Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerstamppotje met veldsla en romaatjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen en in pan met bodem water en zout in ca. 20 à 25 minuten gaarkoken.
  • Tomaatjes wassen en halveren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Worteltjes van veldsla verwijderen.
  • Aardappels afgieten en met crème fraîche, peper en mespunt nootmuskaat tot stevige puree
  • stampen.
  • Veldsla, tomaatjes, bieslook en spekreepjes door puree scheppen.

Tips / Opmerkingen

Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti met gorgonzola speksaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spaghetti met zout koken volgens gebruiksaanwijzingen.
  • In hapjespan spekreepjes in ca. 5 minuten zachtjes uitbakken.
  • Intussen sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • Bleekselderij schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • Gorgonzola in stukjes snijden.
  • Sjalot en bleekselderij ca. 2 minuten met spek meebakken.
  • Koffieroom, Gorgonzola en tijm toevoegen.
  • Al roerend zachtjes verwarmen tot kaas gesmolten is.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Spaghetti afgieten en op vier borden scheppen.
  • Saus erover verdelen.
  • Bieslook erboven fijnknippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundergoulash

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Paprika's schoonmaken, wassen en in stukjes snijden.
  • In braadpan spekreepjes in ca. 3 minuten zachtjes uitbakken.
  • Knoflook erboven uitpersen.
  • Paprikapoeder en stukjes paprika toevoegen. ca. 3 minuten zachtjes bakken. Intussen runderlappen in blokjes snijden.
  • Runderlappen met tomaat en 1 dl water aan paprika toevoegen.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog ca. 30 minuten zachtjes laten sudderen. Serveren met zure room, rijst en gemengde sla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundergoulash

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Paprika's schoonmaken, wassen en in stukjes snijden.
  • In braadpan spekreepjes in 3 minuten zachtjes uitbakken.
  • Knoflook erboven uitpersen.
  • Paprikapoeder en stukjes paprika toevoegen.
  • 3 minuten zachtjes bakken.
  • Intussen runderlappen in blokjes snijden.
  • Runderlappen met tomaat en 1 dl water aan paprika toevoegen.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog 30 minuten zachtjes laten sudderen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met zure room, rijst en gemengde sla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuten
porties: 4 personen
Calorieën: 855kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rozijnen ca. 15 minuten in likeur wellen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Pistachenoten pellen en grof hakken.
  • Helft van rozemarijn achterhouden voor garnering.
  • Naaldjes van rest van rozemarijntakjes rissen en fijn hakken.
  • In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Spekreepjes en ui ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Appelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Pan van vuur nemen en pistachenoten, fijngehakte rozemarijn en rozijnen met weekvocht erdoor mengen.
  • Vulling op smaak brengen met zout en peper.
  • Sinaasappels goed schoonboenen. 1 sinaasappel uitpersen, andere sinaasappel in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rond nek van kalkoen met vingers vel loshalen.
  • Ruimte tussen vel en vlees vullen met plakjes sinaasappel.
  • Binnenkant van kalkoen schoonvegen met keukenpapier.
  • Vulling in buikholte stoppen,vel rond gat dichtvouwen en met cocktailprikkers vaststeken.
  • Poten en vleugels van kalkoen met keukentouw opbinden.
  • Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Kalkoen in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Braadslede met boter invetten en kalkoen erin leggen.
  • In steelpan rest van boter smelten, sinaasappelsap erdoor mengen.
  • Kalkoen royaal met sinaasappelboter bestrijken en bestrooien met zout en peper. Braadslede losjes afdekken met aluminiumfolie.
  • Kalkoen in ca. 2 uur in midden van oven gaar en goudbruin braden.
  • Tussentijds regelmatig bedruipen met bakvet en sinaasappelboter.
  • Halverwege baktijd folie verwijderen, zodat kalkoen bruin kan worden.
  • Gaarheid controleren door met satépen in dikste deel (dij) te prikken: het vleessap moet helder zijn.
  • Kalkoen uit oven nemen en op warme serveerschaal leggen.
  • Geheel inpakken met aluminiumfolie en vlees nog ca. 15 minuten laten rusten.
  • Folie van kalkoen verwijderen, schaal garneren met achtergehouden rozemarijn. Kalkoen aan tafel aansnijden.
  • Karkas eventueel met wildschaar openknippen, zodat vulling er gemakkelijk kan worden uitgeschept.

