Recept afdrukken
No ratings yet

Pikante visschotel uit Indonesië

Ook dit weer bij familie gegeten. Heerlijk!
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de bouillon met knoflook en kruiden.
  • De vis in stukken snijden en samen met de garnalen klaarzetten.
  • Snipper de ui en fruiten, daarna toevoegen bij de bouillon.
  • Schep de vis en garnalen er doorheen en nu 10 min laten stoven.
  • Leg de vis op een schaal en maak de saus af met citroensap.
  • Giet dit over de vis.

Tips / Opmerkingen

Samen met de bloemkool uit India een heerlijk gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige wortelsoep met tuinbonen

AllerHande 2005
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In Soeppan olie verhitten en ui goudbruin fruiten.
  • Sambal en komijn toevoegen en 1 minuut meebakken.
  • Winterpeen scheppen door uimengsel.
  • Bouillon erbij schenken, aan de kook brengen en soep 10 minuten laten doorkoken.
  • Met staafmixer of keukenmachine soep pureren.
  • Soep opnieuw aan de kook brengen, tuinbonen toevoegen en 3 minuten meeverwarmen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper en in vier kommen of diepe borden scheppen.

Tips / Opmerkingen

Met stokbrood serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frikadellen Spies

Allerhande 2006
Recept categorieën: Bijgerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Snijd de frikadellen in vijf stukken.
  • Meng de sambal met de djahé, de ketjap, de knoflook en de olie, schep de frikadellen en de
  • peultjes door deze marinade en laat de smaken minstens 15 minuten intrekken.
  • Rijg de stukken frikadel en de peultjes om en om aan de stokjes.
  • Gril de frikadellen spiezen in 5 minuten bruin en knapperig.

Recept afdrukken
No ratings yet

Basisrecept Indonesische boemboe

Allerhande 2006
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gemberwortel schillen en in stukjes snijden.
  • Buitenste stugge blad van citroengras verwijderen en zachte binnenste in ringetjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en grofsnijden.
  • Ui, knoflook, citroengras en gember in hakmachine fijnhakken, door machine tweemaal in te drukken.
  • Kruidenmengsel met spatel van wand schrapen, in machine verdelen en machine nog tweetot driemaal indrukken.
  • Sambal, cashewnoten, trassie, laos, koriander en basterdsuiker toevoegen en machine 5 seconden indrukken, met spatel mengsel van wand schrapen en opnieuw in machine verdelen.
  • Olie toevoegen en machine indrukken tot boemboe smeuïg is.
  • Boemboe in vier porties verdelen (elk voor 4 personen) en invriezen.

Tips / Opmerkingen

In de koelkast is de zelfgemaakte bamboe hooguit één week te bewaren, maar bevroren blijft het enkele maanden houdbaar.
Vries het mengsel liefst in wegwerpzakjes in, aroma's en kleurstoffen trekken misschien in het kunststof van diepvriesdoosjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische pindabouillon

Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Voeg de pindakaas, sambal en kruiden toe en roer met een garde tot de pindakaas is opgelost.
  • Voeg de alfalfa toe.
  • Verdeel de bouillon over 4 soepkommen.
  • Knip de tuinkers af en strooi over de bouillon.

Tips / Opmerkingen

Wijnadvies:

Etchart Cafayate Torrontés

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische gehaktballen met pittige jus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen, selderij fijn knippen.
  • Garnalen fijn snijden.
  • Gehakt mengen met garnalen, ui, knoflook, selderij, djinten en ketoembar.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Van gehakt ballen ter grootte van pingpongballetjes draaien.
  • In koekenpan olie verhitten en hierin ballen in 5-7 minuten rondom bruin en gaar bakken. Balletjes uit pan nemen en warmhouden.
  • Op laag vuur ketjap, citroensap, sambal en 1 dl water door bakvet roeren.
  • Jus aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aardappelpuree en sperziebonen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VoorBereiden:

