Recept afdrukken
No ratings yet

Prei met gember

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Preien schoonmaken.
  • Stengels in lengte halveren, wassen en schuin in stukken van 5 cm lang snijden. Sinaasappel uitpersen.

BEREIDEN:

  • In pan met dikke bodem sinaasappelsap, citroensap, sojasaus, olie, gember en tabasco al roerend aan de kook brengen.
  • Prei erdoor scheppen en afgedekt op halfhoog vuur 10 minuten zachtjes laten koken, af en toe omscheppen.
  • Prei binden met allesbinder.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Prei over vier borden verdelen.
  • Serveren met gebakken kipfilets en gekookte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Goed gevulde pasteitjes

Recept categorieën: Groenten, Vleesvervangers, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in grove stukken.
  • Verwarm Alpro® soya Bakken en Braden in een pan met een zware bodem en voeg 2 eetlepels olijfolie, de gesneden prei en de tijm toe.
  • Breng het op smaak met peper en zout en laat het ca. 5 minuten smoren met het deksel half op de pan.
  • Voeg de Alpro® soya Reepjes en de gesneden paddestoelen toe aan het preimengsel en laat het even meesmoren.
  • Voeg de Alpro® soya Cuisine toe en kook het in tot een mooi romig mengsel.
  • Breng het mengsel op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Vul 4 kleine potjes of kopjes met het mengsel en bedek ze met natgemaakt bladerdeeg.
  • Maak in het bladerdeeg 2 kleine gaatjes, zodat de stoom in de oven er uit kan.
  • Bak de kopjes of potjes 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin kleurt.
  • Maak ondertussen de vichywortelen: Schil de wortels en snij ze in dunne plakjes en snipper de ui heel fijn.
  • Zet de uien even aan in een beetje olijfolie en doe daarna de wortelen bij de gesmoorde ui.
  • Voeg een beetje honing toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet daarna de temperatuur laag en doe het deksel op de pan.
  • Laat de wortelen op deze manier goed gaar worden.
  • Serveer de pasteitjes met de vichywortelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitfilet met cantharellen en truffelmayonaise

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden in een pan en voeg de prei en tijm toe.
  • Smoor afgedekt 10 minuten op een laag vuur voor 10 minuten tot de prei zacht is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden in een koekenpan.
  • Voeg de knoflook en de cantharellen toe en bak 5 minuten.
  • Meng de mayonaise en de truffelpasta.
  • Verwarm een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden in een koekenpan en bak de Alpro® soya Fruitfilet in 4 minuten aan beiden kanten goudbruin.
  • Serveer de Alpro® soya Fruitfilets met de cantharellen, de gesmoorde prei en de truffelmayonaise.

Tips / Opmerkingen

Serveer als nagerecht stoofpeertjes met wat Alpro® Soya Dessert Vanille.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koude preisoep met aardappel

Voorbereidingstijd40 min
Bereidingstijd5 min
wachten3 u
Totale tijd3 u 45 min
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 170kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Aardappels schillen en in blokjes snijden.
  • Prei schoonmaken en in ringen snijden.
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • In ruime (soep)pan boter verhitten en hierin prei en knoflook 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Aardappels, bouillonblokjes en 1 liter water toevoegen en het geheel aan de kook brengen.
  • Soep 15 minuten zachtjes laten koken tot aardappels gaar zijn.
  • Geheel met zout en peper op smaak brengen.
  • Soep met behulp van keukenmachine of staafmixer pureren.
  • Soep weer in pan schenken en zure room erdoor mengen.
  • Soep afdekken en in koelkast zeer koud laten worden.

Bereiden

  • Knoflookbieslook fijn hakken.
  • Soep over vier kommen verdelen en garneren met fijngehakte knoflookbieslook.

Tips / Opmerkingen

De soep kan ook warm geserveerd worden.

