Recept afdrukken
No ratings yet

Gado Galdo met vegetarische kip

Recept categorieën: Groenten, Vleesvervangers

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alle groente in 1 ruime pan met klein beetje water en beetje zout, behalve de taugé en de komkommer
  • Even aan de kook brengen en nu de hoisin saus erbij
  • 1/2 laten koken op kleine pit en doe de kip er nu bij
  • Maak intussen de saté saus warm
  • Pak nu 1 grote schaal en verdeel de groente erover
  • nu ook de komkommer en de taugé erbij
  • Doe er nu de saté saus erover.
  • Doe nu de kroepoek en ei erover en als laatste de seroendeng erover

Tips / Opmerkingen

Heerlijk met basmati rijst

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappel roerbakschotel van Frans Huits

Recept categorieën: Groenten
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van 3 x 3 cm.
  • Maak de kool schoon, snijd hem in repen, was ze en laat ze uitlekken.
  • Snijd de kalkoenfilet in repen.
  • Verhit in de wok 2 el olie en roerbak de kalkoen in 4 minuten gaar.
  • Voeg de kool toe en roerbak 3 minuten.
  • Bestrooi met peper en zout.
  • Schep de kalkoen met de kool met de schuimspaan uit de wok en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Voeg de rest van de olie aan het achtergebleven bakvet toe en roerbak de aardappel met de kerrie 5 minuten.
  • Voeg de roerbaksaus toe en laat de aardappelen op laag vuur in 15 minuten gaar worden.
  • Voeg de kalkoen en de kool aan het aardappelmengsel toe en laat de roerbakschotel door en door warm worden.

Tips / Opmerkingen

Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met de seroendeng.

Recept afdrukken
No ratings yet

In kokosmelk gestoofde Indonesische runderlappen

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van sereh buitenste blad verwijderen, stengel halveren.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Peper schoonmaken en in reepjes snijden.
  • In schaal sereh, ui, knoflook, gemberpoeder en peperreepjes mengen met ketjap.
  • Sucadelappen ca. 1 uur laten marineren.
  • Vlees uit marinade nemen.
  • In snelkookpan olie verhitten en vlees dichtschroeien.
  • Marinade, komijn en kokosmelk toevoegen en aan de kook brengen.
  • Pan sluiten.
  • Vlees in ca. 25 minuten gaar laten worden bij druk 2.
  • Koriander grof hakken.
  • Volgens gebruiksaanwijzing druk van pan nemen.
  • Sereh uit stoofvocht verwijderen.
  • Maizena met 2 el water gladroeren,
  • stoofvocht hiermee binden.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Stoofschotel overdoen in serveerschaal en bestrooien met seroendeng en koriander.

Tips / Opmerkingen

Serveren met rijst en roergebakken spitskool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Seroendeng borrelballetjes

Dit recept voor lekkere gehaktballetjes stond in Margriet 08-06
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kneed van het gehakt met het ei, de ketjap, chilisaus, knoflook uit de pers, specerijen mosterd, seroendeng, zout en peper naar smaak en zoveel paneermeel als nodig een samenhangende bal.
  • Laat 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm frituurolie tot 180 graden.
  • Rol balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Rol ze door de kokos en frituur ze in gedeelten in ca. 7 minuten gaar (zonder mandje).
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Bak intussen in een droge koekenpan de rest van de gemalen kokos onder steeds
  • omscheppen lichtbruin.
  • Schud de kokos in een diep bord en rol de gebakken balletjes erdoor.

Tips / Opmerkingen

Serveer de balletjes warm of koud, met (zoete) chilisaus
Ik heb zelf de balletjes niet gefrituurd, maar gebraden in boter, dat gaat ook heel goed.
Je kunt het mengsel natuurlijk ook gebruiken voor wat grotere ballen voor bij de maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met tahoe, prei, uien, bananen en satesaus

Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst op laag vuur gaar en droog.
  • Snij ondertussen de tahoe in blokjes van een centimeter op een bord en marineer ze met gemberpoeder, knoflookpoeder en flink wat ketjap (zoet of zout).
  • Af en toe goed omscheppen.
  • Fruit de ui met knoflook en de prei en breng dit op smaak met santen (liefst van een blok,anders een zakje),laos, koriander,komijn en kurkuma en een mespunt sambal.
  • Wees met de kruiden niet zuinig.
  • Goed doorscheppen.
  • Als de tahoe een uur gemarineerd is deze toevoegen aan de groente / kruidenmengsel en zachtjes meebakken.
  • Vervolgens de droge gare rijst erdoor scheppen en voorzichtig meebakken.
  • Op smaak brengen met ketjap en sambal.
  • Maak van de satesaus en wat melk een dikke romige saus.
  • Doe de nasi op de borden, bestrooi deze met seroendeng en vervolgens met de satesaus en geef er gesneden banaan en atjar tjampoer bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lams reepjes met spinazie uit Indonesië

