Recept afdrukken
No ratings yet

Honing griesmeelcakejes met sinaasappelsiroop

Allerhande 2003
Recept categorieën: Cake, Nagerecht
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
porties: 12 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Griesmeel met bloem, bakpoeder en mespunt zout mengen.
  • Eieren splitsen.
  • Eierdooiers loskloppen met olie en honing (4 eetlepels apart houden voor siroop).
  • Eimengsel door griesmeelmengsel scheppen.
  • In vetvrije kom eiwitten stijfkloppen en luchtig door griesmeelbeslag spatelen.
  • Beslag in ingevette bakvorm schenken.
  • Cake in midden van oven in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin bakken.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil fijn raspen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • In steelpan sinaasappelsap met rasp, kaneelstokje en achtergehouden honing tot siroopdikte inkoken.
  • Cake uit vorm nemen, op schaal leggen en warme siroop erover schenken.
  • Warm of koud serveren.

Tips / Opmerkingen

Garneer de cakejes met 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel.
Serveer ze koel als nagerecht met 150 gram dikke Griekse yoghurt waar 1 eetlepel honing doorheen geroerd is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ham uit de oven met bieslooksaus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
porties: 8 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sinaasappel schoonboenen, schil fijn raspen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Ham volgens gebruiksaanwijzing bereiden in oven.
  • Intussen boven kom van keukenmachine 1 1/2 zakje bieslook fijn knippen.
  • Met pijnboompitten, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 3 eetlepels sinaasappelsap fijn malen.
  • Crème fraîche erdoor mengen en saus op smaak brengen met zout en peper.
  • In koekenpan tomaatjes met rest van sinaasappelsap op hoog vuur verwarmen, tot bijna alle sap verdampt is.
  • Rest van bieslook boven tomaatjes fijn knippen.
  • Ham uit verpakking nemen en in dunne plakken snijden.
  • Plakken ham dakpansgewijs op grote schaal leggen.
  • Garneren met tomaatjes.
  • Saus apart erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Schuimtaart met citrusvruchten

Allerhande 2002
Recept categorieën: Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC.
  • Boter smelten.
  • Sinaasappel schoonboenen, schil fijn raspen.
  • Koekjes fijn malen.
  • Boter en sinaasappelrasp erdoor mengen.
  • In taartvorm deeg verdelen, goed aandrukken.
  • Citroenen en limoenen uitpersen.
  • Eieren splitsen.
  • Dooiers in ca. 5 minuten licht en schuimig mixen.
  • Beetje bij beetje citroensap, limoensap en gecondenseerde melk toevoegen en kloppen tot gebonden massa ontstaat.
  • In vetvrije kom eiwitten stijfkloppen tot stijve pieken.
  • Helft van suiker toevoegen en eiwitmengsel nog 3 minuten kloppen tot het stevig en glanzend is.
  • Rest van suiker er doorheen spatelen.
  • Dooiermengsel over taartbodem uitstrijken.
  • Eiwitschuim in pieken over bovenzijde taart verdelen.
  • Taart in midden van oven 15-20 minuten bakken tot bovenzijde van eiwitschuim stevig en lichtgekleurd is. Taart ca. 2 uur laten afkoelen en ca. 2 uur in koelkast laten opstijven.
  • Sinaasappel en grapefruits pellen.
  • Partjes tussen vliezen uit snijden en in kom doen.
  • Taart uit koelkast nemen en naast citrusfruit op buffet zetten.
  • Taart in 8 punten snijden, uit vorm lichten en op bordjes met citrusfruit garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met gerookte zalm en sinaasappeldressing

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sinaasappel schoonboenen en schil dun eraf raspen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • In kommetje 2 eetlepels sinaasappelsap,geraspte schil, mierikswortel, notenolie en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Witlof schoonmaken en in brede repen snijden.
  • Van waterkers dikke stelen verwijderen.
  • In kom witlof, waterkers en helft van dressing luchtig door elkaar scheppen.
  • In midden van borden van salade bergje maken.
  • Plakjes zalm in repen van ca. 3 cm breed snijden.
  • Repen zalm rond salade draperen en rest van dressing over zalm druppelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Grootmoederstaart

AllerHande 1996
Recept categorieën: Nagerecht, Taart
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten goudbruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Sinaasappel en citroen goed schoonboenen onder stromend water.
  • Boven kom schil van sinaasappel en schil van citroen dun afraspen.
  • Sinaasappel en halve citroen uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 3 dl en bij rasp schenken.
  • Met garde poeder voor banketbakkersroom erdoor kloppen.
  • Taartvorm invetten.
  • In kom bloem, poedersuiker en snufje zout mengen.
  • Boter toevoegen en met twee messen in kleine stukjes door bloem snijden.
  • Eierdooiers en 2 à 3 eetlepels koud water toevoegen.
  • Met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
  • Aanrecht bestuiven met bloem.
  • 2/3 Van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 25 cm doorsnede.
  • Vorm bekleden met deeg, aan rand goed aandrukken.
  • Helft van pijnboompitten over bodem verdelen.
  • Banketbakkersroom erover uitstrijken.
  • Bestrooien met rest van pijnboompitten.
  • Rest van deeg uitrollen tot dunne lap ter grootte van vorm.
  • Over vulling leggen.
  • Deeg van bodem en deksel tegen elkaar drukken, zodat 'schulprand' ontstaat.
  • In midden van oven taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken, laatste 10 minuten van baktijd taart bedekken met aluminiumfolie.
  • Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep met lengfilet

