Recept afdrukken
No ratings yet

Filet d'agneau en robe de filo et legumes du printemps

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Varkensvlees
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

LEGUMES (Groenten):

SAUS:

Bereidingswijze

LAMSFILET:

  • Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Verwijder de korsten van het brood en maal de rest tot kruim.
  • Hak de basilicum en peterselie fijn, samen met de tijmblaadjes.
  • Meng deze kruiden met het broodkruim en de boter.
  • Snijd het verse spek in plakken en leg deze op plasticfolie.
  • Verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over het spek.
  • Leg de lamsfilets bovenop en rol het geheel op.
  • Laat opstijven in de koeling.
  • Bestrijk het filodeeg met eidooier en leg de opgerolde filets erop.
  • Rol het geheel in en druk de buitenkanten plat.
  • Leg ze op een bakplaat met een siliconen bakmat.

SAUS:

  • Breng de lamsfond aan de kook.
  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en voeg ze samen met de tijm, rozemarijn en honing aan de fond toe.
  • Laat tot de helft reduceren.
  • Passeer de fond en monteer met de boter.

GARNITUUR (Groenten):

  • Dop de tuinbonen en de doperwten.
  • Blancheer ze apart in kokend water met zout en spoel ze koud.
  • Snijd de waspeen diagonaal in dunne lange plakken en blancheer tot ze knapperig zijn.
  • Spoel ze koud.
  • Schil de meiknollen en snijd ze in batons (dunne staafjes) van 3 mm dik.
  • Blancheer ze tot ze knapperig zijn en spoel ze koud.
  • Laat de shii-takes heel als ze klein zijn, anders snijd je ze in vieren.

LAMSFILET:

  • Zet de lamsfilet in een oven van 200 graden Celsius tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius is bereikt.
  • Laat ze vervolgens rusten op een temperatuur van 50 graden Celsius.

SAUS:

  • Breng de saus aan de kook.

GARNITUUR (Groenten):

  • Roerbak de shii-takes in hete boter en breng ze op smaak met een snufje zout.
  • Roerbak de overige groenten in hete olie en breng ze op smaak met zout en peper.

DRESSEREN:

  • Snijd de lamsfilets in 32 stukken en leg 2 stukken op elk bord.
  • Schep de groenten en shii-takes ernaast.
  • Giet de saus over het vlees.

Tips / Opmerkingen

Dit recept combineert malse lamsfilet met een krokante filodeegkorst en diverse voorjaarsgroenten, allemaal samengebonden met een smaakvolle saus. Het gerecht wordt fraai opgemaakt voor een aantrekkelijke presentatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese kippensoep van appie

Recept categorieën: Kip, Soep

Bereidingswijze

  • Snijd de rode peper (met of zonder zaadjes) in hele dunne schijfjes
  • Winterspelen in lucifer dikke reepjes.
  • Schil en rasp de gemberwortel
  • Leg de kipfilet samen met de wortel en rode peper en de sherry in het water en breng aan de kook.
  • Neem de gare kipfilet uit de bouillon, doormidden snijden en in dunne plakjes weer bij de bouillon doen.
  • Doe nu ook de shii-takes bij de bouillon en even koken.
  • Ondertussen de Bosui in ringetjes snijden en toevoegen.
  • De bouillon met de sojasaus op smaak brengen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Shiitake Bouillon met soesjes

AllerHande 2004
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In pannetje 50 ml water met boter en mespunt zout aan de kook brengen.
  • In één keer bloem toevoegen en met houten lepel flink roeren tot deegbal ontstaat.
  • Pan van vuur nemen en ei door deeg roeren.
  • Blijven roeren tot deeg stevig is en glanst.
  • Met natte theelepel 24 bergjes beslag op met bakpapier beklede bakplaat scheppen.
  • Soesjes 15 minuten in een oven goudbruin en luchtig bakken (deur tussentijds niet openen).
  • Soesjes uit de oven nemen en op rooster laten afkoelen.
  • In een pan fond en 400 ml water schenken.
  • Sherry, bleekselderij, rozemarijn, knoflook en verkruimeld chilipepertje toevoegen.
  • Bouillon aan de kook brengen en met deksel op de pan 15 minuten zachtjes laten trekken.
  • Bouillon boven de andere pan zeven.
  • Shii-takes toevoegen en 5 minuten laten meesudderen.
  • Op smaak brengen met zout en peper en in vier diepe borden scheppen.
  • Soesjes in bouillon leggen en bosuitjes erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentenbord met peterselie vinaigrette

