Recept afdrukken
No ratings yet

Caesar salad 2

Totale tijd30 min
Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Mix de peper, geperste knoflook, Worcestershiresaus, azijn, het ei en de mosterd in een kom.
  • Droog de sla in een slacentrifuge of in een schone theedoek,doe hem in grote slakom en strooi de croûtons erover.
  • Knijp citroensap over de groente en meng alles losjes.
  • Voeg de eidressing toe, meng alles goed en bestrooi met Parmezaanse kaas.
  • Dien deze salade onmiddellijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde verse coquille en zalm

Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Vis, Zalm, Zeevruchten
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de Romeinse sla en laat de sla goed uitlekken, desnoods even in de sla centrifuge.
  • Bewaar de sla in een afgedekte bak of een gesloten zak.
  • Snijd het brood in stukken en leg deze op een bakplaat, besprenkel het brood met olie, gemalen peper en grof zout. In de oven goudbruin bakken.
  • Schil de rode ui en snijd deze in flinterdunne ringen.
  • Snijd de komkommer en de limoen in plakjes en laat de kapper appeltjes uitlekken.
  • Maak in een kom de dressing van citroensap, gemalen peper, beetje zou, een eetlepel sojasaus en de sesamolie.
  • Rooster de pecannoten in een kleine koekenpan met een druppel sesamolie.
  • Pluk de takjes dille. Bewaar de rest van de dille in een stukje vochtig papier, afgesloten in een plastic zak.
  • Snijd de coquilles en de zalm in mooie, dunne plakken met een scherp mes.
  • Laat de dressing even lekker intrekken/marineren.
  • Maak een mooie salade van de Romeinse sla, de komkommer, rode ui en de limoen.
  • Leg de kapper appeltjes verdeeld over het bord.
  • Leg hiertussen de gemarineerde coquille en zalm.
  • De pecannoten en de grambozen zorgen voor de kleur in de salade
  • Het gerecht is af als je op het laatste moment de dressing over de salade sprenkelt. Takje dille erop en serveren met de mooie lange croutons.

Tips / Opmerkingen

Het is heel belangrijk dat je vis vers is. 
Zeg tegen je visboer dat je de vis rauw gemarineerd gaat eten! 

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde zalm in een jasje van Romeinse sla

Recept categorieën: Vis, Zalm
porties: 2

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Romeinse sla wassen en dikke nerf eruit halen.
  • Zalm drogen met keukenpapier.
  • Romeinse sla uitleggen, peperen en zouten en hierop de zalm leggen; zalm goed inpakken zodat je geen zalm meer ziet.
  • Water met sjalot, bieslook, prei en zeezout aan de kook brengen; zalm in stoommandje leggen; deksel erop en op kokende pan zetten; laat de zalm 8 à 10 minuten stomen.
  • Sjalot, witte wijn en visfonds tot ½ inkoken; crème fraîche toevoegen en tot ½ inkoken.
  • Koude boter erdoor kloppen, preiringen, tomaatblokjes en bieslook doormengen.
  • Saus op het bord, zalm 1 x doorsnijden en op bord leggen.
  • Serveren met gekookte aardappels.

Nourish bowl
Recept afdrukken
No ratings yet

Nourish bowl

Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 2
Auteur: Hetty van Es

Equipment

ingrediënten

Dressing:

Bereidingswijze

  • Maak de champignons schoon, snijd de harde uiteinden bij het voetje van de champignons weg en snijd ze vervolgens in partjes of plakjes.
  • Verhit het samen met wat olie in een pan, roer goed en marineer het met kerriepoeder.
  • Roer nogmaals goed en laat het afkoelen.
  • Snijd ondertussen de rode ui en de romaine sla in kleine stukjes, snijd de avocado doormidden en lepel het “vlees” eruit en snijd het in partjes.
  • Verdeel vervolgens de sla, rode ui, champignons, avocado, broccoli kiemen, rucola, spinazie en hummus in een kommen en verkruimel eventueel de feta.
  • Maak de dressing door alles in een glas te doen en alles door elkaar te roeren.
  • Schenk over de salade, hussel alles door elkaar en geniet!

Tips / Opmerkingen

Houdbaarheid
2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast

Pinda kokos curry
Recept afdrukken
No ratings yet

Pinda kokos curry

Recept categorieën: Curry's
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Auteur: Hetty van Es

Equipment

ingrediënten

Dressing:

Bereidingswijze

  • Maak de champignons schoon, snijd de harde uiteinden bij het voetje van de champignons weg en snijd ze vervolgens in partjes of plakjes.
  • Verhit het samen met wat olie in een pan, roer goed en marineer het met kerriepoeder.
  • Roer nogmaals goed en laat het afkoelen.
  • Snijd ondertussen de rode ui en de romaine sla in kleine stukjes, snijd de avocado doormidden en lepel het “vlees” eruit en snijd het in partjes.
  • Verdeel vervolgens de sla, rode ui, champignons, avocado, broccoli kiemen, rucola, spinazie en hummus in een kommen en verkruimel eventueel de feta.
  • Maak de dressing door alles in een glas te doen en alles door elkaar te roeren.
  • Schenk over de salade, hussel alles door elkaar en geniet!

