Recept afdrukken
No ratings yet

Kentang Kering

Flinterdunne aardappelstokjes die worden gebakken met lombok en kruiden. Deze sambal is het lekkerste met vers geraspte aardappel, maar bij tijdgebrek kun je ook de kant en klare aardappelstokjes kopen en deze verwerken.
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappels en rasp deze boven een grote kom met water in fijne reepjes.
  • Knijp de aardappels goed uit boven een zeef en droog ze zoveel mogelijk met een schone doek of keukenpapier.
  • Bak de geraspte aardappel krokant in de hete olie en laat ze daarna uitlekken in een zeef.
  • Wrijf de lombok fijn met wat zout.
  • Doe er de knoflook bij en wrijf deze ook fijn.
  • Snij de ui in dunne reepjes.
  • Verhit wat olie in de wok en bak hierin de ui tot ze gaat geuren.
  • Doe er de lombok-knoflook pasta bij en roer alles goed om.
  • Voeg de salamblaadjes en laos toe en laat deze meebakken.
  • Voeg dan de fijngesneden gula jawa toe en laat deze smelten.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Laat het even zachtjes bakken tot de kruiden zijn ingetrokken en roer dan de gebakken aardappel er doorheen.

Video

Recept afdrukken
No ratings yet

Opor Ayam

kip gestoofd in kruidige kokosmelk
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Kruidenpasta:

Bereidingswijze

  • Voor de kruidenpasta de koriander, komijn en de venkel in een droge pan op een laag vuur 2 min. roosteren tot de geur loskomt.
  • Af laten koelen en dan in de kruidenmolen fijnmalen.
  • De kemirienoten, sjalotjes, knoflook, gember en de peper ook in de kruidmolen doen er een romige pasta van pureren.
  • Om te voorkomen dat het mes blokkeert, kunt u wat kokosmelk toevoegen.
  • De kruidenpasta in een grote pan doen.
  • Beetje bij beetje de kokosmelk toevoegen en goed vermengen.
  • Op een middelhoog vuur langzaam opwarmen.
  • Citroengras, laos, salamblaadjes en limoenblaadjes toevoegen, evenals de suiker en het zout.
  • Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder het deksel op de pan 2 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De stukken kip in de pan leggen en zonder het deksel op de pan, terwijl u regelmatig roert, 30 min. zachtjes koken tot de kip zacht en gaar is.
  • Voor het serveren de kip op smaak brengen met limoensap.
  • In een schaal doen en garneren met de knapperige sjalotjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Siap Mepanggang

pikante gegrilde kip van Bali
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De noten en de laos in een kruidenmolen fijnhakken en in een schaal doen.
  • De sjalotjes, knoflook, chilipeper en de suiker tot een pasta pureren.
  • Zo nodig wat olie toevoegen.
  • De sjalottenpasta en de kurkuma door het notenmengsel roeren.
  • De olie in de wok of braadpan verhitten.
  • Het kruidenmengsel op laag tot middelhoog vuur 5 min. aanbakken.
  • De fond en de kokosmelk toevoegen, het citroengras, de salamblaadjes en het zout erbij doen.
  • Al roerende aan de kook brengen, vuur laag draaien en 5 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De kip toevoegen.
  • Zonder deksel op de pan ongeveer 20 min. zachtjes laten doorkoken tot het vlees net gaar is.
  • Regelmatig keren.
  • De kip uit de wok nemen en op een rooster 30 min. laten drogen.
  • Rooster invetten met olie en de grill sterk verhitten.
  • Kip in 4-5 min. aan een kant goudbruin laten worden.
  • Keren en andere kant op dezelfde manier grillen.
  • Met partjes limoen en pindasaus serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam Goreng, Mbok Berek

Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
  • Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
  • Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
  • De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
  • De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
  • Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
  • De wok 30 sec. verhitten.
  • Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
  • Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
  • De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • De olie in de wok verhitten.
  • Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
  • Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.

