Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55
Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99
Stoofpeermousse met in amandel gepaneerde ijsbolletjes
AllerHande 2004
porties: 4 personen
ingrediënten
- 400 g stoofpeertjes koelvers,
- 200 ml slagroom
- 25 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel limoensap
- 3 blaadjes gelatine rood of wit
- 45 g amandelschaafsel
- 1 theelepel koekkruiden en speculaaskruiden
- 75 ml rode port
- 14 lange vingers
- 4 bolletjes vanilleroomijs
Bereidingswijze
- Stoofpeertjes in zeef laten uitlekken, vocht opvangen.
- Van stoofpeertjes 4 partjes aan 1 kant in lengte insnijden, zodat waaiervorm ontstaat.
- Rest van stoofpeertjes fijn snijden.
- In koele kom slagroom met suiker, vanillesuiker en limoensap lobbig kloppen.
- Kom met plasticfolie afdekken en in de koelkast zetten.
- Gelatine 5 minuten in glas met koud water weken.
- Amandelschaafsel in droge koekenpan kort roosteren en op het bord laten afkoelen.
- Gelatine goed uitknijpen.
- Opgevangen stoofpeertjes vocht met speculaaskruiden en mespunt zout in een steelpannetje verwarmen.
- Port door perenvocht roeren. Pan van vuur nemen en gelatine in warme vocht oplossen.
- Van mengsel 4 eetlepels apart houden (bijv. in glas schenken).
- Rest in kom schenken en deze in grotere kom met ijskoud water zetten.
- Gelatine Mengsel al roerend in ca. 10 minuten lobbig laten worden (let op: dit proces kan ineens erg snel gaan!).
- Helft van slagroom door lobbig gelatine mengsel spatelen.
- Stukjes stoofpeer voorzichtig erdoor scheppen en rest van slagroom snel erdoor spatelen (door te lang spatelen gaat mengsel schiften).
- Mousse 3-4 minuten afgedekt in koelkast zetten.
- Lange vingers halveren.
- Op vier dessertborden ring vormpje zetten.
- Lange vingers met gesuikerde kant tegen wand in ringvorm zetten.
- Stoofpeertjes Mousse in ringvorm scheppen en bovenkant gladstrijken.
- Achtergehouden gelatinemengsel klein beetje verwarmen (glas in schaaltje kokend water zetten) zodat het weer vloeibaar wordt.
- Mengsel met lepel voorzichtig over de bovenkant van de mousse verdelen.
- Borden afdekken met plasticfolie en mousse nog minstens 30 minuten in de koelkast laten opstijven.
- Glad mes tussen koek en rand van ringvorm halen en ring vormpjes voorzichtig verwijderen.
- Bolletje ijs snel door amandelschaafsel rollen en met peer waaiertjes naast stoofpeertjes mousse leggen.