Recept afdrukken
No ratings yet

Runderstoofpot met rodekool

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Bereidingswijze

  • Snijd de kool in parten en snijd de witte stronk eruit.
  • Snijd in repen.
  • Snijd de wortel in schuine plakken van 2 cm dik.
  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Snijd het vlees in grote stukken en bak het al omscheppend ca. 2 minuten.
  • Voeg de sjalotten toe en bak ca. 2 minuten mee.
  • Bestrooi het vlees met vleeskruiden en schep om.
  • Schep de rodekool en wortel erdoor.
  • Schenk langs de rand van de pan de wijn erbij.
  • Breng het langzaam aan de kook.
  • Laat het vlees en de groente afgedekt op laag vuur (op vlamverdeler) in ca. 3 uur gaar stoven. Schep af en toe om.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Verdeel het brood in grote stukken.
  • Smelt in een koekenpan de overige boter en wentel het brood erdoor.
  • Verdeel de broodstukken over de runderstoofpot.
  • Schuif de pan onder de hete grill en laat het brood in ca. 5 minuten bruin worden.

Vegetarische balletjes met rodekool
Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische balletjes met rodekool

Snel te maken / AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In kom mayonaise mengen met yoghurt en knoflook.
  • Sausje op smaak brengen met zout, peper en paar druppels citroensap.
  • In andere kom dressing kloppen van helft van citroensap, 2 eetlepels olie met zout en peper naar smaak.
  • In magnetron rodekool in afgedekte schaal met paar lepels water en rest van citroensap in 4 minuten op vol vermogen (700 watt) beetgaar laten worden (de kool kleurt dan helderpaars).
  • Na 2 minuten koolreepjes omscheppen.
  • Kool afgieten en citroendressing erdoor mengen.
  • Stokbrood in 6-8 minuten afbakken.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag vegetarische balletjes in 1 eetlepel olie in 5 minuten rondom bruin en knapperig bakken.
  • Brood halveren en opensnijden.
  • Brood beleggen met lauwe rodekoolsalade en balletjes, knoflooksaus apart erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekoolstamppot 2

AllerHande januari 2004
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan 2 eetlepels boter verhitten, slavinken met tijm bestrooien en in 15 minuten gaarbakken.
  • Volgens gebruiksaanwijzing puree bereiden.
  • In braadpan rest van boter smelten.
  • Kool met 100 ml water en mespunt kruidnagelpoeder 7 minuten al omscheppend bakken, appel laatste 2 minuten meebakken.
  • Puree erdoor scheppen.
  • Stamppot warmhouden.
  • Slavinken uit pan nemen.
  • Honing en 4 eetlepels water door bakvet roeren.
  • Stamppot over borden verdelen, slavink ernaast leggen en honingjus erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Maaltijdsalade met boekweit

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de saus:

Voor het garnituur:

Bereidingswijze

  • Fruit de boekweitkorrels al roerend in een pan met dikke bodem 10 minuten in de boter.
  • Voeg het water en zout toe, laat de boekweit aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de boekweit in de afgesloten pan in 30 minuten gaar worden.
  • Maak de korrels met een vork los en laat ze afkoelen.
  • Schaaf intussen de rodekool heel fijn en snijd de prei in fijne ringetjes.
  • Snijd de appels in kleine blokjes en besprenkel die met een paar druppels citroensap.
  • Snijd de bieslook fijn.
  • Vermeng voor de saus het citroensap, de olie en de yoghurt in een kommetje en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng, als de boekweit koud is, er de koude groenten en de noten door.
  • Houd wat van de groenten apart om de salade te versieren.
  • Giet de saus over de salade en schep alles goed door elkaar.
  • Schep er ook de blokjes kaas door.
  • Versier met de achtergehouden groenten, de hele noten en de bieslook.