Tips / Opmerkingen

Houdbaarheid
2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast

Salade met gerookte kip en ei
Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met gerookte kip en ei

Recept categorieën: Ei, Gevogelte, Kip, Salade
porties: 4
Auteur: Hetty van Es

Bereidingswijze

  • Hussel vervolgens alle ingrediënten door elkaar.
  • Als dressing kun je olijfolie en peper gebruiken.
  • Eet smakelijk!

Tips / Opmerkingen

In plaats van kip kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor tonijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met parika en Leidse kaas

Het recept is van 'bijtanja' (vriendin van Petra) van Smulweb; kan het helaas niet door linken. Geen idee waarom. Het is voor 4 personen of je eet het 2 dagen achter elkaar, en anders neem je overal de helft van. (Doe de Romeinse sla of de lollo blondo er dan apart door, anders wordt het een slappe bende).
Recept categorieën: Kaas, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Dressing

Bereidingswijze

  • Begin met de dressing en verwarm in een pannetje de azijn en voeg de shoarmakruiden en komijnpoeder toe.
  • Haal de pan van het vuur als de azijn op het punt staat te koken en laat het even afkoelen.
  • Klop de olie, de chilisaus, zout en peper door de azijn.
  • Spoel de bonen in een vergiet af en laat uitlekken.
  • Snij de Spaanse peper in ringetjes en verwijder de zaadjes.
  • Vermeng de bonen,
  • Spaanse peper en de dressing in een kom en zet deze een half uur weg op een koele plek, waardoor de smaken kunnen intrekken.
  • Snij onder tussen de tomaat kruiselings in aan de onderkant en dompel ze enkele tellen in kokend water.
  • Verwijder de velletjes, sap en pitjes en snij het vruchtvlees ook in kleine dobbelsteentjes.
  • Snij de paprika's in vieren, verwijder zaadjes en zaadlijsten en snij het vruchtvlees ook in kleine dobbelsteenjtes.
  • Snij de kaas eveneens in kleine dobbelsteentjes.
  • Snij de uien in dunne ringen en was de sla.
  • Doe de ingrediënten vlak voor het opdienen bij de bonen en meng alles goed door elkaar.
  • Garneer de salade met de paprikareepjes en rode uiringen

Griekse Boerensalade
Recept afdrukken
No ratings yet

Griekse boerensalade

Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was alle groenten goed en snijd de tomaat, de komkommertjes en de sla in grote stukken.
  • Doe ze in een kom en voeg de ui, paprika, olijven, het zout, de olie en azijn toe.
  • Meng alles goede en leg er stukjes feta bovenop.
  • Bestrooi de salade met wat oregano.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tabouleh

Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: Libanon, Syrië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wel de couscous of bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het
  • wat afkoelen.
  • Snijd de komkommer (met schil) in kleine blokjes.
  • Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Hak de paprika, de ui en het groen van peterselie en munt fijn.
  • Meng de helft van de peterselie en 3 eetlepels munt met het limoen- of citroensap, de olijfolie en het zout.
  • Meng de groenten, de couscous of bulghur en de saus.
  • Snijd de sla in dunne repen en leg die op een platte schaal.
  • Schep de tabouleh erop, druk het aan en vorm er zo een berg van.
  • Halveer de kerstomaatjes.
  • Roer een dressing van 6 eetlepels olie, 2 eetlepels citroensap, de knoflook uit de pers, een flinke draai peper en de peterselie en schep dit bij de kerstomaatjes.
  • Schep het geheel rond de tabouleh en strooi de pijnboompitten erover.
  • Met warme, geroosterde shoarmabroodjes erbij, is deze salade een maaltijd op zich.
  • U kunt er natuurlijk ook nog een stukje gegrild vlees of geroosterde vis bij geven.

Tips / Opmerkingen

Couscous en bulghur zijn graanproducten uit de Arabische wereld, die allebei nog het meest lijken op grofgemalen griesmeel. Dat het geen griesmeel is, ziet u aan de gelige kleur. Een deeg van bloem en water wordt gedroogd tot een harde koek en dan vermalen. Het is meestal voorgekookt, zodat de bereidingstijd heel kort is: soms is wellen al voldoende, soms moet het nog even worden gekookt. Bulghur lijkt een beetje op couscous. Hiervoor worden de tarwekorrels gestoomd (zodat ze versneld ontkiemen), gedroogd en gemalen. Bulghur is al bijna gaar, zodat wellen in heet water voldoende is. Maar het kan ook, net als pilav of risotto, eerst worden gebakken. 

Recept afdrukken
No ratings yet

Caesar salade

Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

Bereidingswijze

  • Snijd het brood in grove stukken en besprenkel deze met olijfolie.
  • Leg ze op een bakplaat en rooster ze 10 minuten op 200°C tot croutons.
  • Bak de Alpro® soya reepjes in de koekenpan in een scheut Bakken & Braden.
  • Was en droog de Romeinse sla.
  • Snijd met een dunschiller dunne plakjes parmezaanse kaas.
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker.
  • Meng ze met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Meng de sla, de croutons en reepjes samen met 3 eetlepels dressing en garneer de salade met de Parmezaanse kaas.