Recept afdrukken
No ratings yet

Teriyaki spiesjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vis
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstuk in 8 dobbelstenen, zalm in 12 blokjes snijden.
  • In aparte kommen blokjes mengen met elk 1/2 dl marinade.
  • Biefstuk en zalm minstens 15 minuten laten marineren, af en toe omscheppen.
  • Bovenste groen van stoneleeks in ringetjes snijden, stengels in 5 stukken snijden.
  • Shii-takes schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Biefstuk uit marinade nemen en met stoneleeks aan satéstokjes rijgen.
  • Hetzelfde doen met zalm.
  • Princess Table Chef op tafel zetten en 5 minuten voorverwarmen op 215 °C. Spiesjes aan beide kanten ca. 2 minuten bakken tot biefstuk bruin en van binnen rosé is, en zalm vrijwel gaar. Intussen plakjes shii-take gaarbakken, regelmatig omscheppen.
  • Groen van stoneleeks door rijst mengen en op tafel zetten.
  • Shii-takes over twee borden verdelen en op smaak brengen met sojasaus en peper.
  • Spiesjes op shii-takes leggen, bestrooien met sesamzaadjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken pastinaak met notensaus

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
porties: 2
Auteur: odin.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil of schrap de pastinaken en snijd ze in plakjes of stukjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Roerbak de pastinaak in olie en stoof het met een klein scheutje water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Fruit in een sauspannetje ui of sjalot in olie en voeg er 3 tot 4 dl water, sojasaus, sambal en notenmoes aan toe.
  • Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook.
  • Bind de saus met bloem of een ander bindmiddel, blijf roeren en laat nog even doorkoken tot de saus mooi gebonden is.
  • Breng op smaak met zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met shii-take

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Shii-take schoonvegen met keukenpapier en in vieren snijden.
  • Bosui wassen, schoonmaken en in stukken van ca. 3 cm lengte snijden.
  • In kommetje azijn, sojasaus, aardappelzetmeel en 2 eetlepels water door elkaar roeren.
  • Zalmfilet bestrooien met zout en peper.
  • In pan boter verhitten.
  • Zalmfilet in ca. 6 minuten gaar bakken, halverwege keren.
  • Zalmfilet uit pan op bord scheppen.
  • In dezelfde pan bosui en shii-take al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
  • Sojasausmengsel erdoor roeren.
  • Zalmfilet over vier borden verdelen.
  • Shii-takemengsel erop scheppen.
  • Serveren met aardappelkroketjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taugé courgetteschotel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • stoompan of hoge pan met vergiet en deksel

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Courgette wassen en in plakken van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • Plakken in vieren snijden.
  • Pan voor 1/3 deel vullen met water en aan de kook brengen.
  • Courgette in mandje (of vergiet) doen en bestrooien met zout.
  • Courgette afgedekt ca. 5 à 8 minuten stomen.
  • Taugé toevoegen en geheel afgedekt nog ca. 5 minuten stomen.
  • Intussen in droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten lichtbruin roosteren. In kommetje sojasaus, olie en citroensap tot sausje roeren.
  • Groenten overdoen in schaal.
  • Sausje erdoor scheppen.
  • Bestrooien met pijnboompitten.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tahoesalade met sesamdressing

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In kommetje sojasaus, azijn en sesamolie door elkaar roeren.
  • Gember schillen, kleinsnijden en erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met tabasco.
  • Tahoe in plakjes van ca. 1/2 cm dik snijden, plakjes diagonaal doorsnijden.
  • Tahoe in schaal leggen, marinade erover schenken.
  • Worteltjes schoonmaken en (met kaasschaaf) in lengte in plakjes schaven.
  • Prei wassen, schoonmaken en in reepjes van ca. 10 cm snijden.
  • In pan met kokend water wortel en prei enkele seconden onderdompelen.
  • In vergiet laten uitlekken en laten afkoelen.
  • Komkommer in lengte doormidden snijden en zaadjes met lepel eruit scheppen. Vruchtvlees (met kaasschaaf) in repen schaven.
  • Tahoe laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • In pan olie verhitten en tahoe op hoog vuur in ca. 4 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en laten afkoelen.
  • In pan marinade aan de kook brengen.
  • Pindakaas en suiker erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met tabasco. Laten afkoelen.

