Recept afdrukken
No ratings yet

Terracotta broodjes

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en strooi er wat bloem van de zijkant over.
  • Laat de kom een kwartiertje afgedekt staan op een warme plaats.
  • Voeg het water, de gesmolten boter en toe en kneed 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Was en droog intussen de kruiden en snij ze fijn.
  • Voeg deze tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zitten in het deeg.
  • Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het anderhalf uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg, en kneed het kort even door.
  • Verdeel het deeg in deegstukjes van circa 50 g.
  • Laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
  • Vet intussen de terracotta-potjes in met malse boter en bebloem ze.
  • Klop de overtollige bloem af.
  • Bol de deegstukjes op en doe de bolletjes in de potjes.
  • Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele cm boven de potjes uitkomt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water.
  • Knip indien gewenst even in met een schaar.
  • Bak de broodjes ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin, en laat ze afkoelen in de potjes.

Tips / Opmerkingen

Om nieuwe terracotta bloempotjes voor te bereiden en waterdicht te maken, kan je ze best eerst afwassen. Daarna langs binnen- en buitenkant even invetten met olie en bak ze enkele keren een 20-tal minuten in een oven van 200°C.
Hou je van een topping, dan kan je natuurlijk naar wens de bovenkant even in maan- of sesamzaad drukken. Maar ook gedroogde kruiden of gewoonweg bloem is leuk.
Haal de broodjes uit de potjes voor een picknick buitenshuis of zet ze met potje op je feesttafel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ovenbroodjes

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Toppings:

Bereidingswijze

  • Meng de witte tarwebloem en de roggebloem door elkaar.
  • Neem een ruime kom en doe de bloem hierin, maak een kuiltje.
  • Doe hierin de verkruimelde gist, de honing en het zout.
  • Zorg dat het zout langs de kant wordt bijgevoegd!
  • Voeg dan het ijswater toe.
  • Meng alle ingrediënten tot er zich een deegbal vormt.
  • Kneed het deeg 5 minuten met de keukenrobot of 8 minuten met de hand.
  • Wanneer het deeg soepel en elastisch aanvoelt is het klaar om verdeeld te worden.
  • Weeg deegstukjes van 50 g af.
  • Laat deze 5 minuten rusten onder een handdoek.
  • Rol de deegstukjes tot een mooi balletje.
  • Leg het deegstukje op tafel en maak met de bolle kant van je hand cirkelvormige bewegingen.
  • Ondertussen kan je met je duim extra spanning zetten op het deegballetje.
  • Duw deze broodjes met de bovenkant in de gewenste topping; maanzaad, sesamzaad of gedroogde uien.
  • Of snij ze met een mesje in.
  • Je kan zelf kiezen hoe je de broodjes wil versieren.
  • Leg de broodjes op een warme bakplaat, dek af met handdoek of plasticfolie en laat 20 tot 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Verwarm de oven tot 260°C, zet de broodjes erin en giet nog wat extra water in de hete oven.
  • Dit zal zorgen voor extra krokant korstje.
  • Bak de broodjes 5 min.
  • Op 260°C en dan nog eens 5 minuten op 200°C.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Tips / Opmerkingen

Het opbollen van de deegstukjes vereist wat handigheid en oefening. Maar het is zeker de moeite waard om de techniek onder de knie te krijgen. Je zal ’t nog vaak kunnen gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

American Cookies van Sofie Dumont

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: America
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Rol het deeg uit in worsten en snij in plakjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daarop de plakjes.
  • Laat 8 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C en laat ze afkoelen.

Zweeds limpabrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweeds limpabrood in de broodbakmachine

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

voor brood van 500 g

voor brood van 750 g

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm.
  • Stel in op volkorenbrood, medium korst.
  • Druk op start.

Taaitaaikorstjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Taaitaaikorstjes

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng de roggebloem met de tarwebloem en zeef het boven een kom.
  • Breng in een pan het water aan de kook en voeg er 175 gr honing, de keukenstroop en het anijspoeder aan toe.
  • Roer alles door elkaar en breng het al roerend weer aan de kook.
  • Meng het door de bloem tot een stevig deeg en laat dit afgedekt op een koele plaats 2 dagen rusten.
  • Meng er dan de karnemelk, 75 gr honing, de speculaaskruiden, het gemberpoeder en de soda door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven glad werkvlak uit tot een lap van ± 1 cm dik en snijd deze in stukken van 4 x 8 cm.
  • Leg die op een met boter ingevette bakplaat en bestrijk ze met melk.
  • Bak de taaitaaikorstjes in het midden van een op 200°C voorverwarmde oven in ± 30 minuten gaar.
  • Laat ze op een taartrooster afkoelen.

