Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met tahoe, prei, uien, bananen en satesaus

Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst op laag vuur gaar en droog.
  • Snij ondertussen de tahoe in blokjes van een centimeter op een bord en marineer ze met gemberpoeder, knoflookpoeder en flink wat ketjap (zoet of zout).
  • Af en toe goed omscheppen.
  • Fruit de ui met knoflook en de prei en breng dit op smaak met santen (liefst van een blok,anders een zakje),laos, koriander,komijn en kurkuma en een mespunt sambal.
  • Wees met de kruiden niet zuinig.
  • Goed doorscheppen.
  • Als de tahoe een uur gemarineerd is deze toevoegen aan de groente / kruidenmengsel en zachtjes meebakken.
  • Vervolgens de droge gare rijst erdoor scheppen en voorzichtig meebakken.
  • Op smaak brengen met ketjap en sambal.
  • Maak van de satesaus en wat melk een dikke romige saus.
  • Doe de nasi op de borden, bestrooi deze met seroendeng en vervolgens met de satesaus en geef er gesneden banaan en atjar tjampoer bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lams reepjes met spinazie uit Indonesië

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De spinazie ontdoen van dikke stelen en het zand er goed uitspoelen.
  • Daarna met een slacentrifuge goed droogmaken.
  • Het vlees met keukenpapier afdeppen en in smalle reepjes snijden.
  • De teentjes knoflook fijn pletten met de zijkant van een mes en fijnsnijden.
  • Het lichte deel van de bosuitjes in smalle ringetjes snijden.
  • De eieren even lekker los roeren.
  • Verhit de olie in de wok en bak het vlees onder voortdurend roeren en omscheppen.
  • Voeg de knoflook en de spinazie toe en blijf voortdurend roeren.
  • Laten bakken tot de spinazie begint te slinken.
  • Temper daarna de warmtebron en voeg de ketjap, bosuitjes en zout en peper naar smaak toe.
  • Schep alles enkele malen goed om.
  • Blijf omscheppen en voeg het ei er aan toe en laat dit al roerend stollen.
  • Doe het gerecht over in een voorverwarmde schaal.
  • Strooi de seroendeng er over en dien het direct op met gestoomde rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene kool schotel met spek blokjes en ketjap

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De speklappen in dobbelstenen snijden en in de marinademix met 1 eetlepel ketjap
  • 15 minuten marineren.
  • Het vlees in de verhitte olie rondom bruin bakken en daarna op laag vuur in een ½ uur gaar laten worden.
  • Intussen de rijst gaar koken.
  • De gesneden kool in weinig water in 15 minuten beetgaar koken.
  • De pindakaas en de ketjap door de kool roeren en met zout, peper en sambal op
  • smaak brengen.
  • Aan de ketjap saus mix 3 dl kokend water toevoegen en tot een gladde saus roeren.
  • Deze door het vlees mengen.
  • De witte saus volgens de gebruiksaanwijzing bereiden.
  • In een ingevette ovenschaal laagjes maken van rijst, vlees en kool.
  • De witte saus over de bovenste koollaag verdelen.
  • De seroendeng met de kaas (3 eetlepels) mengen en over de saus strooien.
  • In een warme oven, 175 graden Celcius, in 25 minuten laten garen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gebakken banaan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indische salade van snijbonen en ijsbergsla

Recept categorieën: Groenten, Salade
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Auteur Onbekend

Bereidingswijze

  • Snij de snijbonen in schuine stukken en kook ze in wat water met zout beetgaar.
  • Spoel ze koud af en laat ze uitlekken.
  • Schil intussen de rettich en snij hem in stukjes.
  • Snij de tomaten in plakjes en de ijsbergsla in reepjes.
  • Klop een dressing van het citroensap, de uitgeperste knoflook, de sambal, de ketjap, de olie en wat zout en peper.
  • Leg de ijsbergsla onderin een lage, brede schaal.
  • Verdeel daar de snijbonen, de stukjes rettich en de plakjes tomaat over.
  • Druppel de dressing erover en bestrooi de salade met seroendeng.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indische salade van snijbonen en ijsbergsla

Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: genietenvanvers.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de snijbonen in schuine stukken en kook ze in wat water met zout beetgaar.
  • Spoel ze koud af en laat ze uitlekken.
  • Schil intussen de rettich en snij hem in stukjes.
  • Snij de tomaten in plakjes en de ijsbergsla in reepjes.
  • Klop een dressing van het citroensap, de uitgeperste knoflook, de sambal, de ketjap, de olie en wat zout en peper.
  • Leg de ijsbergsla onderin een lage, brede schaal.
  • Verdeel daar de snijbonen, de stukjes rettich en de plakjes tomaat over.
  • Druppel de dressing erover en bestrooi de salade met seroendeng.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde tonijn op een oosterse salade

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf de tonijnmoten in met 1 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels (roerbak)olie en laat ze 10 minuten liggen.
  • Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
  • Kook de sperziebonen in een pan met ruim water en wat zout in 8 minuten beetgaar.
  • Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Boen de citroen schoon en rasp er een eetlepel gele schil af en pers de citroen uit.
  • Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Verwijder de grove takjes uit de waterkers.
  • Klop in een slakom de citroenrasp en het citroensap met 2 eetlepels sojasaus en 3 eetlepels (roerbak)olie.
  • Schep de sperziebonen, rode peper, bosui, worteljulienne en waterkers door de dressing.
  • Laat een grillpan goed heet worden en rooster de tonijnfilet in 6-8 minuten mooi bruin en van binnen nog rosé.
  • Keer de tonijn pas als de geroosterde kant vanzelf van de ribbels loslaat.
  • Verdeel de salade over vier borden, strooi de seroendeng erover en leg de tonijn erop.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Vervang de waterkers door blaadjes verse koriander en munt.

Alternatief voor de vis:

botervis, zwaardvis
 
Lekker met mie of naanbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hot ajam met uien en paprika

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Marineer het vlees 15 minuten in de marinade.
  • Verhit de olie in een wok en bak de kip met de marinade al omscheppend bruin.
  • Voeg de ui en de paprika toe en bak ze 5 minuten mee.
  • Schenk er 3 dl koud water bij en voeg de sausmix uit het pakje toe.
  • Laat de kip 1 minuut doorkoken.
  • Bestrooi met de seroendeng.

Tips / Opmerkingen

Lekker met witte rijst, kroepoek en komkommersalade met reepjes peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oosterse salade met zalm

Snel te maken.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zalm
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Andijvie wassen en in reepjes snijden.
  • Taugé afspoelen met kokend water.
  • Andijvie en taugé over vier borden verdelen.
  • Zalmfilet in 4 stukken snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan metantiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten.
  • Zalmfilet in ca. 4 minuten aan beide zijden bakken.
  • Intussen dressing roeren van rest van olie, sojasaus, azijn, zout en peper.
  • Dressing over salade verdelen en seroendeng erover strooien.
  • Zalmfilet op salade leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hot ajam met uien en paprika

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Marineer het vlees 15 minuten in de marinade.
  • Verhit de olie in een wok en bak de kip met de marinade al omscheppend bruin.
  • Voeg de ui en de paprika toe en bak ze 5 minuten mee.
  • Schenk er 3 dl koud water bij en voeg de sausmix uit het pakje toe.
  • Laat de kip 1 minuut doorkoken.
  • Bestrooi met de seroendeng.

Tips / Opmerkingen

Lekker met witte rijst, kroepoek en komkommersalade met reepjes peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chow mein met peultjes en kip

snel te maken en slank
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: China
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paprika's schoonmaken.
  • Paprika en kipfilet in reepjes snijden.
  • Peultjes schoonmaken en ca. 2 minuten koken.
  • In pan 2 l water koken, van vuur halen en noedels en shiitake (uit dozen) hierin 5 minuten wellen.
  • Noedels en shiitake afgieten.
  • In wok of braadpan olie verhitten.
  • Kip in ca. 7 minuten bruin bakken.
  • Bosui schoonmaken en in ringen snijden.
  • Paprika, peultjes, bosui en kruidenmix (uit dozen) toevoegen aan kip en ca. 2 minuten meebakken.
  • Noedels en shiitake toevoegen en ca. 1 minuut roerbakken.

Tips / Opmerkingen

Serveren met seroendeng.