Recept afdrukken
No ratings yet

Groene aspergesoep met kipcrostini

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen op 175 °C.
  • Bouillon tegen de kook aanhouden en hierin kipfilet in ca. 10 minuten gaar pocheren.
  • Uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Asperges schoonmaken en in 3 stukken snijden.
  • In pan 1 eetlepel olie verhitten en sjalot 2 minuten fruiten.
  • Bouillon, mosterd en asperges toevoegen.
  • Afgedekt ca. 15 minuten zachtjes laten koken.
  • Na 10 minuten aspergekopjes uit soep nemen.
  • Rest van olie en knoflook mengen en sneetjes pistolet hiermee bestrijken.
  • Brood onder grill in ca. 3-4 minuten krokant en goudbruin roosteren.
  • Van kipfilet schuin 4 plakken snijden.
  • Crostini's beleggen met kipfilet en aspergekopje.
  • Aspergesoep met staafmixer pureren.
  • Slagroom erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep over kommen verdelen.
  • Crostini in soep leggen of erbij serveren.

Tips / Opmerkingen

Gebruik eventueel groene asperges uit de diepvries.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene salade met pistachedressing

Allerhande 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Brood ontkorsten en in keukenmachine tot fijn kruim malen.
  • In koekenpan 2 el olie verhitten.
  • Broodkruim op laag vuur in 4 minuten knapperig en goudbruin bakken, af en toe roeren.
  • Pistachenoten pellen.
  • Onder koud stromend water stugge velletjes en zout van nootjes wrijven.
  • In slakom dressing kloppen van rest van olie, sjalot, knoflook, limoensap, mosterd en tijm.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Frisée, rucola, tuinkers en pistachenoten door dressing mengen.
  • Geroosterde broodkruim erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taartje van paling

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paling in lengte halveren.
  • Repen in dobbelsteentjes snijden.
  • Sjalot pellen en snipperen.
  • In kom mayonaise en crème fraîche mengen met sjalot en palingblokjes.
  • Korst van oudewijvenkoek afsnijden en met ringvorm uit elke plak een rondje steken.
  • Venkel schoonmaken.
  • Venkelgroen en onderste stuk eraf snijden.
  • Met koksmes venkelknol flinterdun snijden.
  • Venkelrepen in kom met ijskoud water en ijsklontjes leggen.
  • In maatbeker dressing kloppen van olie en citroensap.
  • Gasbrander klaarzetten of ovengrill voorverwarmen.
  • Appels goed wassen.
  • Appels rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal in dunne plakken snijden.
  • Dakpansgewijs 6 appelplakken op elkaar leggen en er met de ringvorm een cirkel uitsteken.
  • Nog 3 keer herhalen.
  • Appel bestrooien met suiker.
  • Met gasbrander suiker karameliseren.
  • Of appelrondjes op met aluminiumfolie bekleed rooster leggen, rooster vlak onder de grill schuiven en suiker in 2-3 minuten laten karameliseren.
  • Ringvorm op bord zetten en oudewijvenkoek er als bodem in leggen.
  • Kwart van palingmassa in ringvorm scheppen, bovenkant gladstrijken.
  • Taartje afdekken met gekarameliseerde appel.
  • Zo nog 3 taartjes maken.
  • Venkel met schuimspaan uit kom ijswater nemen en laten uitlekken.
  • Naast elk palingtaartje een bergje vormen van venkel.
  • Dressing erover verdelen en garneren met basilicum.

Tips / Opmerkingen

Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoenrisotto met geitenkaas

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de sjalot en de teentjes knoflook en hak beide fijn.
  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de sjalot en de knoflook glazig.
  • Snijd de pompoen in stukjes van 2 x 2 x 2 cm en bak deze kort mee.
  • Doe de risottorijst erbij en bak die al omscheppende tot de rijst glazig ziet.
  • Schenk, al roerend, de wijn en de hete groentebouillon er in gedeelten bij.
  • De rijst moet steeds net onder het vocht staan.
  • Kook de risotto in ± 20 minuten beetgaar.
  • De rijst moet enigszins vochtig blijven.
  • Snijd de kaas in blokjes en de gewassen en gedroogde rucola in reepjes en schep deze vlak voor het serveren door de risotto.