Tips / Opmerkingen

Lekker met een glaasje thee, of verwarmd appelsap met een snufje kaneel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekoolsalade met abrikozen

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pers de sinaasappel uit.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Breng de abrikozen met het sinaasappelsap, 1 theelepel mosterd en de kruizemunt aan de kook.
  • Laat de abrikozen in het vocht afkoelen.
  • Snijd de rodekool in flinterdunne reepjes, doe die in een vergiet en schenk er kokend water over.
  • Laat de kool goed uitlekken en afkoelen.
  • Doe de rodekool in een schaal.
  • Klop 1 theelepel mosterd en de olie door het sinaasappelsausje met de abrikozen en schep dit door de kool.
  • Strooi er tenslotte de bieslook over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme salade van rodekool

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de rodekool in een grote schaal en meng de ui en de rettich er goed door.
  • Klop in een kleine schaal de mayonaise, de yoghurt, de mierikswortel, het anijszaad en de chilipoeder door elkaar.
  • Giet de dressing over het koolmengsel en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de salade tot het gebruik in de koelkast staan.
  • U kunt ook een klein beetje dressing over de sla gieten en het restant er apart bij geven.

Tips / Opmerkingen

Deze warme en pittige koolsalade is lekker en heel geschikt bij sterk gekruide
gerechten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Slaatje van rodekool en walnoten

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rasp de rodekool en kruid deze licht met zout.
  • Maak een vinaigrette van olie, azijn en peper en laat de rodekool hierin 30 minuten marineren.
  • Hak 50 gr walnoten grof en schaaf de Parmezaan.
  • Ris de blaadjes tijm van de steeltjes.
  • Schik de rodekoolsla op borden, schep er telkens 1 eetlepel licht opgeklopte room op en leg er wat kaasschaafsel en gehakte walnoten naast.
  • Garneer met tijm en hele walnoten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekoolsalade met venkel

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pers 1 sinaasappel uit.
  • Roer in een kom het sinaasappelsap, het citroensap, de olie, zout, de cayennepeper en de basilicum tot een sausje.
  • Was de kool en snijd hem zeer fijn.
  • Doe de kool in een vergiet, schenk er 1/2 liter kokend water erover en laat uitlekken.
  • Verwijder de stengels en de stronk van de venkel en snijd hem in dunne reepjes.
  • Schil de andere sinaasappel, verwijder de witte velletjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Schep de kool, de venkel, de sinaasappelblokjes en de appelstukjes door het sausje en meng alles voorzichtig, maar goed door elkaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekoolsalade met citrusfruit, salami en vijgen

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Salade, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de kool schoon en schaaf hem in heel dunne reepjes.
  • Doe de kool in een vergiet en schenk er kokend water over.
  • Laat de kool goed uitlekken en afkoelen.
  • Schil intussen de sinaasappels en de grapefruit dik en snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit.
  • Vang het sap op en halveer de partjes.
  • Snijd de vijgen in stukjes.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
  • Snijd de salami in reepjes.
  • Klop een dressing van de azijn, de olie, het opgevangen sap en wat peper en zout en schep er de knoflook en de bosui door.
  • Schep de rodekool, het citrusfruit, de vijgen, de salami en de dressing in een slakom door elkaar en garneer met de kappertjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met bruin stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekoolsalade met ham en croûtons

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de vinaigrette:

Voor het garnituur:

Bereidingswijze

  • Maak de koolbladeren schoon, verwijder de dikke nerven en snijd de bladeren in flinter dunne reepjes.
  • Spoel ze onder stromend water af en laat ze uitlekken of dep ze droog.
  • Maak een vinaigrette van de olie, azijn, peper en zout.
  • Snijd de gekookte ham in dobbelsteentjes van ½ cm, blancheer die in kokend water, spoel ze onder stromend water koud en laat ze uitlekken.
  • Snijd ook het brood in dobbelsteentjes van ½ cm, bak de brood- en ham blokjes in boter krokant en houd ze warm.
  • Halveer de struikjes witlof en snijd er fijne reepjes van.
  • Roer de kool juliënne door de vinaigrette en voeg het witlof toe.
  • Verdeel de salade over 4 borden en strooi er de croûtons en de ham over.
  • Kruid met versgemalen peper en strooi de bieslooksnippers over de salade.