Recept afdrukken
No ratings yet

Preikoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 5 el olie in een koekenpan en bak de peper, prei, gemalen koriander en komijn op matig vuur in 10 min. gaar.
  • Breng royaal op smaak met peper en zout.
  • Pureer met de staafmixer de yoghurt, knoflook, verse koriander en 1 bakje peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet koud weg.
  • Klop het eiwit stijf in een kom.
  • Roer in een andere kom de dooiers, het meel, 100 ml water en 1 bakje peterselie met een garde tot glad beslag.
  • Voeg toe aan de prei.
  • Spatel het eiwit erdoor.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de helft van het beslag in 8 porties in 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest van de olie en het beslag.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud of warm met de yoghurtdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

In kokosmelk gestoofde Indonesische runderlappen

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van sereh buitenste blad verwijderen, stengel halveren.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Peper schoonmaken en in reepjes snijden.
  • In schaal sereh, ui, knoflook, gemberpoeder en peperreepjes mengen met ketjap.
  • Sucadelappen ca. 1 uur laten marineren.
  • Vlees uit marinade nemen.
  • In snelkookpan olie verhitten en vlees dichtschroeien.
  • Marinade, komijn en kokosmelk toevoegen en aan de kook brengen.
  • Pan sluiten.
  • Vlees in ca. 25 minuten gaar laten worden bij druk 2.
  • Koriander grof hakken.
  • Volgens gebruiksaanwijzing druk van pan nemen.
  • Sereh uit stoofvocht verwijderen.
  • Maizena met 2 el water gladroeren,
  • stoofvocht hiermee binden.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Stoofschotel overdoen in serveerschaal en bestrooien met seroendeng en koriander.

Tips / Opmerkingen

Serveren met rijst en roergebakken spitskool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische wontons

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Filodeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien en afdekken met vochtige theedoek.
  • Wortel schillen en grof raspen.
  • Peper schoonmaken en fijnhakken.
  • Koriander fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in zeer dunne reepjes van 3 cm snijden.
  • Blokjes tofu grof hakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten en rode peper, bosui, wortel en tofu ca. 3 minuten roerbakken. Koriander erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Laten afkoelen.
  • Filodeeg met vochtige theedoek afdekken.
  • Elke plak filodeeg een voor een in 3 lange stroken snijden en stroken met water bestrijken.
  • Op elke strook onderaan 1 eetlepel tofuvulling scheppen.
  • Punt van deeg schuin erover vouwen, zodat driehoekje ontstaat.
  • Driehoekje zigzag naar boven opvouwen, zodat het rondom omhuld wordt door filodeeg.
  • Op zelfde manier andere wontons maken.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • In wok rest van olie verhitten tot er lichte damp afkomt.
  • Wontons met ca. 6-7 tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin bakken.
  • Met schuimspaan in vergiet scheppen en laten uitlekken.

Tips / Opmerkingen

Op schaal leggen en serveren met chilisaus of sesamdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Trio van oesters

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis, Zeevruchten
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tomaat ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In pan olie verhitten, ui en knoflook fruiten.
  • Tomaat en mespunt suiker toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen.
  • Mengsel overdoen in kom en laten afkoelen.
  • Intussen bosuitje schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden.
  • Peper halveren, zaadjes verwijderen en peper fijn hakken.
  • Blaadjes van koriander fijn knippen.
  • Limoen uitpersen.
  • In kom dressing kloppen van bosuitje, peper, koriander, limoensap, vissaus en mespunt suiker.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Azijn, zwarte peper en basilicum door tomaatblokjes roeren.
  • Citroen in 8 partjes snijden.
  • Oesters voorzichtig openen met meegeleverd oestermes.
  • Oester lossnijden en eventuele scherfjes verwijderen.
  • Oesters in schelp op schaal met grofgemalen ijs leggen.
  • Thaise dressing, tomatensalsa, citroenpartjes en molen met zwarte peperkorrels naast oesters op
  • buffet zetten.
  • Naar keuze lepeltje dressing of salsa op oester scheppen of oester op klassieke wijze eten: met grofgemalen zwarte peper en wat citroensap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Slaloempia's met garnaal gehaktvulling