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gember in plakjes snijden. Shii-take schoonvegen met keukenpapier.
  • Stelen eraf snijden, hoedjes in reepjes snijden.
  • Citroen en sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en (met dunschiller) heel dun schillen.
  • 1/2 Rode peper wassen en met pitjes in stukjes snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • 2 Teentjes knoflook in de schil (met bolle kant van eetlepel) kneuzen.
  • 1 dl Visfond achterhouden.
  • Rest van visfond, gevogeltefond, gember, shii-takesteeltjes, citroen- en sinaasappelschil, stukjes peper, ui, knoflook en oestersaus in soeppan aan de kook brengen en ca. 15 minuten afgedekt zachtjes tegen de kook aanhouden.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korianderblaadjes van stelen nemen.
  • Stelen grof hakken, blaadjes fijnsnijden.
  • Ovenschaal invetten.
  • Rode peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen -en heel fijn snijden.
  • Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Vis in schaal leggen en bestrooien met zout, peper, knoflook, koriander en helft van rode peper en bosui.
  • Achtergehouden visfond erbij schenken en afdekken met aluminiumfolie.
  • In midden van oven vis in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Korianderstelen aan bouillon toevoegen en ca. 5 minuten laten meetrekken.
  • Bouillon boven pan door zeef schenken.
  • Klappermelk toevoegen en net tegen de kook aan brengen (niet laten koken!).
  • Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
  • Shii-takereepjes, bosuitjes en rest van peper door bouillon roeren.
  • Vis elk in diep bord leggen.
  • Bouillon erover schenken.

Tips / Opmerkingen

Serveren met kommetjes rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verse basilicum roomsaus

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Saus
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

Equipment

Bereidingswijze

VoorBereiden:

  • Sinaasappel goed schoonboenen.
  • Schil er dun afraspen.
  • Halve sinaasappel uitpersen.
  • In keukenmachine basilicum (1 blaadje achterhouden voor garnering) met 2 theelepels sinaasappelschil, 1 eetlepel sinaasappelsap en pijnboompitten fijnmalen.
  • Crème fraîche erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Overdoen in schaaltje.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Saus nogmaals doorroeren en garneren met basilicumblaadje.
  • Op tafel zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tuinerwtjescurry met sinaasappel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Curry's
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Ui pellen en snipperen.
  • Sinaasappel dik schillen, tot op vruchtvlees.
  • Boven kommetje met scherp mesje partjes tussen vliesjes uitsnijden (sap bewaren).
  • Partjes in stukjes snijden.
  • In kopje koriander fijnknippen.
  • In kommetje sinaasappelsap, biogarde en bloem door elkaar roeren.

Bereiden:

  • In braadpan boter smelten.
  • Ui en kerriepoeder ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Biogardemengsel erdoor roeren en tuinerwtjes erdoor scheppen.
  • Afgedekt in ca. 10 minuten zachtjes gaarsmoren, regelmatig omscheppen.
  • Sinaasappelstukjes en koriander erdoor scheppen en ca. 2 minuten laten meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Serveren met lamskoteletjes en rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos met bosvruchtensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Vruchtenmix ca. 1 á 1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien.)
  • Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren.
  • Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Sjalot al omscheppend ca. 1 minuut bakken.
  • Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.
  • Bosvruchtensaus onafgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Boven andere pan saus door zeef wrijven.
  • Laten afkoelen.
  • Crème fraîche en citroensap tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden.
  • Bladeren ca.3á4 minuten in kokend water leggen,uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden.

Bereiden:

  • Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen.
  • Rest van boter in kleine blokjes snijden.
  • Bosvruchtensaus zachtjes verwarmen.
  • Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen.
  • Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ca. 4 minuten rosé laten worden.
  • Uit bouillon nemen en laten uitlekken.
  • Bosvruchtensaus over borden verdelen.
  • Koolbladeren erin leggen.
  • In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen.
  • Citroensaus erover verdelen.
  • Garneren met sinaasappelreepjes.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gemengde sla en pommes duchesses.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofpeertjes in karamel wijnsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Sinaasappel onder koud stromend water goed schoonboenen. ¼ Deel van sinaasappel dus schillen.
  • Van rest van schil met citroentrekker sliertjes maken of met scherp mesje schil dun
  • eraf snijden en in dunne reepjes snijden.
  • In pan met dikke bodem suiker op zacht vuur onafgedekt langzaam laten smelten en goudbruin laten worden (= karamelliseren).
  • Wijn, kaneelstokje, stuk sinaasappelschil en 1 1/2 dl water toevoegen.
  • Vloeistof zachtjes aan de kook brengen.
  • Intussen peertjes schillen, steeltjes en kroontjes eraan laten zitten.
  • Peertjes in vloeistof leggen en afgedekt op laag vuur in ca. 1 uur gaar stoven, halverwege voorzichtig keren.

Bereiden:

  • Peertjes voorzichtig uit stoofvocht nemen en in schaal zetten.
  • Kaneelstokje en sinaasappelschil uit stoofvocht nemen.
  • Stoofvocht op hoog vuur met sinaasappelsliertjes ca. 3 minuten laten inkoken.
  • Saus over peertjes gieten.

Tips / Opmerkingen

Serveren bij bijvoorbeeld varkensfricandeau.