Tomatenbouillon met zuurkool en ham
Allerhande 2002
porties: 4 personen
ingrediënten
- 15 g tijm verse
- 2 sjalotjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 250 g wijnzuurkool ongekookte
- ½ eetlepel suiker
- 4 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1½ dl medium dry sherry
- 380 ml vleesfond pot
- 100 g Coburger rauwe ham
- zout
- peper
Bereidingswijze
- Van 3 takjes tijmblaadjes rissen.
- Sjalotjes pellen en snipperen.
- In pan helft van olie verhitten en helft van sjalotjes ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
- Zuurkool, suiker en helft van geriste tijmblaadjes erdoor scheppen en afgedekt ca. 15 minuten zachtjes smoren. Tomaten inkruisen, in kokend water onderdompelen en ontvellen.
- Tomaten in parten snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
- In soeppan rest van olie verhitten.
- Rest van sjalot ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
- Knoflook pellen en erboven uitpersen.
- Tomaatblokjes en rest van geriste tijmblaadjes ca. 3 minuten zachtjes meebakken.
- Sherry, fond en 2 dl water toevoegen, aan de kook brengen en bouillon ca. 10 minuten zachtjes laten koken.
- Ham in repen snijden.
- Bouillon op smaak brengen met zout, peper en eventueel een beetje suiker.
- Bouillon in vier voorverwarmde kommen scheppen.
- In midden flinke pluk zuurkool leggen en reepjes ham erop leggen.
- Garneren met takje tijm.