Tips / Opmerkingen

Bestrooi naar smaak met peper en serveer met een groene salade.
Tip:
Vervang de rucola door 2-3 takjes verse basilicum.
Info:
Bij de natuurvoedingswinkels liggen ze al weer volop; mooie pompoenen in verschillende kleuren en maten. Aangesneden pompoen is in plakken of schijven gesneden in vershoudfolie verpakt, circa 4 dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik een restant voor een soep of roergebakken als groente. In dezelfde natuurvoedingswinkel of op een biologische markt vindt u heerlijke
blauwgeaderde geitenkaas. Maar deze kan ook worden vervangen door een 'gewone' blauwgeaderde kaas zoals bijvoorbeeld Gorgonzola, Roquefort, Danish blue of Fourme d'Ambert.
Gebruik voor de risotto speciale risottorijst, zoals Arborio, Carnaroli of Vialone. Met name de Arborio en de Vialone nemen veel smaak op en worden door het koken heerlijk romig. De Carnaroli rijst geeft weinig zetmeel af tijdens het koken en behoudt zijn stevige korrel. 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Venkel koolrabisalade

Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de venkel schoon.
  • Snijd de stengels eraf, bewaar de groene veertjes.
  • Verwijder het kapje aan de onderkant van de knol.
  • Snijd de knol in vieren, verwijder de harde kern en snijd de kwarten vervolgens in reepjes.
  • Maak de koolrabi's schoon.
  • Snijd de stengel met de blaadjes eraf en hak ze fijn.
  • Snijd de knol in vieren en vervolgens in reepjes.
  • Maak de paprika schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Was de courgette, verwijder de uiteinden, snijd hem in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes.
  • Pel de sjalot en hak hem fijn.
  • Klop een dressing van de sjalot, de mosterd, de azijn, de olie, het geperste teentje knoflook, het basilicum in fijne reepjes en zout en peper.
  • Doe alle groenten in een schaal, schenk de dressing erover, meng goed en laat een half uurtje intrekken.

Tips / Opmerkingen

Serveer met crostini (geroosterde sneetjes brood) bestreken met olijfolie, knoflook en tomaat of foccacia.

Tip:

meng voor een maaltijdsalade 200 g in blokjes gesneden harde geitenkaas of graskaas door de salade.

Info:

Van begin juni tot oktober/november (als de eerste nachtvorst komt) is er weer volop venkel van Nederlandse bodem te koop. Ons klimaat (als het te warm is krijg je geen mooie bolvorm) en de grondsoort in Zuidoost-Nederland zijn bijzonder geschikt voor de teelt van venkel. Venkel gedijt op een vochthoudende, humusrijke zand- of lichte zavelgrond. De groente moet regelmatig kunnen groeien
te koud of nat is ook niet goed. Venkel is door zijn zachte anijssmaak heel geschikt voor een zomerse (maaltijd)salade. Bewaar venkel in de koelkast, behandel de knol voorzichtig, stoten leidt snel tot bruinverkleuring.
Koolrabi heeft een lichtzoete smaak met slechts een zweempje van kool. Rijk aan vitamine C, foliumzuur, calcium en magnesium, vooral in de blaadjes, dus ook deze gebruiken. Fijnhakken en door de salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witlofsoep met gerookte forel

Recept categorieën: Soep, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de sjalot of ui.
  • Maak het witlof schoon, was de struikjes en snijd ze in reepjes.
  • Houd 2 eetlepels gesneden witlof achter voor de garnering.
  • Smelt de boter en bak de sjalot of ui hierin glazig.
  • Doe het witlof erbij en bak het al roerend 1-2 minuten.
  • Blus met de witte wijn (of een scheut bouillon), roer alles door en schenk de bouillon erbij.
  • Breng alles aan de kook en laat de soep, afgedekt, ± 8 minuten zachtjes koken.
  • Warm de soep nog even goed door.
  • Snijd de gerookte forel in reepjes.
  • Knip de dille fijn en houd enkele takjes achter voor de garnering.
  • Schenk de room bij de soep en breng deze op smaak met zout en peper.
  • Schep er vlak voor het serveren de forel door en garneer met de achtergehouden reepjes witlof en de dille.

Tips / Opmerkingen

Variatietip 1:

Vervang de gerookte forel door rauwe of gekookte ham. Voeg dan tijdens het bakken van de sjalot of ui 1-2 theelepels mosterd aan de soep toe.

Variatietip 2:

Garneer met bieslook in plaats van dille.

Variatietip 3:

Neem geen visbouillon, maar groente- of vleesbouillon.

