fruit (50 g achterhouden voor garnering),muisjes,suiker en 100 ml water in kleine pan doen.
  • Deze in grote pan met laagje kokend water hangen (au bain marie).
  • Vuur laag draaien en afgedekt fruit 30 minuten zachtjes verwarmen.
  • Op het laatst citroensap erdoor roeren.
  • Van gelatine 4 blaadjes in koud water weken.
  • Fruit in vergiet laten uitlekken, vocht opvangen (= ca. 350 ml).
  • Gelatine uitknijpen en door fruit vocht roeren.
  • Gelatinemengsel over vier wijnglazen verdelen en in koelkast minimaal 1 uur laten opstijven.
  • Uitgelekt fruit met poedersuiker omscheppen en in diepvriesbak in 1-2 uur laten bevriezen.
  • Mengsel enkele malen goed roeren om kristalvorming te voorkomen (of met ijsmachine tot
  • sorbet draaien).
  • Rest van gelatine ook weken en uitknijpen. Honing verwarmen.
  • Gelatine door warme honing roeren en laten oplossen (als honing draderig wordt, geheel op
  • zeer laag vuur opnieuw verwarmen).
  • Iets laten afkoelen.
  • Slagroom tot yoghurtdikte stijfslaan.
  • Honing erdoor scheppen en over fruitgelei verdelen.
  • Geheel in koelkast nog minimaal 30 minuten laten opstijven.
  • Met sorbetijs serveren en met rood fruit garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geglazuurde kerstkoekjes

: Allerhande 2005
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot lap van 5 mm dikte.
  • Met vormpje (kerst)figuurtjes uit deeg steken.
  • Bakplaat met bakpapier bekleden en koekjes op enige afstand van elkaar erop leggen.
  • Koekjes in midden van oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen en eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje gaatje in elk
  • koekje prikken, zodat koekjes aan lint kunnen worden opgehangen.
  • Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 minuten laten afkoelen.
  • Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
  • Poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot glazuur roeren.
  • Bovenkant van koekjes met glazuur bestrijken en dit hard laten worden.
  • Eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje rijgen om ze in kerstboom te hangen.

Tips / Opmerkingen

Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad (bakproducten) of kleine snoepjes, bijvoorbeeld Smarties of mini-M&M's.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken koolrabi met kardemom en geitenkaas

: Allerhande 2004
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bieslook fijnsnijden, 8 sprieten apart houden.
  • In kom crème fraîche met vork door zachte geitenkaas prakken.
  • Bieslook erdoor roeren en mengsel op smaak brengen met zout en versgemalen peper.
  • Harde steeltjes van waterkers verwijderen.
  • In schaal waterkers omscheppen met olie, mespunt zout en versgemalen peper.
  • Aardappelzetmeel, poedersuiker, kardemom, ½ theelepel zout en mespunt versgemalen peper met 2-3 eetlepels water tot beslag roeren, zo dik als yoghurt.
  • Koolrabi's schillen en in dunne plakjes snijden of schaven.
  • In twee koekenpannen met antiaanbaklaag beetje boter verhitten.
  • Helft van plakjes koolrabi snel door beslag halen of met behulp van kwastje met beslag bestrijken.
  • In twee koekenpannen plakjes koolrabi dakpansgewijs op elkaar leggen, in vorm van kleine,
  • open cirkel ('kransje').
  • Koolrabi op matig vuur in 10 min. goudbruin bakken en (bijvoorbeeld met behulp van deksel)
  • halverwege voorzichtig omdraaien.
  • Waterkers over warme borden verdelen. Koolrabikoekjes elk voorzichtig op waterkers laten glijden.
  • Overtollig vet wegdeppen met keukenpapier en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Zo nog 2 koekjes bakken.
  • Met behulp van twee in heet water gedoopte dessertlepels 4 ovale bolletjes ('quenelles') van
  • geitenkaasmengsel vormen.
  • In midden van elk koolrabikransje bolletje geitenkaas leggen en garneren met sprieten bieslook.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citrussalade met yoghurt en chocolade

Allerhande 2006
Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Salade
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van sinaasappels 2 exemplaren met scherp mesje dik schillen, zodat alle witte schilletjes verwijderd zijn.
  • Partjes sinaasappel tussen vliesjes uitsnijden en sap dat daarbij vrijkomt opvangen.
  • Andere 2 sinaasappels uitpersen.
  • In steelpan alle sinaasappelsap met suiker aan de kook brengen en sap in 10 minuten tot helft laten inkoken.
  • Mandarijnen pellen en partjes loshalen.
  • Sinaasappel- en mandarijnenpartjes in sinaasappelvocht leggen en 1 minuut op laag vuur verwarmen.
  • Pan van vuur nemen en fruit in vocht laten afkoelen.
  • Yoghurt losroeren met poedersuiker.
  • Chocolade fijnhakken en door yoghurt mengen.
  • Yoghurt eventueel tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Fruit met siroop over vier schaaltjes verdelen en yoghurt erop scheppen.