Recept afdrukken
No ratings yet

In santen gestoofde vis

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Azië
porties: 4 personen
Auteur: zuivelonline.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Wrijf de vis in met wat zout.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de vis in ca. 2 minuten per kant lichtbruin.
  • Schep de vis uit de pan.
  • Snipper de gepelde uien en knoflookteentjes.
  • Wrijf de ui, knoflook en trassi tot een pasta in een vijzel.

Bereiding:

  • Verhit de rest van de olie in een hapjespan met anti-aanbaklaag en roerbak het uimengsel ca.1 minuut.
  • Voeg de opgeloste santen, de sereh, laos, kentjoer, djeroek-poeroet- en salamblaadjes toe en breng het vocht al roerende aan de kook; laat het mengsel zachtjes ca. 5 minuten pruttelen.
  • Leg de vis erin en laat die, afgedekt, in nog ca. 5 minuten zachtjes door en door gaar worden.

Tips / Opmerkingen

Lekker met witte rijst of nasi koening en gado gado.

Toemis Tahoe Tauge Dan Oedang
Recept afdrukken
No ratings yet

Toemis Tahoe Tauge Dan Oedang

gebakken tahoe met taugé en garnalen
Recept categorieën: Vis, Vleesvervangers, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de tahoe in dobbelstenen en bak ze in hete olie tot ze lichtbruin zijn
  • .Laat ze uitlekken en doe ze op een schaaltje.
  • Snij de sjalotten of uien en knoflook erg fijn.
  • Ontpit de lomboks of eventueel 1 rode en 1 groene paprika en snij ze fijn.
  • Fruit dan de sjalotten, knoflook, lomboks of paprika met de trassie, asem en zout in de boter en voeg het schijfje laos en de salam toe.
  • Schenk er 1 dl heet water bij en laat het 3 min. op een laag pitje sudderen.
  • Maak de taugé schoon en roer ze met de suiker door het mengsel.
  • Was de selderie en prei en snij dit ook fijn.
  • Voeg ze met de gekookte garnalen en de tahoe aan het gerecht toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg desgewenst nog wat heet water toe want het mag niet te droog worden.
  • Nog 3 min. stoven met het deksel op de pan.
  • Opdienen als bijgerecht met bijvoorbeeld frikadel pan, verse komkommer en kroepoek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok Ajam 2

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Bebotok Ajam
Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok Ajam

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Ajam Goelai
Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam goelai

gekruide kip in een pittige saus
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Snijd de kip in grove stukken.
  • Wrijf uien fijn met knoflook, kemiries, laos, koenjit, ketoembar, suiker, peper en zout.
  • Bak dat alles even op in de olie tot de uien geel zijn.
  • Zet de kip op met water en zout en voeg kruidenmengsel en salam toe.
  • Laat dit zachtjes koken tot de kip half gaar is.
  • Doe er nu ook de santen bij en laat alles doorstoven tot de kip gaar is.

Magnetron:

  • Het water vervangen door 1 dl kippenbouillon.
  • Verwarm in een magnetron schaal van 2 liter de olie onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Roer er de kruidenbrij door en fruit alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Leg de kip erop en verwarm alles afgedekt in 10 à 12 min. op 70%.
  • Voeg de bouillon met de santen en salam toe en bereid de kip afgedekt nog 10-12 min. op 70%.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lampang loemboek

lever met gekruiden saus
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de lever in grove plakken.
  • Wrijf uien, sambal, ketoembar, djinten, kentjoer, peper en zout tot een brij en meng dit met het kokosmeel.
  • Los de santen op in het water en voeg er het kruidenmengsel aan toe.
  • Breng het aan de kook en doe er de lever bij, de salam en djeroek poeroet.
  • Laat alles koken tot de lever gaar is en de kruiden met het kokosmeel een dikke saus zijn gaan vormen.
  • bereiden. alleen varkens of kalfslever in de

magnetron:

  • Roer de gewreven massa met het kokosmeel en de santen in een ovenvaste schaal van 2 liter tot een gladde massa en breng dit afgedekt in 5 à 7 min. op 100% aan de kook.
  • Doe de lever met de salam en djeroek poeroet erbij en verwarm alles afgedekt 16 à 18 min. op 50% tot de lever gaar is.