Recept afdrukken
No ratings yet

Courgette soep

Recept categorieën: Soep
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alles in een pan, behalve de zwarte bonen
  • Even koken en wanneer alles zacht is pureren.
  • Doe na het pureren de zwarte bonen erin.
  • Even opwarmen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Prei in rode wijnmarinade

AllerHande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Onderkant en donkergroene, stugge deel van de preistengel verwijderen.
  • Prei in de lengte insnijden en goed spoelen in lauw water.
  • Vocht eruit knijpen, nog een keer wassen en zo veel mogelijk vocht eruit knijpen.
  • Preistengels in gelijke stukken van ca. 5 cm snijden.
  • Olie verhitten in ruime koekenpan.
  • Prei toevoegen en op middelhoog vuur in 10 minuten goudbruin bakken, prei regelmatig keren.
  • Wijn en 100 ml kippenbouillon bij prei schenken en geheel 10 minuten met deksel erop
  • smoren, tot prei zacht is geworden.
  • Prei op serveerschaal leggen.
  • Wijnazijn en rest van kippenbouillon in koekenpan schenken, al roerende aan de kook
  • brengen en tot helft laten inkoken.
  • Pan van vuur nemen en mosterd door wijn mengsel roeren.
  • Wijn Mengsel op smaak brengen met peterselie, zout en peper.
  • Uienmengsel over prei schenken en prei minuten 1 uur marineren.
  • Prei op kamertemperatuur serveren.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij kip uit de oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastarolletjes met prei en kaas

AllerHande 2006
Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd 2 stukken prei van 15 cm en snijd deze in de lengte door zodat je 4 stukken hebt.
  • Was het zand uit de prei en kook de prei 5 minuten in ruim kokend water met zout.
  • Laat goed uitlekken.
  • Leg de plakjes kaas naast elkaar en wikkel elk stuk prei in een plakje.
  • Schuif de prei met kaas in de pastarolletjes.
  • Leg de rolletjes naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
  • Schenk de bouillon erbij en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de pastarolletjes in 30-35 minuten beetgaar.
  • Schep in een kom de rucola om met olie en voeg naar smaak zout, peper en citroensap toe.
  • Verdeel de pastarolletjes over vier borden en leg de rucola ernaast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse erwtensoep van AllerHande

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vul een grote soeppan met 1½ l water en roer er 1 volle eetlepel zout door.
  • Voeg de spliterwten en de karbonades toe en verkruimel het laurierblaadje erboven.
  • Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig.
  • Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten heel zachtjes koken.
  • Maak intussen de knolselderij en prei schoon.
  • Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.
  • Spoel de blokjes in een vergiet even af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei.
  • Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet onder stromend water.
  • Laat ook de prei goed uitlekken.
  • Hak de selderij heel fijn.
  • Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
  • Roer die met de knolselderij, prei en driekwart van de selderij door de soep.
  • Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
  • Roer regelmatig: de erwten vallen dan uit elkaar en binden zo vanzelf de soep.
  • Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep.
  • Serveer de erwtensoep in grote kommen en strooi er nog wat selderij over.
  • Geef er plakjes roggebrood met katenspek bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gesmoorde prei van AllerHande

AllerHande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bouillon aan de kook brengen.
  • Preigroen van preien af snijden.
  • Preiwit wassen en in stukken van 3 cm snijden.
  • Prei in bouillon leggen en 20 minuten zachtjes laten koken.
  • Prei uit pan nemen, laten uitlekken en afkoelen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • (Bouillon is voor dit recept verder niet nodig, maar kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de
  • volgende dag groentesoep mee te maken).
  • In ruime pan boter smelten.
  • Prei toevoegen en 15 minuten met deksel op pan op laag vuur zachtjes smoren.
  • Laatste minuten bosui aan prei toevoegen en meefruiten.
  • Prei met zout en peper op smaak brengen.
  • In schaal opdienen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentecurry met aardappel samosa's

