Recept afdrukken
No ratings yet

Burgers met bieten geitenkaassalade en humus

Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade
Land van herkomst: Afrika
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

humus:

Bereidingswijze

  • Meng de bieten met olijfolie, mosterd en azijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Mix alle ingrediënten voor de humus met een staafmixer.
  • Voeg een scheutje olijfolie en water toe tot het lekker smeuïg is en breng op smaak met, koriander zout en peper.
  • Verwarm een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden in een koekenpan en bak de Alpro® soya Burgers in 4 minuten aan beide kanten bruin.
  • Serveer de bieten op de rucola en verdeel de geitenkaas er overheen.
  • Serveer samen met de Alpro® soya Burgers en humus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indische salade van snijbonen en ijsbergsla

Recept categorieën: Groenten, Salade
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Auteur Onbekend

Bereidingswijze

  • Snij de snijbonen in schuine stukken en kook ze in wat water met zout beetgaar.
  • Spoel ze koud af en laat ze uitlekken.
  • Schil intussen de rettich en snij hem in stukjes.
  • Snij de tomaten in plakjes en de ijsbergsla in reepjes.
  • Klop een dressing van het citroensap, de uitgeperste knoflook, de sambal, de ketjap, de olie en wat zout en peper.
  • Leg de ijsbergsla onderin een lage, brede schaal.
  • Verdeel daar de snijbonen, de stukjes rettich en de plakjes tomaat over.
  • Druppel de dressing erover en bestrooi de salade met seroendeng.

Zacht Geitenkaasje
Recept afdrukken
No ratings yet

Zacht Geitenkaasje

Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met zelf kaasjes maken. Niet een jaar lang gerijpte oude 48+ kaas ofzo maar gewoon lekkere verse kaasjes gemaakt van koemelk of geitenmelk in dit geval. Mijn ervaring is dat de kaas van geitenmelk een veel romigere en zachtere smaak geeft dan de kaas van koemelk. Ik vind het heerlijk om tussen een salade van tomaatjes en komkommer te eten, of gewoon zo vers uit het vuistje. Het maken is echt zo eenvoudig dat je je afvraagt waarom je het nog in de winkel zou kopen met alle toevoegingen van dien. Ik maak er elk weekend eentje en daar doe ik dan de rest van de week mee, lekker mee naar het werk in een salade.
Recept categorieën: Kaas

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Zet het vergiet in de grote kom. Leg de kaasdoek in je vergiet.
  • Zet de melk in een pannetje op een laag vuurtje.
  • Verwarm deze tot 90°, gebruik hiervoor een thermometer of verwarm de melk tot nét tegen het koken aan. (maar dat is lastig gokken).
  • Blijf rustig roeren in de melk. Als deze op temperatuur is doe je het sap van een halve citroen erbij, roer rustig door.
  • Je zult zien dat de melkvetten en eiwitten zich gaan scheiden van het water.
  • Je krijgt dan een soort brokjes en een helder vocht.
  • Roer het nog heel even door en kiep dan alles in het vergiet waar je de kaasdoek in hebt gelegd. Pak het kaasdoek bij alle 4 de punten op en laat het vocht goed uitlekken, draai de doek aan de onderkant en pers zo het vocht eruit.
  • Nog niet alles, maar daar is het ook nog te heet voor.
  • Kiep het vocht weg en leg de kaasdoek met kaas weer terug in het vergiet. meng er met een lepel de zeezout en verse koriander doorheen.
  • Roer goed door.
  • Draai de kaasdoek weer dicht en knijp nu heel stevig zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Het model wat je op de foto ziet heb ik gemaakt met behulp van een hamburger pers.
  • Ideaal!
  • Leg de bol kaas met het kaasdoek eromheen in de hamburgervorm en vouw de doek over de bovenkant.
  • Druk daarna met de drukker van de hamburgervorm de kaas heel goed aan, houd een beetje scheef om het vocht eruit te laten lopen.
  • en Klaar is je Kaasje!
  • Laat goed afkoelen, leg op een schoteltje en dek af met wat folie. bewaar in de koelkast. De volgende dag is alles goed gestold en heb je een heerlijk vers kaasje.

Avocado Knoflook Creme
Recept afdrukken
No ratings yet

Avocado Knoflook Creme

Een saus zo romig en zalvig dat het de naam 'Créme' mag dragen van mij. Het is op veel manieren te gebruiken, als dip voor de Tortilla chips maar ook heerlijk tussen een (met gerookte Zalm bijvoorbeeld) gevulde wrap of Taco. In de zomer lekker bij de BBQ met een stokbroodje. Och, noem het maar op. En tevens een pluspunt; avocado is supergezond! Ja, het mag dan rijk zijn aan vetten, maar wel de goede vetten! Lees dit stuk bijvoorbeeld even: https://gezondafvallen.nl/avocados-vet-gezond Op zich kun je het mengen met een diversiteit aan ingrediënten. Denk maar gewoon even aan de beroemde Guacamole dip. Onderstaande is echter wel mijn favorietje hoor. En zó simpel om te maken!
Recept categorieën: Saus

Bereidingswijze

  • Als voorbereiding moet je de knoflook even poffen in de oven.
  • Wikkel de knoflookbol met schil en al in dubbelgevouwen aluminiumfolie en zet ze voor een klein uurtje in een voorverwarmde oven van zo'n 120 graden.
  • Warmer mag ook maar dan verkort je uiteraard de poftijd, ik ben voorstander van langzaam poffen.
  • Om te voelen of ze helemaal zacht zijn knijp je zachtjes in de folie.
  • Vouw de folie rustig open en de schil van de knoflook ook en lepel de zachte knoflook in een kommetje.
  • Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit en schep al dat heerlijke romige vruchtvlees in de kom. Mix alles tot een romige creme met de staafmixer.
  • Maak de creme op smaak met een flinke snuf Zeezout, Zwarte Peper en het sap van ½ Citroen.
  • Je kunt er Mais doorheen doen, ik vind het wel lekker maar het is niet nodig.
  • Als je het als dip wilt gebruiken zijn de maiskorrels een beetje lomp wellicht.

