Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde kalkoenfilet met sinaasappelmarinade

Allerhande 2004
Recept categorieën: Kalkoen
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kalkoenfiletlapjes naast elkaar in lage schaal leggen.
  • In kom sinaasappelsap mengen met knoflook, azijn, olie en mosterd.
  • Sinaasappelmarinade over kalkoen schenken.
  • Takjes rozemarijn in 2-3 stukken knippen en tussen vlees steken.
  • Vlees afgedekt in koelkast minimaal 2 uur marineren; lapjes af en toe keren.
  • Vlees op kamertemperatuur laten komen.
  • Lapjes uit marinade nemen en droogdeppen.
  • Kalkoenfiletlapjes op barbecue afhankelijk van hun dikte in 1-2 minuten per kant bruin en gaar grillen (of in 2-3 porties in grillpan bereiden).
  • Met zout en peper bestrooien.

Tips / Opmerkingen

Eventueel kan het gegrilde kalkoenvlees ook koud worden gegeten. Eet het bijvoorbeeld met
mosterdmayonaise.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde eendenborst met sinaasappelportsaus

Allerhande 2006
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Laat het sinaasappelsap met de fond en de port op hoog vuur in circa 15-20 minuten inkoken tot een dikke stroperige saus.
  • Bind de saus eventueel met 1 theelepel aardappelzetmeel.
  • Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vetlaagje van de eendenborstfilets en wrijf ze naar smaak in met zout en peper.
  • Bestrijk de eendenborst aan de vleeskant dun met olie.
  • Verhit de grillpan en gril de filets op het vetlaagje 4-5 minuten, keer ze om en gril ze nog 1 minuut.
  • Leg de filets op een bakplaat en laat ze in de oven nog 5 minuten garen.
  • Neem 1 eetlepel van het eendenvet uit de grillpan en roer dat door de sinaasappel-portsaus.
  • Serveer de eendenborst met de saus.

Tips / Opmerkingen

Lekker met spruitjes, notenboter en tagliatelle.

Recept afdrukken
No ratings yet

Beenham met fijngesneden artisjok en walnotendressing

Allerhande 2006
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Stamp de noten met de knoflook fijn in een vijzel en stamp er vervolgens de mosterd, sinaasappelsap en de olijfolie door (of pureer alle voornoemde ingrediënten fijn met de staafmixer).
  • Breng pittig op smaak met zout en peper.
  • Snijd de artisjokharten in dunne plakjes.
  • Verdeel de beenham over een grote schaal en leg er een dun laagje artisjokharten op.
  • Bedruppel de schotel met walnotendressing en bestrooi de artisjokharten met extra (versgemalen) peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelsoep met pepernoten van gehakt

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Winterpeen schoonmaken en in plakken snijden.
  • In soeppan 1 el olie verwarmen en wortelplakjes 5 min. zachtjes bakken.
  • Sinaasappelsap en bouillon erbij schenken en met deksel op pan aan de kook brengen.
  • Soep 10-15 min. zachtjes laten doorkoken.
  • Intussen soepballetjes iets platter drukken, tot vorm van pepernoot.
  • Beetje grove peper erboven malen.
  • In koekenpan rest van olie verwarmen en gehaktballetjes in 5 min. bruinbakken, halverwege voorzichtig keren.
  • Staafmixer in pan zetten en soep pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en gehaktballetjes erover verdelen.
  • Slagroom door soep roeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hazenrugfilet met gepofte knoflook en sinaasappel wijnsaus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Wild
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng in een kom de bloem, kaas en peper.
  • Snijd met twee messen de boter erdoor.
  • Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat 15 min. rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 26 cm.
  • Bekleed de springvorm hiermee.
  • Verwarm de honing in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verhit tot aan de kook.
  • Haal van het vuur en roer de cashewnoten erdoor.
  • Strijk het notenmengsel uit over het deeg.
  • Bak het taartje in het midden van de oven in 45-50 min. gaar en goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelpuree en haricots verts.

Recept afdrukken
No ratings yet

Winterfruit pannenkoekjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Nagerecht, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Appel en peer schillen en in 4 parten snijden.
  • Klokhuizen verwijderen.
  • Appelparten in 3 plakjes snijden, peerparten in lengte halveren.
  • Appel en peer met citroensap besprenkelen.
  • Mandarijnen pellen en in partjes verdelen.
  • Wok verhitten.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Appel, peer en mandarijn ca. 2 minuten roerbakken.
  • Marmelade toevoegen, bestrooien met kaneel.
  • Sinaasappelsap in wok schenken,fruit omscheppen en op laag vuur nog ca 2minuten verwarmen.
  • Intussen pannenkoeken volgens gebruiksaanwijzing verwarmen en op warme borden leggen.
  • Fruit met saus op onderste helft scheppen, bovenkant over vulling dichtklappen.
  • Pannenkoek dun met poedersuiker bestrooien en warm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappel rozemarijnjus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In steelpan fond met likeur, sinaasappelsap en rozemarijn tot helft laten inkoken.
  • Laten afkoelen.
  • Tijdens rusten van kalkoen braadslede op laag vuur zetten, fond erin schenken, aanbaksels losroeren en zachtjes verwarmen.
  • Koude boter in klontjes snijden.
  • Van vuur af boter door jus kloppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Schnitzels met bessensaus

Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de negerzoenen

Bereidingswijze

  • Bestrooi de schnitzels met peper, zout en een paar naaldjes rozemarijn en bak ze in de hete boter goudbruin en bijna gaar.
  • Neem ze uit de pan en houd ze warm.
  • Blus de braadboter met het appelsap, voeg de citroenrasp toe en laat de saus iets inkoken.
  • Proef de saus, voeg de honing en eventueel peper en zout toe.
  • Doe de blauwe bessen en de room erbij en roer tot een mooie saus ontstaat.

Voor de negerzoenen

  • Maak de aardbeien schoon, snijd ze in vieren en zet de stukjes met het sinaasappelsap of de likeur een half uurtje weg.
  • Snijd de kapjes van de negerzoenen en steek er, afhankelijk van de grootte, één, twee of drie stukjes aardbei in.
  • Garneer met een blaadje munt of citroenmelisse.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pasta.

Variatietip:

Neem bramen in plaats van blauwe bessen.
Neem kipfilet of eendenborst in plaats van een schnitzel.
 
Info: Blauwe bessen zijn te herkennen aan een lichtblauw 'waslaagje' dat ze van nature hebben. Een soort bewijs van kwaliteit en versheid. De vrucht wordt ook wel de Koningin der bessen genoemd door haar vele mogelijkheden in de keuken, maar ook door haar schoonheid in de tuin. De bessenstruik is in alle jaargetijden prachtig om te zien. In het voorjaar draagt de struik mooie witte bloemen, in de zomer worden de besjes langzaam van groen, via rood naar blauw, in de herfst zijn de blaadjes mooi geel/rood en in de winter krijgen de takken een fraaie rode kleur.
In ons land worden blauwe bessen nog niet zoveel gegeten. In landen als Groot-Brittannië, Japan en de VS zijn de bessen enorm populair, vooral omdat ze zo gezond zijn.
Blauwe bessen smaken niet alleen heerlijk in allerlei toetjes, maar ook hartig doen ze het goed.
Bewaar blauwe bessen, afgedekt, niet langer dan 5-7 dagen in de koelkast. Invriezen gaat heel goed, mits de bessen niet van tevoren worden gewassen. Wassen is trouwens geheel overbodig, blauwe bessen worden zonder bestrijdingsmiddelen geteeld en met de machine geoogst (de machine trilt de rijpe bessen van de struik).
De negerzoenen met aardbeien zijn een supersnel toetje, al misstaat het zeker niet als minigebakje bij de thee.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip paprika perzikspiesen

Recept categorieën: Fruit, Kip
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng het sinaasappelsap met de honing aan de kook en roer tot de honing is opgelost.
  • Verwarm de grill voor.
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm en doe deze in een stevige plastic (diepvries)zak (met ritssluiting).
  • Meng het komijnpoeder met het kaneelpoeder, het zout, het knoflookpoeder, de cayennepeper en de kruidnagels en voeg dit mengsel aan de kip toe.
  • Sluit de zak en schud tot de kip met de kruiden is omhuld.
  • Neem 8 satéprikkers (liefst metalen, leg houten minstens een uur in ruim water om verbranden te voorkomen).
  • Schil de perziken en snijd ze in kwarten.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
  • Rijg afwisselend een stukje kip, perzik en paprika aan de prikkers.
  • Grilleer de spiesen 10-15 minuten op middelhoog tot de kip gaar is, keer ze tussentijds en bestrijk ze de laatste 5 minuten van het grilleren met de sinaasappelhoning.

Tips / Opmerkingen

Serveer met (zilvervlies- of noten)rijst.

Info:

Kip kan zich qua smaak gedragen als een kameleon. Elke keer anders en dat is in de keuken een prettige eigenschap. In dit geval wordt onder andere komijn gebruikt. De kleine, lichtbruine, gedroogde komijnzaden lijken op die van de karwij. De eenjarige plant groeide oorspronkelijk ten oosten van de Middellandse Zee en in Egypte.
Nu vinden we deze plant vooral in Turkije, Iran, India, Noord-Afrika en China. In de graven van de farao's vond men al komijnzaad. De Grieken vloekten bij het zaaien van komijn om boze geesten te verjagen. In Rome rookten studenten komijn om er moe en overwerkt uit te zien. De zaden worden heel of in poedervorm verwerkt. Lekker om couscous mee te kruiden, chili con carne of curry's.
Past goed bij vis, lam en kip en veel groenten. Komijn heeft een typische geur en smaakt van kruidig tot licht bitter.