Recept afdrukken
No ratings yet

Runderstoofpot met rodekool

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Bereidingswijze

  • Snijd de kool in parten en snijd de witte stronk eruit.
  • Snijd in repen.
  • Snijd de wortel in schuine plakken van 2 cm dik.
  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Snijd het vlees in grote stukken en bak het al omscheppend ca. 2 minuten.
  • Voeg de sjalotten toe en bak ca. 2 minuten mee.
  • Bestrooi het vlees met vleeskruiden en schep om.
  • Schep de rodekool en wortel erdoor.
  • Schenk langs de rand van de pan de wijn erbij.
  • Breng het langzaam aan de kook.
  • Laat het vlees en de groente afgedekt op laag vuur (op vlamverdeler) in ca. 3 uur gaar stoven. Schep af en toe om.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Verdeel het brood in grote stukken.
  • Smelt in een koekenpan de overige boter en wentel het brood erdoor.
  • Verdeel de broodstukken over de runderstoofpot.
  • Schuif de pan onder de hete grill en laat het brood in ca. 5 minuten bruin worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spruitjes en lamsvlees in rode wijn

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en de boter en fruit hierin de sjalotten en knoflook glazig.
  • Voeg het vlees toe en bak dit bruin.
  • Schenk via de zijkant de wijn er langzaam bij (het vlees mag niet 'schrikken' van de wijn) en laat het vlees 1-2 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper, versgemalen .
  • Schep het vlees uit de pan en bewaar het onder aluminiumfolie.
  • Voeg de spruitjes en de kaas toe aand e wijnsaus.
  • Laat de kaas in de saus smelten en kook de spruitjes in 5-10 minuten al omscheppend beetgaar terwijl de saus indikt.
  • Neem de beetgare spruitjes uit de wok en stoof in het laatste wijnvocht de oesterzwammen bruin.
  • Voeg eventueel nog wat boter toe en roer de spruitjes en het vlees erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde harder met groentespiesje

Recept categorieën: Groenten, Vis
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Voor het spiesje:

Bereidingswijze

  • Leg 4 satéprikkers of lange takjes rozemarijn, zonder naaldjes, nog lekkerder, een kwartiertje in het water tegen het verbranden.
  • Maak eerst de groentespiesjes.
  • Was en droog de tomaatjes, courgette en aubergine.
  • Snijd de courgette en aubergine in bijtgrote stukken.
  • Pel de sjalotten en snijd ze in vieren.
  • Neem de gekozen spiesjes.
  • Rijg de tomaatjes, courgette, aubergine, krielaardappeltjes en sjalot afwisselend aan de spiesjes.
  • Bestrooi ze met tijm, rozemarijn, peper en zout en bestrijk ze met olijfolie.
  • Rooster de spiesjes in een voorverwarmde oven of onder de hete grill bijtgaar.
  • Dep de harderfilets droog en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
  • Verhit een grillpan of ovengrill.
  • Bestrijk de visfilets met olijfolie en grilleer ze gaar aan beide kanten.
  • In de pan de velkant naar beneden, wachten tot het visvlees bijna ondoorschijnend is en dan voorzichtig keren en nog 1-2 minuten grilleren.

Serveren

  • Leg de vis op de voorverwarmde borden, druppel er iets citroensap over en olijfolie omheen, leg de spiesjes erbij en geef er als extra een gemengde salade bij.
  • Dit kan gewoon een groene sla zijn maar ook van bijvoorbeeld reepjes (geblancheerde) venkel en (geroosterde) paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salsa van tomaat

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Meng in een kommetje het sap met de geraspte schil.
  • Roer de sjalotten en knoflook erdoor en marineer dit 5 minuten.
  • Halveer de tomaten en schep de zaadjes eruit.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Roer de olie door de sjalotten.
  • Schep de tomaat en koriander erdoor en breng de salsa pittig op smaak met zout en chilipeper.
  • Laat de smaken ca. 30 min. intrekken.

Tips / Opmerkingen

Lekker met tortillachips, bij taco's, tortilla's, wraps en chili con carne.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gebakken brood met tonijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Brood, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 175°c
  • Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
  • Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
  • Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
  • Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
  • Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
  • Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.

Bereiden

  • Verhit een koekenpan.
  • Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
  • Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
  • Snijd de tonijn in dunne plakken.
  • Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
  • Verdeel de salade over 4 borden.

Tips / Opmerkingen

Tomaten ontvellen:

kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.
Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.

Weet:

hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselsoep met knolselderij

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel in een zeef de mosselen af met koud water.
  • Verwijder exemplaren die openstaan.
  • Verwarm 2 el olie in een grote pan en fruit de helft van de sjalotten zachtjes 1 minuut.
  • Voeg de mosselen toe en schep ze samen met de sjalotten om.
  • Voeg de wijn toe en leg de deksel op de pan.
  • Stoom de mosselen op hoog vuur in ca. 6 min. tot ze gaar zijn en openstaan.
  • Schud de mosselen in de pan (met de deksel erop) tussendoor een of twee keer. Giet het vocht uit de pan en vang het op in een kom.
  • Maak van dit vocht straks de soep.
  • Laat de mosselen afkoelen en haal driekwart van de mosselen uit de schelp. Verwijder mosselen die niet open zijn.
  • Snijd de knolselderij in kleine blokjes.
  • Verhit de rest van de olie in een grote pan, fruit de rest van de sjalotten zachtjes 2 minuten.
  • Voeg de knolselderij toe. Giet het mosselvocht in een maatbeker en vul het af met water tot een liter.
  • Voeg het vocht toe aan de knolselderij, breng de soep aan de kook.
  • Draai het vuur laag en kook de soep zachtjes 10 minuten.
  • Voeg room en naar smaak zout en peper toe.
  • Kook de soep nog 5 min. en pureer alles met de staafmixer tot een gladde romige soep.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de mosselen en reepjes vis toe, zet het vuur laag en kook de vis in ca. 5 min. zachtjes gaar.
  • Verdeel de soep over kommen of borden, strooi de peterselie erover en serveer direct.
  • Lekker met warm geroosterd brood dat met een doorgesneden knoflookteentje is ingewreven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Allumettes met reypenaer en ruccola