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De spinazie ontdoen van dikke stelen en het zand er goed uitspoelen.
  • Daarna met een slacentrifuge goed droogmaken.
  • Het vlees met keukenpapier afdeppen en in smalle reepjes snijden.
  • De teentjes knoflook fijn pletten met de zijkant van een mes en fijnsnijden.
  • Het lichte deel van de bosuitjes in smalle ringetjes snijden.
  • De eieren even lekker los roeren.
  • Verhit de olie in de wok en bak het vlees onder voortdurend roeren en omscheppen.
  • Voeg de knoflook en de spinazie toe en blijf voortdurend roeren.
  • Laten bakken tot de spinazie begint te slinken.
  • Temper daarna de warmtebron en voeg de ketjap, bosuitjes en zout en peper naar smaak toe.
  • Schep alles enkele malen goed om.
  • Blijf omscheppen en voeg het ei er aan toe en laat dit al roerend stollen.
  • Doe het gerecht over in een voorverwarmde schaal.
  • Strooi de seroendeng er over en dien het direct op met gestoomde rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene kool schotel met spek blokjes en ketjap

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De speklappen in dobbelstenen snijden en in de marinademix met 1 eetlepel ketjap
  • 15 minuten marineren.
  • Het vlees in de verhitte olie rondom bruin bakken en daarna op laag vuur in een ½ uur gaar laten worden.
  • Intussen de rijst gaar koken.
  • De gesneden kool in weinig water in 15 minuten beetgaar koken.
  • De pindakaas en de ketjap door de kool roeren en met zout, peper en sambal op
  • smaak brengen.
  • Aan de ketjap saus mix 3 dl kokend water toevoegen en tot een gladde saus roeren.
  • Deze door het vlees mengen.
  • De witte saus volgens de gebruiksaanwijzing bereiden.
  • In een ingevette ovenschaal laagjes maken van rijst, vlees en kool.
  • De witte saus over de bovenste koollaag verdelen.
  • De seroendeng met de kaas (3 eetlepels) mengen en over de saus strooien.
  • In een warme oven, 175 graden Celcius, in 25 minuten laten garen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gebakken banaan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indische salade van snijbonen en ijsbergsla

Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: genietenvanvers.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de snijbonen in schuine stukken en kook ze in wat water met zout beetgaar.
  • Spoel ze koud af en laat ze uitlekken.
  • Schil intussen de rettich en snij hem in stukjes.
  • Snij de tomaten in plakjes en de ijsbergsla in reepjes.
  • Klop een dressing van het citroensap, de uitgeperste knoflook, de sambal, de ketjap, de olie en wat zout en peper.
  • Leg de ijsbergsla onderin een lage, brede schaal.
  • Verdeel daar de snijbonen, de stukjes rettich en de plakjes tomaat over.
  • Druppel de dressing erover en bestrooi de salade met seroendeng.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde tonijn op een oosterse salade

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf de tonijnmoten in met 1 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels (roerbak)olie en laat ze 10 minuten liggen.
  • Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
  • Kook de sperziebonen in een pan met ruim water en wat zout in 8 minuten beetgaar.
  • Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Boen de citroen schoon en rasp er een eetlepel gele schil af en pers de citroen uit.
  • Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Verwijder de grove takjes uit de waterkers.
  • Klop in een slakom de citroenrasp en het citroensap met 2 eetlepels sojasaus en 3 eetlepels (roerbak)olie.
  • Schep de sperziebonen, rode peper, bosui, worteljulienne en waterkers door de dressing.
  • Laat een grillpan goed heet worden en rooster de tonijnfilet in 6-8 minuten mooi bruin en van binnen nog rosé.
  • Keer de tonijn pas als de geroosterde kant vanzelf van de ribbels loslaat.
  • Verdeel de salade over vier borden, strooi de seroendeng erover en leg de tonijn erop.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Vervang de waterkers door blaadjes verse koriander en munt.

Alternatief voor de vis:

botervis, zwaardvis
 
Lekker met mie of naanbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oosterse salade met zalm

Snel te maken.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zalm
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Andijvie wassen en in reepjes snijden.
  • Taugé afspoelen met kokend water.
  • Andijvie en taugé over vier borden verdelen.
  • Zalmfilet in 4 stukken snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan metantiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten.
  • Zalmfilet in ca. 4 minuten aan beide zijden bakken.
  • Intussen dressing roeren van rest van olie, sojasaus, azijn, zout en peper.
  • Dressing over salade verdelen en seroendeng erover strooien.
  • Zalmfilet op salade leggen.