Recept afdrukken
No ratings yet

Rookworstpasteitjes met Pittige Mosterdsaus

Bereidingstijd35 minuten
calorieën: 550kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd het grote plak bladerdeeg in vier gelijke kwarten.
  • Maak schuine inkepingen met een pizzasnijder op de onderste helft van de plakken bladerdeeg.
  • Maak de saus door grove mosterd, fijngesneden dille, honing en sambal te mengen.
  • Verdeel over elk plak bladerdeeg een theelepel van de saus (op de kant zonder inkepingen).
  • Snijd met een koksmes de uiteinden van de rookworst zodat deze mooi past in het bladerdeeg.
  • Leg de rookworst op de saus.
  • Vouw de kant met inkepingen voorzichtig over de worst en druk het bladerdeeg samen met een vork.
  • Smeer de bovenkant van de broodjes in met losgeklopt ei.
  • Bak de Rookworstbroodjes gedurende 24 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.

Notities

Een licht gekoelde rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, vormt een mooie aanvulling op de hartige smaak van de rookworst en de pittige mosterdsaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 20g | Vet: 38g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktsmashed Turkse Pizza's met Kruidige Yoghurtsaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pizza, Rundvlees
Land van herkomst: Turkije
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Maak de saus door de Turkse yoghurt te mengen met gehakte munt en peterselie.
  • Zet apart.
  • Pel en snipper de rode ui.
  • Snijd de helft fijn voor het gehakt en houd de andere helft apart voor de topping.
  • Halveer de chilipeper, verwijder de zaadjes en snijd fijn.
  • Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes, snijd vervolgens in kleine blokjes.
  • Voeg deze ingrediënten samen met de knoflook, gehakte peterselie, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder en shoarmakruidenmix toe aan het gehakt.
  • Kneed goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de tortilla's en druk goed aan.
  • Verwarm een ruime koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de tortilla's ongeveer 2 ½ minuut aan de kant met gehakt, of totdat het gehakt gaar is.
  • Keer de tortilla's om en bak nog eens 1 ½ minuut, of totdat de andere kant knapperig is geworden.
  • Beleg elke gehaktsmashed Turkse pizza met gesneden tomaat, peterselie, de achtergehouden rode ui en de zelfgemaakte yoghurtsaus.
  • Rol op en serveer direct.

Notities

Deze kruidige en hartige Turkse pizza's gaan goed samen met een fruitige rode wijn zoals een Grenache of een Shiraz. De levendige smaken van de wijn zullen de kruiden in de pizza versterken en een heerlijke aanvulling vormen op het gerecht

Recept afdrukken
No ratings yet

Coquille Saint-Jacques Sauté met Anijschampignons

Recept categorieën: Tussengerecht, Zeevruchten
Auteur: ChatGTP

Instructies

  • Pluk en was de ficoidesla.
  • Snipper de sjalotten.
  • Snijd de onderkant van de stelen van de anijszwammen af.
  • Laat de Sint-Jacobsschelpen uitlekken op papier.

Saus:

  • Voeg aan de visfond het gespleten vanillestokje, de steranijs en bruchetta toe en reduceer tot de helft.
  • Zeef de fond en voeg de schaaldierenfond toe, breng aan de kook.
  • Voeg de crème fraîche en room toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Laat het geheel nog 5 minuten reduceren en breng op smaak.

Bereiding:

  • Verwarm de ficoidesla heel kort in wat boter.
  • Fruit de sjalotten in olijfolie, voeg de anijszwammen toe en sauteer ze goudbruin.
  • Kruid de Sint-Jacobsschelpen met peper en wentel ze door de bloem.
  • Sauteer ze in een mengsel van boter en olijfolie gedurende 1 minuut aan elke kant.
  • Verhit de saus tot aan het kookpunt en roer de boter erdoor.

Opmaak:

  • Schep wat sla op een warm bord.
  • Leg hierop de anijszwammen met daarbovenop de Sint-Jacobsschelpen.
  • Voeg aan de hete saus de eidooier toe en klop deze schuimig met een staafmixer.
  • Schep de saus over de borden.
  • Garneer met Roomse kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dessert van rood fruit

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

AARDBEIENGELEI

AARDBEIEN MET SPINSUIKER

RODE BESSEN SORBET

AARDBEIENPARFAIT

AARDBEIEN-FRAMBOZENCOCKTAIL

FRAMBOZENMOUSSE

  • 250 g frambozencoulis
  • 100 g suiker
  • 2 dl room
  • 6 g gelatine

BEIGNET VAN AARDBEIEN

AARDBEIENTUILLE

  • 150 g aardbeiencoulis
  • 70 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g bloem
  • 80 g eiwit

BODEMS PARFAIT

Instructies

AARDBEIENGELEI :

  • Breng de helft van de coulis samen met het citroensap en de suiker aan de kook.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Haal de coulis van het vuur af en roer eerst de gelatine door en dan de rest van de coulis.
  • Giet de gelei in de siliconen vormen en zet in koeling.