Traditioneel Tabouleh Salade
Recept afdrukken
No ratings yet

Traditioneel Tabouleh Salade

Recept categorieën: Rijst, Salade
Land van herkomst: Turkije
porties: 4
Auteur: Durubulgur

ingrediënten

Voor het serveren:

Bereidingswijze

  • Voeg in een grote slakom heet water, Duru Fine Bulgur, citroensap en olijfolie toe.
  • Meng langzaam alle ingrediënten en laat rusten tot water is opgenomen.
  • Meng bulgur langzaam om plakken te voorkomen.
  • Voeg fijngehakte ui, peterselie, lente-uitjes, rode uien, munt, tomaten, zout en zwarte peper toe.
  • Meng langzaam.
  • Doe de salade in een slakom en voeg er granaatappel bovenop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauw in romige mosterdsaus

Recept categorieën: Vis
porties: 4
Auteur: C1000

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf de vis in met het citroensap en laat hem 15 minuten liggen.
  • Bestrooi de vis met peper en zout naar smaak en stoof hem in de bouillon in ± 7 minuten gaar.
  • Neem de vis uit de pan en roer de slagroom door de bouillon.
  • Kook de saus iets in.
  • Roer de mosterd door de saus en warm deze heel kort door.
  • Schenk de saus over de vis en garneer met de peterselie.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gekookte krielaardappeltjes en sperzieboontjes.

Info:

Een recept met een romig sausje hoeft niet altijd vet te zijn. In dit recept wordt slagroom gebruikt, maar in combinatie met een magere vissoort, aardappeltjes en een lekkere groene groente is het toch een slank gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kwarktaart

Recept categorieën: Gebak, Taart
porties: 4
Auteur: Lies Klomp

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe citroensap, melk en vanillesuiker in een kom.
  • Week de gelatine en los (au bain marie) op en toevoegen.
  • Klop de slagroomstijf en aan het vruchtensap toevoegen.
  • Kwark erdoor scheppen.
  • In een vorm scheppen en de lange vingers erop.
  • Laten opstijven in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroerbakte zalm

Recept categorieën: Roerbakken / Wokken, Vis, Zalm
porties: 3
Auteur: Auteur Onbekend

Bereidingswijze

  • Zalm in gelijke stukken snijden en marineren met peper, zout en citroensap (5 minuten).
  • Vis drogen met keukenpapier en door bloem halen; overtollige bloem eraf kloppen.
  • Wok verwarmen met 4 eetlepels olie tot deze licht begint te walmen.
  • Vis voorzichtig in wok laten glijden en in ± 2 à 3 minuten bakken; vis in een zeef scheppen en uit laten lekken.
  • Knoflook en gember zachtjes in olie bakken.
  • Broccoli-roosjes en paprika ± 3 minuten meebakken; afblussen met sherry en sojasaus.
  • Giet de goed opgeloste aardappelzetmeel door de groentes, goed roeren.
  • Saus begint te binden; de zalm en bosuitjes toevoegen; op smaak brengen en op schaal serveren met gekookte mie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroerbakte tilapia met kerriegroenten

Recept categorieën: Groenten, Vis
porties: 3
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tilapia in gelijke stukken snijden en marineren met peper, zout en citroensap (5 minuten).
  • Vis drogen met keukenpapier en door bloem halen; overtollige bloem eraf kloppen.
  • Wok verwarmen met 4 eetlepels olie tot deze licht begint te walmen.
  • Vis voorzichtig in wok laten glijden en in ± 2 à 3 minuten bakken; vis in een zeef scheppen en uit laten lekken.
  • Knoflook, gember en peper zachtjes in olie bakken; paprika en bloemkoolroosjes toevoegen en wokken ± 5 minuten.
  • Vuur laag en kerriepoeder toevoegen en fruiten, sojasaus toevoegen en aangemaakte aardappelzetmeel erdoor roeren tot het gaat binden
  • Op smaak brengen met peper, zout en suiker, vis toevoegen en even verwarmen.
  • Serveren op warm bord of schaal met rijst.

Quinoasalade met amandel en munt
Recept afdrukken
No ratings yet

Quinoasalade met amandel en munt

Recept categorieën: Salade, Superfood
porties: 4
Auteur: Hetty van Es

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de aubergine en courgette in dunne schijfjes.
  • Leg ze op een rooster dat op een braadslede past.
  • Bestrijk ze aan beide kanten lichtjes met olie en bestrooi met zeezout.
  • Zet ze 10 minuten in de oven tot de schijfjes zacht zijn en een beetje donker beginnen te kleuren.
  • Doe ze dan in een schaal.
  • Voeg de olijfolie en knoflook toe en zet weg.
  • Spoel de quinoa af en kook al dente.
  • Schep de quinoa in een grote schaal en laat iets afkoelen.
  • Voeg het citroensap, de kruiden, gegrilde groentes, avocado en rozijnen toe en schep alles goed om.
  • Serveer met de granaatappel pitjes en amandelen erover.