Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse salade met boontjes, spek en dragon

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder de draden van de sperziebonen en breek ze, als ze te lang zijn, in tweeën.
  • Kook ze in kokend water met wat zout in een pan zonder deksel in 15 minuten knapperig en giet ze dan door een vergiet af.
  • Kook intussen in een andere pan de ongeschilde aardappelen met wat zout, pel ze en snijd ze in plakjes.
  • Voeg de aardappelen aan de sperziebonen toe, kruid met peper uit de molen en voeg een paar blaadjes dragon toe.
  • Zet het deksel op de pan om alles warm te houden.
  • Snijd het spek in kleine stukjes en bak die in de boter uit.
  • Schik de aardappelen en de sperziebonen op een voorverwarmde schotel, doe het spek en het spekvet eroverheen en strooi er tenslotte de zeer fijngesnipperde ui en wat peterselie over.
  • Breng de salade eventueel op smaak met wat peper en zout.
  • Doe een scheutje azijn in de spekpan, verwarm deze en schenk hem, voordat u alles door elkaar roert, over de salade.

Tips / Opmerkingen

Serveer het gerecht zeer warm_

Recept afdrukken
No ratings yet

Lotek

Javaanse groenteschotel
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf of maal de pinda's en de lomboks fijn tot een pasta.
  • Kook de aardappel en pureer deze.
  • Was vervolgens de groenten en snijd deze fijn en blancheer deze.
  • Meng de aardappelpuree met de pinda's, de lomboks, de asem, de kencur en het water tot een saus en meng deze saus door de groenten.

Tips / Opmerkingen

Lekker met krupuk udang of emping.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lotek

Javaanse groenteschotel
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf of maal de pinda's en de lomboks fijn tot een pasta.
  • Kook de aardappel en pureer deze.
  • Was vervolgens de groenten en snijd deze fijn en blancheer deze.
  • Meng de aardappelpuree met de pinda's, de lomboks, de asem, de kencur en het water tot een saus en meng deze saus door de groenten.

Tips / Opmerkingen

Lekker met krupuk udang of emping.

Recept afdrukken
No ratings yet

Knoflookboontjes met sambalvis

Recept categorieën: Groenten, Vis
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Auteur: Conimex

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Maak de boontjes schoon en kook ze in ruim kokend water in ca. 3 minuten beetgaar.
  • Afgieten.
  • Wrijf de visfilets in met de sambal. Wentel ze door de bloem.
  • Verhit een flinke laag olie in een koekenpan.
  • Bak de filets in ca. 5 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en laat ze op keukenpapier goed uitlekken.
  • Pel en snijd ondertussen de knoflook in plakjes.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok de knoflook en de boontjes ca. 3 minuten.
  • Voeg de oestersaus toe en warm goed door.
  • Verdeel de warme mie over de borden, leg de visfilets erop en geef de knoflookboontjes erbij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gewokte vleesreepjes met ananas

Recept categorieën: Fruit, Roerbakken / Wokken, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Conimex

Equipment

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Maak de boontjes schoon, kook ze in ruim kokend water met wat zout 6 minuten.
  • Afgieten.
  • Kerstomaatjes ondertussen halveren.
  • Verhit een wok. Voeg een scheutje olie toe en roerbak vleesreepjes 3 minuten.
  • Voeg tomaatjes en boontjes toe en wok ze 2 minuten mee.
  • Voeg boemboe en de ananas met sap toe.
  • Goed mengen en 5 minuten laten pruttelen.
  • Verdeel de rijst over 4 borden of kommen.
  • Schep de gewokte vleesreepjes met ananas erop.
  • Strooi de gebakken uitjes erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Babi pangang met verse gember

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Conimex

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snijd ondertussen het vlees in reepjes.
  • Schil de gember en snijd deze in smalle reepjes.
  • Maak de boontjes schoon.
  • Meng het vlees in een kom met het citroensap, de ketjap, de djahé, de gember en eventueel wat zout en peper.
  • Laat 10 minuten marineren.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok het vlees op een hoog vuur in ca. 8 minuten gaar en krokant.
  • Kook ondertussen de boontjes in ca. 5 minuten in ruim kokend water gaar.
  • Breng 2 dl water en de gembersiroop aan de kook.
  • Doe de sausmix in een schaaltje en voeg het kokende vocht al roerende toe.
  • Verdeel het vlees over de warme borden en schenk er wat saus over.
  • Geef de rest van de saus, de boontjes en de warme rijst er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:

Bij de ‘Chinees’ wordt Babi Pangang altijd met Atjar Tjampoer geserveerd.
Serveer Babi Pangang thuis ook met Atjar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sajoer boontjes met zalm

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zalm
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Conimex

Bereidingswijze

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaar.
  • Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 3 minuten laten staan.
  • Snijd ondertussen de zalmfilet in stukjes.
  • Was en haal ondertussen de boontjes af (puntjes verwijderen topjes en eventueel draden die langs de boontjes lopen eraf trekken).
  • Halveer de boontjes.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de sperziebonen en roerbakgroenten 8 minuten.
  • Schuif de groenten naar de rand.
  • Wok de zalm in het midden van de wok voorzichtig 2 minuten.
  • Voeg de kokosmelk, het citroensap, 1 dl water en de boemboe toe en laat het geheel ca. 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de warme rijst met daarop de sajoer boontjes met zalm in diepe borden of kommen.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:

Zet Conimex Seroendeng en Sambal Badjak en Kroepoek Bali op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Variatietip:

In plaats van zalm kun je garnalen of een andere stevige vissoort gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst groenten salade

Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst in water met zout gaar.
  • Maak een vinaigrette van de mosterd, de azijn, een beetje suiker, zout, peper en de olie.
  • Meng de vinaigrette door de nog warme rijst en laat afkoelen.
  • Maak de paprika's en de boontjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Blancheer de paprika's, boontjes en erwtjes 2 minuten in kokend water met een beetje zout.
  • Snijd het hart van de kropsla in reepjes, blancheer die enkele seconden in het water van de groenten en laat alle groenten in een vergiet uitlekken.
  • Meng de in blokjes gesneden appels met de groenten en gehakte dille door de rijst en laat de salade enkele uren op kamertemperatuur intrekken.
  • Meng alles nog eens goed, garneer de salade met toefjes dille en dien op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Merka met sperziebonen

Recept categorieën: Groenten, Vlees
Land van herkomst: Marokko
porties: 4
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak het vlees met de ui,2 teentjes knoflook,f ijngesneden koriander en de rest van de kruiden laat het vlees op een laag vuurtje bakken tot dat het een mooi kleurtje heeft, blus af met water en laat het 1½ tot 2uurtjes koken.
  • Doe op het laatst nog de olijven en stukjes in gemaakte citroen erbij.
  • Kook de sprezieboontjes in een pan met water en zout beetgaar giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Doe wat olie in een pan en bak daar 2 teentjes knoflook en de sperzieboontjes in doe er nog zout en peper naar smaak bij.
  • Schil de aardappels en kook ze in een pan met water en zout.
  • Doe de lmerka in een bord met de sperzieboontjes en aardappel erover en strooi nog wat peper over de aardappels..

Tips / Opmerkingen

 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentensalade met feta

Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de schoongemaakte sperzieboontjes in water met zout beetgaar en laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Kook de in roosjes verdeelde broccoli eveneens in water met zout beetgaar en laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Spoel de maïskolfjes en de rode bonen in een vergiet af en laat ze uitlekken.
  • Snijd de goed gekoelde feta in blokjes.
  • Schep de groenten en de kaas met wat zout en peper in een kom door elkaar en zet die afgedekt ± 1 uur in de koelkast.