FRAMBOZENMOUSSE :

  • Breng de frambozencoulis samen met de suiker aan de kook.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Roer de gelatine door de coulis en laat hangend worden.
  • Klop de room op en spatel deze door de hangende coulis.
  • Spuit de mousse in kleine halve bollen van siliconen en laat in kouling opstijven.

BEIGNET VAN AARDBEIEN :

  • Maak het tempurabeslag samen met de mintblaadjes in de magimix en bewaar tot gebruik.
  • Roer voor de saus de citroenrasp en de gekneusde rose peper door de creme fraiche en zet koud.

AARDBEIEN MET SPINSUIKER :

  • Was de aardbeien en droog op keukenpapier.
  • Verwijder kroontje en steek ze op stokjes en bewaar in koeling.

COCKTAIL :

  • Roer de siroop door de wite wijn en mix met de staafmixer de xantagom er door.
  • Schenk dit in 16 glaasjes.
  • Was de aardbeien, verwijder kroontje en snijd in vieren en verdeel over de glaasjes.
  • Voeg per glas 3 frambozen toe en zet in koeling.

RODE BESSEN SORBET :

  • Rits de bessen en doe deze samen met het water en de suiker in een pan.
  • Breng aan de kook en kook de bessen kapot.
  • Wrijf het geheel door een zeef en voeg de glucose toe.
  • Verdeel de massa in frixbekers en vries in.

AARDBEIENPARFAIT :

  • Klop de dooiers met de suiker tot stand.
  • Klop de room op tot yoghurtdikte.
  • Spatel de aardbeiencoulis door de dooiermassa samen met de fraises des bois.
  • Spatel de room er door.
  • Giet de parfait in druppelvormen en vries in.

AARDBEIENTUILLE :

  • Meng alle ingredienten door elkaat tot een homogene massa.
  • Strijk met een sjabloon op silpad en bak af op 180 g.
  • In 9 minuten.
  • Rol warm op een stokje en laat afkoelen.

BODEMS PARFAIT :

  • Wrijf de boter taai en wrijf de suiker er door en daarna het ei.
  • Voeg de bloem in ee keer toe en verkruimel het geheel.
  • Zet hierna tot een deeg en laat 30 minuten rusten in koeling.
  • Vul hiermee 32 vormen en bak af op 180 graden in 15 minuten.
  • Los de bodems en laat afkoelen.

AFWERKING :

  • Frix de bessensorbet en zet in vriezer.
  • Maak de spinsuiker en spin deze rond de aardbeien op het stokje.
  • Haal de aardbeien door het tempurabeslag en frituur deze.
  • Schep de roze pepersaus in kleine schaaltjes.
  • Los de aardbeiengelei en leg hierop de halve bolletjes mousse.

DRESSEREN :

  • Leg de gelei met de mousse op grote borden.
  • Leg opde mousse de tuille.
  • Zet het glaasje met de cocktail er bij.
  • Zet de schaaltjes pepersaus op de borden en leg hierbij de gefrituurde aardbeien.
  • Schep de sorbet in glaasjes, haal de takjes bessen door water en rol ze door de suiker en leg op de sorbet .
  • Zet de druppels parfait op de bodems en steek hierin de aardbeien met spinsuiker en dresseer op de borden.
  • Garneer met atsinacress en mint.

Varkenshaas in een jasje
Recept afdrukken
No ratings yet

Varkenshaas in een jasje

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en braad de varkenshaas aan alle kanten aan.
  • Haal uit de pan en laat de varkenshaas afkoelen.
  • Leg de ham trapsgewijs op een snijplank en leg de varkenshaas erop.
  • Rol de varkenshaas in de rauwe ham.
  • Hak de walnoten grof.
  • Rol de rol bladerdeeg uit en verdeel de noten en de peterselie er over.
  • Leg er de varkenshaas over en rol zo strak mogenlijk op.
  • Druk de “kontjes” goed dicht.
  • Laat de rol, 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de hete lucht oven voor op 190 graden.
  • Heb je een traditionele oven verwarm hem dan voor op 210 graden.
  • Meng het eigeel met de lepel water.
  • Kerf met een mesje het bladerdeeg in met een figuurtje en maak twee gaatjes aan de bovenkant als een soort schoorsteentje, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Smeer met behulp van een kwast het eigeel over de rol.
  • Leg de ingepakte varkenshaas op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif deze in de oven. Baktijd is ong. 25 minuten.
  • Saus
  • Snipper de sjalotjes.
  • Verwarm in een steelpannetje de boter en bak de sjalotjes aan.
  • Deglaceer met de port.
  • Laat tot de helft in koken en voeg dan het water en de kalfsfondpoeder toe.
  • Laat 10 minuten inkoken.