Nutrition

Calorieën: 170kcal | koolhydraten: 19g | Eiwit: 4g | Vet: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde prei

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Prei schoonmaken en in stukken van 5 cm snijden.
  • Stukken prei in pan met water en wat zout 6 minuten koken en uitlekken.
  • Blauwe kaas in stukjes snijden.
  • Peterselie fijn hakken.
  • In pannetje boter laten smelten en van vuur af bloem erdoor kloppen.
  • Pan weer op zacht vuur zetten en melk er geleidelijk door kloppen tot gladde saus ontstaat.
  • Blauwe kaas erdoor mengen en saus 2 minuten verwarmen tot kaas is gesmolten.
  • Ovenschaal invetten en prei erin leggen.
  • Saus erover schenken en geraspte kaas erover strooien.
  • Ovenschaal 20 à 25 minuten in oven zetten tot bovenkant goudbruin is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi van kip

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Maak de kip schoon.
  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in stukken van ± 1 cm.
  • Zet de kip volledig onder water, voeg de groenten, de kruiden en de boter toe en laat ± 1½ uur koken.
  • Verwijder de tijm, laurier en de kruidnagel.
  • Haal de kip uit de bouillon en verdeel haar in stukken.
  • Leg deze in een soepterrine en giet er de groenten en de bouillon bij.

Tips / Opmerkingen

Dien op met beboterde sneetjes brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Prei-pastinaaksoep

Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Auteur: vegetarisme.be

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de ui, de prei en de pastinaak klein.
  • Ca.
  • 5 minuten fruiten.
  • Breng ook het water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe.
  • Prak ondertussen de aardappel fijn.
  • De aardappel en de groenten aan de bouillon toevoegen.
  • Het meel met wat water aanlengen en door de soep roeren.
  • Een kwartiertje laten koken.
  • Gegarneerd met wat blaadjes waterkers wordt het nog aantrekkelijker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speksoep uit de Hoge Venen

Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Doe het spek in een pan.
  • Voeg 3 liter water, peper, tijm en laurier toe en doe er een beetje zout bij.
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 1 uur zachtjes doorkoken.
  • Voeg de in schijfjes gesneden wortels, de kleingesneden selder, de in ringen gesneden prei en de kleingesneden raapjes toe.
  • Reinig de groene kool en hak deze grof.
  • Voeg de kool aan de soep toe.
  • Draai het vuur laag en laat alles 2 uur zachtjes doorkoken.
  • Verwijder voor het opdienen het spek uit de pan en snijd dit in plakken of teerlingen.
  • Doe het spek in de soepterrine, voeg de hete soep toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundstong met rozijnen

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees, Zuidvruchten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de rundstong 2-3 uur in koud water staan en droog het vlees met keukenpapier goed af.
  • Maak een bouillon met de gesnipperde groenten en kruid die met tijm, zout en peper.
  • Laat de rundstong in de bouillon tenminste 2 uur zachtjes koken, controleer regelmatig met een vork of het vlees al gaar is.
  • Haal het dan met een schuimspaan uit de pan en verwijder het vel rond de tong.
  • Snijd het vlees dan in plakjes of stukjes en houd die in wat kookvocht warm.
  • Smelt de boter in een kleine pan, voeg de bloem toe en roer het geheel met een houten lepel door elkaar tot een blanke roux ontstaat.
  • Doe er ± 2 eetlepels van het kookvocht van de tong bij, met de tomatenpuree, het bier en de rozijnen.
  • Laat alles op laag vuur 15-20 minuten doorkoken en roer af en toe met een houten lepel door de saus.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.
  • De saus is klaar als zij goed gebonden en mooi glad is.
  • Voeg eventueel nog wat zout, peper en andere kruiden toe.

Tips / Opmerkingen

Serveer het gerecht met gekookte aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Prei met vinaigrette en ardennerham

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haal de buitenste bladeren van de preien en snijd de onderkant en het groene deel eraf, zodat alle preien even lang zijn.
  • Was de preien en halveer ze overdwars.
  • Kook de preien in een pan met ruim water en zout in ± 20 minuten gaar.
  • Pers intussen de citroen uit en meng het sap met zout en peper.
  • Neem de preien uit de pan, spoel ze onder koud water af en laat ze uitlekken.
  • Leg ze in een schaal en schenk het citroensap erover.
  • Zet de schaal tot het gebruik in de koelkast.
  • Pel de knoflook en de sjalot en snipper ze fijn.
  • Neem de tijmblaadjes van de takjes en knip ze fijn.
  • Klop in een kom de knoflook, sjalot, tijm, mosterd en wijnazijn tot een dressing en schenk er, al kloppend, de olie bij.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de preien over 4 borden, schenk de vinaigrette erover en leg de plakjes ham aan één kant.