Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige appeltaart

recept van Yvette van Boven
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Kaas, Taart

ingrediënten

VOOR HET DEEG

VOOR DE VULLING

Bereidingswijze

  • Maak eerst het deeg.
  • Meng daarvoor de bloem, kaas, een snuf zout en veel peper in een grote kom.
  • Wrijf de boter erdoor tot het op broodkruim lijkt.
  • Kneed de dooier erdoor en zo nodig een drup (1 of 2) ijswater tot het deeg net samenkomt.
  • Vorm er een platte bal van en leg ingepakt in de koelkast om 1 uur te rusten.
  • Maak de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
  • Giet ze af met koud water.
  • Snij in dunne schijfjes.
  • Bewaar ze in een wijde kom en hussel voorzichtig de appels erdoor.
  • Fruit de sjalotten in de boter in een steelpan, draai het vuur lager en smoor ze onder af en toe roeren 15 minuten tot ze lekker bruinen.
  • Voeg de tijm en de bloem toe en roer op middelhoog vuur 5 minuten goed door.
  • Giet al roerend het bier erdoor tot een gladde uiensaus.
  • Kook hem zachtjes in en breng hoog op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Laat iets afkoelen, schep een pollepel door het losgeklopte ei en roer dan het eiermengsel door de uiensaus.
  • Schep de dikke saus door de aardappel- en appelschijfjes.
  • Schep de em­men­ta­ler er ook door en breng alles met een wuif chipotle- of isotpeper op smaak.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel het deeg in eenderde en tweederde.
  • Rol het grootste stuk deeg uit tot een dunne lap die in een ingevette springvorm van 24 cm past.
  • Schep de vulling erin.
  • Rol de rest van het deeg uit en snij er stroken van.
  • Weef ze over de bovenkant en druk de randen met een vork aan.
  • Bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
  • Bak 50-60 minuten tot hij mooi bruin en goed gaar is.
  • Laat 15 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Wij aten er een fris-bittere sla bij van witlof, dungesneden bleekselderij en heel veel bladpeterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundervinken met hutspotgroenten

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In koekenpan 25 g boter verhitten en rundervinken rondom bruinbakken.
  • Vuur lager zetten en vlees in 20 minuten gaar laten worden, regelmatig keren.
  • In hapjespan ui in rest van boter 2 minuten fruiten.
  • Wortel toevoegen en 3 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper, scheutje water toevoegen en groenten met deksel op pan in 15 minuten gaarstoven.
  • Aardappelpuree volgens gebruiksaanwijzing bereiden en mosterd erdoor roeren.
  • Groenten over vier borden verdelen.
  • Puree en rundervink ernaast serveren

Recept afdrukken
No ratings yet

Ovenschotel met bietjes en gehakt

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Aardappels schillen, in stukken snijden, wassen en in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Bietjes schillen en in plakken snijden.
  • In hapjespan 25 g boter verhitten en ui 3 minuten zachtjes bakken.
  • Bietenplakjes en tijm toevoegen, geheel afgedekt nog 5 minuten stoven.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In hapjespan met antiaanbaklaag gehakt in 5 minuten rul bakken.
  • Overtollig vet wegscheppen en gehakt bestrooien met zout en peper.
  • Aardappels afgieten, even laten uitdampen en met stamper tot puree stampen.
  • Melk, mosterd, 50 g boter en zout en peper naar smaak door puree mengen.
  • Bietjes in ingevette ovenschaal leggen, gehakt erover verdelen en afdekken met aardappelpuree.
  • Schaal in midden van oven zetten en het gerecht in 25-30 minuten afbakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Artichauts vinaigrette

Allerhande 2004
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Steel van artisjokken afsnijden, halve citroen tegen snijvlak wrijven.
  • Puntjes van blaadjes afknippen.
  • In ruime pan 4 artisjokken naast elkaar leggen.
  • Pan op vuur zetten en artisjokken overgieten met ruim kokend water.
  • Wat zout toevoegen, citroen erboven uitknijpen en water opnieuw aan de kook brengen.
  • Hittebestendig bord op artisjokken leggen, zodat ze onder water blijven.
  • Artisjokken in 40-45 minuten gaarkoken en dan ondersteboven in vergiet laten uitlekken.
  • Tot kamertemperatuur laten afkoelen.
  • In kom mespunt zout oplossen in azijn, peper erboven malen.
  • Mosterd en olie toevoegen met garde doorkloppen tot lichtgebonden vinaigrette ontstaat.
  • Sjalot en kruiden en eventueel extra zout en peper erdoor mengen.
  • Vinaigrette over vier schaaltjes verdelen.
  • Artisjokken met schaaltje vinaigrette op bord zetten.
  • Aan tafel blad voor blad van artisjok lostrekken, onderkant in vinaigrette dopen en met tanden zachte deel eraf schrapen.
  • Overgebleven kleine blaadjes en hooiachtige binnenste wegsnijden.
  • Artisjokbodem in stukjes snijden en in vinaigrette dopen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene aspergesoep met kipcrostini

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen op 175 °C.
  • Bouillon tegen de kook aanhouden en hierin kipfilet in ca. 10 minuten gaar pocheren.
  • Uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Asperges schoonmaken en in 3 stukken snijden.
  • In pan 1 eetlepel olie verhitten en sjalot 2 minuten fruiten.
  • Bouillon, mosterd en asperges toevoegen.
  • Afgedekt ca. 15 minuten zachtjes laten koken.
  • Na 10 minuten aspergekopjes uit soep nemen.
  • Rest van olie en knoflook mengen en sneetjes pistolet hiermee bestrijken.
  • Brood onder grill in ca. 3-4 minuten krokant en goudbruin roosteren.
  • Van kipfilet schuin 4 plakken snijden.
  • Crostini's beleggen met kipfilet en aspergekopje.
  • Aspergesoep met staafmixer pureren.
  • Slagroom erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep over kommen verdelen.
  • Crostini in soep leggen of erbij serveren.