AllerHande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sperziebonen schoonmaken en in ruim kokend water met zout beetgaar koken.
  • Boontjes in zeef scheppen, laten uitlekken en afkoelen.
  • Stoneleeks halveren en in kookvocht van sperziebonen gaarkoken.
  • Stoneleeks met schuimspaan uit pan scheppen, laten uitlekken en in kom omscheppen met 1 eetlepel olie en zout en peper naar smaak.
  • Shii-takes schoonvegen.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en shii-takes op hoog vuur even roerbakken.
  • Shii-takes uit pan scheppen en bestrooien met zout en peper.
  • Boontjes in 4 porties bundelen en met katenspek omwikkelen.
  • Bundeltjes in ovenschaaltjes leggen en (kwart van) stoneleeks en shii-takes ernaast scheppen.
  • Tot gebruik afgedekt met plasticfolie in koelkast zetten.
  • Peterselieblad zeer fijn hakken. In kom vinaigrette roeren van peterselie, knoflook, wijn, sjalot en rest van olie.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Afdekken en op koele plek bewaren.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Schaaltjes in midden van oven zetten en groenten in 10-15 minuten verwarmen.
  • Schaaltjes op de hittebestendige borden plaatsen.
  • Peterselievinaigrette erover lepelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ketjapbahmi en barbecuegroentepakketjes met shii-takes en gebakken uitjes

Recept categorieën: Groenten, Roerbakken / Wokken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Auteur: Conimex

Bereidingswijze

  • Snijd de paprika's in reepjes en meng ze met de (hele) paddenstoelen, de taugé, 1 eetlepel van de kruidenmix, 1 eetlepel olie en 1 eetlepel ketjap.
  • Leg 4 stukken aluminiumfolie op het aanrecht, schep het groentemengsel in het midden en vouw de folie stevig dicht.
  • Steek de barbecue aan of verwarm de oven voor op 220 C.
  • Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Afgieten in een vergiet, koud afspoelen en laten uitlekken.
  • Klop de eieren los.
  • Laat de groentepakketjes op een rooster op de barbecue of in de oven in ca.
  • 15 minuten gaar worden.
  • Verhit ondertussen een wok.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de mie met de rest van de kruidenmix 3 minuten.
  • Voeg 3 eetlepels ketjap toe, goed mengen.
  • Schep de eieren erdoor en laat ze stollen
  • Schep de helft van de gebakken uitjes en de koriander door de mie.
  • Leg de groentepakketjes op 4 borden.
  • Schep de mie ernaast en strooi de rest van uitjes en koriander erover.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:
Geef er Conimex Smaakmakers Sambal Brandal bij voor een pittig smaakje en Kroepoek Cassave voor een lekker knappertje.
Variatietip:
Voor een niet vegetarische variant op het recept kun je 200 g kipreepjes toevoegen. Eerst de kip 5 minuten wokken dan de mie toevoegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Five spice turkey met gewokte shii-take noedels

Recept categorieën: Kalkoen, Noedels, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Oosters
Auteur: Conimex

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Afgieten in een vergiet, koud afspoelen en laten uitlekken.
  • Snijd de shii-takes en de paprika in stukjes.
  • Verhit een hapjespan, voeg een scheutje olie toe en roerbak de kalkoen 5 minuten.
  • Voeg de prei en paprika toe en roerbak nog 3 minuten.
  • Voeg 7 eetlepels woksaus toe en warm goed door.
  • Verhit ondertussen een wok, voeg een scheutje olie toe en roerbak de shii-takes 2 minuten.
  • Voeg de uitgelekte noedels toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg 3 eetlepels woksaus toe en warm goed door.
  • Verdeel de noedels over de diepe borden en schep de five spice turkey erop.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:
Geef er Conimex Smaakmaker Gebakken Uitjes bij om er zelf naar smaak over te strooien.
Varaitietip:
Vervang de shii-takes door champignons of gemengde paddenstoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappel Truffel Gratins

