Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvlees in pindasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Runderlappen in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren.
  • Kruidenmengsel, santen en 1 1/2 dl water door vlees met tomaat roeren.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met nasi goreng en komkommersla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvlees in pindasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Runderlappen in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren.
  • Kruidenmengsel, santen en 1 1/2 dl water door vlees met tomaat roeren.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog ca.
  • 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met nasi goreng en komkommersla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi koening met tjotjo ajam

Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Calorieën: 780kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Serehstengels schoonmaken en halveren.
  • In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken.
  • Op bord scheppen.
  • In bakvet sambal met 1 serehstengel ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Suiker erdoor roeren en laten smelten.
  • 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot mooie saus ontstaat.
  • Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen.
  • Kip onafgedekt in ca. 40 minuten zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden. In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water, koenjit, andere serehstengel, laurierblaadjes, kruidnagels en zout aan de kook brengen, goed roeren.
  • Rijst erdoor roeren en in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Afgedekt nog ca. 10 minuten laten staan.
  • Rijst op vier borden scheppen.
  • Tjotjo ajam ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met seroendeng, komkommer en omeletreepjes.
Dit gerecht is lekker pittig.
Gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
 

Nutrition

Calorieën: 780kcal | koolhydraten: 83g | Eiwit: 47g | Vet: 27g

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensribben uit Bali

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak van de uien, gemberwortel, sojasaus en sambal oelek een fijne pasta.
  • Verhit de olie en bak de krabbetjes snel rondom bruin.
  • Neem de krabbetjes uit de pan en bak de pasta in de resterende olie gedurende 3
  • minuten.
  • Voeg daarna de knoflook toe en roerbak 1 minuut.
  • Voeg daarna 4 eetlepels water, limoensap, wat zout en de suiker toe.
  • Roerbak dit circa 5 minuten.
  • Schenk er dan 3½ dl kokend water bij.
  • Roer krachtig door. Leg de krabbetjes in het kokende mengsel.
  • Temper de warmtebron.
  • Laat alles met het deksel op de pan 35 tot 45 minuten zachtjes sudderen tot het
  • vlees volkomen gaar is.
  • Garneer met wat koriander of bieslook.
  • Serveer met gekookte rijst en een frisse salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boemboe bali ikan

Meerval filet met prei en gember
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van de gember, knoflook, sambal, laos, citroensap, een kruidenpuree maken.
  • De vis in stukken snijden en bakken.
  • De ui en de prei bakken.
  • Kruidenpuree erdoor.
  • Vis er weer bij.
  • Ketjap, suiker en zout toevoegen en nog even stoven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Piendang telor

Eieren met ketjap uit Indonesie
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de eieren en snijd ze in de lengte richting doormidden.
  • En leg die even apart.
  • Snijd de ui klein, maak de knoflook schoon en pers die uit.
  • Vermeng de ui, de knoflook, de laos en de sambal.
  • Wrijf alles fijn.
  • Verhit wat olie en fruit hierin het kruidenpapje ca. 2 minuten.voeg water,azijn, ketjap en suiker toe.
  • Laat alles aan de kook komen.
  • Draai het vuur laag en laat de saus circa 3 minuten zachtjes sudderen.
  • De saus op smaak maken met wat zout.
  • Leg de eieren op een schaaltje en schenk de warme saus eroverheen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam Bali

Gemarineerde kip uit Bali
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de stukken kip droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de stukken kip aan alle kanten goudbruin.
  • Wrijf intussen ui, knoflook, gemberwortel,sambal, kemerienoten en sojasaus tot een vrij dunne pasta.
  • Uiteraard kunt u hiervoor ook de elektrische keukenmachine gebruiken (pureer a machine).
  • Neem de gebakken stukken kip uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de pasta.
  • Voeg daarna de suiker, het citroensap, een beetje zout en de dunne kokosmelk toe.
  • Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Leg de stukken kip in de saus en laat ze in 20 tot 25 minuten boven een matig afgestelde warmtebron zachtjes gaar worden.
  • Keer de stukken regelmatig om en schep af en toe wat saus over de stukken.
  • Het is de bedoeling dat door het indampen slechts de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid saus overblijft.
  • Doe alles op een voorverwarmde schaal en strooi er eventueel enkele eetlepels gefruite uitjes over.

Tips / Opmerkingen

Serveer met rijst en een groentegerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam Pangang

Kip drumsticks uit Indonesie
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Drumsticks in de magnetron in een afgedekte schaal met bodempje water 8 minuten voorkoken.
  • Droogdeppen en in hapjespan rondom bruin bakken.
  • Uit de pan halen en door overgebleven bakvet, knoflook (fijngesneden), sambal, citroensap, ketoembar, laos, bruine basterd a suiker en ketjap roeren.
  • Kip terugleggen en op heel zacht vuur ongeveer 20 minuten laten sudderen.
  • Regelmatig keren.

Pittige gehaktballetjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige gehaktballetjes

Recept categorieën: Rundvlees, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 grote of dubbele aantal kleintjes

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het gehakt in een kom met de rest van de ingrediënten en draai er met een koele hand ca. 8 ballen van.
  • Verhit de margarine/olie in een braadpan en bak de ballen rondom bruin.
  • Giet er een beetje warm water bij en laat de ballen zo'n 15 à 20 minuten zonder deksel gaar worden.
  • Af en toe om keren.

Tips / Opmerkingen

De laatste jaren gebruikte ik altijd rundergehakt voor gehaktballen, maar nu heb ik dus weer eens half om half gebruikt. Eigenlijk is deze gehaktsoort - vind ik - lekkerder (smeuïg).

Recept afdrukken
No ratings yet

Sannie’s Pastasaus met Gehaktballetjes uit de Optigrill

Recept categorieën: Pasta, Saus
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Voor de saus:

Extra:

Bereidingswijze

  • Meng het gehakt met de oregano, de pikante paprikapoeder, de knoflookpoeder, de zwarte peper, het zout, de geraspte kaas, het ei en de paneermeel en draai hiervan stevige kleine balletjes (zo groot als pingpong balletjes, ik heb er een balletjes tang voor gebruikt).
  • Verwarm de Optigrill vóór op stand rood.
  • Spuit, als de Optigrill voorverwarmd is wat spray olie in de bak van de Optigrill en doe daarin de ui, de bacon en het knoflook wokgemak.
  • Laat 5 minuten met dichte deksel garen en doe dan de gehaktballetjes erbij, doe de deksel dicht en laat 10 minuten garen op stand oranje.
  • Voeg dan de Italiaanse groente toe, samen met de gedroogde Italiaanse kruiden, de Heinz tomato frito creations Roasted Peppers & Onions, de Heinz tomatenblokjes, de Greensweet Stevia syrup (of honing), de sambal, de balsamico azijn en het verkruimelde groentebouillonblokje en roer alles goed om..
  • Laat het geheel nog 10 minuten garen op stand geel met dichte deksel.
  • (Kook ondertussen je pasta).