Vegetarisch
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

ALLUMETTES:

DRESSING:

SALADE:

ZOETZUUR:

Bereidingswijze

ZOETZUUR :

  • Snijd de serehstengel in kleine stukken en doe deze samen met de kruidnagelen en het cardamonzaad en de suiker in de azijn.
  • Breng aan de kook en laat op laag vuur een uur trekken.
  • Passeer de vloeistof, laat afkoelen en bewaar in koeling tot gebruik.

DRESSING :

  • Roer de mosterd door 2 dl. zoetzuur en breng op smaak met zout en peper.

RUCCOLA :

  • Pluk deze en zet in ijswater.

ALLUMETTES :

  • Snijd de reijpenaer in dunne plakjes.
  • Bestrijk de plakken bladerdeeg met eidooier.
  • Verdeel over de helft hiervan de reijpenaer en druk de andere plakken hierop goed aan.
  • Snijd deze in repen van 1 cm en leg op plaat met silpad.
  • Bestrijk ze met eidooier en laat 20 minuten rusten.
  • Bak ze af op 180 graden in 20 minuten en laat afkoelen.

DRESSEREN :

  • Laat de ruccola uitlekken en maak droog in centrifuge.
  • Maak de ruccola aan met de dressing en leg deze op de borden.
  • Maak de allumettes lauwwarm in oven van 180 graden en dresseer deze op de ruccola.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met bier

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De kip in stukken verdelen en die zacht smoren in boter.
  • De lever opzij leggen.
  • De sjalotten hakken en bij de kip voegen.
  • Laat ze stil smelten.
  • Als alles begint te bruinen, giet er dan de jenever op.
  • Neem van het vuur weg en laat 10 minuten weken.
  • Het bier er opschudden, maar het vlees niet onderdekken.
  • Voeg er de helft van de room aan toe, een mespunt cayennepeper, zout en peper.
  • Aan de kook brengen en toegedekt laten sudderen gedurende 1 uur
  • Na 30 minuten de gewassen en gevierendeelde champignons en de lever er bij doen.
  • Als de kip gaar is, schik dan de stukken op een dienblad en houd ze warm.
  • Verkruimel de lever.
  • Roer ze onder de saus met de rest van de room en laat afkoken.
  • Blijft de saus te dun, bind ze dan met aardappelmeel, opgelost in een weinig room.
  • Proef en pas desnoods de kruiden verder aan.
  • Overvloedig bestrooien met gehakte peterselie en opdienen met aardappelen op z'n Engels.

Tips / Opmerkingen

Bij dit gerecht past geen wijn, maar bier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hazerugstuk met bordeaux wijn

Recept categorieën: Wild
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder het vlies van het vel dat over de ruggenstukken zit.
  • Peper en zout de ruggenstukken en prik er gesneden spek in (met een lardeernaald).
  • Braad de ruggenstukken in een middelmatig verwarmde oven met 50 g boter gedurende 20 minuten ongeveer.
  • Bedruip geregeld.
  • Pel de sjalotten, hak ze fijn en laat ze blonderen in 30 g boter tot ze mals zijn.
  • Nog even iets bruiner laten worden en er dan de wijn en de bouillon bijdoen.
  • Voeg er het laurierblad bij, breng op smaak, zet het deksel op de pan en laat sudderen gedurende 10 minuten.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Voeg de room bij, het in een weinig water opgeloste aardappelmeel, de aalbessenjam en de ontvette saus.
  • Breng op smaak en peper.
  • Snijd de rugstukken in stukken, giet er een weinig saus over en geef de rest in een sauspan.

Tips / Opmerkingen

Dien op met aardappelen naar keuze of met coquiletten met boter.
Aanbevolen wijn:
een krachtige bordeaux.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde champignons van Ch. Brehant

Recept categorieën: Voorgerechten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de bechamelsaus

Bereidingswijze

  • Snijd de steeltjes van de champignons af en was ze in azijnwater.
  • laat ze toegedekt braden met een eetlepel boter.
  • maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • de ham eveneens fijnhakken en de sjalotten en stoof dit in een eetlepel boter.
  • prepareer intussen de saus.
  • Het meel in een pannetje vermengen met gesmolten boter.
  • 2 minuten laten koken en voeg er dan, in een keer, de koude melk bij.
  • roer om tot u een dikke saus bekomt.
  • peper en zout bijdoen, een mespunt muskaat en een geutje citroensap.
  • zet van het vuur af en voeg er de eierdooiers bij, terwijl u vlug omroert.
  • dan de room er bijvoegen.
  • doe enkele lepels van deze saus (champignons, ham en sjalotten) er aan toe en verwerk de helft van de kaas er onder.
  • Goed mengen.
  • de koppen van de champignons met deze farce opvullen.
  • De rest van de farce er over strijken en het gerecht in de oven zetten.
  • De gevulde champignons er boven op leggen en alles overgieten met saus.
  • De rest van de kaas er op strooien, er een paar nootjes boter opleggen en in een warme oven gratineren.

Tips / Opmerkingen

Bijpassende wijn
een lichte, rode wijn, een streekwijn