Recept afdrukken
No ratings yet

Sajoer lodeh

(met basmati rijst) = hoofdgerecht
Het is een groentenschotel, maar ik heb er varkenshaas bij gedaan. Dat smaakt voortreffelijk!

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Alles snijden en in de groentebouillon koken
  • Lekker laten sudderen.
  • Doe op het laatst de boemboe en de santen erbij en nog 5 minuten koken zodat de boemboe en santen goed er doorheen is gekookt, af en toe roeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten. Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Bereiden:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
  • Serveren met sambal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast 30 minuten laten rusten.
  • Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

BEREIDEN:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn 3 minuten zachtjes bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met sambal

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvlees in pindasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Runderlappen in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren.
  • Kruidenmengsel, santen en 1 1/2 dl water door vlees met tomaat roeren.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog ca.
  • 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met nasi goreng en komkommersla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sperziebonen met sambal goreng

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de bonen en breek ze in drie of vier stukjes.
  • Maak van de uien, knoflook, sambal, laos en suiker een brij staafmixer.
  • Fruit dit mengsel in de olie goudgeel.
  • Voeg nu de kool toe en laat dit 2 minuten mee fruiten.
  • Voeg het stuk santen, sereh, de salam en een dl water toe.
  • Laat dit alles een minuut of 5 a 6 stoven tot er olie uit de santen komt.
  • De bonen mogen niet te gaar worden.

Variatie:

  • dit gerecht is ook met kool witte,groene,savooie-,spits-,of bloem-kool,spruitjes,prei, peultjes of tomaat te bereiden.
  • Als u tomaat gebruikt, moet u 1 theelepel suiker meer toevoegen

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met tahoe, prei, uien, bananen en satesaus

Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst op laag vuur gaar en droog.
  • Snij ondertussen de tahoe in blokjes van een centimeter op een bord en marineer ze met gemberpoeder, knoflookpoeder en flink wat ketjap (zoet of zout).
  • Af en toe goed omscheppen.
  • Fruit de ui met knoflook en de prei en breng dit op smaak met santen (liefst van een blok,anders een zakje),laos, koriander,komijn en kurkuma en een mespunt sambal.
  • Wees met de kruiden niet zuinig.
  • Goed doorscheppen.
  • Als de tahoe een uur gemarineerd is deze toevoegen aan de groente / kruidenmengsel en zachtjes meebakken.
  • Vervolgens de droge gare rijst erdoor scheppen en voorzichtig meebakken.
  • Op smaak brengen met ketjap en sambal.
  • Maak van de satesaus en wat melk een dikke romige saus.
  • Doe de nasi op de borden, bestrooi deze met seroendeng en vervolgens met de satesaus en geef er gesneden banaan en atjar tjampoer bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Opor opor van rundvlees

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Boemboes:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in dobbelsteentjes.
  • Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
  • Voeg het vlees toe en fruit dit mee.
  • om en om, totdat het lichtbruin is.
  • Voeg de boemboes toe en fruit deze ook mee.
  • Blus het geheel met assem opgelost in water en laat het vlees ongeveer een half uur sudderen.
  • Voeg dan het blokje santen toe en laat dit smelten.
  • Laat het vlees daarna nog een half uur sudderen.
  • Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh en laos

Recept afdrukken
No ratings yet

Onde-onde

sesamballen met zoete bonen als vulling
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de katjang idjo één nacht van tevoren weken in water.
  • Kook de erwtjes de volgende dag met zoveel water dat ze net onderstaan en voeg zout naar smaak toe.
  • Als de erwtjes zacht zijn, voegt u goela djawa en pandablad toe.
  • Laat die meekoken, totdat het geheel gebonden is.
  • Voeg op het laatst de santen toe en bind het geheel met wat bloem.
  • Verwijder de pandan.
  • Het deeg;
  • Kneed van ketanmeel met zout en santen een deeg.
  • Maak er ballen van (zo groot als gehaktballen), plet ze op de hand, vul ze met een eetlepel vulling en sluit dan de ballen.
  • Het deeg moet goed om de vulling zitten.
  • Doe de balletjes in een pan met kokend water.
  • Als ze gaar zijn komen ze bovendrijven.
  • Rol ze hierna door de geraspte kokos.
  • Koud opdienen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bilus

gefrituurde koekjes
Recept categorieën: Koek
Dieët: Glutenvrij

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eieren met de suiker los.
  • Klop de santen en het rijstemeel erdoor tot er een glad beslag is ontstaan.
  • Verhit een laagje olie in een koekenpan.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een dun tuitje en spuit het in de vorm van een spiraal van ongeveer 7 cm. doorsnee in de olie.
  • Frituur ze goudbruin en krokant.
  • Verwerk op deze manier al het beslag.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam smoor passar putih

Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de kip in water half gaar, laat uitlekken en laat santen oplossen in de verkregen bouillon.
  • Vermeng de bouillon met de kruiden, doe er de stukken kip bij die u eerst bruin heeft
  • gebraden.
  • Smoor nog 30 minuten en serveer bij witte rijst.