Info:

Witlof wordt - om ons als consument een plezier te doen -, helemaal op water gekweekt in plaats van in een laag aarde. Dit kan het hele jaar door en geeft schone, blanke witlof die amper hoeft te worden gewassen en niet meer bitter smaakt. Wel bevat deze witlof meer water en is hij minder compact dan de witlof van de koude grond. Het verwijderen van de kern of pit is in principe niet meer nodig. Het kenmerkende bittertje heeft de teler er de laatste jaren voor het grootste gedeelte uitgeteeld. Houdt u toch niet van het laatste beetje overgebleven bittere smaak, verwijder dan eventuele groene blaadjes van de struikjes.
Witlof blijft mooi blank van kleur als u er tijdens het koken enkele druppels citroensap aan toevoegen.
De groente kan in de koelkast ± één week worden bewaard, mits niet in plastic verpakt.
Honderd gram witlof bevat slechts 16 kilocalorieën en zit vol calcium, natrium, ijzer, koolhydraten en vitamine B1, B2 en wat C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van koolrabi met aardbeien en koriander

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten, Salade
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de gele schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Klop in een schaal een dressing van het limoensap met de olie, de honing en naar smaak zout en peper.
  • Schil de koolrabi, snijd hem in dunne plakken en snijd de plakken vervolgens in kleine blokjes.
  • Meng de koolrabi en de sjalot door de dressing en laat de dressing minimaal 30 minuten intrekken.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in vieren.
  • Meng de aardbeien met de geraspte limoenschil en laat dit 30 min. marineren.

Bereiden

  • Schep de aardbeien en koriander door de koolrabi en maal er nog wat verse peper over.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij gegrilde kip of kalfsvlees.
De zoete aardbeien in deze frisse, aromatische salade smaken goed bij de pittige koolrab.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stokbrood met hamburgertjes en salsa

Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Plet de maïskorrels iets met een vork.
  • Meng de stukjes paprika en olijf met de komijn en olie naar smaak zout en peper door de maïskorrels.
  • Laat de smaken van de maïssalsa minimaal 30 min. intrekken.
  • Rasp intussen de schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Marineer de stukjes sjalot 5 min. in het limoensap.
  • Meng de geraspte limoenschil, stukjes tomaat, koriander, olie en naar smaak zout en peper door de sjalot.
  • Laat de smaken minimaal 30 min. intrekken.
  • Kneed intussen het gehakt met eiwit, paprikapoeder, 1 tl zout en naar smaak peper heel stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 24 gelijke stukjes en vorm ze elk tot een hamburgertje.

Bereiden:

  • Snijd het stokbrood in de lengte open en leg de helften naast elkaar op een plank. Bestrijk een helft met olijventapenade en het andere stuk met tomatentapenade. Verhit de grillpan voor en gril de burgertjes aan elke kant 3 minuten.
  • Leg de burgertjes dakpansgewijs op de stokbroodhelften.
  • Schep de tomatensalsa op het stokbrood met de olijventapenade en de maïssalsa op het brood met de tomatentapenade.
  • Strooi de rucola erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koude komkommersoep met dille

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 55kcal

Equipment

Bereidingswijze

  • Komkommer wassen, in lengte halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Komkommer in stukjes snijden.
  • Sjalot pellen en snipperen. In pan boter verhitten.
  • Sjalot ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Komkommerstukjes, bouillontablet en 1/4 liter water toevoegen.
  • Komkommer in ca. 8 minuten zachtjes gaarkoken.
  • Dille fijnhakken.
  • Soep met staafmixer pureren.
  • Dille en zure room erdoor roeren en soep op smaak brengen met zout en peper.
  • Laten afkoelen.
  • Soep in espressokopjes scheppen en serveren met flinterdun uitgestoken rondje geroosterde oudewijvenkoek.

Nutrition

Calorieën: 55kcal | koolhydraten: 7g | Eiwit: 1g | Vet: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Heldere gemberbouillon met eendenborst

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Bouillon, Eend, Gevogelte, Voorgerechten
porties: 4 personen
Calorieën: 240kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroengras in lengte halveren.
  • Gember schillen en in plakjes snijden.
  • Sjalot en knoflook pellen en fijnhakken.
  • In pan pot fond met dezelfde hoeveelheid water aan de kook brengen.
  • Sereh, gember, sjalot, knoflook, vissaus en limoensap toevoegen.
  • Bouillon ca. 20 minuten op laag vuur, op vlamverdeler, laten trekken.
  • Met scherp mes vel van eendenborstfilet snijden.
  • Filet in smalle reepjes snijden.
  • Bosuitje schuin in ringen snijden.
  • Korianderblad van steeltjes plukken.
  • Rauwe eendenborst, bosuitje en koriander over 4 diepe borden verdelen.
  • Bouillon door zeef in maatkan schenken.
  • Hete bouillon in soepborden scheppen.
  • Het vlees gaart zo in de bouillon.
  • In elk bord beetje chiliolie druppelen.

Nutrition

Calorieën: 240kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 17g | Vet: 18g