Zuidlaarder Bollen
Recept afdrukken
No ratings yet

Zuidlaarder bollen

Recept categorieën: Gebak
porties: 3

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor de bereiding van het recept is een keukenmachine met kneedhaken erg handig, maar niet noodzakelijk.
  • De handmatige bereiding van het deeg vergt een paar flinke spierballen.
  • Was de krenten en de rozijnen en wel ze ± 30 minuten.
  • Doe het handwarme water in een keukenmachine of in een royale beslagkom en los het gist erin op.
  • Voeg de beide gezeefde bloemsoorten aan het vocht toe, schakel de machine op de laagste stand in en laat het deeg even draaien.
  • Voeg dan de op kamertemperatuur gebrachte boter, de citroenrasp en het zout
  • toe en laat het deeg op de laagste stand ± 8 minuten draaien tot zich een compacte massa vormt.
  • Bij de handmatige bereiding moet u het deeg eenzelfde tijd flink kneden om de juiste homogeniteit te verkrijgen.
  • Haal de deegbal uit de kom, verpak hem losjes in een plastic zak en laat die in een warme omgeving, bijvoorbeeld naast de oven of de verwarming, 20 minuten rijzen.
  • Sla de gisting na 20 minuten rust met de hand uit het deeg; d.w.z.: sla met uw handen en uw vuisten op het deeg tot het een platte koek is.
  • Vouw het deeg dan als een theedoek op en besla het weer een tijdje tot het plat is.
  • Herhaal dit enkele malen.
  • Laat het deeg hierna in de plastic zak opnieuw 15 minuten rijzen.
  • Laat intussen de gewelde zuidvruchten uitlekken en ontdoe ze zoveel mogelijk van het aanhangende vocht, bijvoorbeeld door ze in een theedoek te rollen.
  • Doe het deeg na de rijstijd terug in de beslagkom, zet de keukenmachine in de laagste stand en meng de krenten, rozijnen en sukade door het deeg.
  • Om de vruchten echt goed door de massa te mengen, moet u het deeg wellicht met de hand nog even doorkneden.
  • Door de toevoeging van de vulling zal de massa nu nogal plakkerig zijn.
  • Laat het deeg hierna nog eens 10 minuten rijzen.
  • Strooi de tarwezemelen op een licht ingevet bakblik.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Verdeel het deeg na het rijzen in 3 gelijke delen en vorm hier met de hand mooie bollen van.
  • Leg de bollen op het bakblik en laat ze nogmaals 10 minuten rijzen.
  • Snijd de bollen aan de zijkant met een klein mesje rondom in (niet doorsnijden!) en druk de ingesneden bol van binnen naar buiten plat.
  • Het insnijden van de bol zorgt ervoor, dat de uiteindelijke Zuidlaarder bol van boven mooi plat blijft en het deeg overal even gaar wordt.
  • Bestrijk de 3 platte bollen met een losgeklopt ei, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen.
  • Laat ze nu, voor de laatste maal, in een warm hoekje 40 minuten rijzen en bak ze in de oven in ± 25 minuten bruin en gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sint-Janskoek

Recept categorieën: Koek
porties: 15

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng 1 dl water aan de kook en los hierin 100 gr vloeibare en 200 gr vaste honing op.
  • Doe de roggebloem in een kom en voeg de opgeloste honing toe.
  • Kneed het goed door elkaar en laat het ± 1 uur afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de koekkruiden, het bakpoeder, de karnemelk, 150 gr vloeibare honing en 100 gr vaste honing bij het roggebloemmengsel en kneed alles goed door elkaar.
  • Doe het mengsel in de vorm, strijk de bovenkant met een natte lepel glad en strooi er de greinsuiker op.
  • Bak de koek in het midden van de oven in ± 1 1/2 uur gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ontbijtkoek 3

Recept categorieën: Koek, Ontbijt

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C en vet een cakevorm in.
  • Breng de honing met het water aan de kook en roer dit mengsel door het roggemeel.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles samen tot een glad beslag.
  • Schep het beslag in de vorm en bak het 70-100 minuten.
  • Controleer met een satéprikker of de koek gaar is.

Drents roggebol
Recept afdrukken
No ratings yet

Drents roggebol

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Drenthe, Nederland
porties: 1 bol

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.
  • Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.
  • Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt.
  • Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.
  • Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn.
  • Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.
  • Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van.
  • Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.
  • Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.
  • Laat het deeg weer een uur rijzen.
  • Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.