Tips / Opmerkingen

Ook lekker: besprenkel de citrussalade met 2 eetlepels sinaasappel- of mandarijnenlikeur of meng er 1 eetlepel verse tijmblaadjes door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade koekjes Allerhande

Allerhande 2005
Recept categorieën: Chocolade, Koek
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
  • Chocolade heel fijn hakken en door deeg kneden.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C. Bakplaat met bakpapier bekleden.
  • Van deeg balletjes zo groot als walnoot vormen en deze op 5 cm afstand van elkaar op bakplaat leggen.
  • Balletjes iets platter drukken en koekjes in midden van oven in ca. 15 minuten gaarbakken.
  • Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 minuten laten afkoelen.
  • Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
  • In kom egale crème roeren van zachte boter, poedersuiker en cacaopoeder.
  • Helft van koekjes met laagje chocoladecrème besmeren en er telkens tweede koekje tegenaan plakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Champignonpaté met bosvruchtensaus

Allerhande 2004
Recept categorieën: Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bevroren fruit (in magnetron of steelpan met 1 eetlepels water) snel ontdooien.
  • Sinaasappel schoonboenen en helft van schil dun raspen (vrucht wordt verder niet gebruikt).
  • Met staafmixer of in keukenmachine bosvruchten samen met port, sinaasappelrasp en
  • poedersuiker pureren.
  • Sla over vier kleine borden verdelen.
  • Plakken paté doormidden snijden en naast of op sla leggen.
  • Bosvruchtensaus erover scheppen.

Tips / Opmerkingen

Geef er knapperige kleine broodjes (bijv. miniciabatta) bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bramentaart met munt

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de bramen in een zeef voorzichtig af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
  • Schep de bramen in een kom om met de wodka. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Klop in een kom de eieren met basterdsuiker met de handmixer tot een luchtig mengsel.
  • Voeg dan al kloppend achtereenvolgens de bloem, ½ theelepels zout, de helft van de boter, de crème fraîche en de melk toe en blijf kloppen tot een glad beslag ontstaat.
  • Schenk het beslag in de taartvorm en verdeel de bramen erover.
  • Druppel de rest van de boter erover.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestuif de taart uit de oven royaal met poedersuiker en laat hem afkoelen tot lauwwarm of koud.
  • Strooi voor het serveren de munt erover en bestuif nogmaals met poedersuiker.
  • Schep de zachte taartpunten uit de vorm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kleverige honing gembercake

Bereidingstijd1 Uur
Recept categorieën: Cake
Dieët: Vegetarisch

Bereidingswijze

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier.
  • Vet het bakpapier ook nog lichtjes in.
  • Rasp de pompoen.
  • Meng de bloem met het zout, bakpoeder, zuiveringszout, gember, kruiden en nootmuskaat.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Verwarm de honing in de magnetron, voeg de pompoensnippers toe en roer goed door.
  • Voeg het pompoenmengsel toe aan de droge ingrediënten (in het kuiltje) en meng deze stukje bij beetje door het pompoenmengsel met een siliconen garde, tot je een nat beslag hebt.
  • Bak de cake circa 45 minuten in het midden van de oven gaar.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.

Glazuur

  • Meng alle ingrediënten goed met elkaar en sprenkel over de cake.

Tips / Opmerkingen

Laat de cake goed afkoelen voor je het bakpapier losmaakt. Omdat er geen vet in deze cake zit, kan hij plakkerig zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaapse kruisbes clafoutis

Recept categorieën: Fruit, Taart
porties: 4
Auteur: Harry Eastwood

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een metalen bakplaat in de oven.
  • Vet de ovenschaal in en bestrooi met bloem.
  • Schud het teveel aan bloem eraf.
  • Verwijder de schillen van de Kaapse kruisbessen.
  • Verdeel de Kaapse kruisbessen over de bodem van de ovenschaal.
  • Smelt de boter in een sauspan.
  • Klop de eieren met 100 g suiker tot de suiker is opgelost.
  • Voeg nu de gesmolten boter, room, melk en vanille-extract toe en meng goed door.
  • Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het eimengsel in het kuiltje en meng voorzichtig met de bloem tot een glad beslag.
  • Giet het beslag over het fruit en bak circa 40 minuten in de oven.
  • Open de oven en bestrooi met de rest van de suiker.
  • Bak nog circa 15 minuten tot de clafoutis in het midden terugveert.
  • Bestrooi de clafoutis met poedersuiker voor het serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Go get ‘em koffiecupcakes

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Harry Eastwood

ingrediënten

Cappuccinobotercrème

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Bekleed de cupcaketray met cupcakevormpjes.
  • Prak de bananen met een vork.
  • Klop de boter met het zout en de helft van de suiker in circa 5 minuten luchtig.
  • Voeg de geprakte banaan en het koffie-extract toe en meng goed door.
  • Klop de eieren in een andere kom met de rest van de suiker tot je een acht in het mengsel kunt vormen.
  • Meng de eieren met het bananenmengsel.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en cacaopoeder in delen boven de kom en roer tussendoor goed door.
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de koffiecupcakes in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen.

Cappuccinobotercrème

  • Klop een kwart van de poedersuiker met de boter en het zout tot een glad geheel.
  • Voeg tussendoor steeds poedersuiker toe.
  • Voeg zodra het een gladde crème is het koffie-extract en 2 eetlepels heet water toe.
  • Vul een spuitzak met de cappuccinobotercrème en spuit de crème op de cupcakes.
  • Bestuif met cacaopoeder en decoreer elke cupcake met een mokkaboontje.

Tips / Opmerkingen

in plaats van koffie-extract kun je ook een scheutje espresso gebruiken.