Notities

Serveer met een aardappel en groente garnituur naar keuze.
Wij deden worteltjes en gebakken aardappels.

Ninh Toa
Recept afdrukken
No ratings yet

Ninh Toa

(Pittige gehaktballetjes)
Recept categorieën: Barbecue, Rundvlees, Warme hapjes
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Hak de lente-ui, knoflook en gemberwortel fijn en meng dit met het ei, zout en peper door het gehakt.
  • Draai van het gehaktmengsel balletjes van 4 cm doorsnede en steek elk balletje apart aan een satéstokje.
  • Rooster ze in ongeveer 15 tot 20 minuten rondom gaar.
  • Meng intussen de ingrediënten voor de saus.
  • Omwikkel de gare balletjes met een reepje sla en rijg ze weer aan een stokje.

Bananen toetje
Recept afdrukken
No ratings yet

Bananen toetje

recept voor 1 persoon
4 punten per persoon
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Sandra Kemna

Ingrediënten

Instructies

  • Klop de klopklop volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Doe de banaan op een bordje, doe de KlopKlop, de Schuddebuikjes en de chocoladesaus er overheen

Gevulde koolbladeren
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde koolbladeren

Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker, Vlees
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Zet een grote pan met water op hoog vuur.
  • Snijd de onderkant van de kool af en haal voorzichtig de bladeren los.
  • Als het water kookt doe je de bladeren er voorzichtig in.
  • Laat dit een minuut of 2 koken, tot de bladeren zacht zijn.
  • Haal ze dan uit het water en laat ze uitlekken.
  • Snijd de ui, paprika en rode pepers in piepkleine stukjes en fruit deze aan in een hapjespan.
  • Voeg vervolgens de geperste tenen knoflook, de rijst en een scheutje water toe en laat dit nog even sudderen totdat alles zacht is en het kleine beetje water is verdampt.
  • Laat dit mengsel afkoelen.
  • Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg de cayennepeper, chilipoeder, nootmuskaat, laos, kaneel en het afgekoelde mengsel toe.
  • Kneed dit goed door. Draai van dit gehaktmengsel "worstjes".
  • Leg op ieder koolblad een gehaktworstje en vouw de bladeren dicht (eenmaal van onder naar boven, dan de zijkanten naar binnen en doorrollen).
  • Mochten de bladeren niet groot genoeg zijn, dan neem je nog een blad en werk je de andere kant uit, zodat de pakketjes gesloten zijn en niet leeg kunnen lopen.
  • Snijd de andere ui in halve ringen en leg deze op de bodem van de slowcooker en leg hier de koolpakketjes bovenop. Ik had nog een tomaat liggen dus die heb ik in plakken gesneden en bovenop de pakketjes gelegd.
  • Saus
  • Mix in een schaal de tomatenpuree, gezeefde tomaten, knoflook, tijm, rozemarijn, oregano, kardemom, peper en zout.
  • Voeg een scheutje citroensap toe en giet de saus over de koolpakketjes.
  • Zet de slowcooker op low en kom na 6-8 uur eens kijken.

Okonomayaki met gamba’s
Recept afdrukken
No ratings yet

Okonomayaki met gamba’s

Japanse pannenkoek
Recept categorieën: Hapjes, Pannenkoeken, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 8
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de okonomayaki:

Voor de okonomiyakisaus:

Benodigdheden:

Instructies

Okonomiyaki (Japanse pannenkoek):

  • Meng de bloem met de dashi en de eieren tot een glad beslag.
  • Voeg bakpoeder toe en meng goed door. Snijd de bosui in fijne ringen en meng deze door het beslag.
  • Maak de gamba’s schoon en bewaar tot serveren in de koelkast.

Okonomiyakisaus:

  • Breng de tomatenketchup, worcestersaus, mirin, palmsuiker en de sojasaus samen aan de kook en roer door tot de suiker is opgelost. Laat het afkoelen.

Serveren:

  • Verwarm de tepanyakiplaat voor op stand 8 á 9
  • Vet de tepanyaki of koekenpan in met olie.
  • Schep het beslag op de teppanyakiplaat of in de koekenpan en vorm tot 12 kleine pannenkoekjes met een doorsnede van 6 cm.
  • Bak aan beide kanten tot de okonomiyaki gaar is, stoom* of bak de gamba’s gaar en leg deze op de okonomiyaki. Drapeer hier wat saus overheen.
  • Garneer het met de uitjes en koriander en serveer direct.
  • *Leg de gamba's in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.
  • Stand: Koken universeel
  • Temperatuur: 85 °C
  • Tijd: 5-7 minuten, afhankelijk van de grootte

Notities

Heerlijk als hapje voor oudejaarsavond!
Meng wat witte kool met julienne gesneden wortel en maak aan met sushi azijn. Doe dit tussen de okonomiyaki en gamba's. Zo ziet het gerechtje er nog lekkerder uit!