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis, Vlees
porties: 20 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • In koekenpan met antiaanbaklaag gehakt al omscheppend rul bakken.
  • Gehakt met schuimspaan op bord scheppen en laten afkoelen.
  • Intussen in pan 4 dl water aan de kook brengen.
  • Van vuur af mihoen toevoegen en 4 minuten laten wellen.
  • In zeef laten uitlekken.
  • Rode peper schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en fijnsnipperen.
  • Koriander in reepjes snijden.
  • In kom gehakt, garnalen, mihoen, rode peper, bosui en koriander door elkaar scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Sla wassen, 20 mooie grote slabladeren van kroppen nemen en met scherp mes witte harde nerf uit slabladeren verwijderen.
  • Bladeren 1 seconde even in kokend water onderdompelen, direct daarna in koud water dompelen en bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Op midden van elk slablad 1 eetlepel garnaalvulling scheppen, zijkanten van slablad om vulling vouwen en slablad oprollen tot loempia.
  • Vaststeken met cocktailprikkers.
  • Slaloempia's op schaal leggen en serveren met chilisaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti met kerriekip en sperziebonen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
  • Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
  • koken.
  • Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
  • gebruik in water bewaren).
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Snijd het steeltje van de rode peper.
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
  • Peper heel fijn snijden.
  • In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
  • Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
  • koelkast bewaren).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Sperziebonen schoonmaken en wassen.
  • Aardappelen afgieten en pureren.
  • Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
  • In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
  • Verhit wat van de olie.
  • 1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
  • In roerbakpan olie verhitten.
  • Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
  • Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
  • In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
  • Keren en onderkant ca. 1 min. bakken.
  • Kerrie-kip en sperziebonen over borden verdelen.
  • Roti's ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep met lengfilet

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gember in plakjes snijden. Shii-take schoonvegen met keukenpapier.
  • Stelen eraf snijden, hoedjes in reepjes snijden.
  • Citroen en sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en (met dunschiller) heel dun schillen.
  • 1/2 Rode peper wassen en met pitjes in stukjes snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • 2 Teentjes knoflook in de schil (met bolle kant van eetlepel) kneuzen.
  • 1 dl Visfond achterhouden.
  • Rest van visfond, gevogeltefond, gember, shii-takesteeltjes, citroen- en sinaasappelschil, stukjes peper, ui, knoflook en oestersaus in soeppan aan de kook brengen en ca. 15 minuten afgedekt zachtjes tegen de kook aanhouden.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korianderblaadjes van stelen nemen.
  • Stelen grof hakken, blaadjes fijnsnijden.
  • Ovenschaal invetten.
  • Rode peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen -en heel fijn snijden.
  • Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Vis in schaal leggen en bestrooien met zout, peper, knoflook, koriander en helft van rode peper en bosui.
  • Achtergehouden visfond erbij schenken en afdekken met aluminiumfolie.
  • In midden van oven vis in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Korianderstelen aan bouillon toevoegen en ca. 5 minuten laten meetrekken.
  • Bouillon boven pan door zeef schenken.
  • Klappermelk toevoegen en net tegen de kook aan brengen (niet laten koken!).
  • Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
  • Shii-takereepjes, bosuitjes en rest van peper door bouillon roeren.
  • Vis elk in diep bord leggen.
  • Bouillon erover schenken.

Tips / Opmerkingen

Serveren met kommetjes rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tuinboontjes met peultjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan met weinig water en zout tuinboontjes en peultjes afgedekt ca. 10 minuten zachtjes
  • verwarmen.
  • Intussen sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • Peper wassen, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Sjalot en peper ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Groenten afgieten.
  • Sjalotmengsel en citroensap erdoor scheppen.
  • Overdoen in schaal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten. Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Bereiden:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
  • Serveren met sambal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken pompoen met kip

Recept categorieën: Kip, Roerbakken / Wokken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het pompoenvruchtvlees in dunne plakjes en vervolgens in stukjes.
  • Verhit een wok of wijde braadpan en verhit de olie daarin.
  • Voeg de gepelde, fijngesnipperde ui en de van zaad en zaadlijsten ontdane, heel fijn gesneden peper (of de sambal) toe en roerbak 1 minuut.
  • Dep de kipfilet droog, snijd hem in reepjes, voeg die toe en bak de kip al roerend in 3-4 minuten bruin.
  • Voeg de paprika, de pompoen en de vissaus toe en roerbak onder voorzichtig omscheppen ± 4 minuten tot de pompoen net zacht is.
  • Strooi er voor het serveren de fijngeknipte koriander en de sesamzaadjes over en serveer met gekookte zilvervliesrijst.

Tips / Opmerkingen

Door zijn neutrale smaak zijn de mogelijkheden met pompoen bijzonder groot. In dit recept is de pompoen -rijk aan de mineralen kalium en foliumzuur en de vitaminen B caroteen, B5 en C- goed te vervangen door een familielid: de courgette.