Allerhande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Aardappels schillen en in hele dunne plakjes snijden.
  • In schenkkan slagroom met melk en eierdooiers mengen.
  • Truffelolie erdoor kloppen.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Aardappelschijfjes in kom met roommengsel en kaas omscheppen zodat elk plakje met
  • vocht bedekt is.
  • Aardappels over muffinvormpjes verdelen.
  • Rest van roommengsel over aardappels schenken.
  • Shii-takeplakjes op elk vormpje leggen.
  • Muffins in midden van oven in ca. 30 minuten bakken.
  • Uit oven nemen, laten afkoelen en met aluminiumfolie afdekken.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Gratins (afgedekt met aluminiumfolie ) 30 minuten in oven verwarmen.
  • Gratins uit oven nemen en 5 minuten laten afkoelen.
  • Met mesje aardappelgratins langs rand van muffinvorm lossnijden.
  • Met behulp van lepel gratins voorzichtig uit muffinvorm scheppen.
  • Op schaal leggen en serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Teriyaki spiesjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vis
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstuk in 8 dobbelstenen, zalm in 12 blokjes snijden.
  • In aparte kommen blokjes mengen met elk 1/2 dl marinade.
  • Biefstuk en zalm minstens 15 minuten laten marineren, af en toe omscheppen.
  • Bovenste groen van stoneleeks in ringetjes snijden, stengels in 5 stukken snijden.
  • Shii-takes schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Biefstuk uit marinade nemen en met stoneleeks aan satéstokjes rijgen.
  • Hetzelfde doen met zalm.
  • Princess Table Chef op tafel zetten en 5 minuten voorverwarmen op 215 °C. Spiesjes aan beide kanten ca. 2 minuten bakken tot biefstuk bruin en van binnen rosé is, en zalm vrijwel gaar. Intussen plakjes shii-take gaarbakken, regelmatig omscheppen.
  • Groen van stoneleeks door rijst mengen en op tafel zetten.
  • Shii-takes over twee borden verdelen en op smaak brengen met sojasaus en peper.
  • Spiesjes op shii-takes leggen, bestrooien met sesamzaadjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges en shii-takes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en roerbak hierin de asperges, behalve de punten, 3-4 minuten.
  • Was de courgettes, snijd ze in blokjes en voeg die toe.
  • Borstel de shii-takes schoon, snijd ze in plakjes en bak die in de wok mee.
  • Voeg de sojasaus en de gemberwortel of het gemberpoeder toe, breng aan de kook en laat de asperges beetgaar worden.
  • Lange linten zijn in 1-2 minuten gaar, stukjes in 2-3 minuten.
  • Snijd de lente-uitjes in ringen en strooi deze op het laatst over het gerecht.
  • Serveer met gekookte mie.

Tips / Opmerkingen

Tip 1:

Dit gerecht smaakt zowel met witte als met groene asperges uitstekend. Ook kunt u de courgettes vervangen door peultjes of sugar snaps en de shii-takes door reepjes paprika en/of wortel.

Tip 2:

U kunt met de shii-takes 175 g Quorn-stukjes naturel meebakken voor extra voedingswaarde.

Tip 3:

Wilt u wat extra saus voor bij de mie, voeg dan tegelijk met de sojasaus 1-2 dl groentebouillon toe. Bind het extra vocht vervolgens met 1 eetlepel aardappelmeel.
 Dit roerbakgerecht kan zowel met witte als met groene asperges worden bereid, maar de witte hebben zeker qua kleur wel de voorkeur.
Kleine courgettes hebben meer smaak dan de grote exemplaren, de smaak is over het algemeen tamelijk neutraal. Door het toevoegen van verschillende kruiden kan elke keer een ander smaakeffect worden verkregen.
2 eetlepels (zonnebloem- of maïs)olie

Recept afdrukken
No ratings yet

Reebiefstuk met madeirasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Wild
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • In pan wildfond met Madeira en kruiden aan de kook brengen.
  • In andere pan gevogeltefond met slagroom, 1 eetlepel citroensap en peperkorrels aan de kook brengen.
  • Beide mengsels in 5 á 6 minuten op hoog vuur tot 1 1/2 dl laten inkoken.
  • In twee zeven elk natgemaakte theedoek leggen.
  • Madeiramengsel en roommengsel elk afzonderlijk boven twee andere pannen zeven.
  • Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • 50 g Boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN:

  • Vijf borden voorverwarmen.
  • In grote pan ruim water met zout en rest van citroensap aan de kook brengen. Intussen reebiefstukjes elk in 3 gelijke stukjes snijden.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Shii-takes schoonvegen met keukenpapier.
  • Grote exemplaren halveren.
  • In pan met kokend water kool in 5 minuten beetgaar koken.
  • In -zeef laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • Intussen in koekepan rest van boter verhitten.
  • Biefstukjes in 5 à 7 minuten aan weerszijden bruin bakken.
  • Biefstukjes uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden. In achtergebleven bakvet shii-takes in 5 min bruin bakken,af en toe omscheppen.
  • In tussen pannen met Madeira- en roommengsel opnieuw aan de kook brengen. Van vuur af door elk mengsel 25 g blokjes boter kloppen.
  • Sauzen zonodig op smaak brengen met zout.
  • Op elk bord eerst Madeirasaus scheppen.
  • Borden zó bewegen dat saus goed over borden verdeeld wordt.
  • Hierin 'bedje' van kool leggen.
  • Op kool in cirkelvorm 3 biefstukjes leggen.
  • Shii-takes in midden van biefstukjes leggen.
  • Hierover roomsaus schenken.
  • Garneren met peperbessen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met pasta.