Bereiden:

  • Groenten door elkaar scheppen en op midden van vier borden leggen.
  • Tahoe erop leggen.
  • Marinade erover scheppen. (Bestrooien met sesamzaadjes.)

Recept afdrukken
No ratings yet

Sojadressing met sesamolie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dressings
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In droge koekenpan pijnboompitten ca. 2 minuten roosteren.
  • Olie, citroensap, sojasaus, sesamolie en 1 eetlepel water tot dressing roeren.
  • Bieslook erboven fijnknippen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Dressing over sla verdelen en bestrooien met pijnboompitten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van zoete uien met lever

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Rundvlees, Salade, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Uien op hoog vuur in ca. 6 minuten lichtbruin bakken.
  • Intussen in droge koekenpan zonnebloempitten in ca. 2 minuten lichtbruin roosteren.
  • In kom azijn, sojasaus, honing en rest van olie tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Lever in breedte in 4 gelijke repen snijden.
  • Leverreepjes oprollen.
  • Veldsla over vier borden verdelen.
  • Uienringen in cirkel op sla leggen.
  • Leverrolletjes over uienringen verdelen.
  • Dressing nogmaals doorroeren en over salade sprenkelen.
  • Bestrooien met zonnebloempitten en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met wit of bruin stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstgerecht met roerbakgroenten

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
  • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
  • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
  • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
  • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
  • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
  • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
  • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

Tips / Opmerkingen

Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

Info:

Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodjes voor de zaterdag

Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Dieët: Vegetarisch
porties: 2
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Halveer de maanzaadbroodjes en rooster ze vlak voordat het tofu-groentemengsel is roergebakken.
  • Verhit een hapjespan of wok en verhit de olie daarin.
  • Voeg de stukjes roerbaktofu toe en roerbak deze ± 2 minuten.
  • Pel de sjalot of ui en het teentje knoflook, hak ze fijn en bak ze in de pan mee.
  • Halveer de peper, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd de peper in ragdunne reepjes.
  • (Vervang de peper eventueel door 1 theelepel sambal oelek).
  • Maak de paprika's schoon, snijd ze in repen, voeg die aan de ingrediënten in de pan toe en roerbak alles ± 3 minuten.
  • Was de taugé en laat deze goed uitlekken.
  • Rooster nu de broodjes.
  • Voeg de taugé en de doperwtjes toe, schep om en voeg de groentebouillon en de sojasaus toe.
  • Warm even door en serveer direct op de warm geroosterde broodjes.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

  1. Vervang de paprika's door champignons of een mengsel van champignons en shii-take.
  2. Voeg tegelijk met de taugé een handvol rucola of ezelsoren toe. Let er dan extra goed op dat de sla knapperig blijft.
Info:
In veel gezinnen wordt de zaterdag gebruikt om boodschappen te doen, te sporten en in en om het huis te werken. Vaak wordt er eerst uitgeslapen en uitgebreid ontbeten, zodat de lunch en het avondeten naar een wat later tijdstip verschuiven. Deze warme broodjes zijn zowel voor de lunch als voor de avondmaaltijd, met een kop soep vooraf.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise curryballetjes met pindasaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Kneed het gehakt met de geraspte limoenschil, 1 eetlepel currypasta, de eiwitten en naar smaak zout heel goed door elkaar.
  • Draai van het gehakt 24 stevige balletjes.
  • Steek de balletjes op de sprieten citroengras of stokjes.

Bereiden

  • Verhit de grillpan goed voor.
  • Bestrijk het gehakt met 1 eetlepel olie en gril de spiesjes op middelhoog vuur in ca. 10 minuten gaar. 3.
  • Verwarm voor de saus een ½ eetlepel olie en fruit hierin de resterende currypasta 1 minuut.
  • Voeg de kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng de saus al roerend tot tegen de kook aan.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels limoensap.
  • Serveer de saus bij de spiesjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pandanrijst, blaadjes koriander en Thaise wokgroenten.