Tips / Opmerkingen

Gebruik eventueel groene asperges uit de diepvries.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse stoverij van Allerhande

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bier op kamertemperatuur laten komen.
  • Stukjes bot uit karbonades snijden. Beide
  • vleessoorten in blokjes snijden.
  • Ui grof hakken.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Winterpeen schrappen, wassen en in plakjes snijden.
  • In braadpan of grote koekenpan boter smelten.
  • Vleesblokjes al omscheppend rondom bruinbakken.
  • Vlees uit pan op schaal scheppen.
  • In achtergebleven bakvet uien fruiten.
  • Peen, knoflook en kruiden toevoegen en nog 2 min. meebakken.
  • Vleesblokjes weer in pan leggen.
  • Bier langs rand van pan bij vlees schenken en aan de kook brengen.
  • Brood besmeren met mosterd en appelstroop en brood in blokjes snijden.
  • Broodblokjes door vlees scheppen.
  • Deksel op pan leggen en vlees in ca. 2 uur gaarstoven, af en toe omscheppen.
  • Voor serveren laurier en tijm verwijderen en gerecht op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gekookte aardappels en appelcompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ossehaas op zijn Hasselts met Limburgse boterham

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wikkel de ossehaas in de spekreepjes, zodat hij helemaal ingewikkeld is en smeer dit pakje in met de mosterd.
  • Bak alles in 80 gr boter aan beide zijden goed doorbakken en voeg tegelijkertijd de ½ appel, de fijngesneden ajuin en de gemberblokjes toe.
  • Voeg de room toe en laat die samen met de graanjenever inkoken.

Limburgse boterham:

  • Vermeng zachte Limburgse geitekaas, Mekkerbek met peterselie, suiker en bieslook.
  • Smeer een plak grijs brood hiermee in en zet die 5 minuten in een oven van 200°C.
  • Serveer de ossehaas op deze boterham met een flinke borrel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse stoverij van Astrid Veltman versie 3

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 6 personen

Bereidingswijze

  • Laat het bier op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de stukjes bot uit de karbonade en snijd beide vleessoorten in blokjes.
  • Hak de uien grof.
  • Pel de knoflook en snijd hem in plakjes.
  • Schrap de winterpeen, was hem en snijd hem in plakjes.
  • Smelt de boter in een braadpan, bak de vleesblokjes al omscheppend rondom bruin en schep het vlees uit de pan op een schaal.
  • Fruit de uien in het achtergebleven bakvet, voeg de winterpeen, de knoflook en de kruiden toe en bak ze nog 2 minuten mee.
  • Doe de vleesblokjes weer in de pan, schenk het bier langs de rand van de pan bij het vlees en breng het geheel aan de kook.
  • Besmeer het brood met de mosterd en de appelstroop, snijd het in blokjes en schep die door het vlees.
  • Leg het deksel op de pan en stoof het vlees, onder af en toe omscheppen, in ± 2 uur gaar.
  • Verwijder voor het serveren de laurier en de tijm en breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gekookte aardappelen en appelcompôte.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwe linzensalade met geroosterde paprika

Recept categorieën: Brunch, Groenten, Kaas, Lunch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Linzen in ruim kokend water met wat zout in 20-25 minuten beetgaar koken.
  • In kom olie mengen met knoflook, kruiden, zout en peper.
  • Op bakblik of in ovenschaal paprikarepen omscheppen met 2 eetlepels van kruidenolie.
  • Paprika's 10 cm onder hete grill schuiven en in 6-8 minuten gaarroosteren; regelmatig omscheppen.
  • Knolselderij in ruim kokend water met wat zout en 1 eetlepel citroensap in 3-4 minuten zachtjes gaarkoken.
  • In zeef laten uitlekken.
  • Linzen afgieten.
  • In kom rest van citroensap en kruidenolie met mosterd tot dressing kloppen.
  • Ui, knolselderij en linzen erdoor scheppen en even laten staan.
  • Rucola over vier borden verdelen.
  • Linzensalade in midden erop scheppen.
  • Paprikarepen erover verdelen en kaas erboven verbrokkelen.
  • Nog wat peper erboven malen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met donker volkorenbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Raclettekaas met augurkensalsa

Snel te maken.
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Augurkjes in kleine blokjes snijden en in kom mengen met mosterd.
  • Bosuitjes, dille en royaal peper erdoor scheppen.
  • Korstjes van kaas snijden, kaasplakken halveren en op schaaltje leggen.
  • Plakje raclettekaas in pannetje leggen en onder gourmetgrill laten smelten.
  • Kaas op bord laten glijden en wat augurkensalsa erop scheppen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met in de schil gekookte krieltjes.