Tips / Opmerkingen

Lekker met sinaasappel-rozemarijnjus en gepofte aardappels.
Een kalkoen is gauw te veel Porties:
Maak van de restjes de volgende dag lekkere sandwiches (met mosterd
mayonaise,komkommer en tuinkers bijvoorbeeld) of een smeuïge ragout.
 

Nutrition

Calorieën: 855kcal | koolhydraten: 18g | Eiwit: 70g | Vet: 54g

Recept afdrukken
No ratings yet

Poldersoep 2

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

eventueel:

Bereidingswijze

  • Versnijd de groenten, prei,uien en aardappelen niet te grof en houd ze nog even apart.
  • Smelt in de soeppot een klontje boter en laat de uien erin zweten.
  • Voeg de prei toe en let erop dat de groenten niet verkleuren.
  • Voeg de bouillon en de aardappelen toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur vervolgens lager en laat alles zachtjes sudderen.
  • Draai de pruttelpot als die gaar is door een roerzeef, passe-vite.
  • Zet de pot opnieuw op het vuur en doe er de kokende melk bij.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de in blokjes gesneden aardappel in boter bruinen en vervolgens in de soep zwemmen.
  • Breng nog eens goed op temperatuur en werk af met een liaison van room met eigeel of warme melk met gesmolten boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ossehaas op zijn Hasselts met Limburgse boterham

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wikkel de ossehaas in de spekreepjes, zodat hij helemaal ingewikkeld is en smeer dit pakje in met de mosterd.
  • Bak alles in 80 gr boter aan beide zijden goed doorbakken en voeg tegelijkertijd de ½ appel, de fijngesneden ajuin en de gemberblokjes toe.
  • Voeg de room toe en laat die samen met de graanjenever inkoken.

Limburgse boterham:

  • Vermeng zachte Limburgse geitekaas, Mekkerbek met peterselie, suiker en bieslook.
  • Smeer een plak grijs brood hiermee in en zet die 5 minuten in een oven van 200°C.
  • Serveer de ossehaas op deze boterham met een flinke borrel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden konijn met saus á la Talpag

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Verwijder de lever uit het konijn en houd die apart.
  • Lardeer een konijn met kleine spekreepjes en doe er boter over.
  • Peper en zout het konijn en braad het in de oven.
  • Overgiet het van tijd tot tijd met het braadvocht.
  • Dien het op met de saus.
  • Smelt voor de saus spek uit en laat er ½ lepel bloem in bruinen.
  • Leg er look en sjalotten in, bevochtig met wijn en strooi er zout en peper bij.
  • Rooster de ter zijde gelegde konijnenlever, vermorzel die en voeg ze bij de saus.
  • Zet de saus voor het serveren op het vuur met boter en voeg er de jeugd van het konijn bij.

Tips / Opmerkingen

De saus moet sterk naar kruiden smaken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met geitenkaas

Snel te maken
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Salade, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Appel wassen, schillen, in vieren snijden, klokhuis verwijderen en in plakjes snijden.
  • Sla over vier bordjes verdelen.
  • Geitenkaas verkruimelen.
  • Appel en geitenkaas over sla verdelen.
  • Spekreepjes erover strooien.
  • Dressing roeren van honing, olie en azijn.
  • Dressing over salade sprenkelen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met geroosterd brood.

goulash
Recept afdrukken
No ratings yet

Goulash van 50plussers.nl

Een recept uit Roemenië en het voormalige Yugoslavië. van Johan P - 50plusser.nl
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Roemenië, Yugoslavië
porties: 4 personen
Auteur: 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in stukken en doe de twee eetlepels mosterd in een schaal er bij en doorroeren.
  • Verhit de boter in de pan en bak het vlees op matig vuur in ca. 5 minuten bruin.
  • Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee.
  • Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukken.
  • Schep de ui, de knoflook en paprika door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten.
  • Strooi het paprika poeder en de kummel erover en bak dit ook ca. 2 minuten.
  • Schenk de gezeefde tomaten, de wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees.
  • Voeg de tijm toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes sudderen.
  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Haal de sperziebonen af en snijd ze in drieën.
  • Schep de aardappelblokjes en boontjes door de goulash en smoor deze in ca. 45 minuten gaar.