  • Kabeljauw en garnalen in ca. 2 uur laten ontdooien.
  • In zeef mosselen onder koud stromend
  • water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In kopje 1/2 dl heet water met saffraan ca. 5 minuten laten weken.
  • Olie in kom schenken.
  • 2 Teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Helft van saffraan oplossing erdoor roeren.
  • Kabeljauw in grove stukken snijden en samen met garnalen en mosselen door marinade scheppen.
  • Vismengsel afgedekt ca. 1 uur in koelkast laten marineren, af en toe omscheppen.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Prei, bleekselderij en venkel schoonmaken, in kleine stukjes snijden en wassen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, onder koud stromend water afspoelen en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • 3 Eetlepels van marinade in grote (soep)pan scheppen en verhitten.
  • 1 Teentje knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Alle groenten toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Erdoor roeren: sinaasappelsap, laurierblaadjes, Provençaalse kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree, fond en rest van saffraanoplossing.
  • Aan de kook brengen en ca. 30 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen rest van knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Mayonaise, rest van tomatenpuree en sambal erdoor roeren.
  • Rouille pittig op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat sambal.
  • Stokbroden in 12 plakjes snijden en op grillrooster leggen.
  • In kopje peterselie fijnknippen.

Bereiden:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Laurierblaadjes uit bouillon verwijderen.
  • Bouillon opnieuw aan de kook brengen.
  • Vis met marinade toevoegen.
  • Op hoog vuur in ca. 5 á 7 minuten gaar koken (door hoge verhitting gaat olie een emulsie aan met bouillon en wordt de soep enigszins gebonden).
  • Intussen sneetjes stokbrood onder grill in ca. 2 minuten roosteren.
  • Bouillabaisse op smaak brengen met zout, peper en likeur.
  • Sneetjes stokbrood besmeren met rouille.
  • Bouillabaisse over vier soepborden verdelen.
  • Sneetjes stokbrood erover verdelen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Rest van bouillabaisse overdoen in soepterrine en op tafel zetten.
  • Rest van stokbrood met rouille erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Spinazie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spinazie wassen en uitzoeken.
  • In wok of hapjespan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Spinazie toevoegen en in ca. 5a 7 minuten laten slinken, af en toe omscheppen. Intussen ui pellen en in ringen snijden.
  • Paprika schoonmaken, wassen en in ringen snijden.
  • Knoflook pellen.
  • Spinazie overdoen in vergiet en goed laten uitlekken.
  • Achtergebleven kookvocht weggooien.
  • In zelfde pan rest van olie verhitten.
  • Ui, paprika en sambal toevoegen.
  • Knoflook erboven uitpersen.
  • Ui-paprikamengsel al omscheppend ca. 2 minuten bakken.
  • Spinazie toevoegen en nog ca. 1 à 2 minuten al omscheppend meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout.

Tips / Opmerkingen

Serveren bij kip

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvlees in pindasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Runderlappen in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren.
  • Kruidenmengsel, santen en 1 1/2 dl water door vlees met tomaat roeren.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog ca.
  • 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met nasi goreng en komkommersla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi koening met tjotjo ajam

Bereidingstijd1 Uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Calorieën: 780kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Serehstengels schoonmaken en halveren.
  • In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken.
  • Op bord scheppen.
  • In bakvet sambal met 1 serehstengel ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Suiker erdoor roeren en laten smelten.
  • 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot mooie saus ontstaat.
  • Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen.
  • Kip onafgedekt in ca. 40 minuten zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden. In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water, koenjit, andere serehstengel, laurierblaadjes, kruidnagels en zout aan de kook brengen, goed roeren.
  • Rijst erdoor roeren en in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Afgedekt nog ca. 10 minuten laten staan.
  • Rijst op vier borden scheppen.
  • Tjotjo ajam ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met seroendeng, komkommer en omeletreepjes.
Dit gerecht is lekker pittig.
Gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
 

Nutrition

Calorieën: 780kcal | koolhydraten: 83g | Eiwit: 47g | Vet: 27g