Allerhande 2003
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In wok of koekenpan helft van olie verhitten.
  • Helft van ui en knoflook fruiten met 1/2 eetlepel sambal, 1/2 eetlepel suiker, 1 eetlepel kerrie en komijn.
  • Aardappelblokjes, 1 1/2 eetlepel bouillonpoeder en 2 dl water toevoegen en vocht aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien en aardappels ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen, tot ze gaar zijn en het water vrijwel verdampt is.
  • Af en toe omscheppen.
  • Pan van vuur nemen en aardappels (iets) laten afkoelen.
  • Intussen groenten schoonmaken.
  • Bloemkool in kleine roosjes verdelen. Prei schuin in ringen van ca. 1 1/2 cm breed snijden.
  • Wortel en courgette in lengte halveren en schuin in plakken snijden.
  • Kool grof snijden.
  • Oven voorverwarmen op 220 °C. Bladerdeeg laten ontdooien.
  • Plakjes diagonaal halveren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Aardappelmengsel over helft van deegdriehoekjes verdelen, afdekken met resterende driehoekjes.
  • Randen met water bestrijken en stevig dichtdrukken.
  • Ei loskloppen.
  • Deegdriehoekjes op bakplaat leggen, bovenkant met ei bestrijken en in midden van oven in ca. 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Intussen in wok of hapjespan rest van olie verhitten.
  • Rest van ui en knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken met rest van sambal, suiker en kerrie.
  • Rest van bouillonpoeder en ca. 3 dl water toevoegen.
  • Kool en wortel erdoor scheppen en met deksel op pan ca. 5 minuten laten stoven.
  • Bloemkool, prei en courgette toevoegen en geheel nog ca. 5 minuten laten stoven.
  • Intussen citroen uitpersen.
  • Kokoscrème en citroensap door groenten mengen en blijven omscheppen tot kokoscrème goed is opgelost.
  • Pan van vuur nemen, koriander erboven fijn knippen en door curry roeren.
  • Groentecurry serveren met warme aardappel samosa's.

Tips / Opmerkingen

Lekker met basmatirijst en komkommersalade met een munt-yoghurtdressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoetzure prei met rookvlees

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
porties: 12 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Prei wassen, schoonmaken en alleen witte gedeelte ervan afsnijden.
  • In pan azijn, suiker en laurierblaadjes aan de kook brengen.
  • Preien erin leggen en in ca. 8-10 minuten gaarkoken.
  • Prei uit pan nemen en in ca. 10 minuten iets laten afkoelen.
  • Prei in stukken van 5 cm snijden.
  • Rookvleesplakjes dubbelvouwen en om prei wikkelen, zodat prei aan beide kanten uitsteekt. Op schaal leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stevige linzensoep

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Linzen in zeef wassen, eventuele steentjes verwijderen.
  • Ui pellen en fijn snipperen.
  • Preien schoonmaken en in dikke ringen snijden.
  • Aardappels schillen en in blokjes snijden.
  • Rozemarijn van takje rissen en fijn hakken.
  • Worsten met vork enkele keren inprikken om openbarsten te voorkomen.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • In (soep)pan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Ui en knoflook ca. 5 minuten zachtjes bakken.
  • Prei, aardappelblokjes, knoflook, linzen, worst en rozemarijn toevoegen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en 1 1/4 liter kokend water toevoegen.
  • Soep opnieuw aan de kook brengen.
  • Deksel op pan leggen en soep op laag vuur minstens 30 minuten laten sudderen, tot alle ingrediënten gaar zijn.
  • Worsten uit pan nemen, in plakjes snijden en over vier borden verdelen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper en in borden scheppen.
  • Resterende olie erover druppelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Prei met pekelvlees en salieboter

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Snijd het groen van de preien en halveer ze.
  • Snijd de stukken prei tot op het midden in en spoel onder de kraan het zand uit de stukken prei. Leg ze in de hete bouillon en laat ze op een laag vuur in ca. 10 minuten gaar worden. Kook intussen de eieren in ca. 8 minuten hard.
  • Laat ze onder koud water schrikken.
  • Pel de eieren en halveer ze in de lengte.
  • Smelt in een pannetje de boter en roer de salie en naar smaak zout en peper erdoor.
  • Leg de plakken pekelvlees dubbelgevouwen naast elkaar in een ovenschaal.
  • Giet de kokende bouillon van de prei over de ham en laat de ham in de bouillon
  • warm worden.
  • Verdeel de prei over 4 warme borden, leg het pekelvlees en de eieren ertegenaan en schep de boter eroverheen.
  • Serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Prei is in november op zijn lekkerst.
Dit is een origineel en makkelijk te bereiden gerecht met prei in de hoofdrol.

Recept afdrukken
No ratings yet

Prei met gember

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Preien schoonmaken.
  • Stengels in lengte halveren, wassen en schuin in stukken van 5 cm lang snijden. Sinaasappel uitpersen.

BEREIDEN:

  • In pan met dikke bodem sinaasappelsap, citroensap, sojasaus, olie, gember en tabasco al roerend aan de kook brengen.
  • Prei erdoor scheppen en afgedekt op halfhoog vuur 10 minuten zachtjes laten koken, af en toe omscheppen.
  • Prei binden met allesbinder.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Prei over vier borden verdelen.
  • Serveren met gebakken kipfilets en gekookte rijst.