Recept afdrukken
No ratings yet

Scampi met houmous en lauwwarme sesamvinaigrette

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • 1 peper halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
  • Andere peper tussen handen rollen, in stukken snijden en zaadjes eruit schudden.
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • Kikkererwten afgieten en met vissaus, peperreepjes en helft van knoflook in mengkom doen.
  • Kikkererwten grof pureren.
  • Terwijl machine langzaam draait in dun straaltje zoveel olie toevoegen tot gladde, smeuïge massa ontstaat.
  • Houmous tot gebruik afgedekt op kamertemperatuur bewaren.
  • Scampi aan rugzijde insnijden, darmkanaal verwijderen.
  • Sjalot pellen en fijn snipperen.
  • In pan sesamolie zachtjes verwarmen.
  • Sesamzaadjes toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen tot geur goed los komt.
  • Maizena oplossen in teriyakimarinade.
  • Marinade, azijn en sjalotje toevoegen en dressing op laag vuur iets laten binden.
  • Geheel laten afkoelen.
  • Scampi volgens gebruiksaanwijzing onder stromend water ontdooien.
  • Scampi voorzichtig pellen, staartje laten zitten.
  • Scampi droogdeppen met keukenpapier.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet, arachideolie over panbodem laten uitvloeien.
  • Scampi op hoog vuur ca. 1 minuut bakken. Omschudden, rest van knoflook toevoegen en opnieuw ca. 1 minuut bakken.
  • Oestersaus en stukjes peper erdoor scheppen, nog 1-2 minuten bakken tot scampi gaar zijn. Intussen sesamvinaigrette en houmous zachtjes verhitten, tot lauwwarm.
  • Houmous op warme borden scheppen.
  • Blad ijsbergsla erop leggen.
  • Garnalen en stukjes peper met schuimspaan uit wok scheppen en over borden verdelen. Sesamvinaigrette erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkoolsalade

AllerHande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Bloemkoolroosjes in kleinere roosjes verdelen en wassen.
  • In pan met ruim water en zout bloemkoolroosjes in ca. 5 minuten beetgaar koken.
  • Intussen wortel schillen en grof raspen.
  • Stoneleeks in de lengte halveren en in stukken van ca. 3 cm snijden.
  • In zeef bloemkoolroosjes onder koud stromend water afspoelen.
  • Laten uitlekken en afkoelen.
  • In (sla)schaal bloemkoolroosjes en wortel door elkaar scheppen.
  • Gemberbolletjes fijnsnijden.
  • Azijn, olie, gember en suiker in (steel)pan doen en aan de kook brengen.
  • Warme saus door salade scheppen.
  • Salade ca. 1/2 uur wegzetten.

Bereiden:

  • Sesamolie over salade sprenkelen.
  • Salade omscheppen.
  • Garneren met stukjes stoneleek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taugé courgetteschotel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • stoompan of hoge pan met vergiet en deksel

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Courgette wassen en in plakken van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • Plakken in vieren snijden.
  • Pan voor 1/3 deel vullen met water en aan de kook brengen.
  • Courgette in mandje (of vergiet) doen en bestrooien met zout.
  • Courgette afgedekt ca. 5 à 8 minuten stomen.
  • Taugé toevoegen en geheel afgedekt nog ca. 5 minuten stomen.
  • Intussen in droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten lichtbruin roosteren. In kommetje sojasaus, olie en citroensap tot sausje roeren.
  • Groenten overdoen in schaal.
  • Sausje erdoor scheppen.
  • Bestrooien met pijnboompitten.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tahoesalade met sesamdressing

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In kommetje sojasaus, azijn en sesamolie door elkaar roeren.
  • Gember schillen, kleinsnijden en erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met tabasco.
  • Tahoe in plakjes van ca. 1/2 cm dik snijden, plakjes diagonaal doorsnijden.
  • Tahoe in schaal leggen, marinade erover schenken.
  • Worteltjes schoonmaken en (met kaasschaaf) in lengte in plakjes schaven.
  • Prei wassen, schoonmaken en in reepjes van ca. 10 cm snijden.
  • In pan met kokend water wortel en prei enkele seconden onderdompelen.
  • In vergiet laten uitlekken en laten afkoelen.
  • Komkommer in lengte doormidden snijden en zaadjes met lepel eruit scheppen. Vruchtvlees (met kaasschaaf) in repen schaven.
  • Tahoe laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • In pan olie verhitten en tahoe op hoog vuur in ca. 4 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en laten afkoelen.
  • In pan marinade aan de kook brengen.
  • Pindakaas en suiker erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met tabasco. Laten afkoelen.

Bereiden:

  • Groenten door elkaar scheppen en op midden van vier borden leggen.
  • Tahoe erop leggen.
  • Marinade erover scheppen. (Bestrooien met sesamzaadjes.)

