Zwitserse kaassoep
Allerhande 2003
porties: 8 personen
ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 1 theelepel gedroogde dragon
- 5 dl melk
- 3 kruidenbouillontabletten
- 2 dl droge witte wijn
- 250 g geraspte emmentaler
- 1 eetlepel citroensap
- 125 ml slagroom
- 75 g rucolasla grofgehakt
Bereidingswijze
- In soeppan boter verhitten, ui 1 minuut zachtjes fruiten.
- Bloem en dragon toevoegen en 1 minuut meebakken (bloem mag niet donker kleuren).
- Scheutje voor scheutje melk toevoegen en blijven roeren tot gladde saus ontstaat. Kruidenbouillontabletten erboven verkruimelen.
- Wijn en 1 1/2 liter kokend water toevoegen en soep aan de kook brengen.
- Kaas in gedeelten door soep mengen en al roerend laten smelten.
- Blijven roeren tot gladde, lichtgebonden soep ontstaat.
- Op smaak brengen met peper.
- Eventueel citroensap toevoegen als soep niet homogeen bindt.
- Slagroom halfstijf kloppen.
- Soep overdoen in terrine en op rechaud warmhouden.
- Slagroom en rucola in kommetjes op buffet zetten, voor garnering.