Recept afdrukken
No ratings yet

Zwitserse kaassoep

Allerhande 2003
Recept categorieën: Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In soeppan boter verhitten, ui 1 minuut zachtjes fruiten.
  • Bloem en dragon toevoegen en 1 minuut meebakken (bloem mag niet donker kleuren).
  • Scheutje voor scheutje melk toevoegen en blijven roeren tot gladde saus ontstaat. Kruidenbouillontabletten erboven verkruimelen.
  • Wijn en 1 1/2 liter kokend water toevoegen en soep aan de kook brengen.
  • Kaas in gedeelten door soep mengen en al roerend laten smelten.
  • Blijven roeren tot gladde, lichtgebonden soep ontstaat.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Eventueel citroensap toevoegen als soep niet homogeen bindt.
  • Slagroom halfstijf kloppen.
  • Soep overdoen in terrine en op rechaud warmhouden.
  • Slagroom en rucola in kommetjes op buffet zetten, voor garnering.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelsoep met pepernoten van gehakt

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Winterpeen schoonmaken en in plakken snijden.
  • In soeppan 1 el olie verwarmen en wortelplakjes 5 min. zachtjes bakken.
  • Sinaasappelsap en bouillon erbij schenken en met deksel op pan aan de kook brengen.
  • Soep 10-15 min. zachtjes laten doorkoken.
  • Intussen soepballetjes iets platter drukken, tot vorm van pepernoot.
  • Beetje grove peper erboven malen.
  • In koekenpan rest van olie verwarmen en gehaktballetjes in 5 min. bruinbakken, halverwege voorzichtig keren.
  • Staafmixer in pan zetten en soep pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en gehaktballetjes erover verdelen.
  • Slagroom door soep roeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

IJskrullen met aardbeien portcoulis

Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • IJs uit vriezer nemen om iets zachter te laten worden.
  • Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen.
  • Voor garnering 4 aardbeien achterhouden, rest samen met poedersuiker en port in keukenmachine pureren.
  • Aardbeiensaus in mooie cirkels op twee borden scheppen.
  • Aardbeien in plakjes of partjes snijden.
  • Met ijsschep dikke krullen van ijs vormen. IJskrullen over twee bordjes verdelen.
  • IJs garneren met aardbeienplakjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartig zoet cashewnotentaartje

Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht, Noten, Taart
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng in een kom de bloem, kaas en peper.
  • Snijd met twee messen de boter erdoor.
  • Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat 15 min. rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 26 cm.
  • Bekleed de springvorm hiermee.
  • Verwarm de honing in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verhit tot aan de kook.
  • Haal van het vuur en roer de cashewnoten erdoor.
  • Strijk het notenmengsel uit over het deeg.
  • Bak het taartje in het midden van de oven in 45-50 min. gaar en goudbruin.

Tips / Opmerkingen

U kunt de taart een dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Serveer koud of warm op de dag zelf op in een voorverwarmde oven op 160 °C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige spaghetti carbonara

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spaghetti in pan met ruim water en zout in ca. 8 min. beetgaar koken.
  • In grote kom dooiers met slagroom en helft van kaas mengen.
  • Veel peper erboven malen.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag plakken bacon op matig vuur knapperig bakken.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Pasta afgieten en direct door eimengsel in kom mengen.
  • Peterselie en rest van kaas erdoor mengen.
  • Pasta verdelen over vier warme borden, bacon erop leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene aspergesoep met kipcrostini

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen op 175 °C.
  • Bouillon tegen de kook aanhouden en hierin kipfilet in ca. 10 minuten gaar pocheren.
  • Uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Asperges schoonmaken en in 3 stukken snijden.
  • In pan 1 eetlepel olie verhitten en sjalot 2 minuten fruiten.
  • Bouillon, mosterd en asperges toevoegen.
  • Afgedekt ca. 15 minuten zachtjes laten koken.
  • Na 10 minuten aspergekopjes uit soep nemen.
  • Rest van olie en knoflook mengen en sneetjes pistolet hiermee bestrijken.
  • Brood onder grill in ca. 3-4 minuten krokant en goudbruin roosteren.
  • Van kipfilet schuin 4 plakken snijden.
  • Crostini's beleggen met kipfilet en aspergekopje.
  • Aspergesoep met staafmixer pureren.
  • Slagroom erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep over kommen verdelen.
  • Crostini in soep leggen of erbij serveren.

Tips / Opmerkingen

Gebruik eventueel groene asperges uit de diepvries.

Recept afdrukken
No ratings yet

Borstplaat stap voor stap

Allerhande 2003
Recept categorieën: Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen. In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 el water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 min. al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjes verdelen (tot ca. 1/2 cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 min. laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 min. laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Tips / Opmerkingen

Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse kaasfondue

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Selderijstengels dun schillen en in dunne plakjes snijden.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringen snijden.
  • Kaas ontkorsten, raspen en op kamertemperatuur laten komen.
  • Knoflook pellen en boven kaasfonduepan uitpersen.
  • Wijn erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Kaas toevoegen en al roerende laten smelten.
  • In kommetje maizena en slagroom tot een glad papje roeren.
  • Maizena door kaasfondue roeren en nog 1 minuut zachtjes verwarmen tot een gebonden kaasfondue ontstaat.
  • Fijngesneden bleekselderij, paprika en bosui erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kaasfonduepan op réchaud op tafel zetten.

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood en groene salade

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensschnitzel in kruidige marsalasaus

Allerhande 2002
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • Varkensschnitzel en rauwe ham in reepjes snijden.
  • Tijm en rozemarijn van takjes rissen en met rest van kruiden fijn snijden.
  • In wok 2 eetlepels olie verhitten en krieltjes al omscheppend ca. 10 minuten goudbruin bakken.
  • Krieltjes op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Rest van olie in wok verhitten.
  • Eenderde van bosui voor garnering apart houden, rest ca. 30 seconden roerbakken. Varkensschnitzel toevoegen en in ca. 2 minuten rondom bruinbakken.
  • Ham, kruiden en krieltjes toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten roerbakken, tot vlees gaar is.
  • Afblussen met marsala, room erdoor roeren en geheel op smaak brengen met zout en peper. Garneren met olijven en achtergehouden bosui.

Tips / Opmerkingen

Serveren met een groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wildspiesje met honing mosterdsaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Voorgerechten, Wild
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Onderkant van stoneleeks afsnijden.
  • Voor garnering 2 stoneleeks in dunne schuine ringen snijden, rest schuin in stukjes van ca. 3 cm snijden.
  • Biefstukjes elk in 8 blokjes snijden.
  • Blokjes vlees om en om aan satépennen rijgen.
  • In steelpan 1 eetlepel olie verhitten, stoneleek ca. 1 minuut zachtjes fruiten.
  • Slagroom erbij schenken, mosterd en honing erdoor roeren.
  • Slagroommengsel aan de kook brengen en dan op laag vuur warmhouden.
  • Grillpan verhitten tot gloeiend heet.
  • Vlees met rest van olie bestrijken en bestrooien met zout en peper.
  • Vlees in 3-4 minuten rondom bruin en van binnen rosé grillen.
  • Spiesjes op borden leggen.
  • Saus ernaast schenken en garneren met ringetjes stoneleeks.

Tips / Opmerkingen

Ook heerlijk met 'exotisch wild' zoals struisvogelbiefstuk of springboksteak.