Recept afdrukken
No ratings yet

Sojadressing met sesamolie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dressings
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In droge koekenpan pijnboompitten ca. 2 minuten roosteren.
  • Olie, citroensap, sojasaus, sesamolie en 1 eetlepel water tot dressing roeren.
  • Bieslook erboven fijnknippen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Dressing over sla verdelen en bestrooien met pijnboompitten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sla met aardbeien en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de vinaigrette

voor de salade

Bereidingswijze

  • Doe de sherry of het appelsap, de azijn naar keuze, de honing en de zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en een homogene vinaigrette is ontstaan.
  • Was en droog de sla en pluk ze kleiner.
  • Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verbrokkel de kaas.
  • Rangschik de sla, de peer, de aardbeien en de ui op de bordjes.
  • Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas erover.
  • Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Een salade die voor liefhebbers van zowel hartig als zoet als voor- of lunchgerecht kan worden geserveerd.
Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar 'zomerkoninkjes', maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas bij Gerrit en Trijnie Bronsink, aardbeienkweker van de Aardbeientuin in Oene (vlakbij Apeldoorn). Het grootste deel van de aardbeien komt hier trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit wordt beschermd tegen wind en regen. De aardbeien van Bronsink (alleen het ras Elsanta) zien er dan ook perfect uit, ruiken verrukkelijk en smaken zoet en sappig. Er wordt niet gespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Deze milieubewust geteelde aardbeien, aardbeienjam, -wijn en -vruchtensap zijn van maandag tot zaterdag aan de Rozenkampweg 18 verkrijgbaar. Op afspraak is een rondleiding mogelijk. Aardbeienkwekers in ons land hebben het de laatste jaren niet zo gemakkelijk. Er komen er steeds meer omdat in het bijzonder paprika-, tomaten- en groentetelers omschakelen naar dit zachte fruit. Gunstig voor de consument, maar minder voor de teler, omdat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor de prijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Japanse burger met wasabimayo

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Japan
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de beefburgers met de teriyakimarinade.
  • Halveer de vellen filodeeg.
  • Spreid de helft uit op de bakplaat en bestrijk ze met gesmolten boter.
  • Leg er een velletje deeg op, bestrijk dit weer met gesmolten boter en strooi het sesamzaad erover. Bak het filodeeg in ca. 15 min. gaar en goudbruin.

Bereiden:

  • Verhit een koekenpan.
  • Rooster de burgers op middelhoog vuur aan elke kant 5 minuten.
  • Meng intussen naar smaak wasabi door de mayonaise. 5.
  • Meng de sesamolie en naar smaak zout en peper door de komkommer.
  • Verdeel de burgers over 4 (langwerpige) borden.
  • Schep de komkommer op de burgers en leg er een toef van de wasabimayonaise bij.
  • Leg het filodeeg op de borden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tempura

Oosterse groentebeignets / Allerhande 2002
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 1 persoon

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In steelpan 1 dl water met kruidenbouillon verwarmen.
  • Sherry en sojasaus erdoor roeren.
  • Laten afkoelen en in 2 kommetjes schenken.
  • Gemberwortel schillen en fijn raspen.
  • Op 2 borden scheppen.
  • Kommetje met dipsaus ernaast zetten.
  • Shii-takes met keukenpapier schoonvegen.
  • Groenten schoonmaken, heel laten.
  • In lage wijde kom ei met 1 dl ijskoud water loskloppen.
  • Met vork bloem erdoor kloppen, er mogen klontjes zichtbaar blijven.
  • In wok olie en sesamolie verhitten tot er lichte damp af komt.
  • Groenten één voor één door beslag halen en met 3-4 stuks tegelijk in hete olie in ca. 3-4 minuten goudbruin frituren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Groenten op borden rangschikken en direct serveren met pikante dipsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese gestoomde kip met peper

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: China
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Calorieën: 280kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Struikje Tah tsai wassen, droogslaan en in lengte in vieren snijden.
  • Kwarten Tah tsai in stoommandje leggen.
  • Stengels citroengras in lengte halveren en naast elkaar in andere stoommandje leggen.
  • In vijzel met stamper of op plank peperkorrels met bolle kant van lepel fijnmaken. Kipfilets dwars op sereh leggen en bestrijken met helft van sesamolie.
  • Gekneusde peper erover strooien.
  • Wok tot net onder speciale stoomrekje met water vullen (of pan gebruiken waarop stoommandje precies past).
  • Water aan de kook brengen.
  • Stoommandje met Tah tsai op wokrekje of pan boven kokend water zetten.
  • Hierop stoommandje met kip plaatsen en afsluiten met deksel.
  • Tah tsai en kip in ca. 10 minuten gaar stomen.
  • Intussen 2 borden voorverwarmen.
  • Kwarten Tah tsai op borden rangschikken en rest van sesamolie en beetje sojasaus erover druppelen.
  • Sesamzaadjes erover strooien.
  • Kipfilets ernaast leggen.
  • Rest van sojasaus in kleine kommetjes schenken en erbij geven.

Tips / Opmerkingen

Serveren met pandanrijst.

Nutrition

Calorieën: 280kcal | koolhydraten: 8g | Eiwit: 26g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Snijbonen shii-take wok

Recept categorieën: Bijgerecht, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

voor de saus:

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom.
  • Verwarm in een wok een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Voeg de gember, bosui en knoflook toe, en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de snijbonen en shii-takes toe met een ½ glas water.
  • Voeg als de snijbonen gaar zijn het Alpro® soya Fijngehakt, bamboe en taugé toe. Kook het geheel 2 minuten.
  • Schenk de saus erbij, roer nog even goed door en serveer.