Recept afdrukken
No ratings yet

Indische asperges

Recept van mijn zus
Recept categorieën: Groenten, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Instructies

Voorbereiding

  • Schil de asperges en snijd ze in stukken van 4 cm. leg de kopjes apart.
  • Snipper de ui, knoflook, lombok fijn.
  • De tomaten in kleine stukjes snijden.
  • Schil de gember en verdeel in drie stukken.

Bereidingswijze

  • Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en de lombok tot glazig.
  • Voeg dan de tomaat en de gemberstukken toe en schep om.
  • Voeg dan het laurierblad, wat zout, de bruine suiker, de djahe, een flinke scheut ketjap en het glas met water toe.
  • Voeg de aspergestukken, NIET DE KOPJES, toe en laat dit tien minuten zacht pruttelen.
  • Kook en pel de eieren.
  • Snijd in 8 en.
  • Voeg ze toe aan de saus samen met aspergekopjes, Ongeveer 15 min,minuten laten sudderen in een afgedekte pan .
  • Vergeet niet om voor het serveren de gemberstukken en het laurierblad te verwijderen!

Notities

Lekker met rijst

Recept afdrukken
No ratings yet

Tumis Tauge Tahu

Tauge met sjalot en tahoe
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de tahoe in kleine blokjes.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verwijder de steeltjes, de zaadjes en de zaadlijsten van de lombok.
  • Snijd de lombok ragfijn.
  • Hak de selderij fijn.
  • Was de tauge en verwijder de groene vliesjes.
  • Was de prei en snijd deze fijn.
  • Verhit de olie in de wajan en bak de tahoeblokjes goudbruin, neem ze uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Giet de olie op ongeveer twee eetlepels na uit de wajan.
  • Fruit de sjalot en de knoflook in de wajan.
  • Voeg het bouillontablet en een scheutje water toe.
  • Doe de gesneden lombok,de prei, de tauge en de gebakken blokjes tahu erbij en
  • roerbak dit alles ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de ketjap asin en de selderij toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sambal Goreng Daging

Runder reepjes uit Indonesie
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd het vlees in reepjes.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de lomboks en de rawits en snijd lomboks en rawits ragfijn.
  • Schil de jahe en knip het bovenste deel van sereh af.
  • Snijd de tomaat in kleine partjes en de bosuitjes in grove schuine stukken.
  • Wrijf de sjalotjes,de lomboks,de rawits,de ketumbar,de jinten,de trasi,het zout en de zoetstof in een cobek fijn tot een pasta.
  • Verhit de olie in een wajan.
  • Bak de reepjes vlees ongeveer 3 minuten, schep ze eruit en zet ze apart.
  • Fruit in dezelfde wajan de knoflook goudbruin,voeg de kruidenpasta,de serehstengel en de jahe toe. Doe de partjes tomaat en de stukjes bosui erbij.
  • Voeg de reepjes gebakken vlees toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok Daging Pedis

Runder gehakt met lombok en rawits in witte kool bladeren
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

Ingrediënten

Instructies

  • Blancheer de koolbladeren ongeveer 3 minuten.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de rode en de groene lombok
  • en de rawits en snijd lomboks en rawits ragfijn.
  • Schil de laos en de kencur.
  • Wrijf de laos, de kencur, de ketumbar, de jinten, de trasi, de tamarinde, het limosap, de zoetstof en het zout in een cobek fijn tot een pasta.
  • Verhit de olie in een wajan.
  • Smoor de sjalotjes, de knoflook, de lomboks en de rawits in een wajan glazig.
  • Voeg de kruidenpasta toe en roerbak deze ongeveer 5 minuten.
  • Laat dit mengsel afkoelen.
  • Klop het ei los, meng dit met het kruidenmengsel en het rundergehakt.
  • Leg vier koolbladeren op elkaar, verdeel het gehaktmengsel erop,vouw de bladeren dicht en steek deze vast met een cocktailprikker.
  • Stoom de gevulde kool in een stoompan in ongeveer 30 minuten gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lemper Vegetarisch

Ketan Rijst rol gevuld met witte kool, prei en sjalot
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasman

Ingrediënten

Instructies

  • Was de ketan goed.
  • Laat hem in ruim water ongeveer 1 uur weken.
  • Laat de ketan op een vergiet uitlekken.
  • Doe de ketan in een pan met 2 dl water en zout.
  • Breng aan de kook en laat koken tot het water is opgenomen.
  • Doe de gekookte ketan in een rijststomer en stoom hem gaar.
  • Snijd de witte kool en prei ragfijn.
  • Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de lombok en snijd de lombok ragfijn.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook,wrijf ze met de kemirinootjes,de ketumbar, de jinten, de witte peper, de daun jeruk, de zoetstof en het bouillontablet in een cobek fijn tot een pasta.
  • Breng in wajan 1 dl water aan de kook.
  • Voeg de kruidenpasta en de gesneden witte kool, prei en lombok toe.
  • Roer dit alles tot het water is opgenomen.
  • Laat de groenten afkoelen.
  • Snijd het bananenblad in 6 stukjes van ongeveer 10 x 15 cm.
  • Verdeel de ketan in 6 porties.
  • Spreid op elk bananenblad een portie rijst uit.
  • Leg er ongeveer 1 eetlepel vulling op en vorm er met behulp van het blad rolletjes van.
  • Zet de pakketjes met cocktailprikkers vast.
  • Rooster de lemper voor het serveren kort zodat het aroma van het bananenblad in
  • de lemper kan trekken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sambal Rica

Rawits sambal met sjalot, lombok, gember en tomaten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Pel de sjalotjes, maak de lomboks en de rawits schoon, schil de gember dun.
  • Maal dit alles in de cobek of de blender fijn.
  • Ontvel de tomaat en snijd hem in partjes.
  • Verhit de olie en fruit de kruidenpasta erin.
  • Voeg de daun jeruk, de sereh, de tomaatpartjes en zout naar smaak toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip karbonades met Spaanse pepers uit Indonesie

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Vel van de kip a karbonade's halen, peper en zout erop, braad ze aan.
  • Snipper de uien en bak ze glazig met de Spaanse pepers.
  • Meng je balimix en ketjap en een theelepeltje sambal badjak met de uien en pepers door elkaar.
  • Schenk er wat water bij plus ⅓ van de kokosblok dan leg je de kip a karbonade's terug in de braadpan en laat het 2 uur zachtjes sudderen tot de kip goed gaar is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boemboe Bali van vis

Kabeljauw uit Indonesie
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Bak de vis, of haal gebakken vis bij de viswinkel.
  • Houdt u van scherp, gebruik dan lomboks; ontpit ze, snijd ze fijn.
  • Houdt u niet van scherp, neem dan paprika's.
  • Haal de zaadlijsten eruit en snijd ze fijn.
  • Pel de sjalotten en knoflook en snijd deze eveneens fijn.
  • Fruit alles met trasi, zout, suiker, laos, salamblaadjes in de boter of olie.
  • Schenk 1 dl water erbij en de ketjap, azijn en doe ook de sereh erbij.
  • Laat het geheel op een matige warmtebron met het deksel op de pan gedurende 10 minuten koken.
  • Doe de reeds gebakken vis voorzichtig in het sausje, het deksel weer op de pan en laat alles nog 5 a 7 minuten sudderen.
  • Serveer met warme rijst, een gekookte of gestoomde seizoengroente, schijfjes verse komkommers of zure augurkjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ang sio hie

kabeljauw met een zoetzure groentensaus 
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Vis inwrijven met wat zout en bakken in olie.
  • De uien bakken in wat olie en de fijngesneden uien, de kool, het uiengroen, de ketjap, de lombok ,peper en zout toevoegen.
  • Als de groenten gaar zijn, bind u de saus met wat meel.
  • Vlak voor het opdienen doet men de vis en nog wat van de gebakken uitjes in de saus.

Hachimitsu No Butaniku
Recept afdrukken
No ratings yet

Hachimitsu No Butaniku

gestoofd varkensvlees met ui en honing
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Maak het vlees droog en snij het in blokjes van 1 cm.
  • Bak ze in hete olie goudbruin.
  • Schep het vlees eruit en houd ze warm.
  • Bak in de rest van de olie de uien totdat ze beginnen te verkleuren.
  • Voeg dan 2 dl kokend water toe en schep de blokjes vlees erdoor.
  • Laat dit 10 min. heel zachtjes doorkoken.
  • Roer vervolgens de sojasauzen, sake of vervanger, honing en het citroensap erdoor.
  • Weer alles 5 - 6 min. zachtjes doorkoken.
  • Schep het vlees op voorverwarmde borden, strooi er gesnipperde voorjaarsui over en leg er ringetjes rode lombokbij.